Jump to content

Прославе Васкрсења у нашој помесној цркви

Оцени ову тему


Препоручена порука

  • Гости

Васкрсење Христово-Васкршња Литургија у Бијељини

Бијељина, 15.април

vladika-vaskrs.jpg

Његово Преосвештенство Епископ зворничко-тузлански Господин Василије служио је васкршењу литургију у Саборном-спомен храму Рођења Пресвете Богородице у Бијељини.

"Христово васкрсење је снага живота, подстрекачка сила у човјеку која упућује на прави живот, да будемо људи, никада нељуди, да се са радоснима радујемо, ... Детаљније

Link to comment
Подели на овим сајтовима

  • Одговори 571
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

  • Гости

ВАСКРСЕЊЕ ХРИСТОВО

images-slike-1-vaskrs-DSC08104-200x134.JPG

ВАСКРСЕЊЕ ХРИСТОВО

На дан Пасхе Преосвећени Епископ нишки Господин Др Јован служио је у Саборном храму у Нишу. Торжество победе Живота свих над смрћу започело је јутарњим богослужењем у освит зоре. Многобројне нишлије као мироносице у давнини су похитали да сусретну Христа васкрслога. Символично примивши од Епископа светлост палећи свеће и трократно обишавши храм сви су радосно певали Христос воскресе чекајући да се отворе врата храма и да уласком у храм започну пут свете службе која води у Царство небеско. У продужетку јутарњег богослужења служена је Света Архијерејска Литургија на којој је прочитана посланица Најсветијег Патријарха Иринеја и свих Архијереја наше Цркве.

images-slike-1-vaskrs-DSC08034-134x200.JPG

У току Литургије многобројни верни народ приступио је Светим Тајнама Христовим, а после отпусне молитве Владика Јован је све поздравио дарујући свима црвена јаја, а деци и сликовницу о Васкрсењу Христовом све поздрављајући најрадоснијим поздравом – ХРИСТОС ВОСКРЕСЕ!

Link to comment
Подели на овим сајтовима

  • Гости

Васкршње јутрење у манастиру Грачаница

15. Април 2012 - 11:21 print_icon.gifОдштампај

med_DSC_0065_0.JPG

Прослава Васкрсења Христовог у манастиру Грачаници почела је Васкршњим јутрењем које је служио Епископ Рашко-призренски Теодосије са свештенством приштинског архијерејског намесништва. Богослужење је по обичају почело у поноћ литијом око цркве, читањем Васкршњег Еванђеља и певањем Васкршњег тропара.

Свети Јован Златоусти: Васкршње слово

Ако је ко побожан и богољубив, нека се наслађује овим дивним и светлим слављем. Ако је ко благоразуман слуга, нека радујући се уђе у радост Господа свога. Ако се ко намучио постећи се, нека сада прими плату. Ако је ко од првог часа радио, нека данас прими праведни дуг. Ако је ко дошао после трећега часа, нека празнује са захвалношћу. Ако је ко стигао после шестога часа, нека нимало не сумња, јер ничим неће бити оштећен. Ако је ко пропустио и девети час, нека приступи не колебајући се нимало. Ако је ко стигао тек у једанаести час, нека се не плаши закашњења: јер овај дивни Господар прима последњег као и првог, одмара онога који је дошао у једанаести час, као и онога који је радио од првога часа. И последњег милује и првога двори; и ономе даје, и овоме дарује; и дела прима, и намеру целива; и делање цени, и принос хвали.

med_DSC_0088.JPG

Стога дакле, уђите сви у радост Господа свога; и први и други, плату примите; богати и убоги, једни с другима ликујте; уздржљивци и лењивци, дан поштујте; ви који сте постили и ви који нисте постили, веселите се данас! Трпеза је препуна, наслађујте се богато сви! Теле је угојено; нека нико не изиђе гладан; сви уживајте у богатству доброте! Нека нико не оплакује сиромаштину, јер се јави опште Царство. Нека нико не тугује због грехова, јер опроштај засија из гроба. Нека се нико не боји смрти, јер нас ослободи Спаситељева смрт: угаси је Онај кога је она држала, заплени ад Онај који сиђе у ад, угорча се ад окусивши тело Његово. И предвиђајући то, Исаија закликта: ад се угорча сусревши Те доле! Угорча се, јер опусти; угорча се, јер би исмејан; угорча се, јер се умртви; угорча се, јер би срушен; угорча се, јер би окован; прими тело Христово, а наиђе на Бога; прими земљу, а срете небо; прими оно што виде, а паде у оно што не виде. Смрти, где ти је жалац? Аде, где ти је победа?

Васкрсе Христос, и ад се стропошта! Васкрсе Христос, и падоше демони. Васкрсе Христос, и радују се анђели! Васкрсе Христос, и живот живује! Васкрсе Христос, и ниједног мртвог у гробу!

Јер Христос, уставши из мртвих, постаде првина преминулих. Њему слава и власт кроза све векове. Амин!

Христос васкрсе!

Link to comment
Подели на овим сајтовима

  • Гости

Прослава Васкрсења Христовог у Манастиру Високи Дечани

15. Април 2012 - 12:32 print_icon.gifОдштампај

_MG_8130.JPG

У манастиру Високи Дечани свечано је прослављен празник Васкрсења Христовог. Васкршње богослужење почело је Васкршњим јутрењем, а потом настављено Св. Литургијом коју је служио игуман манастира архимандрит Сава уз саслужење дечанских јеромонаха. Божићном богослужењу присуствовао је командант италијанског контингента пуковник Бонзага и специјални представник ЕУ за српску духовну и културну баштину на Косову г. Димитрис Мосхопулос, верници из разних крајева Србије као и више међународних службеника који раде на Косову и Метохији.

Link to comment
Подели на овим сајтовима

  • Гости

Прослава Васкрсења Христовог у храму Св. Великомученика Димитрија у Северној Косовској Митровици

15. Април 2012 - 22:36 print_icon.gifОдштампај

DSC_0035.JPG

Централна прослава Васкрсења Христовог на Косову и Метохији одржана је у храму Св. Великомученика Димитрија у Северној Косовској Митровици, где је Св. Литургију служио Епископ Рашко-призренски Теодосије уз саслужење свештенства митровичког архијерејског намесништва. Васкршњој литургији присуствовало је преко две стотине верника међу којима су били Министар за КиМ Горан Богдановић и председник општине Северне Митровице Крстимир Пантић са општинским руководством.

Link to comment
Подели на овим сајтовима

  • Гости

Васкрс у Франкфурту. Прво Богослужење у новом храму

недеља, 15 април 2012 18:19

emailButton.png printButton.png pdf_button.png

IMG_0616.jpg

(ФРАНКФУРТ) Његово Преосвештенство Епископ средњоевропски Г. Константин прославио је празник Васкрсења Господњег у Црквеној општини Франкфурт.

На Велики Петак, после Царских Часова служених у Манастиру Пресвете Богородице у Химелстиру, Преосвећени Владика је отпутовао у Франкфурт, где је истог дана служио Вечерње са опходом око храма и Плачем Матере Божије у старом храму франкфуртске Црквене општине. Преосвећеном Владици саслуживали су франкфуртски пароси, протојереј Марко Јовановић и протонамесник Симон Туркић, као и епархијски ђакон Александар Перковић из Хилдесхајма.

Галерија слика

На Велику Суботу, Преосвећени је служио Свету Литургију у старом храму у Франкфурту уз саслужење протојереја Стојана Барјактаревића, протонамесника Симона Туркића и ђакона Александра Перковића. Причасника је било више од сто шездесет. У 18 часова служено је Вечерње, а у 23 часа Васкршње Јутрење са трократним опходом око храма. Епископу Г. Константину саслуживали су овом приликом протојереј Марко Јовановић и протојереј Стојан Барјактаревић, као и ђакон Александар Перковић.

Галерија слика

Данас, на дан Васкрсења Господњег, у Франкфурту су служене две Свете Литургије: у 8 часова, у старом франкфуртском храму служио је протојереј Стојан Барјактаревић. Светој Чаши пришло је око 170 причасника, док је неколико стотина узело учешћа на Богослужењу. У 10 часова, Преосвећени Епископ Г. Константин служио је Свету Архијерејску Литургију у новом франкфуртском храму уз саслужење протојереја Марка Јовановића, протонамесника Симона Туркића и ђакона Александра Перковића: На овом Богослужењу, на којем је учествовало више стотина верних, Светом Причешћу приступило је око 200 верника.

Галерија слика

Јутрошње Богослужење у новој франкфуртској цркви уједно је и прво богослужење у овом храму, око којега су преговори о куповини у току. Храм за сада припада евангеличкој црвки.

Организован живот Српске православне цркве на територији данашње Црквене општине Франкфурт започео је 1964. године, када је одлуком блаженопочившег Патријарха српског Германа основана Црквена општина у Дармштату. Од ове црквене општине и парохије настале су 1996. две парохије франкфуртске са седиштем у овом једном од најважнијих центара Немачке и Европе. Трећа парохија франкфуртска основана је 1998. године од територије мисионарске парохије Висбаден-Мајнц.

Црквена општина у Франкфурту обухвата територије немачких савезних држава Хесен и Рајнланд-Пфалц. У њен састав улазе градови Франкфурт, Офенбах, Дармштат, Ханау, Висбаден, Мајнц и Гизен. На територији Црквене општине борави око 30.000 припадника Српске православне цркве. Филијална богослужбена места постоје у Висбадену и Офенбаху.

Link to comment
Подели на овим сајтовима

  • Гости

Митрополит Николај служио Васкршњу Литургију у Саборној цркви у Сарајеву

15. Април 2012 - 13:28

crkva1.jpg

У свим храмовима Митрополије дабробосанске су у недјељу, 15. априла, служене Свете Литургије поводом највећег хришћанског празника – Васкрсења Христова. Његово Високопреосвештенство Митрополит дабробосански Г. Николај служио је Свету Архијерејску Литургију у Саборном храму Рођења Пресвете Богородице у Сарајеву, уз саслужење четири свештеника и једног ђакона Митрополије дабробосанске.

Старјешина Саборног храма јереј Борислав Ливопољац прочитао је Васкршњу посланицу Његове Светости Патријарха српског Г. Иринеја и свих архијереја Српске православне цркве. Патријарх Иринеј поручио је у Васкршњој посланици православним вјерницима да здраво и трезвено пазе на догађаје и вријеме у коме живе, те да разликују добро од зла, привремено од вјечног, непропадљиво од пропадљивог. Патријарх је поручио вјерницима на Косову и Метохији да се непрестано моли за њих и да никада не клону духом и да остану вјерни својој православној вјери, на свом и нашем прадједовском огњишту. Патријарх Иринеј поновио је да је потребно чувати светињу брака јер је она основ "узвишене, здраве и честите породице" и осудио је абортусе. "Страшно је и помислити да пола милиона нерођене деце сваке године бива лишено живота, не угледавши светлост света", рекао је Патријарх Иринеј. Он је позвао све да, без обзира на дужности које обављају, проводе свој живот ваљано и одговорно.

Након Литургије се причестио велики број вјерника којима су традиционално дијељена црвена васкршња јаја.

На Литургији је пјевало Српско пјевачко друштво „Слога“ из Сарајева под диригентским руковођењем ђакона Душка Сандића.

Извор: Митрополија дбаробосанска

Link to comment
Подели на овим сајтовима

  • Гости

јел има из манастира Ваведења у Београду?

na SPC nema ništa ,

svako može da postavi neku vest u vezi Vaskrsa bilo gde da je objavljena ,

ja sam postavio ono što su trenutno po eparhijama postavljali a sada ću videti šta drugde ima ...

Link to comment
Подели на овим сајтовима

  • Гости

ПРАЗНИК ВАСКРСЕЊА ХРИСТОВОГ У МАНАСТИРУ КЛИСИНА pdf_button.png printButton.png emailButton.png

Vaskrs%202012%20%2834%29.jpg Служењем Свете Литургије на Велику Суботу, када Црква Христова обиљежава силазак Христов у Ад и доношење Благе Вијести душама умрлих, започео је празнични ход ка догађају над догађајима, чуду над чудима, Васкрсењу Христовом.

У поноћ, у капели Манастира Клисина, започело је празнично јутарње богослужење, уз присуство многобројних вјерника и манастирског братства, а у наставку је служена Света Литургија, током које су присутни вјерници примили Свете Дарове, Крв и Тијело Васкрслог Христа, и на тај начин окончали седмонедјељни Васкршњи Пост, тријумфујући снагом вјере над слабостима тијела.

Током Свете Литургије прочитана је Васкршња посланица Његове Светости Патријарха српског Г. Иринеја, коју је, заједно са свим архијерејима Српске Православне Цркве, упутио свим вјерујућим Србима, позивајући их на јединство у вјери, на живот у Христу, и на саборност у невољама.

Након Литургије сви присутни вјерници окупили су се у манастирском конаку, да би једни другима честитали празник Васкрсења Христовог, дијелећи своју радост са манастирским братством.

Желећи свако добро свима од Васкрслог Христа, свим пријатељима, поклоницима и посјетиоцима нашег Светог Манастира, братство Манастира Клисина честита данашњи Празник вијековним поздравом:

Игуман Василије /Рожић/

Vaskrs%202012.jpg

Vaskrs%202012%20%281%29.jpg

Vaskrs%202012%20%282%29.jpg

Vaskrs%202012%20%283%29.jpg

Vaskrs%202012%20%284%29.jpg

Vaskrs%202012%20%285%29.jpg

  • Волим 1
Link to comment
Подели на овим сајтовима

Придружите се разговору

Можете одговорити сада, а касније да се региструјете на Поуке.орг Ако имате налог, пријавите се сада да бисте објавили на свом налогу.

Guest
Имаш нешто да додаш? Одговори на ову тему

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Чланови који сада читају   0 чланова

    • Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
×
×
  • Креирај ново...