Jump to content

Основано Верско добротворно старатељство у тимочкој епархији

Оцени ову тему


Препоручена порука

Време у коме живимо налаже потребу да у оквиру наших светих храмова, залагањем свештеника и верујућих хришћана, помогнемо једни другима, испуњавајући Јеванђеље на делу. – Владика Иларион

 

 

DSC_0250-300x212.jpg

 

Оснивачка Скупштина Верског добротворног старатељства Епархије тимочке одржана је 12. фебруара 2015. године, на празник Света Три Јерарха у сали музичке школе „Стеван Мокрањац“ у Зајечару. Скупштина је почела певањем тропара за упокојене, у знак жалости поводом погибије наших држављана, радника предузећа која послују у Руској Федерацији.

 

Поздравну реч свима присутнима упутио је Епископ тимочки г. Иларион, истичући значај постојања једне овакве установе у данашње време у нашој Епархији. Пружање могућности да верујући људи учине милосрдна дела онима којима је то потребно је испуњавање Јеванђеља на делу. Успешан рад и поверење које је ВДС стекао међу нашом браћом и сестрама у Београду, јесу смернице и за хуманитарни рад у мањим срединама, рекао је владика. Потом је, са благословом Епископа Илариона, Одлуку о оснивању ВДС-а у Епархији тимочкој, прочитао протојереј-ставрофор Сретен Митровић, архијерејски намесник зајечарски.

 

Представљајући рад ове хумане, добротворне организације, присутнима се обратио отац Владимир Марковић, секретар ВДС-а. Уз илустрације видео пројекцијом он је навео низ примера успешног деловања у седам постојећих сектора, који брину о различитим животним потребама угрожених. Неуморно се ради у ресорима за верску просвету, милосрдног рада за породицу, брак и васпитање, правног саветовалишта, здравственог саветовалишта, а у њиховој организацији одржавају се добротворни концерти, предавања, културне вечери, као и мала школа бесплатне наставе за ученике. Посебан значај има рад Народне кухиње, која окупља бројне добротворе и волонтере, о чијем раду је говорио Вук Јовановић, координатор овог сектора.

 

Чланови ВДС-а посећују старачке домове, болнице, установе за незбринуту децу и многе друге, тако да је, на тај начин, Црква присутна  у свим установама остварујући са њима изузетну сарадњу. Оно што посебно радује и што је истакао отац Бранислав Јоцић је присустност младих, који се за волонтерски рад одазивају у великом броју.

 

На Скупштини је истакнута велика важност ангажовања свештеника на овом пољу, при раду у својим парохијама. Још једном је упућен позив свим људима добре воље и милосрдним хришћанима, да иако је економска криза видљива у свим областима живота, благодаћу Божијом пронађу снаге и воље и да се прикључе раду ВДС-а у Епархији тимочкој.

 

 

http://eparhija-timocka.org/osnovano-versko-dobrotvorno-starateljstvo/

Радуј се, Нектарије, велики Архијереју Божји!

Link to comment
Подели на овим сајтовима

DSC_0240.jpg

 

DSC_0264.jpg

 

DSC_0265.jpg

 

DSC_0261.jpg

Радуј се, Нектарије, велики Архијереју Божји!

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Ovo treba postaviti u ''Vesti iz Eparhija''.. u ''Timočka Eparhija''

Стварно?

Видиш, ово је заслужило да буде посебна тема, баш овде.

Радуј се, Нектарије, велики Архијереју Божји!

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Стварно?

Видиш, ово је заслужило да буде посебна тема, баш овде.

 

Ok, ok .. ako misliš tako nema problema.. Samo onda mora da nosi drugačiji naslov jer ,,Versko dobrotvorno starateljstvo'' postoji još od pre Drugog svetskog rata, a rad mu je obnovljen u Beogradu, početkom 90.-ih godina prošlog veka .. 

 

Kolko da znaš.. ;) i da budeš preciznija .. jer ovako je neodgovarajući naslov... 

.. Нек пропадне није штета !..

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Придружите се разговору

Можете одговорити сада, а касније да се региструјете на Поуке.орг Ако имате налог, пријавите се сада да бисте објавили на свом налогу.

Guest
Имаш нешто да додаш? Одговори на ову тему

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Чланови који сада читају   0 чланова

    • Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
×
×
  • Креирај ново...