Jump to content

Уништавање православних светиња на тлу Косова и Метохије

Оцени ову тему


Препоручена порука

Radikalni albanski islamista pokušao da uđe u dvorište manastira, urlao i vređao monahinje. Manastiri meta veterana OVK i islamista, obučavanih na ratištima Bliskog istoka

 

isis-pecka-patrijarsija-muhamed-beciri-f

 

BEOGRAD - Osim manastira Visoki Dečani, radikalni islamisti napali su i jednu od najvećih srpskih svetinja na Kosovu i Metohiji - Pećku patrijaršiju, saznaje Kurir.

Albanski vehabija je, prema izvorima našeg lista, urlao i vređao sestrinstva, uglavnom starice od 70 do 90 godina.

Nemoćne monahinje

Veći incident sprečila je policija koja čuva Patrijaršiju. Istraga o napadu je u toku, kao i u slučaju Dečana, čije je skrnavljenje nastavljeno i juče ispisivanjem terorističkih parola ISIS (Islamska država u Iraku i Siriji) i na ulaznoj kapiji - AKSH (Albanska nacionalna armija). Priveden je vehabija Muhamed Bećiri (22), odranije poznatog po ekstremnom ponašanju, kome je određen pritvor. Očigledno je u pitanju verski fundamentalizam. Radikalni islamistički ekstremisti su obučavani na ratištima na Bliskom istoku i izazivaju incidente u sprezi s veteranima OVK. Vehabisti vode sveti rat protiv nevernika, protiv svih koji nisu muslimani. Albanci to sada koriste i za napade na sve što je srpsko, pa i svetinje koje su pod zaštitom Uneska - kaže izvor Kurira.

Na manastiru Visoki Dečani ponovo su se juče pojavili grafiti s porukama ISIS i Albanske nacionalne armije.
Bivši direktor VBA Momir Stojanović kaže da su incidenti jasne poruke da „ništa srpsko nije poželjno na KiM, treba da odete“.

Smišljen napad

- A međunarodna zajednica nije htela i smela da se obračuna s albanskim radikalnim militantima, bivšim pripadnicima OVK, koji i dalje iz senke vode glavnu reč na Kosovu. Sve to ima korene u islamskom terorizmu i radikalizmu. Moramo da predočimo svetskoj javnosti šta se dešava - smatra Stojanović.

Direktor Vladine Kancelarije za KiM Marko Ðurić kaže da napadi na manastire izazivaju veliku zabrinutost države Srbije zbog sumnje u eskalaciju verskog fundamentalizma.

- Neophodno je da se sve relevantne institucije suprotstave napadima, čiji je osnovni motiv mržnja i verski fundamentalizam. Državni organi Srbije traže od Kfora, Euleksa i kosovske policije da preduzmu sve mere i zaštite bezbednost manastira - kaže Ðurić.

 

I one su uplašene
KARIĆEVA MAJKA I TADIĆEVA BIVŠA ŽENA MOHANINJE

U Pećkoj patrijaršiji monahinje su i Danica Karić, majka biznismena Bogoljuba Karića, i Veselinka Zastavniković, bivša supruga Borisa Tadića. Danica, sada Angelina, kako glasi njeno duhovno ime, zamonašila se 2011. u svojoj 94. godini, dok je Irina već 12 godina u tom manastiru. Od porodice Karić juče nismo uspeli da dobijemo komentar, a kako saznajemo, oni danas u manastiru obeležavaju slavu Pokrov Presvete Bogorodice.

 

Kurir

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Пресвета Богородице сачувај их и спаси, све монахиње.

obrazov_zpsdsretmxk.jpg

"Верујем Господе, помози мом неверју"

"О жено, велика је вера твоја, нека ти буде како хоћеш"

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Само размишљаммм....да је среће да су то за нас заиста светиње, која би сила задржала да се народ не организује и одлази доле, на смену, и на испомоћ монахињама и за на знање свима.

Да се делом покаже да их нисмо препустили њима на милос/немилост.

Тако је једноставно решење а шта ли нас спречава ?

molimoli  molimoli  molimoli   

Ваистину Воскресе !!!

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Извештај о данашњем нападу на Пећку Патријаршију није истинит. Пре неколико дана, међутим, десио се један инцидент пред спољном капијом Патријаршије. Један вехабија, Мухамед Бећири (рођ. 1992) покушао је да уђе у манастир и у томе су га спречили косовски полицајци који чувају спољну капију манастира. Вехабија је потом насрнуо на једног од полицајаца са узвиком Алах-у-егбер и повредио га. Бећири је у притвору и истрага је у току. Бећири није дакле могао ни да уђе на имање Патријаршије. До нас је дошла информација да је Бећири са групом вехабија неколико дана пре тога ушао и у римокатоличку цркву у Пећи и часним сестрама запретио да ће их заклати. Нажалост у Пећи и Призрену има вехабија које су препознатљиве по свом начину облачења. Виђали смо их с времена на време али нису показивали агресиван став према нама. Истрага треба да покаже да ли је реч о групи која има везе са исламским милитантима.

Нажалост овакви медијски извештаји не доприносе правилном информисању и шире непроверене информације.

Link to comment
Подели на овим сајтовима

  • 4 weeks later...
  • Гости

manastir-pinosava-u-Kusadaku-799_n.jpg


 


Две српске монахиње у манастиру Пиносава у Кусадку код Младеновца готово свакодневно трпе нападе, као да нису у централној, православној Србији већ међу Шиптарима на Косову и Метохији. Полиција је упозната са проблемом од почетка, а претходне ноћи им је разбијена нова ограда.


 


- Не могу да верујем шта нам се дешава!


Као да нисмо у централној Србији већ на Косову и Метохији. Била сам монахиња у манастиру Копорин десет година, нисам ни слутила да овако нешто може да се дешава. Изложени смо нападима већ два, три месеца, полиција је упозната од почетка са овим проблемом. Знамо ко стоји иза напада, али не желимо да излазимо у јавност са именима док се не заврши истрага.


Манастирску шуму је годинама незаконито експлоатисала једна породица у овом крају, а то више не може, па нас на различите начине застрашује и напада. Ноћас су нам разбили ограду, одмах смо пријавили полицији.


Недавно смо морали да оградимо манастир, надајући се да ћемо се тако заштитити, овде живе само две монахиње и свакодневно страхујемо од нових напада – прича Текла Продановић, игуманија манастира Пиносава, који је посвећен Светом архангелу Гаврилу.


 


(Србин.инфо)


Link to comment
Подели на овим сајтовима

  • 1 month later...

Обијена прокупачка црква Св. врача Козме и Дамјана

22.12.2014.

У кругу Опште болнице “Др Алекса Савић” у Прокупљу, ноћи између суботе и недеље, обијена је црква Светих врача Козме и Дамјана, потврдио је за Слово Љубве парох прокупачке цркве Св. Прокопија отац Драган Миленковић. Он каже да Свети Престо није оскрнављен и подсећа да су цркве често на мети лопова свуда, па тако и у Прокупљу. Оно што је важније јесте да се богослужења одвијају несметано, те да се у Епархији нишкој верници увелико припремају за дочек Божића постом и молитвом, као и да су значајна честа духовна окупљања и после служби.

 

''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''
(Св.Нектарије Егински)

ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама

Link to comment
Подели на овим сајтовима

  • 5 years later...

Bravo! Bravo! Bravo Srbi! Evo sta se moze kada se Srbi sloze i okupe oko plemenite ideje. Odusevljena sam ???


Ps. @pouke.org  @JESSY Ako nisam postavila u odgovarajucu temu, molim vas da prebacite gde treba. Meni je ova delovala najpribliznije ali vi cete bolje proceniti.

Link to comment
Подели на овим сајтовима

  • 1 year later...

НАСТАВЉАЈУ СЕ НАПАДИ НА ХРАМОВЕ СПЦ НА КОСОВУ И МЕТОХИЈИ

Са великом забринутошћу Епархија рашко-призренска примила је вест и о најновијим нападима,на наше цркве на Косову и Метохији.
 
Јуче ујутру и то на празник Света три Јерарха обијена је Црква Светих Врача у селу Дреновце, у Косовској Каменици и из ње је однета одређена сума новца. Напад је извршен пајсером, а поломљена врата на храму приметио је црквењак.
 
Претходно, поломљена су сва стакла на прозорима и улазним вратима Цркве Светог Илије у селу Некодим код Урошевца.
 
Ово је шести напад на храмове СПЦ на Косову и Метохији од почетка године, а само у току јануара сведочили смо серији обијања цркава у Зубином Потоку.
 
За викенд је забележено и исписивање провокативних графита на Основној школи “Браћа Аксић” у селу Рабовац код Липљана, а случај је пријављен полицији.
 
Дубоко запрепашћује да је од почетка године забележено три пута више етнички мотивисаних инцидената према Србима на КиМ, у односу на исти период прошле године.
 
Епархија рашко-призренска Српске Православне Цркве позива надлежне полицијске органе да истраже и ове најновије случајеве и починиоце приведу правди и апелује на међународне представнике да утиче на косовске институције, јер су многи од напада резултат појачане анти-српске реторике у политичким круговима који подстичу на насиље и етничку нетрпељивост.
 
Link to comment
Подели на овим сајтовима

Придружите се разговору

Можете одговорити сада, а касније да се региструјете на Поуке.орг Ако имате налог, пријавите се сада да бисте објавили на свом налогу.

Guest
Имаш нешто да додаш? Одговори на ову тему

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Чланови који сада читају   0 чланова

    • Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
×
×
  • Креирај ново...