Jump to content

Зоран Ђуровић - Онан - Онанија


Дејан

Препоручена порука

пре 5 минута, Frenkii рече

Лепо те питах да ли је академик по теби у праву? 

Питање ти је ретардирано, коме нормалном академик може бити у праву.

https://youtu.be/RD0qKDvFUdE

После сами истражујте

Link to comment
Подели на овим сајтовима

пре 14 минута, Дејан рече

Нехде је све повезано, народно предање и незнање утемељено у предубеђењу. 

Админе одговори ми на питање на ком факултету вас уче да Милош Обилић није постојао и да ли је академик у праву?

Прилично се силно понашаш.

Link to comment
Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, Дејан рече

Питање ти је ретардирано, коме нормалном академик може бити у праву.

https://youtu.be/RD0qKDvFUdE

После сами истражујте

Теби је РТС Факултет. Страшно.

Link to comment
Подели на овим сајтовима

пре 42 минута, Дејан рече

Мхм, значи ако је нешто недоказиво у историјским изворима или нема оправдања у светоотачкој литератури, онда је 100% тачно :D

И ко је убио Мурата? Ево ти извори:

ИЗВОР БР.1. Писмо упућено краљу Твртку

Један од најстаријих извора у коме се говори о смрти цара Мурата је одговор краљу Твртку који је стигао из Фиренце, 20 октобра 1389. године.

Краљ Твртко је 1. августа 1389. обавестио своје пријатеље, Тригор и Фиренцу о исходу битке на Косову, нагласивши да је он победио сатаниног сина и служитеља Мурата.Из фирентинске општине краљу Твртку стигао је одговор и честитке на победи коју му је небо подарило. У њему се слави и подвиг дванаесторице властеле који су се докопали Муратовог шатора у коме је један од њих забио мач турском султану у слабине и грло.

”Благо по три и по четири пута оној дванаесторици властеле, који пробивши непријатељске чопоре и камиле у круг свезане мачем себи отворише пут и дођоше до Муратовог шатора! А надасве благо ономе који јуначки уби вођу толике силе сатјеравши му мач у грло и утробу, а благо својему што као жртва убије онога вођу, над оном ништавном љешином славном мучеништва смрћу живот и крв излише”, гласило је писмо упућено краљу Твртку.

 

ИЗВОР БР.2. Бајазитово писмо које је послао бурсанском кадији и Суђман бегу заједно са Муратовим телом

“Па баш када смо највећу радост и задовољство уживали, гледајући како се одсечене главе банова под плочама коњских ногу ваљају, како неки с, везаним рукама, а неки испребијаним мишицама стоје, онда је изненада један именом Милош Кобилић, дошавши са лукавством и притвореношћу казао да је исламску веру примио, молећи да се у ред победу одржавајуће војске прими. И кад је по молби његовој пропушен био, да ноге цара светлога целује, он је уместо да извриш то, отровни ханџар, који му је у рукама сакривен био, неустрашиво на дично тело пресветлога цара управио, и задвши му тешку рану, напио га и мученичком слатком водом, шербетом. Пошто је речени Милош ово дело произвео, нагао је испред војника, који су се као звезде на небу блистали, бегати, но од храбрих војника буде стигнут и на комаде исечен.

Чувши за овај догађај, упутио сам се био к мученичкој постељи, но њега, цара, мртвог затечем и у исто време десило се је, те је и мој брат Јакуб-бег у вечност отишао. Ја сам светлећи се сандук с телом мога оца с поверитељством људима послао, да се тако сахрани.”

 

ИЗВОР БР.3. Турски историчар Нешрија

“Мурат отиђе с неколицином својих верних слуга, да огледа брда мртвачка. Међу њима бејаше неверник имена Милош Обилић, срчани и храбри проклетник. Овај је у друштву Лазаревом рекао: Идем да убијем турског цара! Имаде уза се скривени нож. У тој намери се овај неверник случајно на бојнике заверу намери, а ови га ране, те се огрезав у крви тај рањени неверник међу мртве скрије. Када Мурат кан к томе невернику надође, дигне се он те падајући и опет се дижући, управ вољи к себи пропусти, говорећи: ‘Чини ми се тај хоће нешто! Пустите га да дође.’ Овај проклетник имадијаше у своме рукаву скривен нож: он приступи, учинивши се канда ће да пољуби узенгије Кончареве, прободе Кончара… Онога неверника ту посеку, а брзо се шатор то донесе, да се метне пода њ тело султаново… У оној ноћи бејаше у исламској војсци смутња и раздраженост.”

 

ИЗВОР БР.4. Турски историчар Сеадедин

“И кад му би допуштено да целива султану ногу, забоде му нож у трбух. У бекству уби још неколико телохранитеља, трипут измаче гонитељима, те најзад и он подлеже маси и би убијен.”

 

ИЗВОР БР.5. Турски песник Ахмедија

“Приповедају да је, окаљавши се од главе до пете у крви, онде лежао неки каурин. Кажу да био скривен међу труповима, али је јасно могао видети Гази бана. Кад наступи горе одређена судбина, он уста наједном из лежећег положаја, и прискочивши удари шаха ханџаром. И ево удостојивши се више среће борац за веру и поста мученик за њу!”

 

ИЗВОР БР.6. Јован Дука

По Јовану Дуки, оклеветани Милош се заклео да ће убити Мурата, те рано изјутра оде као пребег под турске шаторе. Пришавши близу султана извуче скривени нож те му забоде у груди: “Извршивши што се заверио, нагне кроз запрепашћене великаше и стражаре, сад овога сад онога убијајући, допре до коња, метну ногу у леви стремен, али пре него што је скочио на седло, исеку га јаничари.”

 

ИЗВОР БР.7. Константин филозоф

“Међу војницима који су се борили пред војском беше неко време благородан, кога облагаше завидљивци своме господару и осумњичише као неверника. А овај да покаже верност, уједно и храброст, нађе згодно време, устреми се ка самом великом начелнику, као да је пребеглица и њему пут отворише. А када је био близу, изненада појури и зари мач у тога самога гордога и страшног самодршца. Ту и сам паде од њих.”

 

ИЗВОР БР.8. По Грцима

“Некакав врло племенит човек по имену Милош… јави се Мурату као пребегалац. Мурат заповеди да приступи и каже шта хоће. Докопав копље изврши најлепше дело што ми знамо јер је цара Мурата убио, али је и сам ту међу непријатељима храбро борећи се погинуо”.

 

ИЗВОР БР.9.  Колучо Салутати

Хуманиста из Фиренце Колучо Салутати говори о некаквих „12 завереника“ који су се пробили до шатора турског султана, од којих му је један ту и пресудио.

 

ИЗВОР БР.10. Мавро Орбини

Мавро Орбини пише да је оклеветани Милош је одјахао у турски табор држећи копље окренутим наопако, што је – како каже – код Срба означавало бегунца. Турци који су га познавали по јунаштву и знали за покушаје њиховог султана да га придобије, веома су се обрадовали његовом доласку. Одмах су га извели пред Мурата, а у погодном тренутку Милош га је убио скривеним ножем.

 

ИЗВОР БР.11. Ходочасник Игњатије

Руски ходочасник Игњатије, који се у то време затекао на турској територији у граду Астравији на Црном мору пише: „У недељу (27. јуна, односно 9. јула) приспесмо у град Астравију. Митрополит се задржа ту да би сазнао вести о Мурату. Мурат је био отишао у рат против Лазара, србског кнеза; а кружио је глас да су обојица, Мурат и Лазар, били убијени у једној бици.“.
Турци су како изгледа били веома пометени након боја, јер исти аутор даље бележи како су одмах напустили Астравију „застрашени овим немирима, пошто смо се налазили у држави турској.“.

 

ИЗВОР БР.12. Лаоник Халкокондиле

Лаоник Халкокондиле каже да је Мурат приморао Лазара да бежи и да је гонећи га наишао на једног Србина на којега потегне оружје. “Овај, будући пешак, окрене се и прободе копљем трбух Мурата, од које ране и умре.”

Турци признају његово постојање, а ти и твоји историчари не признајете. Е није ни чудо што рече један Ром, ''само сте Ви Срби гори од нас Цигана''.

Link to comment
Подели на овим сајтовима

пре 8 минута, Дејан рече

Питање ти је ретардирано, коме нормалном академик може бити у праву.

https://youtu.be/RD0qKDvFUdE

После сами истражујте

Боље би ти било да баталиш ово админовање, пријатељски ти кажем, није ово за тебе.

Link to comment
Подели на овим сајтовима

пре 5 часа, Zoran Đurović рече

Да, ово је Максимов криптоманихеизам. Најлуђа ситуација данас је кад Аг оптужују да је манихејац био и остао, а Максим и Кападокијци су сасвим на овим полу-манихејским позицијама. Ово што тврди Максим је по мени тешка глупост. Јер ми можемо све да замислимо, нпр. да кад кажеш ћирибу, из жене одмах искочи дете од 7 година. Или нпр. да се размножавамо као парамецијум. 

Зашто је ово манихејски став? Зато што подразумева да Бог није створио полне органе! Такође, ту се профилише идеја падања у материју, иако је Максим због осуде оригенизма гледао да то не проповеда отворено. Такође, имамо и у Григорија Богослова (то није овај Немачки) да је Адамово тело било етерично и да је по паду постало овакво, од крви и меса.     

Ali oče, Maksim već u sledećoj Aporiji 42, pokazuje da je zakon postanka po prirodi (posle pada) Bogom dat, čak i Manesa pominje, ne znam koliko bi bilo ispravno njega optužiti za manihejski stav...

IMG-20210116-170255.jpg

  • Свиђа ми се 1

Ја рекох: "Сваки дан окушам смрт", а он ће на то: "Бог је рекао да те љуби. Зато буди спокојан."

Св. Исак Сирин

Link to comment
Подели на овим сајтовима

пре 6 минута, Frenkii рече

Теби је РТС Факултет. Страшно.

Ајде молим те, објасни ми, како од историјске чињенице да не постоје чврсти докази да је постојао милош Обилић дођемо до контра питања да ли је академик по мени у праву по питању косова?

Како дођемо до тога да научни радници буду дискредитовани јер су учествовали у емисији РТС? Да ли би ти били валидни да су учествовали у Балкан Инфу?

Могу да прихватим, али да схватим не могу.

Сибињанин Јанко није био српски јунак, чисто да се зна.

Link to comment
Подели на овим сајтовима

пре 5 минута, Плаво Небо рече

Боље би ти било да баталиш ово админовање, пријатељски ти кажем, није ово за тебе.

Или ти да се оправославиш и описмениш

Link to comment
Подели на овим сајтовима

пре 3 минута, Дејан рече

Ајде молим те, објасни ми, како од историјске чињенице да не постоје чврсти докази да је постојао милош Обилић дођемо до контра питања да ли је академик по мени у праву по питању косова?

Како дођемо до тога да научни радници буду дискредитовани јер су учествовали у емисији РТС? Да ли би ти били валидни да су учествовали у Балкан Инфу?

Могу да прихватим, али да схватим не могу.

Сибињанин Јанко није био српски јунак, чисто да се зна.

Прво ми одговори на ком факултету?

Link to comment
Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Дејан рече

Или ти да се оправославиш и описмениш

Не одговори ми ко је убио Мурата и за оне изворе који помињу Милоша?

Link to comment
Подели на овим сајтовима

пре 4 минута, Frenkii рече

Прво ми одговори на ком факултету?

Сходно томе на који начин постављаш питање, који си ти факултет завршио?

Link to comment
Подели на овим сајтовима

пре 52 минута, Дејан рече

Гле чуда, могу ли да добијем неки извор за те тврдње, пошто званична историја већ 200 година учи другачије 

Милица је Лазару родила више синова и више кћери.   а.) Прва кћи кнеза Лазара Мара дана је за жену Вуку сину Севастократора Бранка а унуку Младена војводе.  б.) Византијски и Дубровачки писци слажу се у том да је једна кћи Лазарева дана Бајазиту, цару турском, али се разилазе у имену : Дукас је зове Маријом, Мавроурбин и Лукарић Милевом, Летописи Деспином а Константин Оливером. Последњи је најбоље могао знати име сестри свога добротвора и мецената.   в.) Лаоник, летописци, Мавроурбин и Лукарић кажу, да је једна кћи Лазарева била за Шишманом царем Бугарским.   г.)Једна од Лазаревих кћери била је за Николом Гаревићем, мачванским баном а потоњим палатином угарским, сином палатина Николе Горјанског. Летописе и Дубровчане који то кажу, потврђује листина краља Жигмунда где се вели, да је Никола Гаревић ,, Lazarum dominum Rassiae socerum suum - solitae obedientiae reduxit in gremium. Ову кћер Лазареву зове Мавроурбин Јеленом, а Лукарић ,, Јеленом Деспином " и последњи додаје, да се она по смрти мужа удала за Сандеља Хранића, хумског војводу.                                                                                                                            Мавроурбин и Лукарић спомињу и кћер Лазареву Вукосаву, љубу Обилића Милоша. - Иларион Руварац         Ето, и ти нешто да научиш и подучиш те твоје историчаре. 

Link to comment
Подели на овим сајтовима

пре 3 минута, Дејан рече

Сходно томе на који начин постављаш питање, који си ти факултет завршио?

Ти избегаваш сваки конкретан одговор а шириш дезинформације. Написао си на нашем факултету, лепо те питам, ком?

Link to comment
Подели на овим сајтовима

пре 18 минута, Дејан рече

Сибињанин Јанко није био српски јунак, чисто да се зна.

Шта је Сибињанин Јанко : Немац ? Влах ? Римљанин ? Сикул ? Србин ? Бугарин ?

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Придружите се разговору

Можете одговорити сада, а касније да се региструјете на Поуке.орг Ако имате налог, пријавите се сада да бисте објавили на свом налогу.

Guest
Имаш нешто да додаш? Одговори на ову тему

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Креирај ново...