Jump to content

Зоран Ђуровић - Онан - Онанија


Дејан

Препоручена порука

пре 1 минут, Mirjam рече

Да на сваку, уколико се ради о прељуби, односно ако је та жена туђа или ако је мушкарац који је жели у браку. Можете да се смејете колико желите и правите блесави, али се односи и на вас ако погледате другу жену са жељом, а у браку сте. 

Мх, значи да ископам очи себи?

Link to comment
Подели на овим сајтовима

пре 5 минута, Дејан рече

Мх, значи да ископам очи себи?

Свашта. Зна се шта значи погледати са жељом, желети је сексуално. Може свако да се окрене за лепом женом и да јој се диви. Идем са теме. Ви наставите да тешите једни друге да желети сексуално другу жену поред ваших супруга није погрешно и врста прељубе. ?

Link to comment
Подели на овим сајтовима

пре 13 минута, Mirjam рече

Свашта. Зна се шта значи погледати са жељом, желети је сексуално. Може свако да се окрене за лепом женом и да јој се диви. Идем са теме. Ви наставите да тешите једни друге да желети сексуално другу жену поред ваших супруга није погрешно и врста прељубе. ?

Значи ти лепог мушкарца гледаш са дивљењем?

Link to comment
Подели на овим сајтовима

пре 45 минута, Mirjam рече

Ја ово у цитату иопште нисам рекла, тако да не знам откзд моје име тамо. Сексуална жеља и привлалност је дата од Бога. 

Цитирали сте Рођу, а ја Ваш цитат. Зато је тако испало.

Link to comment
Подели на овим сајтовима

пре 1 сат, Александар Милојков рече

Стих из Јеванђеља уопште није  забрана страсне жеље као такве - већ забрана ПРЕЉУБЕ. Рођо, пишеш бесмислице. Ако мислиш да је сексуална привлачност између мушког и женског сама по себи грех, онда исповедаш јерес и страшно мрачњаштво. Због таквих лупача глупости, многи млади су побегли из Цркве главом без обзира. Ја сам лично слушао младе људе који су напустили Цркву и постали атеисти - након што им је Влада Димитријевић предавао веронауку у школи. Причате овде о саблазнима - ово што лупетате о сексуалности је огромна саблазан.

Александре, нема потребе да испостављаш своју теолошку ароганцију као аргумент. Нити да мени импутираш некакву јерес. Твој пајташ (у међувремену си, надам се, научио да то значи ортак, другар) Ђуровић саблажњава васколики народ годинама, свим могућим и немогућим причама, али ти јуначки ћутиш или се слажеш са њим.  А мене  чекаш иза било које речи и одмах зајампурен истрчаваш и вичеш да сам јеретик и да саблажњавам. Ајде се смири и сабери. То што ме не подносиш не значи да треба да будеш тако непристојан и дрзак. Ево ти па читај:

Иоанн Златоуст святитель

В самом деле, Он не сказал, что только любодей наказывается; но что Он сказал касательно убивающаго, тоже говорит и здесь, назначая наказание и за любострастный взор, чтобы показать, в чем состоит превосходство Его пред книжниками. Воззревый на жену, говорит Он, ко еже вожделети ея, уже любодействова с нею в сердце своем, т. е. кто привык засматриваться на телесную красоту, уловлять прелестные взоры, услаждать таким зрелищем свою душу и не сводить глаз с миловидных лиц, тот уже любодействует. Христос пришел избавить от злых дел не только тело, но еще более душу. Так как благодать Духа Святого мы принимаем в сердце, то Спаситель прежде всего его и очищает. Но как, скажешь, возможно освободиться от пожелания? Если только пожелаем, то очень возможно и его умертвить и сделать недействительным. Впрочем, Христос запрещает здесь не всякое пожелание, но пожелание, рождающееся в нас от воззрения на жен. Кто любит смотреть на красивые лица, тот больше всего сам возжигает в себе пламя страсти, и делая душу пленницею страсти, скоро затем приступает и к совершению пожелания. Потому-то Христос и не сказал: кто вожделеет, ко еже любодействовати, но — иже воззрит, ко еже вожделети. Когда Он говорил о гневе, то делал некоторое ограничение словом: всуе и напрасно. А говоря о пожелании, не употребил подобного ограничения, но всецело воспретил пожелание, — хотя гнев и пожелание равно нам врожденны, и не без цели находятся в нас, именно — гнев для того, чтобы нам наказывать злых и исправлять беспорядочно ведущих себя, а пожелание для того, чтобы нам рождать детей, и таким образом преемственно сохранять род наш.

Иероним Стридонский блаженный

Толкование на группу стихов: Мф: 5: 28-28

Между словами πάθος θ προπάθεια, т.е. между страстью и мысленным пожеланием различие состоит в том, что страсть рассматривается как порок, а мысленное пожелание, хотя заключает в себе вину начала [порока], но не ставится на одну ступень с преступлением. Итак, кто увидит женщину, и душа его будет затронута, тот поражен мысленным пожеланием. Если же он согласится и от помысла перейдет к страстному движению, как написано у Давида: Перешли к помыслу сердца (7 выкатились от жира глаза их, бродят помыслы в сердце;Пс. 72:7), то он перешел от мысленного пожелания к страсти, и для того, чтобы согрешить, ему недостает только удобного случая, а не своего желания. Итак, тот, кто будет смотреть на женщину с чувственным пожеланием, т. е. если будет смотреть с тем, чтобы удовлетворить похоти и расположить ее к совершению греха, тот по справедливости называется совершившим прелюбодеяние с ней в сердце своем.

Феофилакт Болгарский блаженный

Толкование на группу стихов: Мф: 5: 28-28

Кто останавливается, зрением разжигает похоть и снова смотрит с большим желанием, таковой уже совершил грех прелюбодеяния в сердце своем. Если он не прибавил к этому дела, то, что отсюда следует? Только то, что он не был в силах, а если бы мог, то тотчас совершил бы зло. Но знай, что если мы пожелаем, но затем встретим препятствие к осуществлению своего желания делом, то ясно, что мы находимся под покровом благодати. И женщины, если они украшаются для того, чтобы понравиться, грешат, хотя бы и не понравились. Ибо они приготовили напиток, хотя его никто не выпил.

Евфимий Зигабен

Толкование на группу стихов: Мф: 5: 28-28

Как в предыдущей заповеди, прибавив: напрасно положил различие между благовременным гневом и безвременным, так и в этой, прибавив с вожделением, разграничил воззрение нестрастное от страстного. И не сказал просто: иже воззрит, но: иже воззрит с вожделением, то есть кто смотрит усердно, кто смотрит страстно, так что возбуждает желание к совокуплению. Такой наполнил уже свое сердце страстью и в душе уже совершил прелюбодеяние. Или: кто смотрит для того, чтобы возбудить пожелание. Такой сам искал страсти, сам спешил к вожделению и предался ему и, если не коснулся жены телом, то по крайней мере мыслью. А кто смотрит на нее мимоходом, или по какой-либо другой необходимости, тот свободен от вины. Женою здесь называет и замужнюю женщину, и отпущенную мужем, и девицу. Нужно знать, что наставление эти, хотя по видимому направлены к мужьям, относятся и к женам.

Филарет (Дроздов) святитель

Толкование на группу стихов: Мф: 5: 28-28

Господь сказал: «всяк, иже воззрит на жену, ко еже вожделети ея, уже любодействова с нею в сердце своем». Посему, как есть любодеяние сердца: так должна быть и противоположная сему пороку добродетель – девство сердца. Подвизающийся в сей добродетели должен сохранять сердце свое чистым от всякаго плотскаго вожделения, от всяких помыслов, противных целомудрию; невольныя приражения нечистых помыслов без укоснения отражать, для сего бдеть осторожно над движениями своих помышлений и желаний, занимать и ограждать ум и сердце свое, то упражнением в Слове Божием, то внимательною, внутреннею молитвою.

Источник

Слово в день введения во храм Пресвятыя Богородицы (Напечатано в Христ. Чтен. 1836 г. и в собраниях l844 и 1848 гг.)

  • Свиђа ми се 1
Link to comment
Подели на овим сајтовима

Зашто Ава прича о сексу... Имамо ми много болесног света, изгибе народ, што је говорио Јустин Савински!

Милојко је одлично нагласио да је грех у прељуби. И да је сексуални нагон усађен у нашу природу, јер да није тако, ко би трпео жену која ти стално нешто звоца!:))12:smeha:

Неинтелигентни Боксит прича о неким другарицама, али је свако - ко је нормалан - а овде је мало нормалних - имао намере да спотакне своју будућу жену, а не да јој се диви као божијем створењу, јер ми се и облаци свиђају и звездано небо, и папагаји, али немам никакве жеље да са њима сексуално општим. И тако испада, ако бисмо слушали ове безумнике, да смо блудничили са својим женама пре брака! 

 

Ми смо као страсна бића створени од Бога.Страст и задовољство су Божије створење, јер знамо како се долази до оргазма; само поремећена особа не може да доживи оргазам. Јер је целокупна људска фигура устројена тако да доживи оргазам. Коса и нокти би нам се вукли по земљи ако их не бисмо шишали или резали. Али не доживљавамо бол јер је Бог устројио човека тако да води рачуна о својој коси и ноктима. Тако су и сексуални органи направљени да би се задовољство и комплетирање љубави остварило преко њих. Црква је осудила кастрацију; данас имамо у неким девијантним муслиманским фракцијама где секу клиторис девојчицама да оне сутра не би осећале задовољство. А питам ове наше талибане: Је ли ђаво или Бог створио клиторис?

Не верујем да је нашим талибанима могуће ставити до знања. Можда само Рођеном, јер он фантазира о гутању огавне змије...

Спрдам се са вама, али не видим начина на који вам се може помоћи, јер сте својом прљавом маштом и исквареном жељом обешчастили Божије створење. Нису нестали манихејци са историјске сцене, јер је немогуће да јереси нестану. Немогуће је јер су део људске пале природе. И овај манихејизам покушавају сада да потуре под плаштом православља! Продајем ти рог за свећу, ваљам ти муда за бубреге! Куну се људи у Исуса, данас би га први разапели! Нема ништа ново под сунцем, човек се не мења, а свака птица иде своме јату.           

Link to comment
Подели на овим сајтовима

@Родољуб Лазић Рођо, мани ме тих покиданих и покупљених цитата. Знам ја шта Оци говоре, јако добро. Читам их у оригиналу, грчки и латински. То како ти Оце представљаш, нема везе са оним што оци говоре. А јеванђелско место је веома јасно - Христос говори против преваре. И каже да превара није само када то стварно учиниш на делу, већ и када пожелиш. Али, то не значи како ти, јеретички, манихејски, као лажни чистунац и пуританац (окречени фарисејски гроб), тумачиш и представљаш - да је сама сексуална жеља, сексуална привлачност код човека грех. Није. Грех је ако је усмерена на прељубу, ако представља прељубу. Грех је ако ја, као ожењен човек, пожелим у срцу свом другу жену, која ме је теленсо привукла. Није грех ако ту привлачност осећам према својој жени (ја сам водио рачуна, па оженио лепотицу, тако да ми тога никада није недостајало).

А ти Рођо изврћеш. И поновићу ти - ти си као онај несрећни Влада Димитријевић. Зурлотска памет. Такви као ви највише су људи у Цркви саблазнили том суманутом пуританштином и манихејштином. Радим са младим људима и знам какве су све будалаштине слушали и због тога не желе у Цркву - ја се, свим својим снагама трудим да им поверење у Цркву вратим. А лично знам момка - бившег верника, од којег је Влада Димитријевић, на часовима веронауке, направио атеисту. Ти си истог соја и истог духовног отрова као и он.

Ја се не слажем са оним што говориш, али није тачно да те не подносим. То би ти било јасно ако бисмо се уживо видели.

Бог с тобом.

Link to comment
Подели на овим сајтовима

А нелогичност да се ради само о прељуби, следи из једноставне паралеле. Наиме, из текста следи да Господ говори да ономе ко са жељом гледа на жену, рачуна се да је учинио прељубу, тј. полни акт сједињења са њом. На исти начин и онима који нису ожењени, то гледање са жељом, или ако ћемо да "преведемо" - са похотом, илити прихваћеном помишљу за телесно сједињење са оном коју гледају, дакле онима који нису ожењени такво гледање се рачуна на који начин? Па такође као телесно сједињење, исто као и ожењенима. Што би се онда могло звати блудом, ако узмемо да је термин прељуба резервисан за ожењене. И онда би, тумачењем да се ово односи само на прељубу, тј. на ожењене, имали ситуацију да Христос блуд, одн. телесно сједињење ван брака, не сматра грехом. 

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Ne znam zašto stvari ne nazivamo pravim imenom, kakvi ziloti, psevdoziloti ili zurolti, Jezuiti, Jezuiti, to je najtačnija klasifikacija 

Shodno tome da je 21 vek i da u današnje vreme imamo mogucnost da učimo o svom genetičkom nasledju, urodjenim instiktima i sl., i ta znanja spadaju u sveoružije Božije koje nam pomaže da razumemo problem i na osnovu tog razumevanja da ga rešavamo i sa njim/a da se nosimo kako bi se upodobili Bogu.

Link to comment
Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Родољуб Лазић рече

На исти начин и онима који нису ожењени, то гледање са жељом, или ако ћемо да "преведемо" - са похотом, илити прихваћеном помишљу за телесно сједињење са оном коју гледају, дакле онима који нису ожењени такво гледање се рачуна на који начин?

Ти се стварно правиш блесав, јер не верујем да јеси блесав. Како може да направи прељубу момак, самац или девојка, која нема ни мужа ни вереника? Да ли ти разумеш шта значи прељуба? Слушај реч пре-љуба. Значи да си прешао преко љубави - издао си љубав коју имаш (жену, или жена мужа). Да момамк пожели да се сједини са девојком и обрнуто је здрава, од Бога багословена људска природа - Рстите и МНОЖИТЕ СЕ и напуните земљу, рече Бог. Из такве жеље се рађа љубав, па из ове и брак. А ово што ти причаш је јерес манихејства.

Link to comment
Подели на овим сајтовима

пре 4 минута, Александар Милојков рече

@Родољуб Лазић Рођо, мани ме тих покиданих и покупљених цитата. Знам ја шта Оци говоре, јако добро. Читам их у оригиналу, грчки и латински. То како ти Оце представљаш, нема везе са оним што оци говоре. А јеванђелско место је веома јасно - Христос говори против преваре. И каже да превара није само када то стварно учиниш на делу, већ и када пожелиш. Али, то не значи како ти, јеретички, манихејски, као лажни чистунац и пуританац (окречени фарисејски гроб), тумачиш и представљаш - да је сама сексуална жеља, сексуална привлачност код човека грех. Није. Грех је ако је усмерена на прељубу, ако представља прељубу. Грех је ако ја, као ожењен човек, пожелим у срцу свом другу жену, која ме је теленсо привукла. Није грех ако ту привлачност осећам према својој жени (ја сам водио рачуна, па оженио лепотицу, тако да ми тога никада није недостајало).

А ти Рођо изврћеш. И поновићу ти - ти си као онај несрећни Влада Димитријевић. Зурлотска памет. Такви као ви највише су људи у Цркви саблазнили том суманутом пуританштином и манихејштином. Радим са младим људима и знам какве су све будалаштине слушали и због тога не желе у Цркву - ја се, свим својим снагама трудим да им поверење у Цркву вратим. А лично знам момка - бившег верника, од којег је Влада Димитријевић, на часовима веронауке, направио атеисту. Ти си истог соја и истог духовног отрова као и он.

Ја се не слажем са оним што говориш, али није тачно да те не подносим. То би ти било јасно ако бисмо се уживо видели.

Бог с тобом.

Александре, уместо ове непотребне тираде са настављеним неодмереним и непристојним речником, прочитај те цитате, не једном него многих Отаца и види да они говоре оно што и ја, односно да ја говорим оно што и они.

Link to comment
Подели на овим сајтовима

пре 6 минута, Родољуб Лазић рече

Па такође као телесно сједињење, исто као и ожењенима. Што би се онда могло звати блудом, ако узмемо да је термин прељуба резервисан за ожењене.

Теби је телесно сједињење исто што и блуд? Да ли ти имаш капацитета да то двоје разликујеш? Сваки физички блуд јесте телесно сједињење, али свако теленсо сједињење није блуд. Капираш?

Link to comment
Подели на овим сајтовима

пре 4 минута, Родољуб Лазић рече

А нелогичност да се ради само о прељуби, следи из једноставне паралеле. Наиме, из текста следи да Господ говори да ономе ко са жељом гледа на жену, рачуна се да је учинио прељубу, тј. полни акт сједињења са њом. На исти начин и онима који нису ожењени, то гледање са жељом, или ако ћемо да "преведемо" - са похотом, илити прихваћеном помишљу за телесно сједињење са оном коју гледају, дакле онима који нису ожењени такво гледање се рачуна на који начин? Па такође као телесно сједињење, исто као и ожењенима. Што би се онда могло звати блудом, ако узмемо да је термин прељуба резервисан за ожењене. И онда би, тумачењем да се ово односи само на прељубу, тј. на ожењене, имали ситуацију да Христос блуд, одн. телесно сједињење ван брака, не сматра грехом. 

Дакле, како учи отац Тадеј о мислима, није проблем ако ти се рђаве мисли јаве у глави, проблем је ако се са њима сложиш па их још и умножиш.

Један мушкарац не може бити крив што му се јавља инстиктивна жеља за размножавањем ако је његова генетика препознала добру и квалитетну генетику супротног пола. Крив је као биће свести, савести и разума уколико као Хришћанин не каналише своје инстикте.

Link to comment
Подели на овим сајтовима

пре 4 минута, Родољуб Лазић рече

Александре, уместо ове непотребне тираде са настављеним неодмереним и непристојним речником, прочитај те цитате, не једном него многих Отаца и види да они говоре оно што и ја, односно да ја говорим оно што и они.

Ја сам их читао и о њима расуђивао. А ти си их можда читао, али без расуђивања. Сачувао нас Бог да су Оци говорили то што ти говориш. О ономе што су Оци говорили се расуђује. Не лепе се као секташки цитати, као што ти радиш.

Link to comment
Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Александар Милојков рече

Ти се стварно правиш блесав, јер не верујем да јеси блесав. Како може да направи прељубу момак, самац или девојка, која нема ни мужа ни вереника? Да ли ти разумеш шта значи прељуба? Слушај реч пре-љуба. Значи да си прешао преко љубави - издао си љубав коју имаш (жену, или жена мужа). Да момамк пожели да се сједини са девојком и обрнуто је здрава, од Бога багословена људска природа - Рстите и МНОЖИТЕ СЕ и напуните земљу, рече Бог. Из такве жеље се рађа љубав, па из ове и брак. А ово што ти причаш је јерес манихејства.

Да поновим, пошто очито не капираш: ако је гледање са жељом (похотом) за Христа већ учињен телесни акт, онда по теби Христос сматра грешним само телесни акт ожењеног мушкарца, а полни акт неожењеног, по теби, у Христовим очима није грех?

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Придружите се разговору

Можете одговорити сада, а касније да се региструјете на Поуке.орг Ако имате налог, пријавите се сада да бисте објавили на свом налогу.

Guest
Имаш нешто да додаш? Одговори на ову тему

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Креирај ново...