Jump to content

Зоран Ђуровић - Онан - Онанија


Дејан

Препоручена порука

Пре сат времена, Bokisd рече

Jeste za telo,... zato valjda i stoji.....(sa zeljom) u srcu.... to su valjda ti neki nivoi.... i mozda posle ide ovo da li smo iskanalisali na pravi nacin...

 

Dobro žensko ćeš uvek gledati sa željom, to nije stvar tvoje volje već genetike . A da li ćeš taj instiktivni nagon preobraziti je ono što je tvoja volja.

Link to comment
Подели на овим сајтовима

пре 2 часа, Zoran Đurović рече

Сви знамо да је гине жена. Но, Ис је мислио на удату. Јер, он је био Јеврејин, ако не знаш и држао се Закона, као и сви други Јевреји. Узми и читај Писма, па ћеш видети да окројити курву није грех. То је била спортска дисциплина.

Канони Јн Посника нису од Јн Посника, и то би знала да си гледала мој видео. 

Треба да гледате моје видее а не да паламудите. Тек после, ако сте интелигентни, поставите неко питање око тога што вас мучи.  

Као прво, нисмо заједно чували овце, дакле паламуђење и такво изражавање можете другом. Много Вам се овде дозвољава.

Друго, Христос се придржавао закона, али је и Законодавац. Да је како Ви тврдите онда би дозволио да се прељубница каменује, јер је било по Закону. Не можете да тумачите Свето Писмо по својим жељама, сада овако а сада онако. Мислио је на сваку врсту прељубе. 
Треће, небитно је ко је написао те каноне у овом сличају, само сам нагласила мишљење  Св. Никодима Агиорита. Мрзи ме да куцам цитат. 
Немам намеру да гледам Ваше снимке нити имам недоумице, које бисте Ви могли да ми решите. 

Link to comment
Подели на овим сајтовима

пре 2 часа, Александар Милојков рече

Мислио је на жену, не на девојку (партхенос). Зна се која је разлика између жене и девојке. А и у самом тексту јасно стоји да говори против прељубе. Зна се шта је прељуба. То није када слободан младић погледа слободну девојку, већ када мушко или женско погледа удату/ожењеног.

То сам и написала, на жену (не само удату) и да се односи на сваку прељубу. Не на слободне мушкарце и жене/девојке, јер је природно да се роди жеља.

Link to comment
Подели на овим сајтовима

У шта се треба преобразити сексуални нагон? Многи овде пишу да се треба преобразити. У шта и зашто да се преобрази?

Sent from my Mi A3 using Tapatalk

Link to comment
Подели на овим сајтовима

пре 4 часа, Cabrini рече

У шта се треба преобразити сексуални нагон? Многи овде пишу да се треба преобразити. У шта и зашто да се преобрази?

Sent from my Mi A3 using Tapatalk
 

Генерално, Хришћанство није вера која је у складу са људском природом, ал ни мало. Зато човек који је Хришћанин не би требало да сузбија своје нагоне , већ каналише и усмерава.

Link to comment
Подели на овим сајтовима

пре 7 часа, Cabrini рече

У шта се треба преобразити сексуални нагон? Многи овде пишу да се треба преобразити. У шта и зашто да се преобрази?

 

пре 3 часа, Дејан рече

Генерално, Хришћанство није вера која је у складу са људском природом, ал ни мало. Зато човек који је Хришћанин не би требало да сузбија своје нагоне , већ каналише и усмерава.

Одлично питање. Код католика имамо драстичан потез који је довео до ужасних ствари у њиховој цркви (за оне који скоче да католичка црква није црква, напомињем да је Флоровски рекао да она сигурно није Једна , Света, Саборна и Апостолска, али да је у њој "инертност Св. Духа....убише више ревнитељи већ 20 година са флоскулама својим). Клиру је забрањено да се жени и имамо педофилију, хомосексуалност и ко зна шта је све сакривено иза зидина њихових самостана и парохијских домова.

Дакле не оставља се избор. Код нас је то остало ствар избора, тиме је та енергија слободна да бира између монаштва и брака. Но то је што је Црква могла да уради на општем плану, после остаје лични план. Како монах да каналише ту енергију, како мирјанин. Ту је твоје питање. Православни аскетизам, монаштво има своја строга правила која уз мање падове и јаке борбе ту енергију преображавају на разне начине (какво ко има послушање у Цркви и дарове Духа). Дакле, силина те енергије, преображена кроз православну аскезу, подвиг (монашки) иде ка НАДилажењеу природе, генерално, ка светости, а на ниж3м пољу, неко је бољи богослов, неко бољи иконописац и сл. Како?

Ево ти бруталан пример. Деко млад види девојку и "напали" се толико да му стално долазе помисли, "скида је" и замишља и прави биоскоп, и мастурбира. Но ту нема неке нежности, нема ничег, јер он нема лични однос са њом. Дакле као што мужјак код животиња тако и он у тим моментима. Међутим, да има лични однос, да она покаже неку нежну, сентименталну, верујућу, добру страну, он би био надахнут да јпј пише песму или сл.

Погледај музику само. Погледај књижевнст. У музици више нема "сентиша", све је брутално некако, све грубо. Узми Ану Карењину, цела трагедија све прши од осећања, а данас сваки други брак је прељуба.

Поента, исканалисати ту силну енергију на прави начин и неминовно долази до умножавања дарова које човек има од бога, постаје креативнији, успешнији у томе што ради си сл. Рецимо, ако су социјалне пприлике такве да не може, но буде бољи отац, мајка....а првенствено се у браку ту одражава то каналисање. Јер ипак је то неки "животињски" нагон, природни. Наша природа је шизофрена, од пада, зато и тај нагон јесте природан али је у смислу циља хришћанског живота неприродан, јер ми смо позвани да обуздамо, исканалишемо, а донекле и превазиђемо своју природу.

Да будемо "луди Христа ради" у некој нашој мери.

Link to comment
Подели на овим сајтовима

On 13.1.2021. at 9:18, Zoran Đurović рече

Некада морам да цртам, јер се превуише уздам у вашу интелигенцију. Па ја и Јустин говоримо исто! Да је пао због гордости.

Ако коза лаже, рог не лаже! Оче Зоране, Ви сте написали следеће:

On 5.1.2021. at 20:15, Zoran Đurović рече

И он, кога не улови блудница упућена од Самарјана; он, који руку своју сажеже (да не би мастурбирао),

Није потребно да човек буде посебно интелигентан да би у овом конкретном случају (у Вашем наведеном цитату) донео исправне закључке. Довољно је само да макар једном пажљиво прочита житије Преп. Јакова Постника које сте цитирали, па да види како сте Ви погрешили. Ви тврдите да је Преподобни ставио своју (леву) руку у ватру да је сажеже да не би пао у грех рукоблуда (да не би мастурбирао/онанисао), и то сте чак болдовали и обојили црвеном бојом. Нимало случајно! Тиме сте (погрешно) ставили акценат на мастурбацији и тиме све оне који житије Светог нису прочитали довели сте у заблуду. Јер, у конкретном случају о коме расправљамо, није исто да ли је рука сажежена због рукоблуда (сагрешења са самим собом) или блуда (сагрешења са неком другом особом, женском или мушком, свеједно је). Из приложеног Житија сасвим лепо се види да Свети није ставио руку у ватру да би се спасио од греха рукоблуда, већ се спашавао да не згреши са женом Самарјанком, блудницом коју су му његови мрзитељи (међу њима и ђаво) подметнули не би ли га оскврнули. Чуди ме да је неко са Вашом интелигенцијом то могао уопште да превиди?! Дакле, закључак је врло прост: Ви и Св. Јустин Ћелијски не говорите исто. Нарочито вам се мишљења не подударају гледе непомјаниковог учешћа у паду Преподобног. Свети Јустин сасвим исправно наводи и удео ђавоља у свему томе, Ви, на другој страни, погрешно избацујете ђавола из игре

On 5.1.2021. at 20:15, Zoran Đurović рече

Потпуно је депласирано Јустиново убацивање у игру ђавола, јер је то најчешћи изговор код људи. Овде је била посреди неправилна сублимација страст која је резултирала овим крахом. Никакав ђаво ту није требао да посредује. 

А, и поред силног покушаја да пронађем где сте Ви то споменули гордост, нисам могао да пронађем да Ви уопште говорите о гордости која је предходила свим потоњим гресима које је начинио Преп. Јаков. Волео бих да ми укажете на тај пост, на те Ваше речи. Нормално, уколико Вам то неће одузети пуно од Вашег драгоценог времена.

On 13.1.2021. at 9:18, Zoran Đurović рече

Али да је мастурбирао, не би имао повода да се горди. Да ли сада разумеш?

Да сте се са овом тврдњом (болдованом) појавили међу подвижницима који су живели у време када и Преп. Јаков Постник, наглавачке би Вас избацили из својих келија, пећина, пустиње... са сваког места где су се ондашњи Свети подвизавали. Мислили би (оправдано) да сте у прелести и да Вас је сам ђаво послао да их искушавате. 

On 13.1.2021. at 9:18, Zoran Đurović рече

Или пак сматраш да је мастурбација једнак грех силовању, убиству и профанацији леша?

Грех је грех, ма о којем да причамо. Свакако да постоји градација грехова, па једни спадају у смртне а други не. Али, сви су грехови смртни (ради се о духовној смрти) ако их не исповедимо и за њих се покајемо. О томе су Вам на овој теми говорили и још неки други људи. А има и један диван текст Архиепископа Јована Шаховскоја о ”Апокалипси ситног греха”. Он у том свом есеју врло лепо и педантно објашњава зашто ситни греси често знају да буду по наше душе гори од великих, смртних грехова. Ево једног интересантног детаља из поменутог есеја, који се може прочитати у целости на следећој адреси.

https://svetosavlje.org/apokalipsa-sitnog-grijeha/10/

Цитат

Против великог гријеха је лакше почети борбу, лакше је замрзити његово приближавање. Познат је случај са праведним Антонијем Муромским. Код њега су биле дошле двије жене: једна је била скрушена због једног свог великог гријеха; друга је, пак, самозадовољно свједочила о својем неучествовању ни у каквом великом гријеху. Пошто их је срео на путу, старац је првој рекао да пође и да му донесе велики камен, а другој – да сакупи доста малих каменчића. Послије неколико минута жене су се вратиле са камењем. Старац им је тада рекао: „А сада однесите и поставите то камење тачно на она мјеста, на којим сте их и нашле“. Жена са великим каменом је лако пронашла мјесто одакле је узела камен; друга се, пак, сметено вртила унаоколо, тражећи гнјездашца својих каменчића, и вратила се на крају код старца са својим каменчићима. Прозорљиви Антоније им је објаснио шта то камење значи… Код друге жене они су представљали многобројне гријехе на које је она навикла, сматрала их за ништавне и никада се због њих није кајала. Она се није сјећала својих ситних гријехова и малих експлозија страсти, и то је одражавало неславно стање њене душе, која није била способна чак ни за покајање. А прва је жена, памтећи свој велики гријех, боловала тим гријехом и скинула га са своје душе.

Множина малих, недостојних навика је – жабокречина за душу човјекову, ако их човјек у себи утврди и одомаћи, или ако их доживи као „неизбјежно“ зло, против којега „нема потребе“ и против којег „се не може“ борити. И баш ту човјек упада у клопку непријатеља Божијег. „Нисам ја светац“, „ја у свијету живим“, „морам да живим као и сви људи што живе“… умирује себе гунђајућа савјест вјерника. Човјече, човјече, наравно да ти ниси светац, наравно да ти „живиш у свијету“ и „мораш живјети као сви људи“, и зато – рађај се као и сви људи, умири као они, гледај, слушај, говори, као они, али шта ти треба да преступаш Закон Бога – „као они“? Зашто би ти морално миомирисао „као они“? Замисли се над тим, човјече.

Како је тешко души да се покрене са пута по којем га води лажна, али навикнута мисао! Психологија атеистичког свијета овога тако се чврсто урезала у психички свијет савременог човјека, да у односу на гријех и на преступања против Божијих Закона готово сви људи поступају једнако – по једном калупу. Најжалосније је то, што је зло утувило у главе људима да захтјеве гријеха називају „захтјевима природе“. Захтјеви природе су – дисати, умјерено се хранити, огријевати се, одвајати дио дана за сан, али никако не – дрогирати свој организам, бесмислено привезивати себе за фатаморгану, за дим.

Написали сте и следеће:

On 13.1.2021. at 9:18, Zoran Đurović рече

Види, сви ови манијаци које си побројао пате од сексуалне дисфункције.

Значи да је и Преп. Јаков Постник боловао од исте болести чим се и њему десило да, попут наведених манијака, згреши са невином девојком, потом је убије и баци у реку. То јест, следећи Вашу мисао може се закључити да је и Преп. Јаков је (у једном тренутку свог овоземљаског живота) био манијак.

On 13.1.2021. at 9:18, Zoran Đurović рече

Нити мастурбација нити сексуални однос по себи нису зло.

Само који ред раније написали сте да је мастурбација грех. Поновићу Ваше речи:

On 13.1.2021. at 9:18, Zoran Đurović рече

Или пак сматраш да је мастурбација једнак грех силовању, убиству и профанацији леша? 

Грех је зло, ма о каквом греху да се ради. То што Ви тврдите супротно, то је само Ваше мишљење о којем можемо разложно да расправљамо до сутра ујутру.

On 13.1.2021. at 9:18, Zoran Đurović рече

Ерго, мастурбација није универзални лек, како ми из неразумевања приписујеш, јер ови се не могу "лечити" мастурбацијом.

Мастурбације није, нити може да буде лек, ни у једној дози, још мање у било којој форми. Лек/ови против греха, па и греха гордости, су покајање и подвиг, плус исповест код духовника (Света Тајна Исповести код свештенослужитеља)... У телесној медицини можемо да говоримо о малим дозама отрова које у одређеним ситуацијама могу да излече човека, тачније да допринесу његовом исцелењу. У духовној медицини и најмања доза греха додата на већ постојећи грех може да буде фатална по грешника, да не кажем смртоносна.

On 13.1.2021. at 9:18, Zoran Đurović рече

Расуђивао си здраво, шта ти се сада десило, не знам.

Трудим се да и сада расуђујем здраво. Реагујем на основу прочитаног, а пишем на основу савести и животног искуства. 

Link to comment
Подели на овим сајтовима

пре 4 часа, Дејан рече

Генерално, Хришћанство није вера која је у складу са људском природом, ал ни мало. Зато човек који је Хришћанин не би требало да сузбија своје нагоне , већ каналише и усмерава.

Када оци, на првимер Свети Максим Исповедник, кажу "ката фисин" (по природи), желећи да истакну нешто као исправо и нормално, под тим изразом се мисли на крајњи смисао наше природе - њено возглављење у Христу. У том смислу, хришћанство јесте вера у складу са природом. Међутим, није у складу са палом природом - а то је ова сада наша, биолошка ипостас коју живимо и у којој, болујемо и умиремо.

Link to comment
Подели на овим сајтовима

пре 28 минута, Талични Том рече

Реагујем на основу прочитаног, а пишем на основу савести и животног искуства. 

Е, ово је забрињавајуће ако је тако. Мораћеш да идеш код неког опитног попа да те усмерава и лечи. 

На море бесмислица које си написао нећу се освртати. 

Link to comment
Подели на овим сајтовима

пре 13 часа, Вилер Текс рече

Ја ипак мислим да се то не односи на неожењене и неудате. Ако се они не гледају како ће се оженити и удати?

Овде је реч о томе да мастурбација јесте грех а да је у неким случајевима мање зло а рекох и у којим.

Не сматрам ово као неку "догму" него лично мишљење тако да @Плаво Небо маши поенту са оним о последњим временима и изопаченим учењем. 

 

Ne mislim uopšte da su ovo poslednja vremena. To samo Bog zna. Citat koji sam naveo tiče se toga da do sada nikad nigde, niti sam čuo, niti sam pročitao da neki klirik savetuje da se greh grehom može lečiti, da, da je neko radio rukobludje ne bi počinio teži greh. Svaki klirik savetuje da se iskrenom molitvom, uz Božju pomoć, svaki greh može pobediti. Van svake pameti je da neko misli da se grehom greh pobeđuje. A da ne bude kako prorokujem poslednja vremena navešću citat nevezano za to ali i te kako se tiče borbe sa svakim grehom, citat Svetog vladike Nikolaja žičkog: "Но има једно тројство у унутрашњем небу човековом, које треба да буде не заједница него јединство, да би човек блажен био и овога и онога света. То је јединство ума, срца и воље. Докле је ово троје само у заједници, дотле је човек у рату и са самим собом и са небеским Тројством. Када пак ово троје постане једно, тако да ниједно не влада и ниједно не робује, онда човек бива испуњен једним миром који превазилази сваки ум (Фил. 4, 7), сваку реч, свако објашњење, сваки страх и сваку жалост". 

Link to comment
Подели на овим сајтовима

пре 20 минута, Zoran Đurović рече

Е, ово је забрињавајуће ако је тако. Мораћеш да идеш код неког опитног попа да те усмерава и лечи. 

На море бесмислица које си написао нећу се освртати. 

Nećeš se osvrtati jer nemaš izgovor, ne možeš se opravdati. I sad kao po tvom običaju očekujem da me ispljuješ samo tako. 

Link to comment
Подели на овим сајтовима

пре 2 часа, Zoran Đurović рече

На море бесмислица које си написао нећу се освртати. 

:))12:smeha::))

Link to comment
Подели на овим сајтовима

пре 6 минута, Родољуб Лазић рече

:))12:smeha::))

Не живиш више ти, него Ава у теби! И смајлије си почео исте да користиш!:))

Link to comment
Подели на овим сајтовима

пре 2 часа, Zoran Đurović рече

Е, ово је забрињавајуће ако је тако. Мораћеш да идеш код неког опитног попа да те усмерава и лечи. 

Није спорно да морам да се лечим. Имам пуно тога што морам да исправљам. И, за Вашу информацију, имам опитног архипопа који ме усмерава и лечи. Само, питам се добронамерно, имате ли Ви кога да Вас духовно усмерава и лечи?

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Придружите се разговору

Можете одговорити сада, а касније да се региструјете на Поуке.орг Ако имате налог, пријавите се сада да бисте објавили на свом налогу.

Guest
Имаш нешто да додаш? Одговори на ову тему

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Креирај ново...