Jump to content

Ефекти причешћа - искуства и упутства


Препоручена порука

Ja imam problem taj da ako i postim pa se nekad zeznem i uzmem nesto sto mi prekrsi post ili se desi da ne mogu da izbegnem nesto sto mi krsi post ili postim sa jedne strane fizicki ali se ne dajem duhovno previse odnosno ne stizem i sa razlogom i bez razloga,da jednostavno ne mogu da se pricestim,izjeda me taj crv da to nije to i da je glupo i bezobrazno,da prilazim necemu za sta nisam spreman.  Pricest je cilj i kruna,a post je sredstvo i put,ne mogu doci na cilj a da ne putujem do njega i to je nesto ne sto sam citao,cuo,gledao,slusao nego je jednostavno u meni.

Link to comment
Подели на овим сајтовима

  • Одговори 53
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Када Христос уђе унутра негативан садржај душе изађе споља.

Једно с другим не иде.

Кад се душа временом очисти онда је њен садржај константна радост и мир у Духу.

До тад морамо пунити душу Христом.

По мом мишљењу, овде се налази и одговор на питање зашто понекад не осећамо радост након Светог Причешћа, као и савет шта да чинимо са собом како би се тако нешто што ређе догађало. 

"Прости верник"

Господе, дај ми да мирно примим све што ми данашњи дан донесе и да се потпуно предам Твојој светој вољи. Упућуј ме и помажи свакога часа у току овога дана. Управљај мојим мислима и осећањима у свим делима и речима. Не допусти да у непредвиђеним случајевима заборавим да све долази од Тебе.

http://www.pravoslav...ta Filareta.htm

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Ja se posle pricesca uglavnom osecam gladno :D

... i zedno.... :)

 

"Лажно смирење је смирење које има потребу да се покаже. На првом месту, то је смирени изглед (кад кроз понашање и изглед глумимо смиреног човека). Као друго, то је коришћење "смирених" речи и фраза: човек говори о себи да је велики грешник и гори од свих, а ако га у реалности неко увреди он се одмах буни и врло ревносно брани своја права. Као треће, лажно смирење се показује у томе што човек понавља неке научене смирене фразе, рецимо изреке Светих о смирењу, сматрајући да он мисли тако искрено, док смисао тих изрека уопште не долази до његовог срца."

Схиархимандрит Авраам

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Da li osecate radost dok se vasi parohijani Pricescuju?

 

Meni se desava da ponekad kada se ja ne Pricescujem osetim istu radost kada se ljudi iz moje crkve Pricescuju,pa narocito kad prodju ispred oltara Priceste se i onda se vracaju sve ozareni,radosni(ne svi),kao da prosire tu radost i na nas koji se nismo Pricestili.

 

Takodje mi je drugarica pricala da skoro uvek oseca toplinu kada joj se muz Pricescuje(a ona sama tada ne)skoro jednako kao i ona da se Pricestila.

 

 

"Oce ,neka svi jedno budu,kao Ti sto si u meni i ja u Tebi"(Jov.17,21)

Follow your bliss and the universe will open doors where there were only walls.

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Imam jedno pitanje. Nema veze sa temom. Da li je ok nekoga ubedjivati da se pricesti bar jednom u zivotu,iako on ne veruje u Boga ?

Na primer nekoga je nemoguce umoliti da zakoraci u crkvu ,iako mu je tik ispod prozora ....Zasto ?

Ja sam se proteklih meseci zaista trudila da neke rodjake ubedim u nesto,naravno trudeci se da ne delujem fanaticno, Uspela sam da jednu osobu  ubedim da se  krstiti za svoj 60. rodjendan......   ( :bu:  )... pristao je ,samo da mi udovolji.

Da li trebe da se krsti,ako ne veruje u Boga ? I da se pricesti,ako ne veruje ?   :.mislise.

Арсенија, немој да убеђујеш људе, из искуства знам да не треба да се нико крсти из разлога да теби удовољи јер ти преузимаш одговорност за ту особу, ми треба да се трудимо да ,,будемо светиљке,, па друге на тај начин заинтересујемо, немамо ми ту благодат да ,,поправљамо друге,, само себе. Праштај, овако мислим.

Link to comment
Подели на овим сајтовима

немамо ми ту благодат да ,,поправљамо друге,, само себе

 

Чак ни себе...

 

Сва благодат за рестаурацију оронулог човека долази од Бога.

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Često mi se desi da razmišljam o efektima pričešća nakon liturgije. Prvi efekt koji sam doživeo bio je najjači i najupečatljiviji jer niti sam ga očekivao niti sam o njemu razmišljao - to je bilo moje prvo pričešće - u srednjoj školi, za Vaskrs. Nazirem činjenicu da je pričešće sjedinjenje sa Voljenim a da su efekti ponekad prisutni ali su sporedna stvar (koliko god to blesavo zvučalo) Kako ne psihologizovati pričešće i kako se ponašati nakon istog? Nikako. Ono je neopisivo. Pristupiš sa strahom Božijim, verom i ljubavlju i to je to. Susret sa Njim je prevelika tajna da bismo je sveli na osećanje ali znamo ono što sveti Maksim kaže - džaba se pričešćujemo telom i krvlju Gospodnjim ako se ne pričešćujemo Njegovom voljom. Ta dva su u direktnoj vezi i po meni je o ključ za tajnu sjedinjenja sa Njim.

 

Što se nedostojnog zajedničarenja u Telu tiče tu sam uvek smatrao da

 

Čovek neka ispituje sebe, i tako od hleba neka jede i od čaše neka pije. Jer koji nedostojno jede ili pije, sud sebi jede i pije, ne razlikujući Tela Gospodnjeg (1. Kor. 11, 28-29).

Zato kažem ti: opraštaju joj se gresi mnogi, jer je veliku ljubav imala; a kome se malo oprašta ima malu ljubav.


 


0526200500.jpg


Link to comment
Подели на овим сајтовима

Арсенија, немој да убеђујеш људе, из искуства знам да не треба да се нико крсти из разлога да теби удовољи јер ти преузимаш одговорност за ту особу, ми треба да се трудимо да ,,будемо светиљке,, па друге на тај начин заинтересујемо, немамо ми ту благодат да ,,поправљамо друге,, само себе. Праштај, овако мислим.

[/quote

P

 

Prastam. :)

Ne mogu ja nikoga da popravim ,prosvetlim ili slicno.Niti mi je to namera .Ja sam samo htela da se dobri ljudi,hriscani po sustini, krste. Ja nih da popravim ne mogu,oni bi mene mogli da poduce disciplini,radu i redu,kao i pozrtvovanosti do krajnjih granica ljudskih sposobnosti.

Ja sam ze zapravo trudila da im objsnim da Bog i nema velike veze sa vecinom vernika,ako me razumete. 0703_read A za to smo sami krivi. 

Prastajte.

:351780:

Link to comment
Подели на овим сајтовима

ovo sa izlazenjem iz crkve sam cuo od popova, da kazem, novotaraca a ne od nekih duhovnika zilota

(a ne jednom sam cuo od laika da na liturgiju ne trebas ni ici ako se neces pricestiti).

 

 

Moram da napomenem da sam, na moje iznenadjenje, skoro procitala nesto u smislu da treba izaci s liturgije ako se neces pricestiti, kod o.Save Janjica, na njegovoj temi  :.mislise.

Ja licno smatram da su obe vrste iskljucivog insistiranja stetne za nas: i insistiranje da je pricesce obavezno, pa ga pojede 'inflacija', jer smo daleko od toga da smo tako sveti da mozemo neprekidno odrzati taj duh stremljenja dostojnosti; kao i pretjerana strogost i zahtjevi, samo u postu, samo tada, ovako, s toliko metanija itd. Mi smo svi toliko razliciti i toliko su razliciti ti neki nasi duhovni uzrasti da bi zaista bilo uputnije da to bude individualno, da svako prema svojoj savjesti i duhovnoj potrebi i uzrastu, u dogovoru s duhovnim licem koje ga poznaje, to odredi. 

Odricanje od liturgije je opet izraz duhovne ljenosti i povladjivanja sili koja te otuda i odvraca...Dobro je otici i ako se neces pricestiti; i to naravno sa voljom i sa zarom a ne pro forme; jos je bolje otici i pricestiti se...

 

Moram da se 'pohvalim', da sam nakon dugog, predugog vremena, osjetila mrvicu i odbljesak i zracak pricastne radosti :0442_feel:....slava Bogu i hvala dobrim dusama koje su mi radost pozeljele i koje su se za mene molile... :mazenje::drugarstvo:

Link to comment
Подели на овим сајтовима

  • 7 months later...

Здраво,

Потребан ми је одговор на једно питање које се већ вероватно постављало,мој духовник је врло заузет да бих га сад узнемиравала овим питањем,а стварно немам времена да сад претражујем форум.

Питање је у вези причешћа код жена.

Наиме,цео овај пост сам  постила по типику и примпремала се за причешће за сутра,евентуално на дан Васкрса,и сад схватим да сам добила менструацију доста раније.

Шта сад да радим,а стварно имам потребу за причешћем..

Да ли ми је једина опција да се надам да ће проћи до уторка,па да се причестим на Васкршњи уторак?

А наредну службу не могу да сачекам,јер се одмах након празника враћам назад(не живим у Србији),а тамо се не исповедам и не причешћујем.

Хвала пуно унапред на одговору.

Поздрав

Link to comment
Подели на овим сајтовима

  • 2 months later...
Da li se i vama desava da nekon Pricesti budete obuzeti strastima i zgresite tog dana vise nego ostalih do tada ?
sve je moguce.....ali ne obracaj paznju....misli na svetinju koju si primio....

''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''
(Св.Нектарије Егински)

ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Придружите се разговору

Можете одговорити сада, а касније да се региструјете на Поуке.орг Ако имате налог, пријавите се сада да бисте објавили на свом налогу.

Guest
Имаш нешто да додаш? Одговори на ову тему

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Чланови који сада читају   0 чланова

    • Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
×
×
  • Креирај ново...