Jump to content

U Baru (Crna Gora) danas je vidjen djecak sa slike sa romkinjom (na drugoj slici) koja ga je tjerala da prosi.

Оцени ову тему

Дејан

Препоручена порука

Na RTS piši kako oćeš, ovde može kako ja kažem, dok se ne predomislim...da ne spamujemo temu na dalje..

Volim brate kada cujem coveka koji jasno govori i bez uvijanja ...

Izvinte na offtopiku ...

Svaka čast Vučiću! Spasio si Srbiju iz ruku lopova i društvenih parazita! 

Подели на овим сајтовима

Колико знам и Владика Иринеј их назива Цигани а сумњам да му је намера да вређа и омаловажава?! Цигани је српска реч за ту нацију, а што је она временом постала синоним за нешто погрдно то је већ нека друга ствар.

10561662_315985261904211_244767655569899

Подели на овим сајтовима

10561662_315985261904211_244767655569899

Да да, знам да је шок, ала Емилија Попадић, кад схватиш колико је у неким стварима бесмислено бити ЕУ коректан. Него да не спамујем, кад буде тема ''Цига или Ром?'' онда ћу наставити.

• Волим 1
Подели на овим сајтовима

Колико знам и Владика Иринеј их назива Цигани а сумњам да му је намера да вређа и омаловажава?! Цигани је српска реч за ту нацију, а што је она временом постала синоним за нешто погрдно то је већ нека друга ствар.

Нашем владици Иринеју сигурно не би сметало да почне да их зове Ромима док ће они који их не воле увек користити реч Цигани. Владика има 67 година, вероватно их је цео живот тако звао и тако је васпитан. Ако ромска интелигенција каже да је боље користити реч Ром не видим зашто ми не би на то пристали.

Иначе, Циганин је реч грчког порекла

Prvo imenovanje Roma zabeleženo je 1100. godine kao Atsincana po osnovi Grčke reči Athigganien, što znači “ne dirati” koja je transformisana u Atsinganein, da bi dobila defitivno ime Ciganin. 

http://www.ric.org.rs/cms/index.php?option=com_content&task=view&id=185&Itemid=110

• Волим 1

Блажени гладни и жедни правде, јер ће се наситити;

Подели на овим сајтовима

Ако ромска интелигенција каже да је боље користити реч Ром не видим зашто ми не би на то пристали.

Зато што бисмо онда морали да цензуришемо целокупну досадашњу ромску уметност и уметност посвећену Ромима? Оно, кад поставим Мику Антића, да убацим ”бииип” сваки пут кад се помиње ”Циганин”, ”циганско” итд?

На крају крајева, баш ме брига, није ми тешко да формално испоштујем било Бићанићеву вољу, било жеље неке тамо ”интелигенције” ако је баш неопходно да будем коректан. Али лично не видим чему то. Ако их неко мрзи, мрзеће и Роме и Цигане. И обрнуто.

Подели на овим сајтовима

Guest
Ова тема је за сада закључана и нису омогућени будући одговори.
  • Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...