Jump to content

Монах Арсеније (Јовановић) предавања, текстови

Оцени ову тему


Препоручена порука

Jasno vidimo da savremena psihoterapija vuce svoje korene iz hriscanstva,obzirom da se odrekla duhovnog pogleda i na coveka gleda samo kao na materiju i telo, pokusava da ga izleci prvenstveno materijalnim sredstvima-lekovima.Pravoslavna psihoterapija ima puno uspeha u lecenju psihicki obolelih osoba,jer coveka gleda realno,kao stvorenje koje se sastoji od tela i duse.

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Od autora knjige "Bog i rokenrol" jedno odlicno predavanje.

http://www.svetigora.com/node/9726

i ja sam ga odslusao danas, predavanje izuzetno, malo na kraju mi se nesvidja ali osim toga jedno od boljih koje sam cuo u skorije vreme. ne toliko zbog same teme (mada i to svakako) vec koliko daje jasan uvid u ono sta Pravoslavlje jeste. amin

Everyone’s got a plan until they get hit.

Link to comment
Подели на овим сајтовима

  • 6 months later...
  • 2 weeks later...

Монах Арсеније (Јовановић): "Од прапочетка до постмодерне"

Tagged:

75:06 минута (12.9 МБ)

DSC_0048.JPGПредавање монаха Арсенија (Јовановића) сабрата манастира Острог на тему "Од прапочетка до постмодерне" које је одржао у суботу 11. августа 2012. године у оквиру Острошких духовних вечери које се суботом увече организују у Горњем манастиру Острог.

Link to comment
Подели на овим сајтовима

  • 4 months later...
  • Гости

„БОГ И РОКЕНРОЛ“ pdf_button.png printButton.png emailButton.png

Bog%20i%20rokenrol.jpg        

 

 

 

Пред нама се налази несвакидашње предавање Др Арсенија (Јовановића), сабрата манастира Острог, које је одржао студентима Правног факултета у Подгорици, на тему „Бог и рокенрол“. Свједочећи својим предмонашким животом погубност рокенрола, монах Арсеније навео је мноштво „добрих, али заблудјелих душа“, које је пошаст наркоманије одвела на странпутицу живота, у духовну погибао, а потом и у коначни биолошки крај – смрт.

 

Говорећи о упокојеним члановима некад култне групе „Екатарина Велика“, аутор се дотакао њихових најпрепознатљивијих лица, Милана Младеновића и Маргите Стефановић, свједочећи о њиховим небројеним даровима, чију су злоупотребу платили сопственом младошћу. Жалећи за њиховим прерано угашеним животима и имајући, и дан данас, велику љубав према њима, монах Арсеније својим предавањем опомиње колико је танка линија између гријеха и врлине, смисла и бесмисла, живота и смрти.    

         Лично прошавши и осјетивши сву бол, празнину и вапај изгубљеног времена, монах Арсеније собом је посвједочио могућност духовног успона из дубине понора ка висотама обожења. Ушавши у свијет Христове надвремене Љубави, дотакавши се Његовог свагда волећег срца, одбацио је старог човјека и присајединио се, покајањем, сузама и евхаристијом, Његовом мистичном Тијелу – Цркви Христовој.    

         Већ пуне двадесет двије године монах Арсеније, живећи манастирским животом, свједочи сву опакост новосвјетских лажних творевина (видљивих и невидљивих), у којима није могуће утемељење у вјечности, а самим тим ни живот испуњен радошћу. Не кријући своје животне странпутице, монах Арсеније, сада испуњен Христовим смислом, о свему томе говори на занимљив, природан и духован начин, не бјежећи од тога да ствари назове правим именом, како би они који га слушају, и који ће га тек слушати, увидјели да се иза рокенрола, порнографије и наркоманије крије нико други до сам Нечастиви, који својом варљивом заводљивошћу одвлачи у понор непостојања.   

   

         Имајући пред собом судионика тужних судби некадашњих „идола“ српске и југословенске омладине, не можемо а да не увидимо како све што блиста нужно не мора и да сија. Треба само, на вријеме, да отворимо очи, како не би било прекасно, како за нас, тако и за оне које волимо. Отац Арсеније ће нам у томе непроцјењиво помоћи.   

 

 

 

 

                                                                                     Милош Ернаут

 

 

 

 

 

Манастир Клисина

Link to comment
Подели на овим сајтовима

 "сада испуњен Христовим смислом, о свему томе говори на занимљив, природан и духован начин, не бјежећи од тога да ствари назове правим именом, како би они који га слушају, и који ће га тек слушати, увидјели да се иза рокенрола, (...) крије нико други до сам Нечастиви"

 

- eto. sva sreća pa ne slušam rok, nego metal. :D

Link to comment
Подели на овим сајтовима

  • 1 month later...

http://www.svetigora.com/node/12378

 

Одлично предавање. Ко има времена нека послуша.

П.С. Нисам сигуран да ли је већ неко раније поставио. Ако јесте, бришите. 

Нек нам Бог да среће да се врате дани, славни дани наше прошлости...

Link to comment
Подели на овим сајтовима

  • 1 month later...

http://www.svetigora.com/node/12378

 

Много интересантно предавање, са покривених неколико тема, које су, по мом мишљењу, веома битних за данашњи свет у ком живимо.

 

Пре него неко крене да баца дрвље и камење на овог монаха због неких од ставова, предлажем да прочита нешто о његовом претходном животу и о његовим квалификацијама да говори о одређеним темама. То не значи да неко треба да се сложи у свему са њим (ни ја се не слажем у свему са њим), али би било корисно за схватање његове перспективе.

 

Заиста, најтоплија препорука, и за оне који ће се сложити, и за оне који се неће сложити са њим.

 

http://www.svetigora.com/audio/download/12378/18.02.2013_KATEDRA_o.Arsenije%20Jovanovic_Ima-li_Boga_u_21_%20vijeku.mp3

57ed8623960a6_banerRylah_zpsqgjjkx0v1.jpg.8a2fd97cd3aa7dcd0237c412e2234aee_zpsut3tszcy.jpg

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Придружите се разговору

Можете одговорити сада, а касније да се региструјете на Поуке.орг Ако имате налог, пријавите се сада да бисте објавили на свом налогу.

Guest
Имаш нешто да додаш? Одговори на ову тему

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Креирај ново...