Jump to content

Богојављење широм наше помесне Цркве

Оцени ову тему


Препоручена порука

  • Гости

Пливање за Богојављенски крст

недеља, 22 јануар 2012 18:09 | printButton.png | emailButton.png

2012-01-19_3.jpg

По вишевековној традицији и ове године су богојављенске светковине отпочеле у црквама - служењем литиргије. Часни крст је свечано испраћен са платоа изпред Цркве Лазарице а преузео га је маратонац, пуковник српске војске, Господин Светислав Павловић који га је са групом крстоносаца и пренео до Беле Воде. Долазак Часног крста је уз Литију и песму ''Крст је сила и знамење'' дочекан у центру Беле Воде уз пригодан културно-уметнички програм у коме су учествовали Слободан Радичевић, дечија певачка група КУД-а ''Герасим Вујић'' из Коњуха и женска певачка група КУД-а ''Радојкино коло'' из Глободера.

Литија је затим у молитвеном ходу пошла ка Морави где је обављена свечаност резања колача и водоосвећење уз присуство високих представника Града Крушевца, Скупштине општине Трстеник и свештенства Епархије крушевачке. Све такмичаре је благословио Епископ крушевачки Господин Давид.

У великој конкуренцији 91 пливача, ове године је најбржи био Марко Милићевић, деветнаестогодишњи студент ДИФ-а и активни ватерполиста из Кукљина, коме је ово пети наступ на витешком надметању и прва победа у пливању за Богојављењски крст на Западној Морави. Ово је до сада рекордан број пријављених такмичара и вероватно један од највећих у Србији.

Извор: Епархија крушевачка

Фото: Миљан Милетић

Беседа Eпископа крушевачког Г. Давида на Морави

5:40 мин.

Беседе о. Петра и Eпископа крушевачког Г. Давида на ручку

26:15 мин.

Обраћање Eпископа крушевачког Г. Давида учесницима пливања за Богојављенски Крст

5:43 мин.

Link to comment
Подели на овим сајтовима

  • Гости

ПРОСЛАВА БОГОЈАВЉЕЊА У КРАГУЈЕВЦУ pdf_button.png printButton.png emailButton.png

saborna.jpg

На Празник Светлости како се назива Празник Богојављења, у Саборном храму у Крагујевцу, Литургијско сабрање предводио је Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Г. Јован, а саслуживали су свештеници овога храма на челу са старешином протојерејом – ставрофором Заријем Божовићем.

Сваке године ми се молитвено сећамо Богооткривења – Богојављења, дана у који се Господ крстио на реци Јордану, ради нас и ради нашега спасења и када вршимо велико водоосвећење. Као увод у Водоосвећење, слушамо песму која својом садржином и мелодијом снажно оживљује успомену на прво водоосвећење: „Глас Господњи на водама, вапијући говораше, приђите сви примите Духа Премудрости, Духа Разума, Духа Страха Божија, који се јави Христу“. У својим молитвама ми призивамо Духа Светога, који је осветио реку Јордан, да сиђе на воду коју освећујемо, за освећење наше, за освећење наших домова.

Господа је крстио Свети Јован Пророк, Претеча и Крститељ. Том приликом су се небеса отворила и људима се открио, објавио, Бог као Света Тројица: Господ Христос се крштавао у реци Јордану, Бог Отац се јавио у виду речи: «Ово је син мој љубљени, који је по мојој вољи», а Дух Свети се јавио у виду голуба. Свет је тек након Крштења Господњег познао Три Личности Свете Тројице. Након Богојављења на Јордану и нама је омогућено да крштавамо «у име Оца и Сина и Светога Духа». Уласком Христовим у воде Јордана долази до једног коренитог преокрета. Не чисти се Онај који бива крштаван, јер је Он неупрљан; вода је та која доживљава преображај, када у њу улази Светлост. Та вода, за коју се веровало да је провидна и чиста, била је у ствари, загађена – настањена злим дусима, слугама старих богова. Зато, на многим иконама Крштења Господњег можемо, приметити нека мала створења која су приказана како беже пред Христом. Понекад су им давана имена: «Јордан» или «Море», а ради се о персонификацијама природе.

После евхаристијског сабрања, Владика Јован у порти Саборног храма извршио је Велико водоосвећење. Мноштво верног народа је присуствовало Евхаристијском сабрању и водоосвећењу, после којег је свако узео освећену Богојављенску воду по својој потреби: да се очисти, да се исцели од болести, да би њоме благословио дом свој.

Срећко Зечевић, јереј

Link to comment
Подели на овим сајтовима

  • Гости

БОГОЈАВЉЕЊЕ У ДАЉУ

Одазив такмичара премашио сва очекивања. Незапамћена и јединствена свечаност у овом региону и епархији Осјечкопољској и барањској поводом хришћанског празника Богојављења уприличена је ове године у Даљу. У организацији српске православне црквене општине Даљ, након свете литургије, литије од храма до новоподигнутог крста на обали Дунава и великог освећења воде, уследило је 2. по реду такмичење у пливању за богојављенски крст. Учешће у очувању овог древног обичаја узело је чак 17 такмичара из Трпиње, Вуковара, Борова насеља, Сремске Митровице и Даља. Освајач богојављенског крста у Даљу за 2012. године је Урош Наранчић из Трпиње коме је епископ Осјечкопољски и барањски Лукијан уручио предивни сребрни крст, дар Рајка Лукића из Борова, власника златаре „РИМ“.

1-bogojavljenje.JPG

Диплому победнику и захвалнице учесницима доделио је у име црквене општине Даљ протонамесник Александар Ђурановић. У своме обраћању епископ Лукијан дирљивим је и очинским речима поздравио преко 300 присутних православних верника, посебно апострофирајући такмичаре, зажелевши им између осталог среће, здравља и да их Господ Бог молитвама св. Јована Крститеља благослови и чува. Због изнимне храбрости, љубави према својој светој цркви и жеље да очувају овај стари српско-православни обичај, сви учесници заслужују посебно поштовање и похвалу. Истински јунаци тога дана били су: Александар Радека и Младен Грбић из Борова насеља, Јован Седлар из Вуковара, Ђорђе Мишљеновић из Даља, Зоран Тривић и Младен Бановачки из Сремске Митровице, Ђорђе Стокић, Милош Ђурђевић, Драган Марић, Урош Наранчић, Љубан Вујанац, Синиша Кршић, Милан Атанацковић, Милан Шукара, Радован Товиловић, Радован Кнежевић и Радомир Палић из Трпиње.

Беше ово заиста дан за памћење, дан кога створи Господ да му се радујемо и веселимо. Хвала свима онима који су на било који начин помогли и учествовали у организацији такмичења, свим верницима који су били са нама тога дана.Срећан празник Богојављења, на многаја и благаја љета славили!Бог се јави – Ваистину се јави!

Link to comment
Подели на овим сајтовима

  • Гости

Богојављење

Published Date

bogo1.jpg

Његово Преосвештенство Епископ канадски Георгије је на дан Богојављења служио Свету Архијерејску литургију у манастиру Светог Преображења у Милтону. После литургије Владика је благословио и осветио Богојављенску воду, помоливши се Господу за спасење Богомспасаване епархије канадске и свих њених верника.

Ј.В.Г

bogo3.jpg

bogo2.jpg

Link to comment
Подели на овим сајтовима

  • Гости

Својим крштењем Господ је устројио наше духовно рођење

Његово Преосвештенство Епископ будимљанско-никшићки Г. Јоаникије служио је у четвртак, 19. јануара, на празник Богојављења Свету Архијерејску Литургију у Саборној цркви Светог Василија Oстрошког у Никшићу.

bogojavljenje-u-sabornoj-crkvi-u-niksicu-1.jpg

Владици је саслуживало више свештеника и свештеномонаха Епархије будимљанско-никшићке. Вјерном народу, који је у великом броју био сабран у Светом богослужењу на овај дивни празник наше Свете Цркве Православне, бесједом се обратио Његово Преосвештенство Епископ Јоаникије. Он је казао да Царство небеско, Царство Свете Тројице нама људима бива јасније и “ближе“ од тренутка када је Господ примио од Јована крштење на ријеци Јордану. Тада се слава Свете Тројице свима објавила, Отац се јавио са Неба и потврдио свог Сина ријечима: “Ово је Син Мој љубљени Који је по Мојој вољи“, а Дух Свети сишао је на Сина, на Христову људску природу.

bogojavljenje-u-sabornoj-crkvi-u-niksicu-2.jpg

“Од тог момента Господ креће у своју проровијед, јер је до тридесете године живио као обичан човјек и мало је ко у Њему познао Спаситеља свијета. Чудесни догађаји збивали су се и приликом Његовог рођења, али су брзо и заборављани, јер су људи склони забораву, тако да са крштењем Христовим почиње Његово јавно проповиједање Јеванђеља спасења. Као Син Божији, као истинити Бог, имао је, сам по себи, за то пуномоћство од Бога Оца, не од људи, наравно, јер је Он Истина и извор Истине. Али, говори се и о Његовој људској природи, јер нам је Христос проповиједао људским ријечима и снисходио нашим ограничењима, нашим слабостима.“

bogojavljenje-u-sabornoj-crkvi-u-niksicu-3.jpg

“Да би нас очистио, да би нас уздигао и узвисио, Он се поистовјетио са овим грешним свијетом. Дошао је у овај свијет пун диоба и пакости, гдје је човјек човјеку вук, да би га очистио од гријеха и да би га освештао, да би нас учинио словесним стадом Божјим, да би нас објединио у Цркви Божијој и прожео Духом Светим. Прослављајући крштење Христово ми уједно славимо тај чудесни догађај када је Господ својим крштењем нама устројавао крштење и бању поновног рођења, рођења духовног, јер крштење и јесте духовно рођење и, ето, човјек се два пута рађа“, бесједио је Његово Преосвештенство.

Сви ми, који смо крштени у име Свете и живоносне Тројице, Оца и Сина и Светога Духа, примили смо духовно обновљење кроз које, према ријечима Епископа будимљанско-никшићког Г. Јоаникија, треба да усавршавамо своје животе.

bogojavljenje-u-sabornoj-crkvi-u-niksicu-4.jpg

“Кроз свето крштење примамо благодат Божију и обновљење забадава, а то обновљење можемо „носити“ само ако се трудимо да живимо у складу са обновљењем. То је, заиста, једино истинско благо које човјек може стећи и које му нико не може одузети, па како онда да о томе не водимо рачуна, а водећи рачуна Бог нам даје могућност да напредујемо, како каже Свети апостол Павле, “из славе у славу“. Када видимо овако пуне цркве радују се срца наша, али, не можемо да се не сјетимо и оних наших браће и сестара, који су крштени, али ријетким приликама сврате у цркву, а то значи да су запустили светињу коју су примили. Онда да тугујемо и бринемо, јер такво понашање није добро за њих, ни за њихово спасење“, нагласио је Његово Преосвештенство.

Преосвећени Епископ је додао да Господ, ипак, по својој великој љубави и милосрђу брине о сваком човјеку, жалости се и тугује, и чини све да нас уразуми и просвети. Он, који је на крсту излио своју животворну крв и дао живот свој за нас, исказао је, на тај начин, највећу љубав, а ту љубав назначио је Светим крштењем.

bogojavljenje-u-sabornoj-crkvi-u-niksicu-5.jpg

“Он је сишао у овај свијет и примио крштење као један од грешних људи, иако није имао никаквога гријеха на себи, да би нама установио бању очишћења од гријеха, да би обновио нашу природу и да бисмо у том обновљењу живјели у све дане живота нашег. Дух Свети, Који је сишао на Његову људску природу, сишао је да преко Њега буде устројено обновљење цијелом роду људском. Данас, у спомен Христовог крштења и у спомен устројења нашега крштења, освећујемо воду и токове вода. Вода коју освећујемо има благослов Јордана, јер је то она благословена вода Христовога крштења којом се и ми обновисмо.“

bogojavljenje-u-sabornoj-crkvi-u-niksicu-6.jpg

“Чудесна је тајна да је вода пријемчива да прими Божију благодат, вода за коју мислимо да је мртва ствар, заправо је извор живота, али је извор живота тек када прими светост. Она има пријемчивост не само да прими светост, него да и нама донесе светост, а све је то Господ устројио по свом милосрђу и својој љубави. Зар није чудо да се вода, која је тако послушна Богу и тако пријемчива за Његову благодат и Његову милост, учинила тврдом подлогом када је Господ кренуо да иде преко Галилејског језера! Такву послушност показала је и према многим светим људима, па читамо да је и Марија Египћанка, такође, прешла преко ријеке Јордана. То је потпуно вјероватно, с обзиром на пријемчивост воде да прими Божију благодат и буде послушна за ријеч Божију. Нека је срећан празник, нека свима буде на здравље и на спасење! Бог се јави! Ваистину се јави!“

bogojavljenje-u-sabornoj-crkvi-u-niksicu-7.jpg

Послије Светог причешћа, којем је приступио велики број вјерника, обављено је велико освећење воде, коју су вјерници, са благословом Преосвећеног Владике и свештенства, понијели својим кућама за здравље и напредак њихових породица.

Link to comment
Подели на овим сајтовима

  • Гости

Традиционално пливање за Часним крстом у Беранама

Пливање за Часним крстом на празник Богојављења организовано је и ове године у Беранама.

tradicionalno-plivanje-za-casnim-krstom-u-beranama-1.jpg

Ни изузетно хладно и облачно вријеме, које је пратило овогодишње такмичење, није поколебало шест најодважнијих Беранаца да у водама Лима запливају за најсветијим хришћанским симболом. Први до Богојављенског крста допливао је Никола Кнежевић из Будимља, чију спретност је више хиљада посјетилаца са обала ледене ријеке, пропратило громким аплаузом.

tradicionalno-plivanje-za-casnim-krstom-u-beranama-2.jpg

“Нека је срећно и благословено Николи и нека овај чин буде на здравље њему и његовој породици, али и свима онима који су се данас, по овој хладноћи, усудили да зароне у Лим за Часним крстом“, истакао је, овом приликом, отац Драган Ристић, парох берански.

Никола Кнежевић, најуспјешнији међу најхрабријима, награђен је од Епархије будимљанско-никшићке и Црквене општине Беране, организатора Богојављенског пливања новчаним износом, а остали учесници: Јован Бојовић, Веселин Марковић, Срђан Милановић, Никола Бугарин и Небојша Радевић, даривани су пригодним поклонима.

tradicionalno-plivanje-za-casnim-krstom-u-beranama-3.jpg

Традиционално пливање за Часним крстом на Богојављење у Беранама почело је се организује прије десетак година, послије обновљења Епархије будимљанско-никшићке. По ријечима учесника и посматрача, не памти се да је ово “витешко“ надметање изазвало оволику пажњу грађана беранске општине, као ове године.

tradicionalno-plivanje-za-casnim-krstom-u-beranama-4.jpg

Link to comment
Подели на овим сајтовима

  • 11 months later...
  • Гости
| user.gifАдминистратор | date.gif 19 јануар, 2013 | Категорија: Из Помјесне Цркве | eye.gif 15 гледања |
 

bosko%20prvi%20do%20krsta2_560_300.jpg

Широм Црне Горе, традиционалним пливањем за Часни крст, обиљежено је Богојављање, један од најзначајнијих дана у православном календару. Подгоричанин Игор Пренкић побједник је пливања за Часни крст на Богојављање на ушћу Рибнице у Морачу у главном граду Црне Горе.

Новак Миљанић из Врбаса побједник је манифестације “За крст часни” коју су на хришћански празник Богојављење, испред ресторана “Порто” у будванској марини, организовали Храм Свете Тројице и Клуб спортских риболоваца.

Петнаестогодишњи Бошко Пипер из Тивта, ватерполиста „Катара“ допливао је први до Богојављенског крста на Михољској Превлаци.

 

Подгорица, 19. јануар 2013. (Портал Ин 4 С) – Широм Црне Горе, традиционалним пливањем за Часни крст, обиљежено је Богојављање, један од најзначајнијих дана у православном календару. Подгоричанин Игор Пренкић побједник је пливања за Часни крст на Богојављање на ушћу Рибнице у Морачу у главном граду Црне Горе.

У надметању за Часни крст учествовало је око 70 младића, као и једна девојка, који су запливали у хладној води Мораче, коју је претходно освештао митрополит црногорско-приморски Амфилохије са свештенством.

Побједнику су припалио златник са ликом Петра Другог Петровића Његоша и икона.

Митрополит Амфилохије благословио је учеснике традиционалног пливања и честитао Пренкићу на побједи.

“Бог га је удостојио да побиједи у надметању за Часни крст. Нека му то буде на сваку срећу”, казао је митрополит Амфилохије и позвао на љубав, мир и братску слогу.

Вјера јача од хладне воде

Пренкић је рекао да му је ово други пут да учествује у пливању за Часни крст и да му је посебно задовољство што је побиједио.

Он је позвао младе да у што већем броју дођу и наредне године и учествују у пливању за Часни крст.

Николина Аћимић, једина девојка која је учестовала у такмичењу, казала је да јој је била част што је била међу онима који су се надметали за Часни крст, додајући да ће и наредне године урадити исто.

Митрополит Амфилохије је присутнима, који нијесу крштени, упутио позив да сјутра у цркви Светог Ђорђа приме благослов светог крштења.

Послије заједничког сликања пливача са митрополитом Амфилохијем, момци су са моста опет скочили у хладну ријеку пјевајући “Ој Косово, Косово земљо моја вољена, земљо славних витезова Лазара и Милоша”.

У Будви пливала и Мирјана Куљак

Новак Миљанић из Врбаса побједник је манифестације “За крст часни” коју су на хришћански празник Богојављење, испред ресторана “Порто” у будванској марини, организовали Храм Свете Тројице и Клуб спортских риболоваца.

Миљанић је био најбољи од 30 одважних момака и жена који су у акваторијуму будванске марине одмјерили снаге по прохладном времену, те пливали до крста који је тачно на 33 метара био у бродићу у мору.

Међу такмичарима највише пажње привукла професорка на Економском факултету у Подгорици Мирјана Куљак, која се такође окушала да буде прва.

Како је казала за портал Вијести, ово је први пут да учествује на оваквој манифестацији у Будви, али иначе воли да се зими купа у мору.

Манифестација “За крст часни”, у организацији Митрополије црногорско-приморске и манастира Прасквица, одржана је и у мору испред града хотела Свети Стефан, гдје је мјештанин Слободан Ђурашевић био најбољи међу 20-так такмичара и први допливао до крста.

Бошко Пипер први до Богојављенског крста на Превлаци

Петнаестогодишњи Бошко Пипер из Тивта, ватерполиста „Катара“ допливао је први до Богојављенског крста на Михољској Превлаци.

„Било је прилично тешко, вода је била хладна па се губио дах. Имао сам на моменте проблема са дисањем. Конкуренција је била добра“, рекао је побједник првог масовног пливања за Богојовљенски крст на Михољској Превлаци. Бошко Пипер добио је од манастирског братства крст до кога је први допливао и пригодан поклон. На педесетак метара од обале крст је у воду са барке спустио јеромонах Мирон.

Наступило је двадесетак пливача из Тивта, Кртола, Грбља,  а међу њима је било и неколико Руса. Занимљиво је да су за Богојављенски Крст на Михољској Превлаци запливали и отац и син Јован и Владимир Булајић.

„Ово је посебан доживљај за сина и мене. Увијек сам желио да се пливање за Богојављенски крст припреди на овом светом мјесту. Довели смо и три наша руска пријатеља који су одушевљени Богојављењем на Превлаци“, рекао је Јован Булајић.

Пливање за Богојављенски крст на Михољској Превлаци, прво у новијој историји изазвало је велико интересовање вјерника. Братство манастира Светог Архангела Михаила за учеснике и посјетиоце организовало је након литургије, освећења Бојоваљенске воде и пливања трпезу љубави.

Link to comment
Подели на овим сајтовима

  • Гости
| user.gifАдминистратор | date.gif 19 јануар, 2013 | Категорија: Из Помјесне Цркве | eye.gif 9 гледања |

ЦЕТИЊЕ, 19. ЈАНУАРА (Светигора прес) - У присутву великог броја вјерника Архиепископ Цетињски Митрополит црногорско-приморски Господин Амфилохије данас је са свештенством Подгоричког архијерејског намјесништва на подгоричким Скалинама освештао воде Рибнице и Мораче.

Потом је уприличено такмичење у пливању за Часним богојављенским крстом у којем је учествовало стотину младића и једна дјевојка – Николина Аћимић.

До крста је први допливао Игор Пренкић, који је од Митрополита Амфилохија на дар добио златник са ликом Митрополита Петра Другог Петровића Његоша, а од Подгоричке црквене општине 300 евра. “Свима благослов Божји, а посебно онима који су се, заједно са Господом, погрузили у ову нову ријеку Јордан, на челу са нашим братом Игором који је први дохватио овај Часни крст”, рекао је Митрополит Амфилохије. “Морам да признам да ме је то обрадовало, јер недавно сам га вјенчао у цркви, тако да је то показатељ да они који нијесу у Цркви вјенчани, и још ако нијесу крштени, под хитно треба да се крсте, и да се вјенчају који су ожењени, да би идуће године њих Бог удостојио овога Часнога крста”.

Приликом уручења златника са ликом Владике Рада побједнику такмичења Игору Пренкићу, Митрополит Амфилохиоје је подсјетио да ове године славимо 200 година од Његошевог рођења. “Нека би Бог дао да из овога Часнога крста, и из овога Богојављења, и из овога одликовања на Ловћену израсте црква Светог Петра Цетињског, која је у она безбожна времена разорена”.

“Нека би Бог дао да се Његош поново врати у свој храм као што је то он завјештао док је био овдје на земљи. Његове кости су шест пута вађене и враћане, а сада ће Црна Гора, ако Бог да, у част двјестагодишњице његовог рођења да испоштује његово завјештање, да врати цркву Светог Петра Цетињског, да га испоштује, јер је то најстарија црква подигнута у част Светога Петра Цетињскога”, рекао је Владика Амфилохије.

Он је додао да је гријех рушења ловћенске цркве двострук – да је учињен против Светог Петра Цетињског и против завјештања Владике Рада.

“Црну Гору ћемо у правом смислу обновити само тада када се обнови црква Светог Петра на Ловћену”, поручио је Митрополит Амфилохије.

 

Р.В.

Link to comment
Подели на овим сајтовима

  • Гости
| user.gifАдминистратор | date.gif 19 јануар, 2013 | Категорија: Из Помјесне Цркве | eye.gif 7 гледања |

ЦЕТИЊЕ, 19. ЈАНУАРА (Светигора прес) – Његово Високопреосвештенство Архиепископ цетињски Митрополит црногорско-приморски Господин Амфилохије служио је јутрос, поводом Богојављења, Свету службу Божију са великим водоосвећењем у цркви Светог Ђорђа под Горицом у Подгорици.

Владици је саслуживало свештенство Подгоричког архијерејског намјесништва.
У току литургије Митрополит Амфилохије је крстио Францускињу јеврејског поријекла Клаудију.

У литургијској проповиједи многобројним вјерницима Владика је рекао да се Господ на овај Свети празник јавио људима онакав какав јесте. “Зато више нема потребе да философи нагађају ко је и какав је Бог. Нема више више потребе да учењаци трагају за најдубљом тајном живота и свијета. Нема више потребе да они који су испуњени заблудама, а који су чезнули да открију ту истину, лутају и да више иду путевима који нијесу путеви прави него су беспућа”.

“Јер, све оно за чим је човјек чезнуо и за чим чезне – то се открило на овај Свети дан преко Јована Крститеља, у личности Христа Господа који се крштавао и погружавао у Јордан, у ријечима Оца небескога који је говорио ‘ово је Син мој љубљени, Њега послушајте’ и у тајни јављања Духа Светога који се открио и јавио у виду голуба који је сишао на главу Господњу”, рекао је Владика.

“Бог се открио као вјечна свјетлост, као вјечна истина, као вјечни живот, као вјечна љубав. Открио се и као Спаситељ свијета у личности Христа Господа”, казао је Митрополит Амфилохије.

Р.В.

wpaudio-play.pngПрилог Радија Светигора

Link to comment
Подели на овим сајтовима

  • Гости
| user.gifАдминистратор | date.gif 18 јануар, 2013 | Категорија: Из Помјесне Цркве | eye.gif 88 гледања |
094.JPG?gl=ME

Са прошлогодишње прославе Богојављења у Подгорици

ЦЕТИЊЕ, 18. ЈАНУАРА (Светигора прес) Светом архијерејском литургијом, коју ће у цркви Светог Ђорђа под Горицом са свештенством служити Архиепископ цетињски Митрополит црногорско-приморски Господин Амфилохије, богојављенским освећењем воде на саставцима Рибнице и Мораче и традиционалним такмичењем у пливању за Богојављенским крстом, сјутра ће у Подгорици бити прослављен велики хришћански празник Богојављење.

Света литургија ће почети у осам сати, а освећење воде и традиционално Богојављенско пливање младића за Часним крстом након литургије, око поднева.

Томо Николић (19) је на свој рођендан први допливао до Часног крста на прошлогодишњем Богојављенском пливању.

Николић, студент Електротехничког факултета, први пут је учествовао у пливању за Крстом, а за свој подвиг награђен је од стране Митрополита Амфилохија златником са ликом Светог Петра Цетињског на једној и ловћенском капелом на другој страни.

Р.В.

Link to comment
Подели на овим сајтовима

  • Гости

Богојављење у Саборном храму Свете Тројице у Врању Субота, 19. Јануар 2013. om3.gif

2013-1-19-6-47-29-DSC_0119.jpg

 

На празник Богојављења, у свим храмовима Православне епархије врањске, служене су Свете литургије и извршено је освећење Богојављенске водице. Његово Преосвештенство Епископ врањски Господин Пахомије, на дан Богојављења, служио је Свету Литургију у Саборном храму Свете Тројице у Врању уз саслужење свештенства из Врања, а у присуству великог броја верника који су дошли да прославе овај велики хришћански празник и у своје домове понесу освећену водицу.

Опширније

Link to comment
Подели на овим сајтовима

  • Гости
Богојављење у Богородичином манастиру
PostDateIcon.pngсубота, 19 јануар 2013 13:25 | PostAuthorIcon.pngНаписао o.Naum | ПДФ  | Array Штампа Array

 

IMG_1454%20%28Custom%29.JPG

На празник Христовог крштења у реци Јордану – Богојављење, свету архијерејску Литургију у манастиру Богородице Тројеручице служио је Његово Преосвештенство Епископ горњокарловачки г. Герасим уз саслужење јеромонаха Наума и ђакона Предрага Сушића.

Након заамвоне молитве ЕпископГерасим је обавио велико освећење воде.

 

БОГ СЕ ЈАВИ – ВАИСТИНУ СЕ ЈАВИ

Опширније...

Link to comment
Подели на овим сајтовима

  • Гости

БОГОЈАВЉЕЊЕ

0013-01-13_small.jpg

 

Празик Крштења Господа Исуса Христа – Богојављење (19.01.2013.) свечано је прослављен широм далматинске Епархије са традиционалним освећењем богојављенске воде.

Његово Преосвештенство Епископ далматински Г.Г. Фотије на овај велики Господњи празник, служио је Свету Архијерејску Литургију у манастиру Крки уз саслужење манастирског братства и потом извршио велико богојављенско освећење воде.

Богојављење или Епифанија је Господњи празник. У раној Цркви су се на празник Богојављења славила сва Христова јављања свету: Рођење Христово, Поклоњење мудраца Христу, Христово Крштење. Почетком четвртог века издвојен је празник Рођења Господа Исуса Христа - Божић и слављен је посебног дана, како се слави и данас.

На дан Богојављења Црква слави Христово Крштење на реци Јордану. Господа је крстио Свети Јован Пророк, Претеча и Крститељ. Том приликом су се небеса отворила и људима се открио, објавио, Бог као Света Тројица. Када се крстио, Христос је имао тридесет година. Уласком Христовим у воде Јордана долази до једног коренитог преокрета, долази до освећења читаве творевине.

После Свете Литургије приређена је трпеза за све присутне госте у манастирској трпезарији.

P1.jpg

Link to comment
Подели на овим сајтовима

  • Гости
19. јануар 2013.
Празник Богојављења свечано је прослављен у Манастиру Тврдош
naslovna23-300x168.jpg

Празник Богојављења свечано је прослављен у Манастиру Тврдош. Свету архијерејску Литургију служио је умировљени епископ ЗХиП г. Атанасије, уз саслужење јеромонаха Димитрија и јерођакона Порфирија. Након прочитаног Јеванђеља

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Придружите се разговору

Можете одговорити сада, а касније да се региструјете на Поуке.орг Ако имате налог, пријавите се сада да бисте објавили на свом налогу.

Guest
Имаш нешто да додаш? Одговори на ову тему

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Чланови који сада читају   0 чланова

    • Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
×
×
  • Креирај ново...