Jump to content

Богојављење широм наше помесне Цркве

Оцени ову тему


Препоручена порука

  • Гости

19.01.2012

stampac.gif

xAEjLI.jpg Пале, Богојављење

Његово високопреосвештенство митрополит дабробосански господин Николај је у четвртак, 19. јануара, на велики православни празник Богојављење - Крштење Господа Исуса Христа, служио Свету архијерејску литургију у храму Успења Пресвете Богородице на Палама.

Митрополиту Николају су саслуживала четири свештеника и два ђакона Митрополије дабробосанске.

Након Свете литургије, испред паљанског храма свештеници су обавили Велико освећење воде.

Link to comment
Подели на овим сајтовима

  • Гости

Прослава празника Богојављења у новосадској Саборној цркви



bigger_IMG_0289.resized.JPG

Великим евхаристијским сабрањем вернога народа, којим је у новосадској Светогеоргијевској цркви началствовао Његово Преосвештенство Епископ бачки Господин др Иринеј, прослављен је у четвртак, 6./19. јануара 2012. године, празник Богојављења.

Пред Часним Крстом, у порти Саборног храма, Епископ Иринеј служио је и чин Великог водоосвећења.

Преузмите звучни запис

Фотографије

Нови Сад, 19.01.2012 - Информативна служба Епархије бачке

Link to comment
Подели на овим сајтовима

  • Гости

Богојављење

images-slike-1-DSC4685-132x200.JPG

Уочи празника Богојављења Преосвећени Епископ нишки Господин Др Јован је са свештенством катедралног нишког храма служио празнично бденије.

На сам дан празника Преосвећени Владика је у нишком Саборном храму служио Свету Архијерејску Литургију. Саслуживало је свештенство Саборног храма. После Свете Литургије пред храмом је уз молитвено учешће великог броја верног народа обављен Чин великог освећења воде након којег се Владика обратио сабраном народу беседом у којој је појаснио значај празника. Током целог дана побожни народ града Ниша у великом броју долази да узме освећену воду ради благослова својих домова.

Download

По већ устаљеном обичају свештенство и верни народ окупљени под омофор свога Архипастира су изашли на кеј поред реке Нишаве. Градска општина Медијана је у сарадњи са Епархијом нишком организовала пливање за крстом, а које је пратио пригодан културно - уметнички програм током којег је владика Јован поздравио све сабране. Победник овог такмичења је Владимир Стојановић, којег је Владика даривао иконом, док је остале учеснике даривао књигама.

Download

Link to comment
Подели на овим сајтовима

  • Гости

Алекса Јошић први допливао до Часног крста

Датум: 19.01.2012. године

aleksa_josic_bogojavljenje_12.jpg

Осамнаестогодишњи Алекса Јошић први је допливао до Часног крста који су у ријеку Врбас спустили Његово преосвештенство владика бањалучки Јефрем и градоначелник Бањалуке Драгољуб Давидовић.

У пливању за богојављенски крст, осим Јошића, учествовала су још 24 такмичара.

"Нека овај дан буде и дан Богојављења нама и овој генерацији да би нам свака година била боља и осмишљенија. Вријеме можемо осмислити само с Богом, у њему се можемо наћи само ако имамо ослонац а тај ослонац, ако је у човјеку, биће нестабилан, али ако је у Богу, као што јесте, онда ћемо бити сигурни и стићи ћемо ка жељеном циљу", рекао је владика Јефрем.

Владика Јефрем даровао је Јошића златник на којем је приказано Богојављење.

"Други пут сам допливао први до крста, прошле године је први био мој брат Васко. Част ми је што сам наставио ту традицију", рекао је Јошић, који је члан Пливачког клуба "22. април" из Бањалуке.

Он је и прије двије године побиједио у пливању до Часног крста, када је ово такмичење први пут организовано послије Другог свјетског рата.

Такмичењу за Часни крст претходила је Света архијерејска литургија у Храму Христа Спаситеља у Бањалуци коју је служио владика Јефрем, након чега је градским улицама прошла литија до ријеке Врбас.

Српскa прaвoслaвнa црквa и вјерници прослављају данас Бoгojaвљeњe, прaзник крштeњa Исусa Христa на ријеци Јордан кojим je пoчeлa њeгoвa мисиja и прoпoвијeдaњe хришћaнскe вјeрe. Исусa Христa je нa ријeци Joрдaну крстиo Joвaн Крститeљ, кojи je крштавao људе припрeмajући их зa дoлaзaк Мeсиje.

Бoгojaвљeњe je jeдaн oд нajвeћих хришћaнских прaзникa, jeр сe смaтрa дa су сe у трeнутку крштeњa први пут зajeднo пojaвили Oтaц, Син и Дух Свeти, чимe je oбjaвљeнa тajнa Свeтe Трojицe кojи су пoстaли симбoл вјeрe.

Данас је од 11.00 до 14.00 часова од Храма Христа Спаситеља до градског моста био обустављен саобраћај.

СРНА

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Придружите се разговору

Можете одговорити сада, а касније да се региструјете на Поуке.орг Ако имате налог, пријавите се сада да бисте објавили на свом налогу.

Guest
Имаш нешто да додаш? Одговори на ову тему

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Чланови који сада читају   0 чланова

    • Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
×
×
  • Креирај ново...