Jump to content

Богојављење широм наше помесне Цркве

Оцени ову тему


Препоручена порука

Богојављењ у Епархији ваљевској

 

20151255075v.jpg

 

Ваљево - Часни богојављенски крст Лета Господњег 2016. припао је двема дамама - Радмили Муњић (46) и Тијани Вуковић (20), које су до знамења прве допливале захваљујући џентлменском држању 37 момака, који су успорили темпо и тиме показали да их од такмичарског духа више красе врлине и дубоко поштовање храбрости припадница нежнијег пола да у хладним водама Градца запливају.

 

Велики хришћански празник Богојављење оживљава изнова један од најважнијих догађаја у хришћанској историји - Крштење Господа Исуса Христа у водама реке Јордана, које је извршио Свети Јован Претеча, пророк и проповедник, чији је глас из јудејске пустиње позивао на покајање "јер се приближи Царство небеско". Наш праотац Адам је гордошћу сагрешио, а Господ Христос као "нови Адам" дошао да правду испуни. Сишао је у воду, смирено погнувши главу...

 

-Та смиреност отворила је небо и Бог се јави! Сви ми имамо могућност да будемо богојављење или ђавојављење. Данашњи човек тражи доказ о Христовом постојању. Доказ видљив и опипљив, као некада Свети апостол Тома. Освећење воде данас јесте чудо које пружа доказ. Чудо, које наука не може објаснити јер је то чудо Божје. Свети Ава Јустин забележио је сведочење немачког хемичара, који је тежио да воду учини некварљивом. Дошао је на богојављенско освећење, понео воду кући и уверио се да се она не квари ни после годину дана стајања. Примио је православну веру, схвативши њену истинитост. На сваком од нас је одговорност да Бога собом објављује, беседио је протођакон Слободан Алексић на светој архијерејској Литургији у храму Покрова Пресвете Богородице, коју је служио Његово Преосвештенство Епископ ваљевски г. Милутин, уз саслуживање свештенства и свештеномонаштва и појање Црквеног хора "Хаџи Рувим" са диригентом Милицом Степановић Бабамилкић.

 

Традиционално, по богослужењу, приређена је Богојављенска литија од Покровског храма улицом Војводе Мишића до трга који носи име славног војсковође из Великог рата. Освећена је вода крај чесме, а потом спуштен ледени крст у Колубару са мермерног моста, који спаја стару ваљевску чаршију Тешњар и нови део градског језгра. Верни народ сабрао се да подели радост свечаности и дому понесе свету водицу.

 

Брана реке Градац, природног бисера северозападне Србије, седму годину заредом била је домаћин "Богојављенског пливања за Часни крст", духовно-културне манифестације, чију организацију потписују Епархија ваљевска и Пливачки клуб "Валис". Као и лане, пливало се стазом дугом 33 метра, у спомен на Спаситељеве године живота на земљи. У трци је учествовало 39 такмичара, међи њима и гост из Старе Пазове Ненад Берт.

У маниру пословичних џентлмена, пливачи су успорили темпо и омогућили двема дамама хемијском техничару Радмили Муњић и студенткињи Тијани Вуковић да прве додирну знамење.

 

-Нисам се припремала за трку. На овај корак сам се одлучила због своје деце, због свих мајки и све деце у Србији. Да им покажем да је у животу воља најважнија. Да, кад имате воље, можете све да учините, рекла је Радмила Муњић, по узимању благослова од владике Милутина.

Дирнут мајчинском љубављу једне од победница, ваљевски архијереј похвалио је њен подвиг, али и држање мушких учесника трке који су сестрама у Господу подарили да понесу знамење велике хришћанске победе живота. Пливање за Часни крст је лепа традиција, која траје и трајаће јер је снага симболике освећења воде велика. -Господ Христос се на данашњи дан крстио ради нас. Показао је да ко се не крсти водом и духом неће ући у Царство небеско. Пливајмо и ми за свој народ! Пливајмо кроз овај свет да душом упливамо у вечност, поручио је владика Милутин.

 

У уметничком делу програма Богојављенске свечаности на Градцу учествовали су Дечји хор "Бели анђео" при Храму Васкрсења Христовог са диригентом Владимиром Флорјанчићем, Културно-уметничко друштво "Ђердан" и ученица Музичке школе "Живорад Грбић" Теодора Рафаиловић. Сабрање је завршено агапама у парохијском дому Храма Покрова Пресвете Богородице и доделом признања свим учесницима манифестације.

 

Мионица - Светом Литургијом у храму Светог Вазнесења Господњег у Мионици прослављен је велики Господњи празник Богојављење. Свету Литургију служио је архијерејски намесник колубарски протојереј-ставрофор Саша Тимотић.

 

Када Господ Исус Христос напуни 30 година земног живота, почетак свог учитељског и спасилачког делања ознаменова крштењем у Јордану. Овим чином свету се објавила у Старом Завету наговештена тајна Свете Тројице, тајна једнога Бога у Тројици. Погружењем и крштењем Господа у Јордану, нама се показа мисија Христова у свету и пут нашега спасења, беседио је прота Саша Тимотијевић.

 

Мноштво верног народа је присуствовало водоосвећењу, после којег је свако узео Богојављенску воду да би њоме благословио свој дом.

 

Обреновац - Литургијским сабрањем у обреновачкој цркви а потом и по трећи пут у историји Обреновца пливањем за Часни крст, свечано је прослављен празник Богојављења. Велики број верника присуствовао је молитвеном сабрању. Након освећења Богојављенске воде у порти храма, свештенство и верни народ су се сабрали у Забрежју, на обали реке Саве, где је на велико задовољство свих одржано пливање за Часни крст.

 

Уб - Величање Тројединог Бога Оца, Сина и Светога Духа и почетка објаве Христове радосне вести јорданским крштењем у убском храму Христа Спаситеља започето је јутарњом службом, а настављено свечаном празничном Литургијом.

 

-Данас се свету открила највећа тајна, тајна љубави, тајна Тројединог Бога Оца, Сина и Светога Духа, на начин који је био Божјим снисхођењем довољан човечанству. Човекољубиви Бог у Тројици показао се свету, освећујући и просвећујући небо и земљу и све што је премудро створио, проповедао је служашчи протојереј Станиша Ђокић.

 

Након светог богослужења и Богојављенске литије око Световазнесењског храма уследио је чин великог освећења богојављенске воде, којим је началствовао протојереј-ставрофор Митар Миловановић, архијерејски намесник тамнавски, уз саслужење убског свештенства. У убској порти за благослов Свете Тројице окупио се велики број верника. Богојављење Господње свечано је прослављено у свим осталим храмовима архијерејског тамнавског намесништва.

 

На молбу многобројних парохијана, свештеници убског храма Христа Спаситеља у недељу пред Богојављење, 17. јануара 2016. Лета Господњег, обавили су чин свете тајне освећења јелеја. По речима Светог апостола Јакова: "Болује ли ко међу вама, нека дозове старешине црквене, те нека читају молитву над њим и нека га помажу уљем у име Господње. И молитва вере помоћи ће болеснику, и подигнуће га Господ, и ако је грех учинио опростиће му се." (Јк. 5, 14-15)

 

Светим чином јелеосвећења началствовао је протојереј-ставрофор Митар Миловановић, архијерејски намесник тамнавски, уз саслужење свештенства убске Световазнесењске цркве. Ово је први пут да се у храму Христа Спаситеља у Убу служи велико освећење јелеја, којим ће се помазивати верници ради исцељења душе и тела, а на отпуштање грехова. Црква је била премала да прими све потребите милости Господње.

У светој тајни јелеосвећења благодат Божја силази у помоћ када се живот човечији нађе у великој невољи и опасности од болести и немоћи. Окрепљује, снажи и лечи болесника. Циљ ове Свете тајне је опраштање грехова и повратак здравља оболелог, a болест овде подразумева обољење душе или тела. Убско свештенство је услишило молбе парохијана па ће се Света тајна јелеосвећења обављати убудуће четири пута годишње, сходно договору и потребама верних.

 

 

 

Извор: Епархија ваљевска

  • Волим 1

Радуј се, Нектарије, велики Архијереју Божји!

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Богојављење прослављено у Епархији

 

будимљанско - никшићкој

 

jan2016bogojavljenjeueparhiji1.jpg

 

 

Велики празник наше Цркве - Богојављење, молитвено и свенародно је прослављен у Беранама. У традиционалном пливању за Часним крстом побиједио је Никола Кнежевић из Берана.  Свету архијерејску Литургију у манастиру Ђурђеви Ступови на празник Богојављења, 19. јануара 2016. године,служио је, са свештенством, Његово Преосвештенство Епископ будимљанско-никшићки г. Јоаникије.

 

У светој служби Божјој молитвено су учествовали бројни вјерници беранског краја, којима је празник Крштења Христовог, ријечима архипастирске бесједе честитао Преосвећени Епископ Јоаникије. Радост празничног богослужења увеличао је и почетак рада новоосноване пјевнице при манастиру Ђурђеви Ступови, коју је благословио Његово Преосвештенство. Пјевница, којом ће руководити свештеник Милош Цицмил, има више од десет чланова и празноваће као славу жупана Првослава, ктитора манастира Ђурђеви Ступови.

 

По одслуженој Литургији Владика је, са свештенством, извршио велико освећење воде, која је дијељена вјерном народу.

 

Као и претходних година, организовано је, са благословом надлежног Епископа г. Јоаникија, такмичење у пливању за Часним крстом. Велики број грађана сабрао се у подне око градског мосту у Беранама да поздраве учеснике традиционалног надметања, а ове године, по изузетно оштром времену, у хладним таласима набујалог Лима, запливало је двадесетак најхрабријих младића. До Часног Богојављенског крста први је стигао Никола Кнежевић из Берана. Побједнику, као и свим учесницима пливања за Богојављенским крстом, уручене су пригодне награде.

 

Празнично је било и у манастиру Свете Тројице у Брезојевици код Плава. Литургију, у присуству бројних вјерника, служио је јеромонах Георгије Рајаковић, игуман манастира Брезојевица. Обављено је, потом, освећење ријеке Лима, а велики празник наше Цркве – Богојављење прослављен је традиционалним такмичењем у пливању за Часним крстом. Учествовали су Жељко Дашић, редовни учесник Богојављенског такмичења, и петнаестогодишњи Жељко Дашић. Побиједио је искуснији Дашић, али свакако треба истаћи и одважност млађаног Жељка, нарочито када се има у виду да је вријеме веома хладно, а ријека Лим брза и набујала. Сабрање је поздравио отац Георгије, који је пливачима уручио пригодне награде, честитајући им на учешћу у дивном надметању за Часним крстом.

 

 

Извор: Епархија будимљанско-никшићка

 

jan2016bogojavljenjeueparhiji4.jpg

 

jan2016bogojavljenjeueparhiji7.jpg

  • Волим 1

Радуј се, Нектарије, велики Архијереју Божји!

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Богојављенско пливање за Часни Крст

 

на језеру Газиводе

 

 

01_17.jpg

 

На језеру Газиводе код Зубиног Потока, на северу Косова и Метохије, одржано је и ове године традиционално пливање за Часни крст. За пливање у хладним водама језера Газиводе пријавило се 59 пливача, али још неколико им се прикључило на лицу места. Победник традиционалног пливања за Часни крст на језеру Газиводе је двадесетчетворогодишњи Стефан Недељковић из Звечана. Победник је добио медаљон са ликом Светог Николе - дародавца златаре "Ана", дрвени крст до којег је први допливао, као и новчану награду у износу од 15.000 динара - поклон Општине Зубин Поток.

 

Поред Јелене Милосављевић из Беча, која је такође, добила од општине Зубин Поток награду од 10.000 динара, као једина жена - учесник у пливању за Часни крст, пливању за Крст прикључила се још једна Српкиња - митровчанка Милица Ђурић. Упркос температури испод нуле, ове године су за Часни крст на Газиводском језеру пливале десетине пливача више него прошле. Сви пливачи су, поред лепе и несвакидашње успомене, као награду добили и боцу дечанског вина од Владике рашко-призренског Теодосија, а уручене су им и захвалнице.​

 

 

Извор: Епархија рашко-призренска

 

02_15.jpg

  • Волим 1

Радуј се, Нектарије, велики Архијереју Божји!

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Пливање за Часни Крст у Кладову

 

IMG_4562.jpg

 

У Кладову је и ове године на Богојављење, 19. јануара 2016. године, након свете Литургије и освећења Богојављенске воде, из храма светог Георгија кренула свечана празнична Литија, у којој је учествовало око хиљаду Кладовљана, улицама града до обале Дунава, где је одржано традиционално пливање за Часни крст. Ове године се пријавило девет учесника а победник је Александар Бабуцић из Кладова, који је од старешине храма протојереја-ставрофора Милана Благојевића, добио победнички поклон.

 

епархија тимочка

 

IMG_4575.jpg

 

IMG_4580.jpg

  • Волим 1

Радуј се, Нектарије, велики Архијереју Божји!

Link to comment
Подели на овим сајтовима

IMG_4641.jpg


 


IMG_4646.jpg


 


IMG_4658.jpg


Радуј се, Нектарије, велики Архијереју Божји!

Link to comment
Подели на овим сајтовима

  • 4 years later...
RS.SPUTNIKNEWS.COM

Традиционално пливање за Часни крст поводом великог празника Богојављења одржава се широм Србије, Црне Горе и Републике Српске.

 

Link to comment
Подели на овим сајтовима

WWW.RTS.RS

На данашњи празник, Богојављење, традиционално се у рекама и језерима плива за часни крст, ове...

 

Link to comment
Подели на овим сајтовима

TREBINJELIVE.INFO

Ovogodišnje Bogojavljenje u Trebinju obilježile su dvije važne stvari - učestvovalo je najviše plivača do sada i to više od 100 i na ulicama grada bilo je više hiljada ljudi kao nikada do sada.

 

  • Свиђа ми се 1
Link to comment
Подели на овим сајтовима

Придружите се разговору

Можете одговорити сада, а касније да се региструјете на Поуке.орг Ако имате налог, пријавите се сада да бисте објавили на свом налогу.

Guest
Имаш нешто да додаш? Одговори на ову тему

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Чланови који сада читају   0 чланова

    • Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
×
×
  • Креирај ново...