Jump to content

Божић у нашој Светој Цркви - све вести на једном месту

Оцени ову тему


Препоручена порука

  • Гости

ОДЈЕЦИ ВЕРОНАУКЕ У АЗАЊИ О БОЖИЋУ pdf_button.png printButton.png emailButton.png

azanja.jpg

 

На Бадње вече у месном храму Св. бесребреника и чудотвораца Козме и Дамјана окупио се велики број верника како би присуствовао Св. богослужењу и паљењу Бадњака. Међу присутнима је био и велики број школске деце.

Сутрадан, на дан најрадоснијег празника, Рождества Христовог, прослављање је настављено Св. Литургијом у храму, а потом у просторијама азањске школе. Верници су традиционално присуствовали обичају „Ломљења Божићне чеснице“ за наше најмлађе ђаке-прваке. Целокупна светковина започела је молитвом и ломљењем Божићне чеснице које су вршили свештеници: Драгиша Јелић, протојереј-ставрофор и Дејан Ненадовић, јереј. Присутнима се пригодним речима обратио прота Драгиша, који је свима честитао празник истичући значај веронауке у образовању, а поготово један овакав час какав је био данас, на велики празник Христовог рођења. Настављен је пригодни програм који су припремили вероучитељ и учитељи првог разреда са својим ђацима.

Светковину Божића улепшало је умилно појање дечијег хора Св. Врачева.

Након тога, првацима су подељени божићни пакетићи (дар школе), а најсрећнија међу првацима била је Валентина Јанковић, која је при ломљењу чеснице пронашла златник. Дародавци златника за ову прилику су наизменично: Црквена општина Азања, ОШ „Радомир Лазић“, МЗ Азања и МЗ Влашки До. Ове године је златник поклонила организација „Завичајно удружење Азање“. Ово удружење је основано 2011. године, а основали су га грађани којима је Азања место рођења или су на неки други начин везани за ово село, а данас живе ван њега. Седиште удружења је у Београду, а подружнице постоје у Крагујевцу, Смедереву и Смед. Паланци. Удружење окупља и успешно организује Азањце из многих места.

Слављење Божића свако је наставио у крилу своје породице!

МИР БОЖИЈИ! ХРИСТОС СЕ РОДИ!

Бојан Стојадиновић, вероучитељ

 

 

Link to comment
Подели на овим сајтовима

  • Гости
Прослава Божића у Патерсону, Њу Џерси

10. Јануар 2014 - 12:35

img_4066.jpg
 
 
 
 
 

И ове године су, у патерсонској парохији, божићни празници прослављени радосно и весело.

У недељу 5. јануара, на Туциндан-Оце, на св. Литургији било је 120 вјерника, причестило се 63.

 

На Бадње вече је било око 400 вјерника. Освештан је Бадњак, а затим послужена традиционална вечера уз кувану ракију.

 

Посебна захвалност чланицама КСС и члановима Одбора за дивну празничну трпезу и све услове за предивно и молитвено вече.

 

На Божић на св. Литургији било је 90 вјерника, причестило се 24.

 

 

Извор: Епархија источноамеричка

Link to comment
Подели на овим сајтовима

  • Гости
Слава манастира Дуљево

10. Јануар 2014 - 11:39

dsc_0106.jpg
 
 
 

Светом Литургијом и благосиљањем славског колача манастир Дуљево у Паштровићима данас прославио је своју храмовску славу – празник Светог архиђакона и првомученика Стефана.

 

Светом службом началствовао је Архиепископ цетињски и Митрополит црногорско-приморски г. Амфилохије, а саслуживало му је свештенство Митрополије, уз миолитвено учешће многобројног монаштва и вјерног народа.

 

У литургијској проповиједи након читања светог Јеванђеља Владика је рекао да Свети Стефан не само да је посвједочио пред синедрионом своју вјеру и Христа Господа него је то његово свједочење и Сам Господ посвједочио кад му је отворио небеса да би видио славу Христову како сједи с десне стране Оца.

 

„И трећи детаљ из његовог мученичког житија је кад је клекао на кољена и помолио се Богу: прими дух мој. И као Христос са Голготе, обратио се онима који га каменују: Опрости им Оче јер не знају шта чине“, рекао је Митрополит Амфилохије.

Након Литургије Владика је са свештенством и вјерним народом благосиљао славски колач. Потом се још једном обратио сабранима на Литургији и позвао Паштровиће да на Челобрду изграде цркву посвећену Светом деспоту Стефану Штиљановићу.

 

На крају службе митрополит Амфилохије је дјеци подијелио Божићне поклон пакетиће.

 

Манастирска обитељ приредила је на крају данашњег литургијског сабрања богату славску трпезу хришћанске љубави.

 

 

Извор: Митрополија црногорско-приморска

Link to comment
Подели на овим сајтовима

  • Гости
Прослава празника Рођења Христовог у Младеновцу

10. Јануар 2014 - 8:52

660.jpg
 
 
 

У оквиру прославе празника Рођења Христовог, братство храма Успења Пресвете Богородице у Младеновцу је, на иницијативу архијерејског намесника младеновачког протојереја Жељка Ивковића, организовало низ културно-уметничких догађања.

Најпре је у Недељу праотаца – Материце, након Литургије одржан концерт ауторске духовне музике групе „Лира“ и хора „Благовести“. На Бадње вече, 6. јануара, након великог повечерја и освећења бадњака верујућим Младеновчанима је подељено неколико стотина бадњака. Стога, ни у овим тешким временима нико није остао ускраћен за овај древни елемент прославе Божића.

Након богослужења (на којем се окупио незапамћен број верника) у порти младеновачког Храма наложени су бадњаци, уследило је и традиционално послужење - верници су, на позив старешине храма Успења Пресвете Богородице протојереја Слободана Кеџића, обезбедили сву храну и пиће, којим су се окупљени окрепили.

На сам дан Божића православни хришћани младеновачке вароши су се окупили επί το αυτό у својој Цркви да би чули посланицу свог Патријарха и сјединили се са Господом кроз свету тајну причешћа. Након евхаристијског сабрања подељене су захвалнице онима који су најзаслужнији за генералну обнову младеновачке Цркве и обављено је ломљење чеснице (дар АД Маковица) у којој се налазио златник (дар млекаре Границе).

 

 

Извор: Епархија шумадијска

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Придружите се разговору

Можете одговорити сада, а касније да се региструјете на Поуке.орг Ако имате налог, пријавите се сада да бисте објавили на свом налогу.

Guest
Имаш нешто да додаш? Одговори на ову тему

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Чланови који сада читају   0 чланова

    • Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
×
×
  • Креирај ново...