Jump to content

Језуити

Оцени ову тему


Препоручена порука

ne mogu sad govorit samo o njima, cijela ta situacija sa cjelokupnim klirom u Hrvatskoj je dosta drugačija nego ovdje, tamo su klirici bili pod uvijek većom disciplinom i presom "odozgor", pod strožim diktatom i dogledom tih njihovih pomjesnih crkvenih vlasti što je valjda uslovilo taj njihov način ponašanja tamo, teško je meni to sad objašnjavat na primjerima. Tek sad se javljaju pojedini koji to pokušavaju razbit kao taj franjevac iz Sarajeva ili onaj župnik iz Splita

Ти баш имаш неки тик од Хрватске. Ја је нисам поменуо ни у једном питању, они ме не интересују.

Које је твоје лично мишљење о језуитском реду, било у Аустралији, Антартику, Америци, Европи или у било којем делу света. Шта је позитивно донело код вас, шта негативно и због чега их неки нападају (без српско-хрватских односа).

orthodoxlighthouse

Душо моја, душо моја, устани, што спаваш; крај се приближава и ти ћеш се узнемирити; прени се, дакле, да те поштеди Христос Бог који је свуда и све испуњава.

Link to comment
Подели на овим сајтовима

  • Одговори 198
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Шта каже кнез Мишкин у роману "Идиот" Ф.М. Достојевског т.ј. шта каже Достојевски:

 

dajete linkove na ekstremno pregnantne i do absurda zaoštrene stavove koji su vladali i među katolicima i pravoslavcima do 18-19 vijeka, za pravoslavce se također tvrdilo da su gori i od ateista, takav je to tada bio "međucrkveni dijalog" kojeg naravno zbog ovakvih stavova i međusobnih diskvalifikacija i uvreda nije bi bilo a ni bit moglo. Jedino što je tu zaista nehrišćanski i gore od ateizma bile su te međusobne uvrede kojim su se hriščani, velečasni padroni i prepodobna gospoda međusobno i uzajamno "čašćavali"  i pljuvali sve donedavno pljujući naravno i po svemu tome što je tim drugim bilo sveto, ali u 20. vijeku konačno odustali uvidjevši da to ne vodi nikuda, naprosta većina katolika i protestanata i isto možda samo malo manje pravoslavaca si to misli isto da je takvo nešto dalje nedopustivo ali tu je i ostatak takvih kao postavljač tog citata koji bi najrađe vrijeme zaustavili i vratili se u 17. ili još bolje u 13. ili 14. vijek. Pa vratite se onda sami a ostale ostavite konačno na miru da žive u 21. vijeku bez uvreda, pljuvanja i uzajamnog demoniziranja. Ako vas zabavlja nastavite to sami s tridentincima, ostale takve stvari više uopšte ne zanimaju, vaše vrijeme isteklo, isušili ste i bit ćete izbačeni van kao nepotrebno i nekorisno drvo koje ne rađa više nikakvoga ploda. Eto kako će to bit, uživajte dok još možete, za 50 godina vas više niko neće pitat ni za šta. Pjevaćete borbene i vi i vaši drugovi tridentinci. Šteta što najvjerovatnije neću doživjeti taj dan koji osvane a vas pljuvača, tridentinskih i zilotskih po tuđem hrišćanstvu tada više ne bude bilo nigdje. Ali neće to biti tako zadugo, možda se još i iznenadim.

  • Свиђа ми се 1
Link to comment
Подели на овим сајтовима

dajete linkove na ekstremno pregnantne i do absurda zaoštrene stavove koji su vladali i među katolicima i pravoslavcima do 18-19 vijeka, za pravoslavce se također tvrdilo da su gori i od ateista, takav je to tada bio "međucrkveni dijalog" kojeg naravno zbog ovakvih stavova i međusobnih diskvalifikacija i uvreda nije bi bilo a ni bit moglo. Jedino što je tu zaista nehrišćanski i gore od ateizma bilo su te međusbne uvrede kojim su se hriščani međusobno i uzajamno "čašćavali"  i pljuvali sve donedavno pljujući naravno i po svemu tome što je tim drugim bilo sveto, ali u 20. vijeku konačno odustali uvidjevši da to ne vodi nikuda, naprosta većina katolika i protestanata i isto možda samo malo manje pravoslavaca si to misli isto da je takvo nešto dalje nedopustivo ali tu je i ostatak takvih kao postavljač tog citata koji bi najrađe vrijeme zaustavili i vratili se u 17. ili još bolje u 13. ili 14. vijek. Pa vratite se obda sami a ostale ostavite ko0načno na miru da žive u 21. vijeku.

Не знам да ли си читао Достојевског. Има тога доста. У сваком случају ко год га је прочитао, ако је ишта разумео не може ни да помисли да је био неки острашћени фанатик. Као што ни Достојевски у оваквим изјавама није причао о људима римокатоличке вере, тако то није ни моја намера није била. Ја имам пријатеља католика, и волим их као људе. Имам пријатеља и муслимана и евангелиста и цео живот живим у таквом окружењу. Реци ми какве везе то има са Папском политиком коју он назива вера? Пре свега, ја критикујем извртање вере и код нас православаца! Не могу ја да помогнем вама који својим очима нећете да верујете, оставите једанпут оно што вам други утувљују у главу и отворите очи а пре свега "прозор" према небу.

Запитајте се да ли би Христос благословио све изопачености које данас живе како у вашој римокатоличкој цркви тако све више и у нашој православној. Одакле то? Да није са неба пало? Плодове и само плодове гледам, јер нисам пронициљив да гледам у срца људска. Причати да је љубав у 21. веку већа него у 18. и 19. је исто што и тврдити да је онда општа јавна изопаченост била већа него данас. На основу чега ћемо се ми то уједињавати? На неистини коју смо прихватили и једни и други? То би на жалост била разбојничка дружина. Ако Христа тражиш разумећеш о чему пишем и да не мрзим ни тебе ни једног човека као таквог него би желео да не упаднемо у мрак сви заједно. И у мраку неће бити ни Јевреја ни Јелина ни женско ни мушко на шта се многи данас позивају зато што се у мраку ништа не распознаје.

 

Не знам можда да користим блаже речи којима би сигурно придобио више људи, али нисам ја светитељ ја сам само грешан човек. Христа нисам видео, али немогу да га прихватим изопаченог, Христос да би био истинит као што каже Достојевски мора бити пре свега и леп. "Лепота ће спасити свет".

 

Праштај ако те шта увреди.

Знај да ми то није и никада неће бити намера.

 

Свако добро од "лепог" Христа желим ти.

Забрањена ПОРУКА и забрањена ТЕМА далеко се чује. Живела слобода говора!

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Ти баш имаш неки тик од Хрватске. Ја је нисам поменуо ни у једном питању, они ме не интересују.

Које је твоје лично мишљење о језуитском реду, било у Аустралији, Антартику, Америци, Европи или у било којем делу света. Шта је позитивно донело код вас, шта негативно и због чега их неки нападају (без српско-хрватских односа).

 

pa nisam te više razumio s tim zemljama tamo, vamo, šta hoćeš a šta nećeš, pa rekao sam tu hrvatski i isusvci i franjevci i dominikanci i dijecezni mirjanski klir su u Hrvatskoj nešto drugačiji nego u ostatku Evrope po nekim stvarima. Ima to svoje razloge, Austrougarska vlast u Hrvatskoj je bila dalekp rigidnija nego u Češkoj itd.  Što se tiče svijeta, kad odmisliš te hrvatske jezuite i ne uzimaš ih za neki primjer ili model onda dobiješ realniju sliku toga ko su jezuiti, isto to vrijedi i za franjevce recimo, naročito te bosankse. takvi su unikatni, moglo bi se reći na svijetu endemski, nigdje drugdje ne postoje na svijetu osim u Bosni i Hercegovini. Pa kao i svaka ljudska institucija pa makar ona bila i crkvena tako su i jezuiti imali svoje zvjezdane i manje sjajne trenutke ali teško je sad sve generalizovat. na primjer za češkog patera Koniaša se tvrdilo da je bio inkvizitor i uništavatelj knjiga. Šta se na kraju pokazalo istinom: istina jwe bila takva da je on naredio spalit veliki kvanzum sasvim nezvrijedne literature a one knjige koje je smatrao megajeretičkim je sve naredio brižljivo čubat. Sad se ispostavilo da su tim načinom one istvari bile sačuvane i dan danas postoje samo njegovom zaslugom jer da su umjesto njega bili na djelu neki drugi ti bi spalili sve redom, na kamaru, šibicom kresneš, hop u vatru s njima i gotovo. On je bio nazira da bezvrijedne knjige treba spaljivati jer ljude prezakupljaju da se ne mogu posvetit pobožnim dišekorisnim i svakako drugačije poučnijim i vrijednijim knjigama. I spaljivao je recimo prevode Kabale, razne priručnike magije i vračanja, slične sumnjive knjige otd. A o tim jeretičkim je govorio: što veća je jeres u toj knjizi napisana i sadržana tim prije ima bit zdokumentovana, arhivirana i brižljivo sačuvana da i druge generacije znaju kakvih je sve jeresi bilo. I stvarno su ih držali pod ključem u sefovima. A i to je bio jezuita kojem je danas češka literatura najviše zahvalna za očuvanje mnogih kapitalnih češjih djela, tada iz raznorauznih razloga smatranih jeretičkim. pa tada je jeres bila i okrugla kugla zemaljska vs. orthodoxna, pravovjerna ravna poloča ili jeretički je bio također geocentrični sinčev sistem, strašno velika jeres u odnosu na heliocentrični a kamo li šta drugo.

 

http://cs.wikipedia.org/wiki/Anton%C3%ADn_Koni%C3%A1%C5%A1

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Не знам да ли си читао Достојевског. Има тога доста. У сваком случају ко год га је прочитао, ако је ишта разумео не може ни да помисли да је био неки острашћени фанатик.

 

nije tu bitan Dostojevski, Dostojevski je samo literata, književnik koji kao i svaki drugi ako živi u nekakvom dobu i vremenu onda se o nazore tog doba i vremena zanima, razmišlja o njima i zato ih opisuje a literate često zdokumentuju mnogo toga što oh okružuje pa se o tom može govoriti kao o literarnom dokumentu. To je dokument jednog vremena isto kao što postoje dokumenti koji dokazuju i da su hrišćani ratovali zajedno protiv recimo Turaka iako su bili pravoslavni, katolici i pravoslavci a isto postoje i takvi koji dokazuju kako su međusobno ratovali iako su svi bili hrišćani. I sad kakve bi bilo svrhe da ja dođem s ovim

http://en.wikipedia.org/wiki/Massacre_of_the_Latins

i vječno vam tupim i masiram mozak s tim jer hoću da navodno kao pokažem

istinsku i objektivnu informaciju i sliku o tome ko i kakvi su to ustvari pravoslavci?

Link to comment
Подели на овим сајтовима

nije tu bitan Dostojevski, Dostojevski je samo literata, književnik koji kao i svaki drugi ako živi u nekakvom dobu i vremenu onda se o nazore tog doba i vremena zanima, razmišlja o njima i zato ih opisuje a literate često zdokumentuju mnogo toga što oh okružuje pa se o tom može govoriti kao o literarnom dokumentu. To je dokument jednog vremena isto kao što postoje dokumenti koji dokazuju i da su hrišćani ratovali zajedno protiv recimo Turaka iako su bili pravoslavni, katolici i pravoslavci a isto postoje i takvi koji dokazuju kako su međusobno ratovali iako su svi bili hrišćani. I sad kakve bi bilo svrhe da ja dođem s ovim

http://en.wikipedia.org/wiki/Massacre_of_the_Latins

i vječno vam tupim i masiram mozak s tim jer hoću da navodno kao pokažem

istinsku i objektivnu informaciju i sliku o tome ko i kakvi su to ustvari pravoslavci?

Не знам да ли си моју предходну поруку прочитао целу и да ли си схватио поенту. Нема везе то са друштвено политичким променама. Нема везе ни са палим људима са једне и са друге стране. Достојевски је био изнад тога, и највећи доказ су његова назовимо "пророчанства" која су се са невероватном тачношћу после одиграла у свету. Ради се о кулминацији догаћаја на 100 и више година након њега. Достојевски је имао редак дар да посматра идеје и размишљања људи која су тада била минорна по броју. Он је само видео духом шта ће од тих мишљења да израсте. (роман "Зли дуси" рецимо). Ја верујем и заговарам да је Достојевски и о римокатоличкој цркви говорио на тај начин а не онако како ти кажеш из угла онога доба. Пре свега достојевски се за своју веру мучио и трагао целог живота и то од самог почетка т.ј. од атеизма па на даље. Није био површан ни у ком погледу.

 

Ја сам само позвао и тебе и остале да не буду површни када је вера у питању и да не гледају све са видика које су им други поставили.

Јесте да су у дубини и веће опасности али је и улов већи.

 

Поздрав.

Забрањена ПОРУКА и забрањена ТЕМА далеко се чује. Живела слобода говора!

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Evo kakve je knjige uništavao pater Koniaš. takve plitkoumne, bezvrijedne, bilo tamo čak i dosta literarne onodobe pornografije i tog vračanja, svašta je tamo bilo. Inoštavao je i takve u kojima je pisalo da oaou ne treba zarezivat a u istoj takvoj odmah na drugoj strani je pusalo također da je Evharistija bajka koju su izmislili popivi, da su ikone udolatrija, Bogorodica da je obična ženska ko i sve drufe i da nemam nikakvog razloga zašto bi se o njoj uipšte nešto toliko pričalo a kamo li molilo - a s ovim biste složili svime i vi pravoslavci, malo morgen!

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Достојевски је имао редак дар да посматра идеје и размишљања људи која су тада била минорна по броју. Он је само видео духом шта ће од тих мишљења да израсте. (роман "Зли дуси" рецимо). Ја верујем и заговарам да је Достојевски и о римокатоличкој цркви говорио на тај начин а не онако како ти кажеш из угла онога доба. Пре свега достојевски се за своју веру мучио и трагао целог живота и то од самог почетка т.ј. од атеизма па на даље. Није био површан ни у ком погледу.

 

Ја сам само позвао и тебе и остале да не буду површни када је вера у питању и да не гледају све са видика које су им други поставили.

Јесте да су у дубини и веће опасности али је и улов већи.

 

Поздрав.

 

To je tvoj subjektivan nazor kao i Dostojevskog njegov i ja vidim tu samo da ti opravdanje za svoje stavove nalaziš u njegovoj literaturi i da se ta dva vaša subjektivna nazora, tvoj i njegov djelomično ili potpuno slažu. Imaš koliko hoćeš teologa, čak i pravoslavnih koji su talve te nazore kritikovali kao ostrašćene i neobjektivne. I ja ti mogu naći nekakvog katoličkog literaratu iz 19. vijeka koji u pravoslavlju piše sve najgore i još nwekog isto tako uzauzerog katoličkog trudentinskog zilota koji sve to aminuje i misli si savim isto ko i on te vjeruje da je sve to prava i cijela i jedina istina o pravoslavlju. Ponašaš se stvarno kao dijete kad mi navodiš takve nekakve "fokaze" o pokvarenosti jatoličanstva koji ništa onda nisu manje vrijedni od onih katoličkih o pokvarenosti pravoslavlja ili onih protestantskih o pokvarenosti katoličkih papista i pravoslavnih idolopoklonika, obojih dakle. To je isto kao kad bih ja objektivnu sliku o pravoslavlju htio stvoriti obilazeći samo takve poznate književnike, teologe i filozofe koji su o pravoslavlju imali svejedno zašto i zbog čega, najgore mipljenje, katoličanstvo hvalili a ptavioslavlje u blatu vidjeli. I to bi onda bila objektivna presdtava pravoslavlja? Takva jeduna kakvu si ono zaslužuje? Inače je Dostojevski zamalo bio također anatemisan skoro kao i Tolstoj jer se u Velikom Inkvizitoru iz Braće Karamazovih najviše prepoznala hijerarhija RPC sama sebe i tim bila strašno uvrijeđena i sablažnjena ako to do sada nisi znao i nije ti to bilo poznato. Njima je stao na žilj a ne rimskom Papu, Rimu ili Vatikanu jer nikog u Rimu nije zanimao neki tamo Dostojevski iz Rusije, jedva da su znali da postoji. Rimu je veće štete nanio Luter nego 100 Dostojevskih što bi stigli zajedno, briga bilo Vatikan za Dostojevskog i njegovog Velikog Inkvizitora, ahahahaha. Al nekom drugom u Rusiji to nije bilo to nimalo svejeedno o kome to Dostojevski piše pod maskom španske inkvizicije. Jer naravno da direktno nije ni smio pa je izmislio lukav način da su rekne ono što misli a da to ispadne kao o itpornim katolicima a ne o nekom drugom.

Link to comment
Подели на овим сајтовима

 

Srećan Božić svima koji ga slave danas!
U Hristu ne postoje Istok i Zapad.
U Njemu smo svi jedno!
 
1510000_457083541063171_14379704_n.jpg

 

Ha!Kakve li ironije!A pre samo 50 godina ste jos bili inkvizitori i jedina prava crkva!Pa onda onaj papa Ronkali tj.Ivan XXIII kao sazvao sabor pa se kao promenili.Ne mojte se tu izvlaciti,molim vas.Da ne kazem za ono zloglasnog unijatu Jozefata Kuncevica (koji je cak i svetac u RKC!!!!),koji je palio pravoslavne hramove po zapadnoj Ukrajini,proganjao i ubijao pravoslavne Hriscane.Cak je iskopavao i grobove istih i palio tela sahranjenih.A sve to u ime te velike svete stolice.Boze ti sacuvaj!

Link to comment
Подели на овим сајтовима

pa nisam te više razumio s tim zemljama tamo, vamo, šta hoćeš a šta nećeš, pa rekao sam tu hrvatski i isusvci i franjevci i dominikanci i dijecezni mirjanski klir su u Hrvatskoj nešto drugačiji nego u ostatku Evrope po nekim stvarima. Ima to svoje razloge, Austrougarska vlast u Hrvatskoj je bila dalekp rigidnija nego u Češkoj itd.  Što se tiče svijeta, kad odmisliš te hrvatske jezuite i ne uzimaš ih za neki primjer ili model onda dobiješ realniju sliku toga ko su jezuiti, isto to vrijedi i za franjevce recimo, naročito te bosankse. takvi su unikatni, moglo bi se reći na svijetu endemski, nigdje drugdje ne postoje na svijetu osim u Bosni i Hercegovini. Pa kao i svaka ljudska institucija pa makar ona bila i crkvena tako su i jezuiti imali svoje zvjezdane i manje sjajne trenutke ali teško je sad sve generalizovat. na primjer za češkog patera Koniaša se tvrdilo da je bio inkvizitor i uništavatelj knjiga. Šta se na kraju pokazalo istinom: istina jwe bila takva da je on naredio spalit veliki kvanzum sasvim nezvrijedne literature a one knjige koje je smatrao megajeretičkim je sve naredio brižljivo čubat. Sad se ispostavilo da su tim načinom one istvari bile sačuvane i dan danas postoje samo njegovom zaslugom jer da su umjesto njega bili na djelu neki drugi ti bi spalili sve redom, na kamaru, šibicom kresneš, hop u vatru s njima i gotovo. On je bio nazira da bezvrijedne knjige treba spaljivati jer ljude prezakupljaju da se ne mogu posvetit pobožnim dišekorisnim i svakako drugačije poučnijim i vrijednijim knjigama. I spaljivao je recimo prevode Kabale, razne priručnike magije i vračanja, slične sumnjive knjige otd. A o tim jeretičkim je govorio: što veća je jeres u toj knjizi napisana i sadržana tim prije ima bit zdokumentovana, arhivirana i brižljivo sačuvana da i druge generacije znaju kakvih je sve jeresi bilo. I stvarno su ih držali pod ključem u sefovima. A i to je bio jezuita kojem je danas češka literatura najviše zahvalna za očuvanje mnogih kapitalnih češjih djela, tada iz raznorauznih razloga smatranih jeretičkim. pa tada je jeres bila i okrugla kugla zemaljska vs. orthodoxna, pravovjerna ravna poloča ili jeretički je bio također geocentrični sinčev sistem, strašno velika jeres u odnosu na heliocentrični a kamo li šta drugo.

 

http://cs.wikipedia.org/wiki/Anton%C3%ADn_Koni%C3%A1%C5%A1

Ја ни једну земљу нисам поменуо док ти ниси поменуо.

Хвала ти за лик и дело Кониаша, али значи ништа од твог мишљења о њима.

Ок.

orthodoxlighthouse

Душо моја, душо моја, устани, што спаваш; крај се приближава и ти ћеш се узнемирити; прени се, дакле, да те поштеди Христос Бог који је свуда и све испуњава.

Link to comment
Подели на овим сајтовима

To je tvoj subjektivan nazor kao i Dostojevskog njegov i ja biodim ti samo da se dva subjektivna nazora, tvoj i njhegov slažu. Imaš koliko hoćeš teologa, čak i pravoslavnih koji su talve te nazore kritikovali kao ostrašćene i neobjektivne. I ja ti mogu naći nekakvog katoličkog literaratu iz 19. vijeka koji u pravoslavlju piše sve najgore i još nwekog isto tako uzauzerog katoličkog trudentinskog zilota koji sve to aminuje i misli si savim isto ko i on te vjeruje da je sve to prava i cijela i jedina istina o pravoslavlju. Ponašaš se stvarno kao dijete kad mi navodiš takve nekakve "fokaze" o pokvarenosti jatoličanstva koji ništa onda nisu manje vrijedni od onih katoličkih o pokvarenosti pravoslavlja ili onih protestantskih o pokvarenosti katoličkih papista i pravoslavnih idolopoklonika, obojih dakle.

Свако види оно што хоће. Тако је и у мом и у твом случају. А истина је ипак само једна. Дакле или је Православље истина или је Римокатоличанство истина. Нема трћег пута. А фазони о различитој интерпретацији истине су заблуда и једних и других. Дакле истина је само једна као што је и Христос само један.

Ја ћу остати са мојом истином а ти остани са својом. Изнад свега је Бог и на Његовом суду ћемо сазнати ко је био у праву. Математички гледано боље је да не спајамо вере јер у том случају неко че се ипак спасти.

До тада можемо на кафу, на пиво, можемо да радимо заједно, да градимо, заснивамо породице, све може.

 

Поздрав

Забрањена ПОРУКА и забрањена ТЕМА далеко се чује. Живела слобода говора!

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Edit;

Jer naravno da direktno nije ni smio pa je izmislio lukav način kako da to sve na pogodan način zamota a da opet rekne sve ono što misli i da to ispadne kao o otpornim katolicima i njihovoj prezira vrijednog inkviziciji a ne o nekom drugom. Dostojevskog ta španska inkvizicija zanimala ko španska sela i španske vjetrenjače ili lanjski snijeg. Eto, tako je to bilo.

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Ha!Kakve li ironije!A pre samo 50 godina ste jos bili inkvizitori i jedina prava crkva!Pa onda onaj papa Ronkali tj.Ivan XXIII kao sazvao sabor pa se kao promenili.Ne mojte se tu izvlaciti,molim vas.Da ne kazem za ono zloglasnog unijatu Jozefata Kuncevica (koji je cak i svetac u RKC!!!!),koji je palio pravoslavne hramove po zapadnoj Ukrajini,proganjao i ubijao pravoslavne Hriscane.Cak je iskopavao i grobove istih i palio tela sahranjenih.A sve to u ime te velike svete stolice.Boze ti sacuvaj!

 

koliko laži, izmišljotina i dezinformacija na jednom mjestu,

očigledan primjer dejstva pamfleta sa PŽV, BZV, FB i You Tube videa

i sličnih praonica mozga

  • Свиђа ми се 1
Link to comment
Подели на овим сајтовима

koliko laži, izmišljotina i dezinformacija na jednom mjestu,

očigledan primjer dejstva pamfleta sa PŽV, BZV, FB i You Tube videa

i sličnih praonica mozga

A jezuiti?Nisu li se i oni sluzili izmisljotinama.Nije ovo ni sam tog tvog pzv,tzv ni tzvosjdjf.........kako vec god!To su istorijske cinjenice.

I samo ovo da kazem-Vuk dlaku menja,cud nikada!Pronadjite se tu!

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Придружите се разговору

Можете одговорити сада, а касније да се региструјете на Поуке.орг Ако имате налог, пријавите се сада да бисте објавили на свом налогу.

Guest
Имаш нешто да додаш? Одговори на ову тему

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Чланови који сада читају   0 чланова

    • Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
×
×
  • Креирај ново...