Jump to content

Никољдан прослављен широм наше помесне Цркве

Оцени ову тему


Препоручена порука

 

img_2615.jpg

 

Празник Светог Николаја, Архиепископа мирликијског Чудотвроца, свечано и молитвено је прослављен у свим епархијама Српске Православне Цркве

 

 

 

Прасквица - Светом Литургијом и благосиљањем славског колача манастир Прасквица у Паштровићима прославио је храмовску славу, празник Светог Николаја Мирликијског – Никољдан. Свету службу Божију служили су игуман манастира Режевићи архимандрит Хризостом (Нешић), парох паштровићки отац Синиша Смиљић, настојатељ манастира Орахово јеромонах Козма (Кецојевић) и јеромонах Климент (Бољевић) из манастира Прасквица.

 

Бања Лука - Уочи празника Светог Николе, 17. децембра 2013. године, у православном вртићу „Анђелак“ у бања Луци уприличен је свечани програм уз додјелу пакетића. Приредба је украшена радосном пјесмом дјеце која похађају овај вртић.

 

Рмањ - Древни манастир Рмањ у кањону река Уне и Унца у Мартин Броду свечано је и ове године благости Господње прослaвио своју крсну славу Светог оца Николаја, архиепископа мириликијског чудотворца.

 

Карловац - Поводом храмовне славе Саборног храма Светог Николаја у Карловцу, Његово Преосвештенство Епископ горњокарловачки г. Герасим служио је свету архијерејску Литургију.

 

Драговић - На празник Светог Николаја Мирликијског Његово Преосвештенство Епископ далматински г. Фотије служио је свету архијерејску Литургију у манастиру Драговићу уз саслужење манастирског братства.

 

Тврдош - Поводом празника Светог Николаја, у манастиру Тврдошу је служенo празнично вечерње са петохљебницом. На дан празника светом архијерејском Литургијом началствовао је Епископ захумско-херцеговачки г. Григорије, уз саслуживање владике Атанасија, игумана тврдошког Саве, игумана Михајла из Светих Архангела код Призрена, протојереја Николе Јанковића, јереја Мирослава Ратковића, јерођакона Порфирија и ђакона Владе Вукановића.

 

Зворник - На дан успомене великог јерарха Светог Николаја, архиепископа Мире ликијске, од чега и долази његова титула ''мирликијски'', Његово Преосвештенство Епископ зворничко-тузлански г. Хризостом служио је свету Литургију у Зворнику у храму Светог Јована Крститеља.

 

 

 

 

СПЦ

Link to comment
Подели на овим сајтовима

  • Гости
Бања Лука: Никољдан у православном вртићу

20. Децембар 2013 - 8:39

1488305_10202287112514857_301958003_n.jp
 
 
 

Уочи празника Светог Николе, 17. децембра 2013. године, у православном вртићу „Анђелак“ у Бања Луци уприличен је свечани програм уз додјелу пакетића. Приредба је украшена радосном пјесмом дјеце која похађају овај вртић.

Извор: http://hhsbl.org

Link to comment
Подели на овим сајтовима

  • Гости
Крсна слава манастира Рмња

20. Децембар 2013 - 8:53

slava1.jpg
 
 
 

Древни манастир Рмањ у кањону река Уне и Унца у Мартин Броду свечано је и ове године благости Господње прослaвио своју крсну славу Светог оца Николаја, архиепископа мириликијског чудотворца.

Свету архијерејску Литургију служио је Преосвећени Владика бихаћко-петровачки г. Атанасије уз саслужење игумана Василија Рожића, настојатеља манастира Клисине, протосинђела Варневе Дамјановића, намјесника манастира Трескавац, игумана Сергија Карановића, сабрата манастира Рмањ, протонамјесника Саше Црљића, пароха дрварског, ђакона Николе Перковића и ђакона Срђана Белензаде.

У току свете Литургије епископ Атанасије је рукоположио у чин презвитера ђакона Срђана Белензаду из Гламоча. Новорукоположени отац Срђан је иначе ученик епископа Атанасија из Призренске богословије.

На крају sвете Литургије vладика Атанасије je осветио славско кољиво и славски колач. Након отпуста Владика је честитао крсну славу манастира настојатељу ове свете обитељи архимандриту Серафиму и пожелио да је прослави са гостима ове свети обитељи на најбољи и најсвечанији начин. Такође, Владика је честитао крсну славу и свим свечарима широм српства  који данас прослављају дивног Божјег угодника.

Братија манастира Рмањ потрудила се да угости све госте богатом славском трпезом љубави. Целокупни овај догађај био је духовно укрепљење преосталим србима овог простора.

Извор: Епархија бихаћко-петровачка

Link to comment
Подели на овим сајтовима

  • Гости
  • Гости
Никољдан у Драговићу

20. Децембар 2013 - 9:05

157-01-13.jpg

На празник Светог Николаја Мирликијског Његово Преосвештенство Епископ далматински г. Фотије служио је свету архијерејску Литургију у манастиру Драговићу уз саслужење манастирског братства. Епископ Фотије је говорио о житију Светога Николаја Чудотворца нагласивши да је то житије поучно за све, како за јерархију Цркве, тако и за вернике: -Испосник, чудотворац и милостиви пастир био је Свети отац Николај и није чудо да је један од највећих и најпоштованијих светитеља у православљу.

После свете Литургије епископ Фотије је преломио славски колач у спомен светога Николаја, кога као своју крсну славу празнује и драговићки игуман Варсонуфије (Рашковић). На крају је приређена трпеза љубави за све свештенство и госте у трпезарији манастира Драговића.

 

 

Извор: Епархија далматинска

Link to comment
Подели на овим сајтовима

  • Гости

Придружите се разговору

Можете одговорити сада, а касније да се региструјете на Поуке.орг Ако имате налог, пријавите се сада да бисте објавили на свом налогу.

Guest
Имаш нешто да додаш? Одговори на ову тему

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Чланови који сада читају   0 чланова

    • Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
×
×
  • Креирај ново...