Jump to content

Оцени ову тему


Препоручена порука

Занима ме, због чега су потребни религијски обреди као нпр. литургија? Ако нам је за спасење потребна љубав и вера, због чега су потребни ти обреди? Исус у Новом Завету није правио никакве обреде колико знам. Постоји Тајна вечера која је по учењу Цркве прва литургија, али ја ту не видим неки обред. 

 

Искрено, не видим неки посебан разлог чему то. Молити се можемо и кући и свуда. Исус каже да се молимо стално ако можемо. Вера нема везе са тим. Можемо веровати и без тих обреда. 

 

Може неко баш да ми објасни због чега је то тако. Што је нпр. потребно (не сад морати као код других) одлазити недељом у цркву? Такође, што су потребне неке да кажем процедуре при тим обредима, било да је литургија, причешће, сахране, крштења итд. Зар је то толико битно или се може једноставно рећи: Крстим те у име Оца, Сина и Светога Духа и покваси га мало. Или венчања. 

 

Хвала унапред. 

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Литургија није обред.Христова Тајна вечера јесте била Литургија али не у данашњем смислу.О д почетка Хришћанство се није могло замислити без Цркве као нове заједнице,а све то без Литургије такође није могло да се замисли.Па у самим Делима апостолским постоје описи литургијских сабирања и сабрања.Рани Отац Цркве Св. Иринеј Лионски каже да нашу веру потврђује Литургија и да је Литургија сагласна са нашом вером.Вера има везе са Литургијом,ми исповедамо Символ вере у њој.Христос нам је оставио ''Ово чините у мој спомен",мислећи на Литургију,која се тако није звала ,али је мислио на  Тајну вечеру.Пуно је Јеванђеље литургијских слика и парабола,Христос је хлеб којег једемо, пијемо Његову крв,обеди Христови после Васкрсења.Пуна је Литургија са друге стране јеванђеља.рецимо молитва Оче наш и сл.Вера без Литургије није аутентични израз Хришћанства,већ новина и празно убеђење.Вера и љубав јесу потребни за спасење али баш Ап. Павле у 1. Кор. у Химни љубави везује љубав за претходну главу 14. која управо говори о службама у Литургији.Прочитајте је.

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Добро, и сам се касније сетио да није Литургија баш неки обред.

 

А шта ћемо са крштењем, венчањем, сахраном? Зашто ту мора да постоји одређена ''процедура'' и правила? Зашто није једноставније рећи: Крштавам те/венчавам вас у име Оца, Сина и Светога Духа, него су потребни одређени симболични обреди (одсецање дела косе код детета на глави, везивање руку младенаца, стављање круна на главу итд.) ? 

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Зависи који историјско -теолошки темељ имаш када размишљаш и закључујеш о Крштењу,Опелу и Венчању. На основу питања  која постављаш види се да си унапред посредован протестантским менталитетом у размишљању,наравно несвесно и под утицајем тзв.здравог разума. Ово је мали простор  за темељно историјско- теолошко објашњење тих чинова. Једно је сигурно -то нису религијски ритуали нити обреди нити процедуре,никада их тако Црква није доживљавала.Крштење је посвећење и сједињење са Христом и његова данашња структура је готово идентична оној из првих векова Цркве. Опело је саставни део службе Јутрења, док је Венчање најискомпликованији чин у историји Цркве .За њега (чин Венчања) би имао право да питаш чему ово овако, чему оно онако.Препоручујем ти књигу о. Шмемана- Водом и Духом, која говори о Крштењу.

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Придружите се разговору

Можете одговорити сада, а касније да се региструјете на Поуке.орг Ако имате налог, пријавите се сада да бисте објавили на свом налогу.

Guest
Имаш нешто да додаш? Одговори на ову тему

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Креирај ново...