Jump to content

Његова Светост Патријарх константинопољски Вартоломеј I

Оцени ову тему


Препоручена порука

 

Први почасни докторат Патријарху Вартоломеју једног турског универзитета

 

 

 

 

10854002143_727dfe3db5.jpg

 

 

У уторак, 12. новембра 2013. године Његова Свесветост примио је групу представника Богазичи универзитета, наследника истанбулског Роберт колеџа основаног 1863. године.

 

У групи су се налазили професори: Гулај Барбаросолу, ректор Богазичи универзитета; Дилек Калган, в.д. генералног секретара; Орхан Јенигун, директор Института за студије природне средине; и Вангелис Кехриотис из Историјског одељења.

 

У разговору поводом 150-годишњице наслеђа и визије Богазичи универзитета упознали су Његову Свесветост о једногласној одлуци да га  награде почасним докторатом 19. децембра 2013. године. Ово је први пут да је Патријарх константинопољски и васељенски примио тако високо признање од једног турског универзитета.

Link to comment
Подели на овим сајтовима

  • 2 weeks later...
  • 3 weeks later...
 

Васељенски Патријарх позива у заштиту породице

 

 

 

 

ecumenical_patriarch_bartholomew_0.jpg

 

 

Патријарх Вартоломеј у божићној поруци: Јачање породице је „дужност Цркве“ и „обавеза владе свакога народа“.

 

 

 

У заштиту и  подршку породице позвао је васељенски Патријарх Вартоломеј у својој божићној поруци. Установа породице је „језгро живота“ и „оквир душевно и телесно здравог развоја деце“, истиче Патријарх. За развој и напредовање детета важан је породични оквир уз брачни саживот мужа и супруге.  „Дужност је Цркве“, али и „обавеза владе свакога народа“ да ојачава установу породице на вишеструке начине, захтева Његова Свесветост Патријарх.

 

Патријарх Вартоломеј је, уз то, позвао на подршку „заснивања и опстанка природних породица“, јер су они основа и потка за „душевно здраве и срећне грађане“. У породици се може развијати осећај безбедности и приватности, пошто у њој почива осећај заштите „од стране снажног оца заштитника и драге и брижне мајке“.

 

Више православних помесних Цркава, међу којима и Васељенска Патријаршија, као што су Грчка, Румунска и Бугарска Црква и др., светкују Божић заједно са западним Црквама према грегоријанском календару 25. децембра. Међутим, Руска и Српска Православна Црква, као и Православне Цркве  у Светој Земљи, славе га према јулијанском календару тринаест дана касније.

 

Извор: Катпрес

Link to comment
Подели на овим сајтовима

  • 1 month later...
  • Гости
Украјинска медаља слободе уручена Патријарху васељенском

28. Јануар 2014 - 12:47

12172636286_ce8cd402c7.jpg

 

 

У недељу, 19. јануара 2014. године, Његовој Све-Светости Патријарху Вартоломеју уручена је украјинска Медаља слободе  „на доприносу васељенском Православљу, а поводом 1025-годишњице Крштења Кијевске Русије“. У име председника Украјине, Патријарху је овај престижно одликовање уручио Његово Превасходство Сергије Корсунски, амбасадор Украјине у Републици Турској, у присуству шесточлане дипломатске делегације из Украјине.

 

 

Извор: Васељенска Патријаршија

Link to comment
Подели на овим сајтовима

  • Гости
Васељенски Патријарх – почасни доктор париског факултета

31. Јануар 2014 - 9:36

patriarch_bartholomew_archbishop_jovan_l

 

Васељенски Патријарх  Вартоломеј налази се у канонској посети Митрополији Француске, на чијем челу је митрополит Емануил (Адамакис). У уторак је Његова Свесветост Патријарх одржао предавање поводом 170-годишњице Миланског едикта на "Academie des sciences morales et politiques" у Паризу. Овде се заузео за верске слободе као основице људских права.

 

У четвртак Патријарху цариградском Вартоломеју додељен је почасни докторат на Париском католичком институту (Institut catholique de Paris). Овим поводом је почасни поглавара Православља изложио  “иницијативе и гледишта“ Цариградске патријаршије на еколошком плану.

 

Врхунац пастирске визитације Васељенског Патријарха била је торжествена Литургија у четвртак поводом празника Света Три Јерарха у православној Саборној цркви Светог  Стефана у Паризу.

Патријарха Вартоломеја примио је и франуски министар иностраних послова.

 

 

Извор: Катпрес

Link to comment
Подели на овим сајтовима

  • 3 months later...

Васељенска Патријаршија упутила писмо подршке српском народу

 

pb_013.jpg

 

Поводом незапамћене несреће која је задесила Србију, Његова Свесветост Патријарх цариградски г. Вартоломеј, у име пуноће Цариградске патријаршије, упутио је писмо саучешћа и подршке Патријарху српском г. Иринеју, Српској Цркви и српском народу.

Писмо доносимо у целини:

 

Његовој Светости
Патријарху Српском Господину Иринеју,
Београд

Ваша Светости,

Васељенска Патријаршија и наша Смерност лично, с неизмерним болом у души и срцу, пратимо дешавања у пределима, тешком и вишедневном поплавом погођене благословене Србије, већинског и вољеног Православног народа, настањеног у њој, делећи састрадалну бригу са Вашом Светошћу.

Изражавамо Вам најдубљу братску подршку и молимо се Господу, Који укида законе природе својом Светом вољом и промислом Његовим, да сачува  Православну Србију и њен народ од свакога зла и пропасти, да зацели Благодаћу Својом материјалне и људске ране које су Вас задесиле, а погођене поплавом да охрабри и утеши, и просветли све нас како бисмо сачували „веома добру“ творевину Божју, „ту најузвишенију реч Творца и поседницима, и мудрацима, и убогим, и богатим“ (Св. Ј. Златоуст), како би и људи, који живе на земљи и уживају добра њена, имали сигуран живот и здравље, и како би избегли такве пропасти, попут ове коју у агонији проживљавамо у Вашој благословеној домовини, за коју смо уверени да ће као облак проћи.

Убеђени да ће се Српски народ, који је на свом историјском путу вековима пролазио кроз огањ, понети храбро и у овој олуји и борби, у искушењу које се дешава по допуштењу Божјем, молитвено, молебно и братски Вас поздрављамо са Вашим Свештеним братством, полажући уздање за Вас и за сав Српски народ на Часни Крст Господњи, Који где хоће постаје не само сила за прогнање зла, него знак обнове и Васкрсења, живота, радости и весеља проистеклог из страдања, што желимо и свој браћи, и духовној деци Вашој у овом искушењу, са молбом, Свјатјејши, да свима њима пренесете нашу бригу, љубав и молитве Мајке Цркве Константинопољске и осећања састрадалне љубави наше Смерности.


Са свесрдним братским целивима
љубави и поштовања
Константинопољски В А Р Т О Л О М Е Ј

 

http://spc.rs/sr/vaseljenska_patrijarshija_uputila_pismo_podrshke_srpskom_narodu

  • Волим 1

orthodoxlighthouse

Душо моја, душо моја, устани, што спаваш; крај се приближава и ти ћеш се узнемирити; прени се, дакле, да те поштеди Христос Бог који је свуда и све испуњава.

Link to comment
Подели на овим сајтовима

  • 7 years later...

Kakav intervju, i kakva zamena teza, eto Vaselj. patrijarsija je primer postenja, dok su nek ostale crkve geopoliticki i crkveno diplomatski graci.

"The Ecumenical Patriarch commented that the so-called “primacy” of Constantinople is a new invention, as it is used with a negative connotation and described as “papal,” obviously wanting to irritate and scandalize some of our brothers. I want to ask: Doesn’t every Diocese have a First? Doesn’t every Church have a First?"

Mislim, stvarno, pa ovi Prvi nemaju takvu crkvenu vlast koju sebi hoce da pripise Vartolomej za celu PC.

Link to comment
Подели на овим сајтовима

  • 3 months later...

Васељенски патријарх позива на мир у Украјини

 

Васељенски патријарх Вартоломеј позвао је на мир у Украјини после Литургије у недељу митара и фарисеја.

По речима Васељенског патријарха „Мир је ствар избора и морају га делити све снаге ангажоване у овом изузетно сложеном и осетљивом геополитичком контексту.

„Оружје није решење“, истиче Патријарх.

Дакле, крећући се у том правцу, Патријарх позива „све укључене стране да иду овим путем дијалога и поштовања међународног права, како би се окончао сукоб и омогућио свим Украјинцима да живе у хармонији“.

 

Цео текст обраћања његове светости на линку:

https://orthodoxtimes.com/ecumenical-patriarch-bartholomew-calls-for-peace-in-ukraine/

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Патријарх Вартоломеј: „Наставићемо да се боримо за школу на Халки"

Цариградска патријаршија је решена да настави борбу за поновно отварање Богословске школе на Халки, рекао је цариградски патријарх Вартоломеј, у излагању на почетку дводневне међународне научне конференције, одржане у Свечаној сали Школе, поводом 50. годишњице затварања ове историјске богословске установе, али и 30 година од протеривања посљедњег предавача, покојног митрополита ставрупољског Максима.

Претходно је патријарх служио литургију у капели Панагија Камариотиси, у оквиру школе, у спомен на Светог Фотија Цариградског, оснивача манастира Свете Тројице на Халки.

У свом говору патријарх је истакао да је ова богословска школа за 127 година свог рада дала Великој Цркви и васељенском православљу преко девет стотина „учитеља православног хришћанског богословља“.

„Прошле године се навршило педесет година од укидања богословског одељења наше школе, што је било сасвим неправедно." Говорећи и њеном значају, патријарх је нагласио да она изучава "црквено богословље, да негује и оглашава православно хришћанско свједочанство савременом човеку, те да ће њеном обновим Првопрестолна црква православља поново стећи свој богословски расадник, који ће га хранити способним руководиоцима, побожним свештенством и теолозима, настављајући традиције Цариградске цркве, који ће преузети одговорне позиције у Цркви.

Патријарх је такође приметио да ова школа, коју је завршио 1961. године, и послије више од шездесет година, остаје неизбрисиво у његовом сјећању и срцу. "Наш живот у школи био је живот молитве, побожностиа и слављења имена Божијег, искуства дружења, праксе, учења, дијалога и духовности, очекивања и наде на добро сведочанство у свету кроз скужење у Цркви. Халка нас је научила непоколебљивој верности традицији православља и усадила у наша срца дух приноса“.

Извор: https://etos.press/post/3534

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Васељенски патријарх уверава католике да се вредно моли за јединство са РКЦ

Патријарх Вартоломеј снажно жели да се дан јединства са Католичком Црквом не одлаже дуго.

Дана 16. фебруара 2022. године, на састанку са Францом Лукнером, римокатоличким надбискупом Салцбурга, поглавар Фанара истакао је да своју жељу за јединством са РКЦ има у својим свакодневним молитвама, наводи сајт fosfanariou.gr.

Патријарх Вартоломеј, који борави у Аустрији, састао се са архиепископом РКЦ Лукнером и након састанка уписао се у књигу гостију.

Написао је да жели „да се велики и славни дан јединства свих не одлаже предуго”.

„Брат папа Франциско и моја маленкост се труде и усрдно се моле за брзи долазак овог дана Господњег“, рекао је патријарх Вартоломеј.

СПЖ је раније писао да је 21. век, према речима поглавара Фанара, век обнављања јединства РКЦ и Православља.

 1496573324_1.png.ce70a6c845f63fe384f15d58b6fa3170.png

1925802823_2.thumb.jpeg.10b0eff58732ffc2bb906ef0367977c3.jpeg

Извори:

 https://spzh.news/en/news/86516-glava-fanara-zaveril-katolikov-chto-userdno-molitsya-o-jedinstve-s-rkc

https://www.romfea.gr/epikairotita-xronika/48451-oikoumenikos-patriarxis-ergazometha-me-ton-papa-kai-efxometha-taxeia-enosi-ton-ekklision

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Придружите се разговору

Можете одговорити сада, а касније да се региструјете на Поуке.орг Ако имате налог, пријавите се сада да бисте објавили на свом налогу.

Guest
Имаш нешто да додаш? Одговори на ову тему

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Чланови који сада читају   0 чланова

    • Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
×
×
  • Креирај ново...