Jump to content

Патријарх Московски и све Русије Кирил

Оцени ову тему


Guest Оливера

Препоручена порука

  • Гости

Постављена слика

Святейший Патриарх Кирилл

"Женщина, какой ее замыслил Создатель, далека и от униженного положения в семье и обществе, и от неразумного мужеподобия. Как говорит Священное Писание, «уста свои открывает с мудростью, и кроткое наставление на языке ее"

Link to comment
Подели на овим сајтовима

  • Гости

"Сегодня женщины по-прежнему составляют большинство паствы Русской Православной Церкви, и этому есть простое объяснение: именно женщина, с ее отзывчивым сердцем и чуткой душой, в большей мере оказывается способной откликнуться на евангельский призыв"

Святейший Патриарх Кирилл

Link to comment
Подели на овим сајтовима

  • Гости

Святейший Патриарх Кирилл

"С уважением относясь к науке, к просвещению, активно содействуя процветанию научного и школьного знания в нашей стране, Церковь одновременно призывает людей не только вооружаться знаниями, но и возрастать в вере, потому что только знание, сопряженное с верой, только знание, сопряженное с развитым нравственным чувством, способно послужить благу и пользе человека."

Слово за Божественной литургией в день памяти святителя Филарета Московского

Link to comment
Подели на овим сајтовима

  • 5 months later...
  • Гости
Guest Оливера

Кроз ову тему пратићемо све важније изјаве и активности Његове Светости Патријарха Кирила.

Патријарх Кирил позива на активније мисионарење преко интернета

Постављена слика

Патријарх Московски и све Русије Кирил сматра да би свештенство требало активније да мисионари преко блогова и друштвених мрежа.

Током сусрета са свештенством Тверске епархије, он је са жаљењем примјетио да „ниво дискусија на друштвеним мрежама понекад дјелује депресивно“, а да се истовремено управо тамо „формира расположење људи, посебно младих“.

По мишљењу предстојатеља Руске Цркве, свако намјесништво у оквиру једне епархије би требало да има свој веб-сајт, преко кога ће ширити информације о свом раду, водити дијалог са властима и дискутовати о друштвено значајним и контоверзним темама.

Извор: Радио Светигора

Link to comment
Подели на овим сајтовима

  • Гости
Guest Оливера

Ево једне лепе слике, са тог пута у Тверску епахију. Патријарх је сеоском свештенству такође препоручио употребу службених мобилних телефона, како би у сваком тренутку били доступни верницима.

Постављена слика

Link to comment
Подели на овим сајтовима

  • 2 weeks later...
  • Гости
Guest Оливера

Блог у помоћ

Постављена слика

19.07.2010

Фото: РИА Новости

Патријарх Московски и све Русије позива свештенство да активно користи Интернет ради мисионарске делатности, али да чини то са високим осећањем одговорности. Не сме се једноставно брбљати на Интернету. Не сме се говорити ветропирасто. Уз то, не смеју се своје сопствене мисли често представљати тако да људи то прихватају као мисли цркве, изјавио је поглавар РПЦ уочи своје друге по реду пастирске посете Украјини.

Иницијаитва Његове Светости да појача утицај Цркве помоћу блогова и социјалних мрежа одмах је постала вест број један на Рунету. Интернет је одличан иструмент за представљање живог језика Цркве људима који траже свој пут у животу, рекао је за Глас Русије ИТ-аналитичар Александар Митрофанов.

То је исптаван став који ће бити развој онога што се већ дешава. Многи свештеници и јеромонаси воде своје странице на Интернету. Интернет представља живи језик цркве људима који траже свој пут у животу. Реч привлачи људски ум. Зато могућности које пружају савремене технологије и Интернет треба активно користити ради представљања идеје Цркве људима.

Свети Патријарх Кирил говори о важној улози социјалних мрежа које пружају могућност дијалога и доприносе препороду епистоларног жанра. Његов позив свештенству да иде на блогове позив је на дијалог са интеренет-заједницом на језику јасном кориснику, рекао је за Глас Русије стручњак за информационо деловање на интернету Александар Кузин.

То не значи да свештеници блогери треба да пређу на примитивни и изопачен језик којим се користи известан део блогосфере. Али Цркви је неопходно да постане разумљива за већину читалаца. Популарнсот социјалних мрежа и блогова састоји се у могућности комуникације. Блогови пружају могућност да се разговара и саслуша, док интернет ресурси претходне генерације у које спада већина интернет-сајта омогућавају само да се говори. То је наравно такође много, али савремени корисник Интернета жели двострану комуникацију: могућност да пита и добија одговоре, да разматра са другим читаоцима информације.

Ватикан одавно користи Интернет као средство за активно комуницирање са паством. Порширење зоне свог утицаја нормално је стање за религизоне институције, уверен је Александар Кузин.

У јануару 2009. године Велики понтифик Бенедикт 16. отворио је своје представништво на YouTube, где се на његовом видеоканалу преносе кратки спотови о догађајима у граду-држави Ватикану и делатности Папе Римског. Исте зиме био је склопљен споразум са великим претраживачем Гугл, који је доби доступ многим фотоматеријалима и текстовима Свете столице. Секретар за штампу Ватикана, отац Федерико Ломбарди, чак је изјавио да је то нова страница у историји Ватикана.

Александар Кузин сматра да за РПЦ неће бити срамно да прихвати ове новотарије Ватикана. Зато што је продирање у сферу савремених комуникација природан услов за очување и развој религиозних система, који претендују на духовно вођство.

Извор: Глас Русије

Link to comment
Подели на овим сајтовима

  • 3 weeks later...
  • Гости

Комисија за монаштво

Постављена слика

Патријарх Кирил у Валааму

Московски патријарх Кирил је, пред посету Петрограду за Петровдан, боравио један дан у древном  ставропигијалном Валаамском манастиру. Председавао је заседању  Комисије међусаборског тела за питања манастира и монаштва. Медјусаборске комисије основане су одлуком Светог Синода прошле,  а конституисане почетком ове године. За сада их има тринаест за разне области црквеног живота. Тада је одређено да се једна од њих има бавити питањима „организације и живота манастира и монаштва“. Њоме руководи намесник Тројице-Сергијеве лавре, архиепископ Теогност, а секретар је игуманија Јулијана (Каледа). Чланова има укупно 19 (пет  архиепископа, један митрополит, 4 епископа, 4 архимандрита, 4 игуманије и једна монахиња).

Још у лето 2008. године је на Архијерејском сабору указано на то да се стање монаштва последњих петнаестак година знатно изменило.  Председник Синодалне комисије за манастире, архиепископ Ореховски Алексије, указао је и на проблеме који су тада запажени. Црква сматра да су ови проблеми присутни и данас. Још као искушеници, неки долазе са „слабостима и страстима“. Примећено је да међу монасима има  оних који желе раскош, опремају своје келије свакаквим уређајима. Ниво образованости монаха, чак фундаменталног,  недовољан је и низак. Такође, у неким манастирима превелика пажња се придаје материјалној страни и стицању новца.

Место смирености и послушања, неки у монаштву „противрече ставовима архијереја и патријарха“. Против таквих се морају предузимати мере, такође канонске, како се други у монаштву не би саблазнили јер „зли разговори кваре добре обичаје“ (1.Кор.15, 33). Монаси немају право да коментаришу мишљења патријарха, свог архијереја, или настојатеља обитељи. У противном, није прави монах који пребива у љубави Божјој, већ човек заражен духом страсти, непријатељства и спорења овога света.

Првојерарх је зимус затражио од монаштва да акцент пренесе са градитељства на духовну обнову. Затражио је да се клоне „духа хедонизма и практицизма“, аутономизације, да своје келије не претварају у „апартмане са пет звездица“, као и да употпуне своје знање о канонима.

У неким манастирима је било застрањивања. Тако се посебна патријаршијска комисија, као и државно тужилаштво, морала прошле године месецима бавити стањем у Богољубском манастиру Владимирске области, поступцима и ставовима  архимандрита Петра (Кучере).

Због свих тих околности, патријарх Кирил је сматрао да је такође и за питања монаштва потребна посебна комисија која ће разматрати стање  измедју сабора.

Патријарх је овом приликом истакао жељу да монаштво буде „главна духовна снага Православља“, уз намеру да се ојача „ефективност његовог служења“.

Извор: Задужбина свете Јелисавете Фјодоровне

Радио Светигора

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Ваљда је на овом предавању владика Игнатије управо о овоме говорио - али га несрећници који су постављали овај клип, по обичају нису разумели (пошто нису ни способни да разумеју):

http-~~-//www.youtube.com/watch?v=C8l-eHWVxPY

Natus est Dei Filius, non pudet, quia pudendum est; et mortuus est Dei Filius, prorsus credibile est, quia ineptum est; et sepultus resurrexit, certum est, quia impossibile.

(De Carne Christi V, 4)

http://www.tertullian.org/library.htm

Link to comment
Подели на овим сајтовима

  • Гости

Мислим да се нисмо нешто добро разумели...Овде се ради о јасним правилима о понашању монаштва. Уосталом, и руска црква има проблем са расколима и својевољним понашањем. Мислим да је овај рад на превенцији за сваку похвалу. Из текста је јасно да су комисије скоро основане, што значи  не желе нешто слично што се дешава код нас.

"Место смирености и послушања, неки у монаштву „противрече ставовима архијереја и патријарха“. Против таквих се морају предузимати мере, такође канонске, како се други у монаштву не би саблазнили јер „зли разговори кваре добре обичаје“ (1.Кор.15, 33). Монаси немају право да коментаришу мишљења патријарха, свог архијереја, или настојатеља обитељи. У противном, није прави монах који пребива у љубави Божјој, већ човек заражен духом страсти, непријатељства и спорења овога света."

Link to comment
Подели на овим сајтовима

  • 3 weeks later...
  • Гости

Патријарх Московски Кирил освештао обновљену икону на зидинама московског Кремља

У суботу 28. августа, на празник Успења Пресвете Богородице, предсједник Руске Федерације Димитрије Медведев и око хиљаду вјерујућих присуствовали су свечаном освећењу иконе над капијом Спаске куле московског Кремља, које је извршио Његова Светост Патријарх Московски и све Русије Кирил.

Икона Господа Исуса Христа на Спаској кули, као и икона светог Николе на Николској кули, биле су зазидане током совјетског периода и биле су сматране изгубљеним. Априла ове године, тим експерата је након испитивања потврдио претпоставку да су иконе сачуване испод слоја гипса. Иницијативу за овај пројекат је 2007. године покренула Фондација светог Андреја Првозваног, уз подршку владе и благослов блаженопочившег патријарха Алексеја II.

Према постојећим историјским материјалима, на икони Спаске куле представљен је Господ Исус Христос са преподобним Сергијем Радоњешким и преподобним Варламом Хутинским, који припадају његовим ногама. Икона је насликана у спомен на избављења Москве од опсаде војске кана Махмет-Гиреја 1521. године.

Извор:Светигора

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Придружите се разговору

Можете одговорити сада, а касније да се региструјете на Поуке.орг Ако имате налог, пријавите се сада да бисте објавили на свом налогу.

Guest
Имаш нешто да додаш? Одговори на ову тему

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Чланови који сада читају   0 чланова

    • Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
×
×
  • Креирај ново...