Jump to content

Mitra, Horus, Buda, Krišna... 25. decembar.... i Isus

Оцени ову тему


Ignjatije

Препоручена порука

Po bezboznickim, okultistickim, islamskim i raznim drugim forumima se nalaze veoma glupe i netacne tvrdnje o tome kako postoje velike slicnosti izmedju Mitre, Horusa, Bude, Krisne... sa nasim Bogom Isusom Hristom. Naravno, inspiraciju i informacije za to vuku najvise iz cuvenog filma "Zeitgeist".

 

Resih da ispitam malo te tvrdnje.

 

Evo nekih :

 

 Persijski bog Mitra rodio se 25. decembra.

 

Mitra je rođen 25. decembra u pećini, kao što je i Isus rođen istoga dana u pećini.

 

Po rođenju Mitre i Isusa, prvi su došli pastiri da ih pozdrave i da im se poklone.

 

Mitru je rodila devica, Isusa je rodila devica.

 

Buda je rođen 25. decembra

 

Horus je rođen 25. decembra. Isus je rođen 25. decembra. I to oba u jaslama. U oba slučaja ti dani su vezani za solasticij (položaj Sunca).

 

Horusovo rođenje su pratila trojica posmatrača zvijezda slijedeći zvijezdu Sirijus i noseći poklone... isto kao Isusa ‘tri mudraca’ koji su pratili ‘Istočnu zvijezdu’ i donijeli poklone.

 

Horus je imao 12 slijedbenika, isto kao i Isus apostola.

 

Horus je 'kršten' u 30 godini života od Anupa na Eridanu, a Isus od Jovana Krstitelja, također u 30 godini, u rijeci Jordan

 

Krišna bio je razapet i probijen strelom. Sišao je takođe u Paklove. Iz groba je vaskrsao. Slavi mu se rođendan 25. decembra.

 

...

 

 

E, a sada da vidimo o cemu se tu radi. Kao prvo, niko ne tvrdi da se Isus rodio tacno 25. decembra, vec se toga dana proslavlja Njegovo rodjenje, i neke paganske stvari jesu pokrstene (kao i sami pagani) da bi oni lakse primili hriscanstvo, ali sustina vere nije slicna sa bilo kojom koja je postojala pre ili posle.

 


Nesto o egipatskom kalendaru sa Vikipedije :Римски писац Цензорин је тврдио да је египатска Нова година почела 20.7. по јулијанском календару 139. године п. н. е. када је забележено хелијакално уздизање Сириуса. На темељу тога се израчунало да је пре тога Нова година почела у тај дан 1322. п. н. е., а пре тога 2782. п. н. е. У старом Египту су знали за грађанску годину (дужине 365 дана, без изузетка) и два лунисоларна календара - један регулисан појавом Сиријуса и други шематски, усклађен са грађанском годином. Египћани су у ранијем периоду могли користити лунарни календар, али када су открили несклад између лунарног календара и смене годишњих доба, вероватно су прешли на календар заснован на изливању Нила. Прво изливање према овом календару је опажено у првој египатској престоници, Мемфису, у исто време када и хелијакални излазак Сиријуса (египатски Sopdet, грчки Sothis). Египатска година је била подељена у три сезоне (годишња доба): akhet (Изливање или Поплава), peret (Раст - Зима) и shemu (Жетва - Лето). Већим делом египатске историје, месеци нису називани појединачним именима, већ нумерисани унутар три сезоне. Али, већ у Средњем царству, сваки месец је имао сопствено име. Ова су се развила у називе из Новог царства, од којих су касније настала хеленизована имена која је, између осталих, Птолемеј користио за хронологију у Алмагесту. Конвенција међу модерним египтолозима је да се месеци редом нумеришу римским бројевима.

Evo LINK ka celoj stranici gde se vidi i tabela sa mesecima.

 

I gde je ovde 25. decembar ?! I gde uopste pise da se Horus tada rodio ?

 

Evo linka o Horusu sa Vikipedije LINK . Tamo se bas i govori o ovoj obmani : Филмови Zeigeist и Religulous су популаризовали веровање да је Хорус био узор за стварање лика Исуса Христа. По овим филмовима, Хорус је син Изидин рођен 25. децембра, која је била девица, у реци га је „крстио“ Ануп (тј. Јован Крститељ) коме је касније одсечена глава. Као и Исус, и Хорус је био искушаван док је био сам у пустињи, лечио је, враћао вид, истеривао демоне, ходао по води, подигао Асара (тј. Лазара) из мртвих, имао је 12 следбеника, умро на крсту, као и да је васкрсао после смрти. Ове идеје потичу од египтолога Џералда Месија, који је изнео ове тврдње у својој књизи Ancient Egypt, the light of the world. Већина египтолога верује да ове паралеле нису тачне и да су псеудоисторија

 

 

Kada se radi o rodjenju Mitre evo sta pise : "Mitra je se prema mitu rodio iz stene, »kao što nebeska svetolost izvire iz ogromnog kamenog svoda koji natkriljuje Zemlju«. Odmah po rođenju pastiri su mu ukazivali počasti. Pored njega su dadofori (bakljonoše), Kauter i Kautopates. Po jednom tumačenju Ahura Mazda je obljubio sopstvenu majku i tako je začet Mitra, koji se po rođenju hranio smokvama i stavio frigijsku kapu, a u ruke uzeo nož, luk i strlu.

Prvi njegov podvig bio je borba sa Suncem u kojoj Mitra pobeđuje. Druga borba bila je sa divljim bikom, koga je savladao i odneo ga u pećinu, ali je životinja pobegla. Sunce mu je po gavranu poručilo da ga ponovo uhvati. Mitra je to uspeo i iz tela mrtvog bika nikle su biljke, iz kostiju - žito, a iz krvi - vinova loza.

Zli duh je poslao zmiju da popije krv i škorpiona da otruje božansko seme. Ali su ovi pokušaji osujećeni."

 

Gde se ovde ili u bilo kom validnom istorijskom dokumentu pominje da je Mitru rodila devica ? Ili gde su bilo kakve slicnosti sa Isusom Hristom ?

 

 

Buda takodje nema veze sa 25. decembrom i bezgresnim zacecem. Ziveo je i suvise davno i daleko da mogao izvrsiti bilo kakav uticaj na Hriscanstvo. Evo teksta sa Vikipedije : Prema budističkoj tradiciji, historijska ličnost Buddha Siddharta Gautama je rođen u klanu Shakyas na početku Magadha perioda (546-324 p.n.e.), u južnom himelajskom gradu Lumbiniju. Poslije prvobitnog života u luksuzu i bogatstvu pod zaštitom svoga oca, kralja Kapilavastu, Siddharta je došao u kontakt sa stvarnošću svijeta i zaključio je da je pravi život pun nepodnošljive i neizbježne patnje i tuge.

Evo podataka i sa budistickog sajta : Buda je rođen u severnoj Indiji sredinom VI veka p.n.e. u kraljevskoj porodici. Mladi princ je do svoje 29. godine, uživajući izuzetne privilegije, znao samo za radost - da bi, kada je po prvi put napustio palatu, njegov svet bio "iz temelja" uzdrman.

 

 

Krisna takodje nema dve blage veze sa Hriscanstvom. Koga to interesuje neka procita ovaj TEKST

 

Takodje, na neka verovanja u Persiji i tim krajevima je uticao Judaizam, na neka je uticalo i rano Hriscanstvo. Upozoreni smo i u samoj Bibliji na takve stvari.

 

Mozemo samo da kazemo da su paganske vere slicne izmedju sebe, da su slicni Islam i Judaizam. Ali Hriscanstvo je jedna jedinstvena i neponovljiva religija.

 

Skoro svi navodi o vezama Hriscanstva sa drugim religijama su potpuna izmisljitona kojom se zeli steci popularnost i ogroman novac. Oni nemaju veze sa realnoscu i istorijskim cinjenicama.

 

 

 

 

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Sve je to tacno Ignjate. Postoje brojne slicnosti izmedju pomenutih bozanstava i Hrista. Ne treba to da te sablaznjava ponajmanje treba da nasedas i da radis u pedagoskom smislu katastrofalnu stvar da "branis" veru izmisljanjem.



 

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Postoje brojne slicnosti izmedju pomenutih bozanstava i Hrista.

 

 

Postoje brojne slicnosti i medju vladarima, naucnicima, sportistima, svetiteljima.... ali to ne znaci da su povezani.

 

 

Ne treba to da te sablaznjava ponajmanje treba da nasedas i da radis u pedagoskom smislu katastrofalnu stvar da "branis" veru izmisljanjem.

 

 

Mene te gluposti ne mogu sablazniti, ali mogu i jesu mnoge. Zato sam i pokrenuo temu. I sta sam ja to izmislio braneci veru ?

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Postoje brojne slicnosti i medju vladarima, naucnicima, sportistima, svetiteljima.... ali to ne znaci da su povezani.

 

 

 

 

Mene te gluposti ne mogu sablazniti, ali mogu i jesu mnoge. Zato sam i pokrenuo temu. I sta sam ja to izmislio braneci veru ?

 

 Izmislio si to da nema slicnosti i zmedju predhriscankih religija i hriscanstva. To naprosto cinjeicno nije tacno.



 

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Izmislio si to da nema slicnosti i zmedju predhriscankih religija i hriscanstva. To naprosto cinjeicno nije tacno.

 

 

Ne znam na koje slicnosti mislis. Ja sam naveo glavne i izneo odredjene dokaze. Pitanje je koje su to slicnosti i da li su one mogle stvoriti Hriscanstvo. Hriscansko ucenje je toliko posebno da ga ni Jevreji nisu mogli prihvatiti a ni pagani dugo vremena.

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Ne znam na koje slicnosti mislis. Ja sam naveo glavne i izneo odredjene dokaze. Pitanje je koje su to slicnosti i da li su one mogle stvoriti Hriscanstvo. Hriscansko ucenje je toliko posebno da ga ni Jevreji nisu mogli prihvatiti a ni pagani dugo vremena.

 

 Pa to samo potvrdjuje onu moju tezu o kojoj je pisao i vladika Nikolaj da su pagani bili mnogo bilizi poznanju istine nego Jevreji. Kaze vladika Nikolaj, zasto se Hristos ovaplotio bas medju Jevrejima? Pa zato sto svaki lekar ide najpre medju najbolesnije. Zato, bas zbog ovih slicnosti, je paganima bilo mnogo lakse da prihvatei  ovaplocenje i vaskrsnje nego Jevrejima.

 

 Naravno nista od toga ni blizu ne znaci da su neki pagani izmislili Hrista kopirali na osnovu tih Bogova nego naprosto znaci da je Bog pripremao ljude za potpuno otkrivanje Istine. Oci su govorili kako je jelinska civlizacija priprema a ovaplocenje Logosa.



 

Link to comment
Подели на овим сајтовима

25. децембар је са разлогом изабран за датум прослављања Божића, јер је тиме хришћанство показало ко је ново и једино истинито Сунце, с обзиром на то да се тог дана у паганској Империји прослављао празник непобедивог сунца.

 

Што се тиче сличности - наравно да постоје, јер је Логос надахњивао људе и пре свога отелотворења. Што рече свети Кипријан Картагински - Све што није противно Јеванђељу, наше је.

Призван или не, Бог је увек ту

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Zato, bas zbog ovih slicnosti, je paganima bilo mnogo lakse da prihvatei ovaplocenje i vaskrsnje nego Jevrejima.

 

Ali o kojim slicnostima se radi ?

 

25. децембар је са разлогом изабран за датум прослављања Божића, јер је тиме хришћанство показало ко је ново и једино истинито Сунце, с обзиром на то да се тог дана у паганској Империји прослављао празник непобедивог сунца.

 

25.decembar jeste izabran, ali kasnije. On nema veze sa Jevandjeljem, nego sa misijom i sirenjem Crkve, kao i pokrstetni pagaski obicaji kod mnogih naroda, pa i nasih.

 

Што се тиче сличности - наравно да постоје, јер је Логос надахњивао људе и пре свога отелотворења. Што рече свети Кипријан Картагински - Све што није противно Јеванђељу, наше је.

 

Mene bas te slicnosti interesuju. Koje su, kada su nastale, i koliko imaju veza sa Hriscanstvom ?

Link to comment
Подели на овим сајтовима

"Tada se satre i gvožđe i zemlja i bronza i srebro i zlato, i posta kao pleva na letnjem gumnu,

koju odnese vetar, i ne nadjđe mu se mesto, a kamen koji udari na taj lik, posta gora velika i ispuni svu zemlju.

... I Bog će nebeski podignuti carstvo koje se do veka neće rasuti, i to se carstvo neće ostaviti drugom narodu,

ono će satrti i ukinuti sva ta carstva, a samo će stajati do veka."

Sv. prorok Danilo

 

Kamen je Hristos,  a Castvo - Sveta Crkva.

Posto je 25. decembra bila glavna svetkovina olicenja svega paganskog tj. pomenutog lika,

Bog je izabrao da se Isus rodi na taj dan tj. da kamen padne na 25. decembar i da smrska kip!

,,Јер Отац не суди никоме, него сав суд даде Сину, да сви поштују Сина  као што  поштују 

Оца!"   Јеванђеље, Јн 5:23

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Vec kada smo kod 25. decembra,setio sam se da sam citao pre da se Bozic slavio pre Rimskog paganskog praznika,a da se doslo do toga nekom racunicom ka zacecu.

 

Citao sam negde da ako se sledi Jevandjelje dolazi se do toga da Isus rodjen na jesen. Mozda nisam u pravu, ali mislim da je tako nekako.

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Citao sam negde da ako se sledi Jevandjelje dolazi se do toga da Isus rodjen na jesen. Mozda nisam u pravu, ali mislim da je tako nekako.

 

Cuo sam i ja slicno,nego ne kazem za rodjenje nego za zacece,valjda su racunali 9 meseci u nazad i dosli do 25. decembra.

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Korene hriscanstva treba traziti u jevrejstvu a ne u paganskim misterijskim religijama. Hriscani na zapadu su od 2 veka smatrali da je Isus bio

razapet 25 mart, i sluzeci se jevrejskim predanjem da su veliki proroci umirali na dan njihovog rodjenja ili zaceca odredili 25 mart kao datum

Hristovog zaceca. Od 25 marta do 25 decembra je tacno 9 meseci.

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Sv. Jovan Zlatousti kao dokaz da je Hristovo rodjenje bilo krajem decembra tj. 25. decembra,

uzima arhivu popisa stanovništva koja se tada čuvala u Rimu,

i na osnovu jevrejskih praznika i začeća Sv. Jovana Preteče,

,,Јер Отац не суди никоме, него сав суд даде Сину, да сви поштују Сина  као што  поштују 

Оца!"   Јеванђеље, Јн 5:23

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Придружите се разговору

Можете одговорити сада, а касније да се региструјете на Поуке.орг Ако имате налог, пријавите се сада да бисте објавили на свом налогу.

Guest
Имаш нешто да додаш? Одговори на ову тему

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Чланови који сада читају   0 чланова

    • Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
×
×
  • Креирај ново...