Jump to content

Сјећање на жртве "Олује"


Препоручена порука

Обиљежен Дан сјећања на страдање и прогон Срба (ФОТО, ВИДЕО)

Симболичним сусретом предсједника Републике Српске Милорада Додика и предсједника Владе Србије Александра Вучића на мосту почело је обиљежавање Дана сјећања на страдање и прогон Срба.

210105.p.jpg
Обиљежавање дана сјећања на страдање и прогон Срба
    
210107.p.jpg
    
210109.p.jpg
 
    

    

210106.p.jpg
    
210108.p.jpg
  

Предсједник Републике Српске Милорад Додик и премијер Србије Александар Вучић, након интонирања химни Републике Српске и Србије, поклонили су се сјенима страдалих и симболично у Саву спустили вијенце у помен на све убијене Србе.

 

    

На платоу испред моста,патријарх српски Иринеј служио је парастос за све страдале.

- Дошли смо да се господу помолимо и да се сјетимо страдалих који су бјежећи преме мајци Србији завршили своје животе без гробова. Чији број само Господ зна. Сјећамо се нашег народа који је протјеран из својих домова у којима су вијековима живели, рекао је патријарх Иринеј.

Према његовим ријечима, они су све то морали напустити и отићи, а гдје другдје, него ка мајци Србији.

210110.p.jpg
    

Патријарх Иринеј каже да су злочин чинила наша браћа по вјери, а једина кривица протјераног народа је што су били Срби православне вјере.

- Кривица им је приписана још 1941. године, а најтрагичније је што то страдање није дошло од неког непознатог већ од наше браће, рекао је патријарх Иринеј.

Велики број грађана окупио се код моста у Сремској Рачи, гдје уз присуство предјседника Српске Милорада Додика и премијера Србије Александра Вучића обиљежавају Дан сјећања на страдања и прогон Срба, у оквиру хрватске војне акције "Олуја".

210111.p.jpg
    

Умјетнички програм под називом „Наша је туга велика“ извели су студенти Академије умјетности из Бањалуке.

210112.p.jpg
    

Дјевојка Ђурђица Поповић, која је у вријеме српског егзодуса из Крајине имала девет година, захвалила је вечерас руководствима Србије и Републике Српске што су омогућила да достојанствено буде обиљежен овај датум и подсјетила на вријеме када избјегли Срби нису бројали дане, већ изгубљене људске животе.

- Надам се да ћемо се и наредних година сјећати недужних српских жртава. Сигурна сам да свако од вас има своју причу коју носи са собом свих ових година. Вечерас имам част да са вама подијелим дио моје приче чији је даљи пут водио управо преко овог моста, рекла је Поповићева

210113.p.jpg
    

Предсједник Републике Српске Милорад Додик обратио се окупљенима и истакао да је овај дан одређен као Дан сјећања на прогон Срба ма гдје се он десио, а да је најупечатљивији прогон Срба током акције "Олује".

- Ово је Дан сјећања на многе недужне људе који су тада и не знајући шта се дешава, кренули овим путем, овим мостом који је био знак слободе, мира, Србије, спокојства и сигурног бега од смрти. Република Српска тих дана је пружала што је могла да да уточиште многима. Овај мост је мост сусретања, истине, а истана је била да су многи морали да напусте своје куће и крену тпут Србије, истиче Додик.

210114.p.jpg
Обраћање предсједника Владе Србије Александра Вучића.
    

Премијер Србије, Александар Вучић, подсјетио је на више од 2.000 Срба страдалих у акцији Олуја и 250.000 протјераних из Хрватске и нагласио да је Олуја била највећа етничка промјена састава становништва након Другог свјетског рата, и погром и злочин.

210115.p.jpg
    

Вучић је навео да је прије 20 година у поразу, понижен побједник на згариштима српских кућа.

Извођењем пјесме "Ово је Србија", завршена је централна државна манифестација у Сремској Рачи којој је присуствовало више од 10.000 људи, међу којима и министри из влада Српске и Србије, представници других државних органа Српске и Србије, Војске Србије, Српске православне цркве, дипломатског кора и локалних заједница.

На данашњи дан, прије 20 година, у операцији "Олуја", на Србе сјеверне Далмације, Лике, Кордуна и Баније сручило се више од 138.000 хрватских војника. У погрому је, за само три дана, убијено око 2.000, а протјерано 250.000 крајишких Срба.

У, на европском тлу најмасовнијем етничком чишћењу од Другог свјетског рата, у непрегледној колони Крајишки Срби спас су тражили у Српској и Србији.

РТРС

05 / 08 / 2015

Слушај, гледај, ћути ако желиш живети у миру!

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Инциденти у Книну, усташки поздрави и песме

 

Група људи који су дошли у Книн на годишњицу операције "Олуја", уз нацистичке поздраве, пева усташке песме, јавља index.hr. Извиждан премијер Зоран Милановић. Овације званичницима ХДЗ-а и Марку Перковићу Томпсону.

Усташки поздрави и песме чују се на главном тргу у Книну, где је у току обележавање 20-годишњице операције "Олуја", јавља портал index.hr.

 

KninU.jpg

 

Група окупљених викала је "за дом спремни" и певала "ми Хрвати не пијеми вина, пијемо крв четника из Книна", наводи тај портал, наводећи и да су хрватски премијер Зоран Милановић и бивши председник Иво Јосиповић дочекани "звиждуцима" и увредљивим повицима.

 

Милановић и његови сарадници нису ушли на мису коју је одржао кардинал Јосип Бозанић, а која је била резервисана само за блиске ХДЗ-у. 

 

Премијер је са Книнске тврђаве изведен готово сат времена након краја званичне церемоније, након што је његово обезбеђење сачекало да се већина потенцијалних провокатора разиђе, наводи портал и додаје да је премијер изведен кроз ресторан, на доњи плато тврђаве.

 

Маса са одушевљењем дочекује челнике Хрватске демократске заједнице, али и певача Марка Перковића Томпсона, чији је наступ најављен за вечерас.

 

http://www.rts.rs/page/stories/ci/story/3/%D0%A0%D0%B5%D0%B3%D0%B8%D0%BE%D0%BD/1998374/%D0%98%D0%BD%D1%86%D0%B8%D0%B4%D0%B5%D0%BD%D1%82%D0%B8+%D1%83+%D0%9A%D0%BD%D0%B8%D0%BD%D1%83%2C+%D1%83%D1%81%D1%82%D0%B0%D1%88%D0%BA%D0%B8+%D0%BF%D0%BE%D0%B7%D0%B4%D1%80%D0%B0%D0%B2%D0%B8+%D0%B8+%D0%BF%D0%B5%D1%81%D0%BC%D0%B5.html

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Изгледа да ће само СРС одржати протестни скуп данас, и то испред хрватске амбасаде. https://youtu.be/jIzNUEy6Hhc

 

Нека им се придруже и остали људи који нису из њихове странке, не воле Шешеља... То не би требала да буде препрека показивању неслагања са садистичком прославом државе Хрватске, одавању почасти жртвама, како настрадилима тако и преживелима.

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Изгледа да ће само СРС одржати протестни скуп данас, и то испред хрватске амбасаде. https://youtu.be/jIzNUEy6Hhc

 

Нека им се придруже и остали људи који нису из њихове странке, не воле Шешеља... То не би требала да буде препрека показивању неслагања са садистичком прославом државе Хрватске, одавању почасти жртвама, како настрадилима тако и преживелима.

 

Istorija politickih prilika nam je nedvosmisleno dokazala da NE POSTOJI akcija, pokrenuta od strane politicke organizacije, koja NIJE USMERENA ka ubiranju politickih poena... tako da- ne hvala.

пре 39 минута, haveaniceday рече

Lek protiv kovida postoji. 

 

Link to comment
Подели на овим сајтовима

BOZANIĆ: HRVATI SU 1991. BILI PROTERANI

 

Zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić danas je na misi u Kninu na optužbe iz Srbije da Hrvatska slavi progon srpskog stanovništva s tog područja odgvorio da su Hrvati bili proterani s tih prostora 1991.

 

"Kako je moguće da neko optužuje Hrvatsku za proterivanje kada su upravo Hrvati i drugo nesrpsko stanovništvo u jesen 1991. bili proterani s tog okupiranog područja, a mnogi i ubijeni", rekao je Bozanić koji je u novoj kninskoj crkvi vodio misu za branitelje povodom Dana pobede i domovinske zahvalnosti i 20. godišnjice akcije "Oluja".

On je rekao da je na tom području do avgusta 1995. opustošeno 68 katoličkih župa, a prognano oko 100.000 katoličkih vernika.

"Možemo ovde utvrditi da neki koji danas optužuju druge ili su zagovarali postupke takvog čišćenja, ili su ćutali kad su mogli i morali govoriti, ili su i sami u njima učestvovali", rekao je kardinal.

On je rekao da su hrvatske vlasti, kada je počela "Oluja", pozivale srpsko stanovništvo, kojeg je po popisu bilo 160.000, da ostane.

Dodao je da mnogi Srbi nisu otišli po sopstvenoj odluci.

"Nažalost, bilo je nakon vojno-policijske akcije i slučajeva pljačkanja i paljenja srpskih kuća, bilo je i žrtava. Zbog toga treba žaliti. Danas se s ljudskim i hrišćanskim pijetetom spominjemo svih žrtava rata devedesetih godina na hrvatskim prostorima", rekao je Bozanić.

Misi su prisustvovali predsednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović i predsednik Sabora Josip Leko, ali ne i premijer Hrvatske Zoran Milanović koji je posle podizanja zastave na kninskoj tvrđavi napustio grad.

 

http://akter.co.rs/27-drutvo/136167-bozani-hrvati-su-1991-bili-proterani.html

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Ono što je najtužnije jeste ispolitizovanost svega i poeni koji pokušavaju da se zarade na stradanju stotina hiljada ljudi, kako u Beogradu tako i u Zagrebu. Čuj, sirene...ja nemam ništa protiv, ali to je vređanje inteligencije svih ljudi koji su stradali. Sad oni kao treba da misle da je odjednom posle 20 godina Srbiji nešto posebno stalo do njih i njihovog stradanja?

 

Isto i ove budaletine sa paradom, samo da bi pokazali da i oni mogu da organizuju, čisto malo za inat.

 

 

Ludnica totalna...

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Студио Б је имао јутрос адекватан програм. Гост је био Петар Петровић, новинар који је са породицом избегао тог дана.

Веома жива прича.

obrazov_zpsdsretmxk.jpg

"Верујем Господе, помози мом неверју"

"О жено, велика је вера твоја, нека ти буде како хоћеш"

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Ono što je najtužnije jeste ispolitizovanost svega i poeni koji pokušavaju da se zarade na stradanju stotina hiljada ljudi, kako u Beogradu tako i u Zagrebu.

Cist primer kako deluju psihopate: manipulacija emocijama, diranje u zive rane i "udaranje" "na" savest...

"You know something is messed up when you see it"

Link to comment
Подели на овим сајтовима

MUP: U podne "ćutalo" 257 od 985 sirena u Srbiji

Posle informacija da se pojedine sirene za uzbunjivanje nisu oglasile u podne povodom Dana žalosti, MUP je izdao saopštenje.

Izvor: B92

 

 

 
2083528954558a905da06b1721613267_v4_big.
foto: Tanjug

“Povodom obeležavanja Dana žalosti i neaktiviranja svih sirena, Sektor za vanredne situacije MUP-a obaveštava javnost da u skladu sa članom 105. Zakona o vanrednim situacijama izgradnju i održavanje sistema za uzbunjivanje finansiraju jedinice lokalne samouprave“, piše u saopštenju.

Takođe, navodi se da je obaveza lokalnih samouprava je da vrše izradu akustičkih studija, planiranje i razvoj sistema, kao i popravku, odnosno održavanje sirena za javno uzbunjivanje, dok je zadatak Sektora za vanredne situacije da organizuje i vrši aktiviranje sistema.

“Od 985 planiranih sirena za današnje aktiviranje na teritoriji Republike Srbije odreagovalo je 728. Na teritoriji Grada Beograda od planiranih 68, oglasila se 51 sirena“, zaključuje se u saopštenju.

Prethodno je objavljeno da su se u Beogradu u čast žrtava stradanja srpskog naroda u BiH i Hrvatskoj čule samo “sirene koje rade“.

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Придружите се разговору

Можете одговорити сада, а касније да се региструјете на Поуке.орг Ако имате налог, пријавите се сада да бисте објавили на свом налогу.

Guest
Имаш нешто да додаш? Одговори на ову тему

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Чланови који сада читају   0 чланова

    • Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
×
×
  • Креирај ново...