Jump to content

Житије светог Нектарија Егинског и Његова чуда и поуке

Оцени ову тему


Милан

Препоручена порука

imamo dve slicne teme o ovom svetitelju bolje da spojimo u jednu :P

''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''
(Св.Нектарије Егински)

ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама

Link to comment
Подели на овим сајтовима

  • 8 months later...

Sv.Nektarije%20Eginski%202.jpgsv-nektarije-eginski-6.jpg

(Празнује се 22. новембра)

Светац и његових 2.000 чуда

Ко је свети Нектарије Егински, чија је чудотворна икона стигла у земунски манастир. Прогањан за живота и од саме цркве, ореол светог човека стекао још за живота. У православљу му се приписују исцељења тешких болести као што је рак. Делић моштију св. Нектарија чува се у манастиру Раковица, а на дар их је својевремено добио у Грчкој покојни патријарх Герман.

Глас да је у манастир Светог арханглела Гаврила у Земуну стигла из Грчке икона св. Нектарија Егинског, светитеља којем се у православној цркви приписују чудотворне моћи, проширила се међу верницима брзином муње. Већ у прошли петак - једини дан у недељи кад се икона износи пред народ и кад јој се служи акатист - слила се у земунски храм велика маса људи, са жељом да икону целивају и помоле се свецу за здравље.

Верници су на папирима исписивали имена својих драгих, које је свештенство читало с молитвом св. Нектарију "да кораке болести многих успори до краја". Светиња је, иначе, дарована на молбу старешине манастира протојереја Радована Биговића, који се обратио манастиру Свете Тројице на острву Егина близу Атине речима: "Веома бисмо волели да у свом храму имамо икону једног таквог светитеља који је по чудотворству широко познат и слављен и код нас, и у целој православној цркви... Такву икону сматрали бисмо даром Божјим и наши верни би јој се радовали".

Тако су у грчком манастиру, задужбини овог светитеља, специјално за нас урадили оковану икону светог Нектарија, упутивши је с благословом нашим вернима "да им буде и дар, и помоћ". Реч је, иначе, о манастиру у коме је светитељ провео тешке године свога живота, неприхватан и прогоњен од тадашњих црквених власти, али увек на Божјем путу. Данас је Егина са Светотројичким манастиром - у чијој порти је св. Нектарије нашао мир - мета поклоника из целог света, а поштују га осим православаца и други хришћани.

Сам Биговић каже да је он у Грчкој оно што је за наш народ свети Василије Острошки, и многи су му храмови широм света посвећени.

Блаженство кротких

КО је свети Нектарије Егински? Где је живео, на чему је стекао ореол свеца, ко му се од верника највише обраћа?

Само ретки код нас знају да је у питању светитељ новијих времена (умро је 1920. године и за цркву је новопројављени), а приписује му се више од 2000 чуда. Та чуда је Грчка црква сабрала у књиге, са именима и презименима људи којима је светац помогао. Она су се почела јављати одмах по његовој смрти, иако се светост овог старца прочула још за живота. У недавно преведеној књизи код нас "Земаљски анђео - небески човек", у којој су сабрани животопис, житија и сећања на светог Нектарија Егинског укључујући чудотворна исцељења, каже се да је ”творио дела која превазизилазе моћ поимања, исцељујући најтеже болеснике". За живота "презрен и одбачен од званичне цркве,достигао је блаженство кротких и ништих духом".

Званични подаци кажу да је свети Нектарије (световно име Анастасије) рођен 1846. године у месту Силиврија у источној Тракији, као пето дете сиромашних родитеља Димоса и Василике Кефалас, који су му одмалена дубоко усадили хришћанску веру. Још као мали, са 14 година, кренуо је за послом у Константинопољ, и многе је године провео у сиротињи, гладан. У црквеној каријери достигао је чин митрополита пентапољског, са службом у Александријској патријаршији, одакле је протеран због лоших односа и људских сплетки.

Ни на Егини, на коју је дошао после силних потуцања са жељом да обнови манастир у рушевинама, није нашао мир. Дозвола за то није стизала чак ни кад је окупио бројно сестринство,а он сам је у оближњој кући основао школу за неписмене и шио папуче за монахиње.

Највише се данас светом Нектарију моле оболели од рака, и разне су здравствене установе, укључујући Онколошки и радиолошки институт Србије, узеле баш овог грчког свеца за заштитника. На списку болести чије је исцељење по православном веровању помогао су парализа, нервна обољења, обољења бубрега, очију, Паркинсонова болест... Такође су забележена његова чуда у разним несрећама као што су бродоломи, сурвавање аутобуса у провалију, напади ајкула, уједи змија. Верници говоре да им је давао упуте и у сну шта да ураде да би оздравили.

Знаци светости

ЊЕГОВО прво чудо, иначе, догодило се у атинској болници, у коју је смештен због проблема са простатом, непосредно по његовом упокојењу. Умро је не сачекавши да буде оперисан, а кад се једна од монахиња примакла кревету, осетила је како се из тела шири благ миомирис. Док су га монахиње с особљем пресвлачиле, бацивши његову поткошуљу на суседни кревет, на којем је лежао дуго парализовани човек, овај болесник је неочекивано устао и несигурно почео да хода, славећи име Господње. Лекари су се окупили да виде чудо, а сама поткошуља пренета је у манастир где је и друге исцељивала.

На лицу светитеља у тренутку смрти, записали су верници и његови следбеници, појавиле су се мирисне капљице, а он сам "био је лак као перо" док су ковчег носили из пристаништа до места Ксантос. Бојећи се нереда, полиција је народ делила у групе које ће до манастира да га носе. И кад су неколико месеци касније монахиње одлучиле да отворе гроб, његово тело нађено је потпуно очувано, чак су и цветови лимуна стављени у ковчег за последњи испраћај још били свежи.

Ковчег је откопаван три пута, и сваки пут је тело светог Нектарија нађено нетрулежно. Једном су га монахиње оставиле 48 часова у отвореном сандуку, у гостинској соби, али промена на телу није било - расточило се тек после двадесет година. У народу се, међутим, одмах по Нектаријевој смрти пронео глас о његовој светости. Данас су честице његових моштију расуте свуд по свету, и црква која их има, сматра то за велику благодат. Има их и Српска православна црква, а налазе се у манастиру Раковица.

- Делић моштију добио је на дар приликом једне посете Грчкој православној цркви покојни патријарх Герман, а даровао их је раковичком манастиру да се верници ту моле и окупљају - рекла нам је мати Евгенија, игуманија овог манастира. - По правилу их износимо сваког 22. новембра, на дан светог Нектарија, кад се чита акатист светитељу и кад се око његових моштију скупљају тешки болесници. Понекад их изнесемо и мимо тога. То обично буде на молбу групе верника који у болују од рака и у потрази за духовним леком, дођу код нас. Ту се пред моштима читају молитве и целива икона.

ВЕРА ДОНОСИ СПАСЕЊЕ

О ЈЕДНОМ од чуда св. Нектарија сведочи митрополит Неа Смирне Агатангел: "За време свог боравка и лечења у Америци, упознао сам пацијенте који су силно веровали у Бога и излечили се. Једна госпођа из Атине, то никада нећу заборавити, лечила се у истој болници. У једном тренутку сам је угледао како држи у руци икону светог Нектарија, говорећи: "Знам да имам рак, али светитељ неће допустити да умрем, јер имам децу"... Видите ли колико је дубока њена вера? Када сам отишао на Егину и служио тамо свету литургију, испуњавајући на тај начин свој завет, разазнао сам међу сабраним народом и њу. Дошла је да се захвали светитељу за велико чудо које јој је учинио. Вера доноси спасење. Бог постаје милостив када је види - макар и сасвим малу - у нама".Амин.

"ЗЕМАЉСКИ АНЂЕО - НЕБЕСКИ ЧОВЕК" књига о животу светог Нектарија Егинског у коме је описано више конкретних примера великих чуда овог свеца.

Извор: http://www.facebook....2&type=1&ref=nf

Опширније и детаљније: http://www.svetosavl...ektarijem02.htm

У аудио форми са Светигоре: http://www.svetigora.com/node/4569

"Покаткад ми Бог даје тренутке савршеног мира. У тим тренуцима ја љубим и верујем да и мене љубе. У тим тренуцима ја сам формулисао своје Вјерују сасвим просто. Ево њега: "ја верујем да нема ништа љупкије,дубље,симпатичније и савршеније од Христа. Са суревњивом љубављу говорим себи: не само нема Њему слична,него и не може бити." Ја шта више изјављујем:када би ми неко могао доказати да је Христос ван истине,и када би збиља истина искључивала Христа, ја бих претпоставио да останем са Христом,а не са истином".

Достојевски

Link to comment
Подели на овим сајтовима

"Покаткад ми Бог даје тренутке савршеног мира. У тим тренуцима ја љубим и верујем да и мене љубе. У тим тренуцима ја сам формулисао своје Вјерују сасвим просто. Ево њега: "ја верујем да нема ништа љупкије,дубље,симпатичније и савршеније од Христа. Са суревњивом љубављу говорим себи: не само нема Њему слична,него и не може бити." Ја шта више изјављујем:када би ми неко могао доказати да је Христос ван истине,и када би збиља истина искључивала Христа, ја бих претпоставио да останем са Христом,а не са истином".

Достојевски

Link to comment
Подели на овим сајтовима

  • 3 weeks later...

Свети Нектарије Чудотворац

9/22 новембар

sv_nektarije_eginski.jpg

Тропар,глас 1

Силиврије изданак и Егине чувара који се у последње доба јави, врлине пријатеља искреног, Нектарија поштујмо верни као божанственог служитеља Христовог: јер точи многобројна исцељења онима који благочестиво кличу: слава Христу Који те прослави, слава Ономе Ко ти даде благодат чудеса, слава Ономе Који кроз тебе свима исцељење дарује.

http://www.youtube.com/watch?v=qaEeSPntW0Q&feature=relmfu

Свети Нектарија Пентаполис рођен је уторак, 1. октобра 1846 у турској окупираној Селимбриа Тракије, од побожних и сиромашних родитеља, општина (Демостхенес) и Бали (Краљевски) Кефалас. Његов отац је дошао из Иоаннина, морепловац по професији, а његова мајка је дошла из Селимбриа.

Link to comment
Подели на овим сајтовима

О свештена главо, лекару дивни архијереју Божији Нектарије!

Прими ово мало, али усрдно мољење чеда твојих,

која верују благодати што је у теби.

Даруј нам исцељење од болести и од вечне нас избави погибељи,

да Христу Спасу нашем са радошћу кличемо: Алилуја! bighugbighug

''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''
(Св.Нектарије Егински)

ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама

Link to comment
Подели на овим сајтовима

У склопу редовних духовних сусрета у храму Вазнесења, одржана је промоција књиге „Свети Нектарије Егински, живот, чуда, акатист и молитве“, приређивача протојереја-ставрофора Ненада Андрића, а у издању ваљевског манастира Ћелије. Учествовали су архимандрит Петар Радуловић, архијерејски заменик Преосвећеног Епископа ваљевског Милутина, ђакон Душан Новаковић, проф. Слободан Живковић и аутор. Драмске уметнице Јелена и Ивана Жигон казивале су одломке из књиге. Велики број посетилаца присуствовао је промоцији књиге о Светитељу који исцељује болесне и немоћне. Слушате први део ове трибине.

http://www.slovoljubve.com/sites/default/files/7/12/11/21.11.12_zbor_-_promocija_knjige_o_sv._nektariju_eginskom_vaznesenjska_1._deo_64kbps.mp3

''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''
(Св.Нектарије Егински)

ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама

Link to comment
Подели на овим сајтовима

  • 4 months later...

О чудима Светог Нектарија Егинског

 

 

svnektarije.jpgУ "Огледалу" доносимо емисију Радија "Слово љубве" "Препознавање" у којој су о чудима Светог Нектарија Егинског, који је био светац и чудотворац, говорили Протојереј - ставрофор Ненад Андрић, који је и написао књигу "Свети Нектарије Егински - живот, чуда, акатист и молитве" и прослављени српски кошаркаш Дејан Томашевић.

Колико је јак култ светитеља код Срба и Грка? У књизи је сабрао чуда која се догађају и после 100 година након упокојења и детаље из светитељевог живота. Како је Дејан Томашевић упознао старца Архимандрита Нектарија Виталиса и на који начин се везао за св Нектарија? Старац Нектарије је послао чудотворну икону и епитрахиљ старој Ваљевској цркви - да ли је било исцељења? У Ваљеву ускоро почиње подизање храма посвећеног Светом Нектарију.

 

О чудима Светог Нектарија Егинског

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Томашевић је наш парохијанин, скоро увек стојим поред њега на Литургији :)

 

За главу ипо сам нижи ;)

obrazov_zpsdsretmxk.jpg

"Верујем Господе, помози мом неверју"

"О жено, велика је вера твоја, нека ти буде како хоћеш"

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Томашевић је наш парохијанин, скоро увек стојим поред њега на Литургији :)

 

За главу ипо сам нижи ;)

 

Благо теби :)

 

Мени се његово излагање у овој емисији баш допало. Нисам имао појма да је толико религиозан и шта је све доживео.

 

Слава Богу !

Link to comment
Подели на овим сајтовима

  • 2 weeks later...

Протојереј-ставрофор Ненад Андрић, секретар Црквене општине ваљевске и аутор књиге "Свети Нектарије Егински - живот, чуда, акатист и молитве", управо се вратио са поклоничког путовања са Егине. Отац Ненад и један од поклоника, Небојша Симоновић, беседили су данас о овом путовању и чудима светог Нектарија.

 

 

Трајање: 54:46

 

Послушајте:

http://www.slovoljubve.com/sites/default/files/3/13/04/19.04.13_rec_pastira_o_nenad_andric_64kbps_00.54.46.mp3

http://www.slovoljubve.com/emisije/rec-pastira-otac-nenad-andric

Link to comment
Подели на овим сајтовима

  • 1 month later...

Sveti Nektarije Eginski pomozi,isceli,zastupaj nas pred Gospodom i izmoli oproštaj grehova . . .

 

svetinektarijeeginski.jpg

I can't go back to yesterday because I was a different person then.  Alice in Wonderland

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Raduj se sveti Nektarije arhijereju Boziji!

Христос воскресе из мертвих,смертију смерт поправ и сушчим во гробјех живот даровав

Link to comment
Подели на овим сајтовима

  • 2 months later...

Постоји ли неки извор овог текста? Одакле је преузет?

Извињавам се што оживљавам тему.

"Покаткад ми Бог даје тренутке савршеног мира. У тим тренуцима ја љубим и верујем да и мене љубе. У тим тренуцима ја сам формулисао своје Вјерују сасвим просто. Ево њега: "ја верујем да нема ништа љупкије,дубље,симпатичније и савршеније од Христа. Са суревњивом љубављу говорим себи: не само нема Њему слична,него и не може бити." Ја шта више изјављујем:када би ми неко могао доказати да је Христос ван истине,и када би збиља истина искључивала Христа, ја бих претпоставио да останем са Христом,а не са истином".

Достојевски

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Придружите се разговору

Можете одговорити сада, а касније да се региструјете на Поуке.орг Ако имате налог, пријавите се сада да бисте објавили на свом налогу.

Guest
Имаш нешто да додаш? Одговори на ову тему

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Чланови који сада читају   0 чланова

    • Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
×
×
  • Креирај ново...