Jump to content

Житије светог Нектарија Егинског и Његова чуда и поуке

Оцени ову тему


Милан

Препоручена порука

Мошти Светог Нектарија Егинског у Сремским Карловцима

 

p3288079.jpg

p3288049.jpg

p3288060.jpg

p3288039.jpg
 
 

Радуј се, свети Нектарије Божји. Радуј се, народе Божји!

 

По указаној потреби црквеног живота и рада Српске Цркве, у Сремске Карловце стиглa je честица светих моштију великог чудотворца и исцелитеља Нектарија Егинског. Милошћу Божјом, Високпреосвећени Митрополит егински г. Јефрем даривао је мошти које је у Сремске Карловце донео високопречасни протојереј Јоргос Влахопулос.

У петак увече, 28. марта 2014. године, служен је у Саборној Николајевској цркви  акатист Пресветој Богородици, да би у наставку литија водила од Саборне цркве до цркве Пресвете Богородице. Епископ сремски г. Василије, у пратњи свештенства и монаштва са верним народом, носио је мошти Светог Нектарија. Звона Саборне цркве и молитвене песме пратиле су Светитеља Егинског.

У цркви Пресвете Богородице владика Василије и свештеници епархија Сремске, Бачке, Осјечкопољске и Архиепископије београдско-карловачке, читали су акатист Светом Нектарију Егинском, целебнику.

Епископ сремски Василије је заблагодарио Господу на неизмерној милости и у свом свечаном слову, између осталог, казао:

„Радуј се, свети Нектарије, Архијереју Божји! Радуј се, народе Божји! Данас се радују и Сремски Карловци, наша Епархија сремска, наша Богословија  и читава Васељена што нам дође овај велики јерарх Цркве Христове, како и говоримо у Акатисту Светом Нектарију Егинском. Данас молитвено кличемо: Радујемо се ми, радујте се ви, радујте се сви! ...  Свети Нектарије је светитељ кога је Бог овенчао венцем велике духовне  славе и подарио му моћ и силу. Ево, Господ се пројавио кроз многобројне свете Оце и Учитеље Цркве, па и нас децу двадесетог  и двадесет првог века није заборавио!

Свети Нектарије Егински је велики подвижник и мученик, прогоњен, али увек у свом тиховању, у молитви, у нади да га Бог неће оставити ни поред многоборојних клевета и измишотина, а и невоља. Милошћу Божјом, пројавио га је Бог роду људском, роду нашем и нама деци двадесет првог века.

Радујемо се што смо читали прекрасни акатист Богородици у Саборном храму и акатист Светом Нектарију Чудотворцу који је задобио такву силу Божју да нама обремењенима многобројним недаћама и многобројним искушењима, болештинама, буде на исцелење. У последње време кад се јављају разне болести и нападају на род људски, управо је овом светитељу Бог подарио моћ чудотворења и благодат да уз наше молитве лечи, и – хиљаде и хиљаде људи су излечени.

Благодаримо Богу и митрополиту Јефрему и оцу свештенику који је донео свете мошти, управи Богословије, Саборној цркви... Сада ће те мошти, нашим молитвама, пружати укрепљење народу нашем у овој прекрасној цркви Пресвете Богородице у Сремским Карловцима. Од данас ће мошти светитеља Нектарија Егинског бити доступне свима људима који ће узносити молитве пред његовим моштима. А ко је то коме не треба молитва и благодат Божја, благодат Духа Светога? Молитва је потребна свима, и ми благодаримо Богу и светом Нектарију што је дошао међу нас да буде на нашу ползу и спасење, укрепљење свих из Епархије сремске и нашег српског рода, свих православних народа, да буде на исцељење и оздрављење болесних...“

После беседе владике Василија благочестиви народ је целивао мошти светог егинског Чудотворца. Препуни су били црква и порта, и ред за целивање протегао се на улици. Из Епархије сремске, из Новог Сада, Сомбора, Суботице, Београда и свих места стизале се синоћ поворке верних са својим свештеницима да би се поклонили моштима и облагодаћени пошли дома. Сабраном народу млади богослови су делили посна пецива ради окрепљења док чекају на ред.

По изласку из цркве Пресвете Богородице, сваки верник се посебно поклонио двојици српских патријараха који почивају у крипти ове цркве: Георгију Бранковићу и Лукијану Богдановићу.

У 20.30 часова почело је Јелеосвећење: да Господ услиши све молитве наше, да буде милостив и опрости сва сагрешења наша, да болеснима подари оздрављење – молило се за присутне и све оне који нису могли доћи.

У суботу, 29. марта, служена је света Литургија у цркви Покрова Пресвете Богородице пред моштима Светог Нектарија Егинског.

Иначе, сваке суботе увече служиће се акатист Светом Нектарију Егинском и читаће се молитве пред кивотом с његовим моштима.

 

http://www.spc.rs/sr/moshti_svetog_nektarija_eginskog_u_sremskim_karlovcima_0

''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''
(Св.Нектарије Егински)

ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама

Link to comment
Подели на овим сајтовима

  • 2 months later...

„Јастуче Светог Нектарија“ својевстан је наставак филма „Бог има задњу реч“ у којем смо чули сведочанства лекара о чудесним исцелењима пацијената, које је, савремена медицина, немоћна да их исцели, прогласила неизлечивим. У овом документарцу реч дајемо пацијентима, а они, услед тешке и неизлечиве болести, завапише Богу за помоћ. Чујмо, дакле, из прве руке, како и на који начин их се Господ дотакао.

Јастуче Светог Нектарија“ својевстан је наставак филма „Бог има задњу реч“ у којем смо чули сведочанства лекара о чудесним исцелењима пацијената, које је, савремена медицина, немоћна да их исцели, прогласила неизлечивим. У овом документарцу реч дајемо пацијентима, а они, услед тешке и неизлечиве болести, завапише Богу за помоћ. Чујмо, дакле, из прве руке, како и на који начин их се Господ дотакао

Додао садржај:: Пријатељ Божији

''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''
(Св.Нектарије Егински)

ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама

Link to comment
Подели на овим сајтовима

  • 1 month later...

Ево још неких тема на форуму о светом Нектарију Егинском:

 

*једно чудо које се догодило Dragishi, мислим да је члан нашег форума: https://www.pouke.org/verujem/index.php?topic=1553.0

 

*Предиван интервју оца Ненада Андрић и Небојше који је сведок чуда: https://www.pouke.org/forum/topic/26002-%D0%BE-%D1%87%D1%83%D0%B4%D0%B8%D0%BC%D0%B0-%D1%81%D0%B2%D0%B5%D1%82%D0%BE%D0%B3-%D0%BD%D0%B5%D0%BA%D1%82%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%98%D0%B0-%D0%BE%D1%82%D0%B0%D1%86-%D0%BD%D0%B5%D0%BD%D0%B0%D0%B4-%D0%B0%D0%BD%D0%B4%D1%80%D0%B8%D1%9B-%D0%B0%D1%83%D0%B4/

 

*Житије: https://www.pouke.org/forum/page/articles.html/_/1346440445/%D0%BF%D0%BE%D1%83%D1%87%D0%BD%D0%B8/%D0%B6%D0%B8%D1%82%D0%B8%D1%98%D0%B5-%D1%81%D0%B2%D0%B5%D1%82%D0%BE%D0%B3-%D0%BE%D1%86%D0%B0-%D0%BD%D0%B5%D0%BA%D1%82%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%98%D0%B0-%D0%B5%D0%B3%D0%B8%D0%BD%D1%81%D0%BA%D0%BE%D0%B3-%D1%87%D1%83%D0%B4%D0%BE%D1%82%D0%B2%D0%BE%D1%80-r756

 

* О истинској смирености - Свети Нектарије Егински: https://www.pouke.org/verujem/index.php?topic=9551.0

 

*Свети Нектарије Егински- О путу ка спасењу: https://www.pouke.org/news.php?id=8754&do=view

 

*Светом Нектарију Егинском, похвала: https://www.pouke.org/forum/blog/5/entry-338-%D1%81%D0%B2%D0%B5%D1%82%D0%BE%D0%BC-%D0%BD%D0%B5%D0%BA%D1%82%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%98%D1%83-%D0%B5%D0%B3%D0%B8%D0%BD%D1%81%D0%BA%D0%BE%D0%BC-%D0%BF%D0%BE%D1%85%D0%B2%D0%B0%D0%BB%D0%B0/

 

*Чудесно исцељење потпуковника Рајка Напрте: https://www.pouke.org/verujem/index.php?topic=1252.0;wap2

"Покаткад ми Бог даје тренутке савршеног мира. У тим тренуцима ја љубим и верујем да и мене љубе. У тим тренуцима ја сам формулисао своје Вјерују сасвим просто. Ево њега: "ја верујем да нема ништа љупкије,дубље,симпатичније и савршеније од Христа. Са суревњивом љубављу говорим себи: не само нема Њему слична,него и не може бити." Ја шта више изјављујем:када би ми неко могао доказати да је Христос ван истине,и када би збиља истина искључивала Христа, ја бих претпоставио да останем са Христом,а не са истином".

Достојевски

Link to comment
Подели на овим сајтовима

  • 1 month later...

Какво је лицемерје?

Златоуст о лицемерју каже: "Лицемерје значи једно имати, а друго радити." Новији етичари овако одређују лицемерје: лицемерје је крађа туђег поштовања, односно зло у обличју врлине. То значи да, ако је истина нешто божанско, ко је нема лицемер је, који једно јесте, а друго се представља и зато је очито да је противан Богу. Златоуст још каже о лицемерима:

"Славан си због благочашћа? Ако си истински благочастив и ни за шта лукаво у себи не знаш, и треба да се радујеш, јер не лицемериш, него јеси благочастив. А ако ниси, а желиш велику славу, помисли на то да нам у онај дан неће људи судити, него Онај Који непогрешиво зна тајне. Онај ко познаје своја сагрешења, а сви га сматрају чистим, не само да не треба да се радује, него треба стално да болује и горко јадикује, мислећи на Дан у Ком се све открива. Уживаш у части? Одбацуј је, знајући да те задужује. Нико ти не пружа част? Радуј се због тога" (Беседа друга на Посланицу Титу).

Василије Велики за лицемера вели: "Имајући у дубини срца мржњу, лицемер показује љубав изливену само по површини, док подводне хриди, стење тек огрезло водом, неопрезне могу затећи као неочекивано зло." Лицемерје је плод мржње који увек иде заједно са злом.

Златоуст каже: "Као да је благочастив, он би да га зову светим и да му се сви клањају. Гледаш му спољашњи образ и мислиш да тај све по Богу чини, а срце му је крцато мржњом и лукавством и сваковрсним злом." А Нил каже: "Он мисли да плаштом сете крије унутрашњу дрскост и да туђом одећом срамоту душевну сакрива."

Јов каже: "Говори устима и уснама поштује, а срце му је далеко, залуд даје поуке, све обмањује образом смерним."

Други неки мудрац каже: "Чини се да има говор и лик јагњета, а изнутра се од змије ништа не разликује."

Лицемер је најнеправеднији од свих људи, јер је крајња неправда да ко мисли да је праведан, а није.

Св. Нектарије Егински

''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''
(Св.Нектарије Егински)

ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама

Link to comment
Подели на овим сајтовима

  • 1 month later...

''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''
(Св.Нектарије Егински)

ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама

Link to comment
Подели на овим сајтовима

  • Волим 1

''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''
(Св.Нектарије Егински)

ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Cilj našega života je da postanemo savršeni i sveti. Da se pokažemo deca Božija i naslednici Carstva Nebeskoga. Pazimo da ne bismo, možda, zarad ovoga života bili lišeni budućeg. Da ne bi, možda, zbog životnih briga i nespokojstava zanemarili cilj našeg života.
Post, bdenje, i molitva same od sebe ne donose željene plodove, zato što one nisu cilj našeg života; predstavljaju samo sredstva za postizanje cilja. Ukrasite vaše svetiljke vrlinama. Borite se da odbacite strasti duše. Očistite srce vaše od svake nečistote i držite ga čisto, da bi došao i uselio se u vas Gospod; da bi vas ispunio Sveti Duh svojim božanskim darovima.
Deco moja ljubljena, sav vaš trud i briga da su u tome. To da bude cilj i težnja nezaustavljiva. Za to sva vaša molitva Bogu.

  • Волим 1

''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''
(Св.Нектарије Егински)

ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Tražite svakodnevno Gospoda; ali unutra, u srcu vašem, a ne negde van njega. I kad Ga nađete, stanite sa strahom i trepetom kao Heruvimi i Serafimi, jer je srce vaše postalo prestol Božiji. Ali da biste pronašli Gospoda, smirite sebe do praha, jer se Gospod gnuša gordih, dok ljubi i posećuje smirene srcem. Zato i govori: ʺAli na koga ću pogledati? Na onoga ko je smirenoga duha i ko drhće od mojih rečiʺ (Isaija 66,22).
Bori se u dobroj borbi i Bog će te osnažiti. U borbi susrećemo slabosti, nedostatke i greške naše. Borba je ogledalo našeg duhovnog stanja. Ko se nije borio nije upoznao sebe samoga. Pazite čak i na male pogreške. Ako vam se iz nepažnje desi neki greh, ne gubite nadu, nego ustanite brzo, pripadnite Bogu koji ima moć da vas podigne. Preterana žalost krije u sebi gordost. Preterana žalost i beznađe štetne su i opasne, i često puta preuveličavaju se od strane đavola da bi prekinuo napredovanje onoga koji se bori. U sebi imamo slabosti i strasti i mane duboko ukorenjene. Sve to ne može se prelomiti preko kolena, niti pomoći slabosti i tešeke žalosti, nego trpljenjem i istrajnošću, hrabrošću, trudom i opreznošću.
Put koji vodi u savršenstvo jeste dug. Molite se Bogu da vas osnaži. Da se trpljenjem susretnete sa vašim padovima, i pošto brzo ustanete, da hitate a ne da stojite, kao deca, na mestu gde ste pali, plačući i ridajući neutešivo.

Bdite i molite se da ne padnete u napast. Ne očajavajte ako padate često u stare grehove. Mnogi od njih su jaki po prirodi i po navici. Međutim, vremenom i prilježnošću pobeđuju se. Ništa da vas ne baca u beznađe.

  • Волим 1

''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''
(Св.Нектарије Егински)

ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама

Link to comment
Подели на овим сајтовима

ČUDO SVETOG NEKTARIJA EGINSKOG U VALJEVU

 
AkatistpredikonomSvNektarija2.jpgU večernjim satima 20. oktobra ove godine  stara valjevska crkva je postala na nekoliko sati mala da prihvati više od 1000 vernika koji su došli da se poklone čudotvornoj ikoni Svetog Nektarija Eginskog, koja je dobijena na dar od starca Nektarija Vitalisa iz Grčke. Prilikom darivanja valjevskoj crkvi ove čudotvorne ikone starac Nektarije je poručio proti Draganu Aleksiću i proti Sretenu Mladenoviću :“ Nosite je u Srbiju, u Valjevo neka Sveti Nektarije leči sve bolesne".

Takođe, ove nezaboravne večeri  za sveštenstvo i vernike, održana je i promocija knjige „Svetlopis o Svetom Nektariju Eginskom“ autora prote Nenada Andrića u sali crkvenog doma, koji na žalost nije mogao da primi više od 250 posetilaca, pa je nekoliko stotina Valjevaca ostalo osiromašeno za ovo duhovno veče. Pred sveštenstvom i priređivačem, kako sam kaže prota Nenad Andrić, ostala je obaveza da se na platou ispred hrama u prigodno vreme ponovi promocija knjige.
 
Bozuri.jpg

U toku večeri govorili su o životu i delu Svetog Nektarija najpre arhimandrit Petar Radulović i profesor dr Slobodan Živković. Svedočenja o čudima koja je lično video dok je boravio u Grčkoj igrajući košarku za Pantanaikos, izneo je čuveni košarkaš Dejan Tomašević. Pesme iz nove knjige čitala je glumica Ivana Žigon, a dečiji hor Hadži Ruvim i Kosovski Božuri svojim umilnim glasovima dali su poseban sjaj ovom duhovnom i kulturnom sabranju Valjevaca. Sve skupa što se priredilo organizatori pripisuju još jednom čudu Svetog Nektarija,  u ovo naše vreme!

beseda.jpg

Pred ikonom Svetog Nektarija svakodnevno se mogu pokloniti svi koji to žele i celivati je u staroj valjevskoj crkvi, a na zdravlje i spasenje poručuju iz stare valjevske crkve.
  • Волим 1

''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''
(Св.Нектарије Егински)

ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Pomagaj, sveti Nektarije Eginski! Petkom, kad se služi akatist čudotvorcu sa ostrva Egina, ispred crkve se čeka satima

Ispred Zemunske gimnazije, na čijim vratima je krupnim slovima ispisan "pedagoški" grafit "pijte spermu", grupa srednjoškolaca zblanuto je gledala u red koji se u petak, oko pet popodne, formirao desetak metara dalje. Od ulaza u crkvu Svetog arhangela Gavrila, do travnjaka, pa "u slovo ge", uz stazu zemunskog parka, stajali se ljudi, u tišini. I čekali.

- Izvinite, a šta se čeka - prišla je naposletku srodnjoškolka i pitala ženu na začelju.

- Unutra je ikona jednog sveca...

- Nektarije. Sveti Nektarije - umešao se starac sa strane, ne sačekavši da žena završi. - Čitao sam u Novostima da on leči bolje od svetog Vasilija Ostroškog. Stante i vi mladi, trebaće i vama zdravlja - rekao je i nastavio da čeka ćutke. Posle pola sata, kada se iza nakupilo još ljudi, doveli su i decu. Rastrčala se po parku, molili ove iza da im čuvaju mesto, "samo dete da uhvatim". Starac, čika Božidar iz Zemuna, već je bio zabrinut.

- Kada će već da završe tu liturgiju, bole me noge - pitao je više za sebe.

- Ne može, crkva je unutra mala, a puna ko oko. Mnogo sveta. Samo dok oni izađu, trebaće 20 minuta. Dok uđe ona prva grupa ispred crkve, to je još pola sata. Nema šanse mi da uđemo do pola osam-rekla je žena, čiji je unuk upravo "makljao" na travnjaku svog vršnjaka koji mu je uzeo igračku. - Polako deco - neko je dobacio. Klinci se posle sprijateljiše i sedoše na klupu. Vremenom im i to dosadilo.

- Kad ćemo da palimo sveće? - stalno je ponavljao dečak.

Setio se onda neko da je ona žena pomenula "pola osam".

- Aaa, ma kakvi pola osam. Pa dokle radi crkva? Nemoj da čekamo džaba. Idem ja unutra da pitam kad zaključavaju - izašla je iz reda devojka i nekoliko puta muški cimnula kvaku parohijskog doma, male barake tik uz crkvu. Zaključano. Vratila se u red i primetila malo dalje tri žene sa maramama oko glave. Zaobišla je red i prišla im.

Molitva za bolesne

spacer.gifblack.gifspacer.gif

Zaštitnik onkologa

Sveti Nektarije Eginski je za života bio prezren i odbačen čak i od zvanične crkve, mada postoje mnogobrojna svedočenja da je čudotvorac. Tek posle njegove smrti, 1920. godine, pročuo se u celom pravoslavnom svetu. Najviše mu se mole oboleli od raka, te je zaštitnik zdravstvenih ustanova specijalizovanih za ovu opaku bolest, pa i Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije.

spacer.gifblack.gifspacer.gifspacer.gifblack.gifblack.gifspacer.gif

- Da ne znate, možda, kad zaključavaju? - kao da je prenula žene sa maramama, koje su, već u pomrčini, listale fotokopiranu brošuru sa likom sveca na naslovnoj strani. Nije se čulo šta su joj odgovorile, ali kada se vratila u red, obavestila je okolo: "Crkvu, izgleda, zaključavju u sedam. Ne znam da li uopšte da čekamo. Šta ako nam zaključaju ispred nosa?"

- Neće valjda. Ovoliki svet čeka. A što oni tu ikonu iznose samo petkom?

- Ne znam ja gospođo - uključio se opet čika Božidar - ali piše u Novostima da je samo petkom u pet. Valjda da se ne bi stvarala gužva, ne bi mogli ljudi da rade kad bi bila tu ikona ceo dan.

- Nije, izložena je celog petka, od jutra do mraka...

- Ma u Novostima piše da je samo u pet - opet će Božidar.

- Ali, moje kolege s posla su bile tu u tri i celivale ikonu...

- Ne znam, ja vam samo kažem šta piše u Novostima, a ako Novosti ne pišu tačno, što bi ovoliki svet čekao.

- Takve stvari se ne iznose svaki dan, molim vas. U manastiru Rakovica imaju delove moštiju svetog Nektarija i iznose ih samo 22. novembra. To su relikvije, to se čuva. Pa koliko sam samo puta čekala u redu na Svetu Petku, na Kalemegdanu.

Uto iz crkve se pojavi preko travnjaka devojka, koju zovnu drugarica iz reda.

- Nema vazduha unutra. Slošilo mi se. Celivala sam je, ali je gužva, a ikona je tamo desno, gde peva hor. Dok se probiješ samo...

- Je l' gotova liturgija? - pitao je Božidar, sad već nervozno, jer je odgovor bio negativan.

- Nije gotovo, samo je gužva, malo duže traje. Čitaju imena sa ceduljica, dali su im pre službe, molitva za bolesne...

Tu se razvezla priča. Kažu da je sveti Nektarije Eginski čudotvorac, dve hiljade čuda mu se pripisuje. Izlečio je mnoge, "sam se molio da on lično umre od raka" i umro, ali se u njegovom krevetu u atinskoj bolnici posle izlečio svako ko je legao. Prohodali kljakavi, progledali slepi, svakakva izlečenja bejahu, i od neizlečivih bolesti. Isceljenje garantovano, samo treba da se moliš, zaključili okupljeni u redu.

- Kakvo nam je zdravstvo... - zapodenuo priču Božidar, ali izašli u međuvremenu još neki iz crkve. Kažu, ikona je tu izložena svakog dana, pored stalno gori kandilo, ali petkom je služba samo za svetog Nektarija i bolesne.

Na dar i za pomoć

- Aaaa, pa ja ću onda sutra da dođem, ne mogu više da čekam, mnogo me bole noge - rekao je čika Božidar i zamakao kroz park.

Kasnije, Milijana Petrović s Vidikovca pričala je da je pre desetak godina išla u Grčku, na ostrvo Egina, gde je živeo sveti Nektarije Eginski i gde se u crkvi nalaze delovi moštiju svetitelja.

- Bila sam mnogo bolesna, dve operacije, i od tad mi je bolje. Ne bih sad pričala svoju muku, ali to jeste zaista čudo. Ja sam verujuća od malena i verujem u božja čuda. Sad kad sam poljubila ikonu, opet su me prošli oni žmarci, kao na Egini. To je kao da vas neka ruka dodirne odozgo i sve vam u telu zaigra - govorila je Milijana. Pored je, pridržavajući se za oca, prolazio mladić usporenog hoda, deformisanih pokreta, malo dalje žena u crnini vraćala je veliku fotografiju u ceger.

Služba se završila, red se polako smanjivao i začelje primicalo ulazu crkve, mada su mnogi odustajali, čuvši da je ikona tu svakodnevno. Ikona svetog Nektarija u manastir Svetog arhangela Gavrila stigla je nedavno iz manastira Svete trojice sa ostrva Egina, blizu Atine, na molbu starešine crkve, protojereja Radovana Bigovića. Napravljena je specijalno za srpske pravoslavne vernike "da im bude i dar i pomoć"'.

Sutradan, subota, okovana ikona svetog Nektarija desno od oltara, prazna crkva, dvoje-troje prišli i celivali je. Pedeset dinara prilepljeno sa strane. Raspitasmo se zašto je petkom onolika gužva. Kažu u crkvi da se tada služi akatist, moleban za bolesne. "Može da izleči, može da uspori bolest. Dve hiljade čuda i isceljenja ima sveti Nektarije..."

Dragoljub Petrović

''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''
(Св.Нектарије Егински)

ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Sv.Nektarije-Eginski-Custom.jpg?resize=2

 

Старајте се да имaте љубав.Иштите свакодневно од Бога љубав.Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина.Волите, да бисте били вољени од других.

''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''
(Св.Нектарије Егински)

ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама

Link to comment
Подели на овим сајтовима

''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''
(Св.Нектарије Егински)

ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама

Link to comment
Подели на овим сајтовима

''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''
(Св.Нектарије Егински)

ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама

Link to comment
Подели на овим сајтовима

  • 2 weeks later...

Празнословље је говорити залуд, односно о ономе што је непотребно и празно. Празнослов је човек запуштен, необразован, нискога карактера, бави се малим и тричавим, а речи су му немудре. Он говори недолично и сувишно, препричава старе приче и у свом силном брбљању не штеди свог ближњег. Нема ни мере ни ограде у његовим речима, нити доследности у његовом зборењу. Он је брбљив и говори непромишљено, неповезано и бесмислено. Језик му трчи испред разума, те ниже речи без логичког следа. Он се лакше оклизне на језику, него на клиском тлу. Празнослов себи самом многе жалости причини.

''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''
(Св.Нектарије Егински)

ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама

Link to comment
Подели на овим сајтовима

  • 3 weeks later...

‘’Zar je moguće da u ovom našem grešnom i strastoljubivom veku, ponovo nebo siđe na zemlju i zemlja rodi takav miomirni cvet?’’

''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''
(Св.Нектарије Егински)

ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Придружите се разговору

Можете одговорити сада, а касније да се региструјете на Поуке.орг Ако имате налог, пријавите се сада да бисте објавили на свом налогу.

Guest
Имаш нешто да додаш? Одговори на ову тему

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Чланови који сада читају   0 чланова

    • Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
×
×
  • Креирај ново...