ЈелисаветаЖурка011 Написано Децембар 7, 2013 Пријави Подели Написано Децембар 7, 2013 Mislim da je sto se spremanja obroka tice pogotovo u vreme posta na vodi, najvaznija MOLITVA u toku spremanja hrane jer ipak tom jelu LJUBAV mora da da ukus .Hahaha dosta zavisi od vestine kuvanja onoha ko sprema ali mnogim jelima nista sem ljubavi unete u to jelo ne moze da da ukus Recimo ja dosta improvizujem (retko kad ponovim jedno te isto dva puta). Posno na vodi: Dorucak: -Kuvana i mlevena crvena psenica sa malo oraha, secera i muskatnog orasceta (zito). -Kuvani raz, jecam i ovas sa malo cimeta, suvog grozdja, seckanih suvih smokvi (ili sta god hocete dodajte).-Tost hleb sa dzemom.-Rendana jabuka sa cimetom-Tost hleb sa humusom(pastetom od nauta-kuvani naut zgnjecen sa malo senfa, belog luka, usitnjenog susama, soli, mirodjije, limunovog soka itd, sta god zelite) -Razne pastete od graska, pasulja, orastih plodova. Rucak:-Pasulj na vodi ( ne znam je li potreban recept dati?) -Pasulj i integralni pirinac sa pecurkama( pecurke iseckate na listice i malo iz u tiganju vrelom izgrilujete i stavite sastrane , skuvate pirinac, zacinite ga po ukusu i sa malo belog luka, skuvate pasulj dooobro i isto ga zacinite kako zelite i u pleh redjate na dno pecurke pa pirinac pritisnete i odozgo pasulj i dobro zbijete sve i polijete soja sosom ( onaj pravi kineski kupujte sto nema secera u sebi vec soju i kikiriki i svasta) i to zapecete.)-Tikvice punjene palentom i povrcem ( izdubiti tikvice, srediste tikvice mozete baciti a mozete i iskorititi dalje u postupku, sto ja radim, jer nista ne bacam. Skuvati palentu, u tiganj na vodi proprziti sve povrce koje zelite, luk crni, luk beli, paprike, kukuruz.... i pomesate sa palentom i punite tikvice koje mozete i na kratko da blansirate mada mislim da nema potrebe. ne zaboravite da sve dobro zacinite.) -Muckalica od soje (opet isto, crni luk, komadici soje, soja sos, susam, kari, povrce, sok od paradajza...) Od zacina ja koristim morsku so, biber, alevu papriku, cili papriku, kari prah, bosiljak.... (laneno seme, susam....) Imate jos razni izbor corbi koje mozete da pravite, paradajz corbu, krompir corbu, itd.Takodje od namirnica probajte da ukombinujete negde i socivo i proso.Eto toliko od mene.... Imajte u vidu da ovo sve nije previse ukusno, ali to je najbolje sto ja umem da smutim sebi da imam koliko toliko pristojan obrok Prijatno! Aleksandra_A је реаговао/ла на ово 1 Цитат Помени @ "Ја сам пастир добри. Пастир добри живот свој полаже за овце." Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Деспот Стефан Богослов Написано Децембар 7, 2013 Пријави Подели Написано Децембар 7, 2013 Мене интересује, када постите на води јел једете орашасте плодове типа лешнике, бадеме, орахе? Ја мислим да то у себи има уља као и сунцокрет. Ја никада то нисам јела када постим на води а видим овде на форуму на неки и то убрајају у посно на води. Можеш јести и сунцокрет јер није уље од њега се оно само добија.Свака биљка има своју маст тако да то нема везе. Лидија Миленковић је реаговао/ла на ово 1 Цитат Помени @ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
ЈелисаветаЖурка011 Написано Децембар 7, 2013 Пријави Подели Написано Децембар 7, 2013 Meni nije tesko da mesim sama hleb, samo vise volim kupovni. Mislim da hleb koji je samo podmazan uljem pred pecenje u pekari moze da se jede i kad se posti na vodi jer ako covek jede samo hleb i dzem za dorucak, dok njegovi ukucani kajmak u somunu sa dimljenim svinjskim vratom, da to nije greh. Gordana . је реаговао/ла на ово 1 Цитат Помени @ "Ја сам пастир добри. Пастир добри живот свој полаже за овце." Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Gordana . Написано Децембар 7, 2013 Пријави Подели Написано Децембар 7, 2013 Када ми остане белог пиринча, правим шницле од пиринча. Мере су отприлике. у скуван пиринач додати )обично је једна кашика доста) брашна и умесити као тесто, додати вегету, и ко шта хоће могу семенке, туњевина, поврће, лук, пропасиран пасуљ итд...фактички шта год да је остало од претходног дана кашиком вадити мање гомилице и мокрим рукама обликовати пљескавице. Уваљати их у презле у које се може додати сусам пржити на уљу. Могу да се прже и на воску ако је дан на води. Могу да се једу тако, а могу и да се прелију сосом од печуркица ако је свечана прилика. Време спремања 15 минута, ако имате претходно скуван пиринач. (мање више као фалафел, могла бих да набавим ону справицу за обликовање) w.a.mozart, Саша од Москве and Aleksandra_A је реаговао/ла на ово 3 Цитат Помени @ https://www.facebook.com/SrpskaPravoslavnaCrkvaSvetogSpiridona?ref=hl https://www.facebook.com/pages/MAJ-Atelje/454900264583452?ref=hl Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Gordana . Написано Децембар 7, 2013 Пријави Подели Написано Децембар 7, 2013 Meni nije tesko da mesim sama hleb, samo vise volim kupovni. Mislim da hleb koji je samo podmazan uljem pred pecenje u pekari moze da se jede i kad se posti na vodi jer ako covek jede samo hleb i dzem za dorucak, dok njegovi ukucani kajmak u somunu sa dimljenim svinjskim vratom, da to nije greh. Јао мучила сам се то са хлебом дал има уља да ли је премазан и то па сам питала мати Јелену у манастиру Раковица. Она каже да је хлеб - хлеб и ту не треба разбијати главу. Обичан хлеб наравно, не морамо куповати неке фенсераје. obi-wan and ЈелисаветаЖурка011 је реаговао/ла на ово 2 Цитат Помени @ https://www.facebook.com/SrpskaPravoslavnaCrkvaSvetogSpiridona?ref=hl https://www.facebook.com/pages/MAJ-Atelje/454900264583452?ref=hl Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Gordana . Написано Децембар 7, 2013 Пријави Подели Написано Децембар 7, 2013 Е да, ево још један супер рецепт, јефтин и брзо се прави Гулаш од бундеве продинстати коцкице бундеве са доста црног лука, направити запршку као за гулаш посолити и додати бибера. Бибер је пресудан да слана бундева не буде бљутава. Ако неко баш не воли нека проба са алавом, па нек јави какво је w.a.mozart and obi-wan је реаговао/ла на ово 2 Цитат Помени @ https://www.facebook.com/SrpskaPravoslavnaCrkvaSvetogSpiridona?ref=hl https://www.facebook.com/pages/MAJ-Atelje/454900264583452?ref=hl Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Jelena 76 Написано Децембар 7, 2013 Пријави Подели Написано Децембар 7, 2013 Danas sam jela pitu od sojinih ljuspica. Vrlo prosto za napraviti. Proprziti na malo ulja praziluk, i u njega dodati oko 250 gr sojinih ljuspica(koje su prethodno odstojale u mlakoj vodi-da nabubre), malo soli i bibera po ukusu. Slagati red kora, red fila. Kad se stavi poslednja kora, pitu iseci, i zaliti sa mešavinom od 1dcl ulja i 2 dcl kisele vode. Staviti da se peče. Super je Gordana ., Саша од Москве and obi-wan је реаговао/ла на ово 3 Цитат Помени @ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Саша од Москве Написано Децембар 7, 2013 Пријави Подели Написано Децембар 7, 2013 Ovih dana smo vec par puta pravili odlicnu salatu... Obarite sargrarepu da bude mekana (kolicina po zelji), iseckati na osrednje velike komade, pa zakiseliti kao sto bi zakiselili papriku (sa ili bez belog luka). Probajte, izuzetno je ukusno... ja ovo rendam i ekstra je obi-wan and w.a.mozart је реаговао/ла на ово 2 Цитат Помени @ Пошто је изговорите, реч вама влада. Док је неизговорена, ви владате њоме. Арапска пословица Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Demetra Написано Децембар 7, 2013 Пријави Подели Написано Децембар 7, 2013 Integralne projarice - svaštarice: Dve čaše od jogurta kukuruznog brašna, jedna čaša mekinja, jedna čaša integralnog brašna, jedna čaša belog brašna, pola čaše susama, trećina čaše golice(semenke tikve), pola čaše ovsenih pahuljica, pola čaše suncokretovih semenki, 2 kašike šećera, 1 kašika soli, 1 prašak za pecivo, 1 prepuna kašika lanenog semena, 4 čaše mlake vode, 2/3 čaše maslinovog ulja(u nedostatku može i obično ulje). Sve pomešati i peći u zagrejanoj rerni na 200c nekih 20ak min. Anette, obi-wan, ivanaika and 3 осталих је реаговао/ла на ово 6 Цитат Помени @ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
kordun Написано Децембар 8, 2013 Пријави Подели Написано Децембар 8, 2013 Мене интересује, када постите на води јел једете орашасте плодове типа лешнике, бадеме, орахе? Ја мислим да то у себи има уља као и сунцокрет. Ја никада то нисам јела када постим на води а видим овде на форуму на неки и то убрајају у посно на води. Ako ti treba post na vodi,onda sebi odvoji neki period pa tako strogo posti,nije smisao posta odricanje od hedonizma pa da onda trguješ sa Bogom i kažeš bila sam dobra i žrtvovavla sam se, daj mi blagodat i oprost,post služi prije svega tebi u duhovnom smislu,da kontrolišeš svoju grešnost,možda ponajviše gordost,jer post to suzbija,e sada ako neko želi da se bavi advokaturom ,onda može da se prežderava kavijarom i da kaže ja sam postio na vodi,ali to nije smisao posta ,to bi bila politika,čisto sumnjam da Bog voli politiku. Možda sam pomogao,možda odmogao ali ja tako gledam na te stvari,ako grešim,zamoljavam da me se ispravi,zaista mislim da nema smisla brojati molekulee ulja iz jezgrastog voća,ja prvi puta kad sam se pričestio postio sam 7 dana ,pojedem malo hljeba ,luka i soli,jer sam tako odlučio i duhovno mi je pomoglo,nisam išao sad da tragam za raznim namirnicama da bi neka pravila tuđa ispoštovao,sve je to individualno ЈелисаветаЖурка011 је реаговао/ла на ово 1 Цитат Помени @ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
obi-wan Написано Децембар 8, 2013 Пријави Подели Написано Децембар 8, 2013 Inace, dobrodoslica svim novim clanovima, koji su bas na ovoj temi postavili svoje prve forumeske poruke (npr. Demetra). Ukoliko to zelite, mozete da se predstavite ovde: Upoznajmo se - predstavite se Demetra, tanjabg80 and w.a.mozart је реаговао/ла на ово 3 Цитат Помени @ "Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
tanjabg80 Написано Децембар 8, 2013 Пријави Подели Написано Децембар 8, 2013 dorucak- ovsena kasa, predivna, ranije smo jeli kupovnu, ali od pre 10ak dana svako jutro kuvamo svezu, gotova za 2 min i preprepreukusna. 3 pune kasike ovsenih pahuljica, oko 2 dl vode, mi stavimno kasiku pirincanog mleka u prahu jer ima neki smek (ne mora) i malo meda, cim voda provri ona se zgusne, u nju doda sta ko voli, ja zamrznuto sumsko voce ili seckane jabuke i suvo grozdje, muz visnje, lesnik, bademe...ma uzivancija...bukvalno se radujem dorucku rucak- 1.izdinstam praziluk, sagarepu, paradajz, kukuruz, krompir i grasak, sa malo aleve paprike bude savrseno, uz taj prilog ide i riba, makarone, pire krompir...ovo uvek napravim u velikoj serpi pa male porcije zamrznem, uvek dobro dodje, samo vadimo paketice i gotov rucak 2.pire krompir sa masl uljem i fish fingersi (panirani stapici od lignji ili ribe) sa salatom 3.rizoto od integralnog pirinca sa svim mogucim povrcem i obavezno prazilukom 4. pite od krompira, praziluka, slatke sa jabukama, bundevom, visnjama... 5.divan kolac od svih vrsta semenki, bademi, lesnik,suvo grozdje, malo kokosovog brasna, voda i med, to se pomesa, oblikuju kuglice koje se malo spljoste ili se jednostavno prespe u pleh i sece kada se ispece (oko 15ak min u rerni) 6. pasulj prebranac 7. podvarak bez mesa 8. krompir paprikas 9. kupus, slatki ili kiseli 10. pastrmka u rerni sa krompirima i povrcem- samo je uvaljam u vegetu okolo poredjam sta zelim od priloga, sipam vodu da prekrije otpr pola ribe i krompira/povrca, pokrijem folijom i u rernu na 250 c, pri kraju, kada voda ispari, sklonim foliju da se zapece 11. pica posna, postoji i gotova podloga , a nije je tesko i napraviti, pa odozgo poredjati povrce ili ko voli tunjevinu.. 12. meni omiljena testenina sa tunjevinom, kukuruzom secercem i zelenom salatom mmmmm ma svasta ima, ako se setim jos necega napisacu Pozdrav svima Саша од Москве, Aleksandra_A and obi-wan је реаговао/ла на ово 3 Цитат Помени @ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
tanjabg80 Написано Децембар 8, 2013 Пријави Подели Написано Децембар 8, 2013 Cekajte kad pravite pite cime namazete pleh? uopse ga ne mazem, stavim onaj pek papir, ima svuda da se kupi, koristim ga i inace i kada ne postimo, odlicna stvar kirios1 and obi-wan је реаговао/ла на ово 2 Цитат Помени @ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Gordana . Написано Децембар 8, 2013 Пријави Подели Написано Децембар 8, 2013 Може и восак, загреје се плех заједно са рерном и онда премаже комадом воска obi-wan је реаговао/ла на ово 1 Цитат Помени @ https://www.facebook.com/SrpskaPravoslavnaCrkvaSvetogSpiridona?ref=hl https://www.facebook.com/pages/MAJ-Atelje/454900264583452?ref=hl Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Milica80 Написано Јануар 4, 2014 Пријави Подели Написано Јануар 4, 2014 Ево и рецепта за нешто слатко. Не знам да ли је већ било ријечи о овој штрудли, ја је правим данас па сам хтјела подијелити рецепт који сам пронашла. Правила сам ову штрудлу и раније , тако да могу рећи да је феноменална. Ево линка. http://kuvar.krstarica.com/l/deserti/posni-deserti/posna-strudla-s-makom/ Надам се да ће вам се свидјети . Orion је реаговао/ла на ово 1 Цитат Помени @ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука
Придружите се разговору
Можете одговорити сада, а касније да се региструјете на Поуке.орг Ако имате налог, пријавите се сада да бисте објавили на свом налогу.