Jump to content

Рецепти за посна јела


Препоручена порука

PAPRIKE SA TUNJEVINOM

 

Paprike sa tunjevinom

ADVERTISEMENT

 

POTREBNO JE:

  • 4 babure,
  • 1 konzerva tunjevine,
  • 2 zrela paradajza (može i paradajz pire),
  • 1 manji krompir,
  • sredina jedne kriške hleba,
  • 1 veća glavica crnog luka,
  • 2-3 čena belog luka,
  • 1/2 korena celera,
  • 1/2 šoljice ulja,
  • origano,
  • biber,
  • so.

PRIPREMA:

  1. Sa paprike odseći poklopce, pa ih očistiti od semena i žilica.
  2. Pomešati hleb, sitno seckan crni i beli luk, oljušten i na kocke isečen paradajz, strugani celer, tunjevinu i začine.
  3. Mešati da se dobije kompaktna masa i njom puniti paprike.
  4. Napunjene paprike zatvoriti kolutom krompira, poređati u vatrostalnu posudu, poprskati mešavinom ulja i vode i zapeći u rerni.
  5. Ovo predjelo, se može služiti i kao toplo, i kao hladno predjelo.

''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''
(Св.Нектарије Егински)

ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама

Link to comment
Подели на овим сајтовима

RIBLJE PLJESKAVICE

 

Riblje pljeskavice

ADVERTISEMENT

 

POTREBNO JE:

  • 300 g tunjevine,
  • 500 g oslića,
  • 200 g sardine,
  • 100 g barenog pirinča,
  • 100 g prezli,
  • 10 čenova belog luka,
  • 2 glavice crnog luka,
  • kašičica muskantnog oraha,
  • biber,
  • so.

PRIPREMA:

  1. Skuvati oslić, pa ga ocediti i ostaviti da se ohladi. Kada se ohladi staviti ga u blender i usitniti zajedno sa tunjevinom i sardinom.
  2. Sipati dobijenu smesu u drugu posudu i dodati sitno iseckani i proprženi crni i beli luk.
  3. Dobijenu masu pomešati sa barenim pirinčem i prezlama i začinite muskantnim orahom, biberom i solju.
  4. Sve dobro izmešati i od dobjene smese formirati pljeskavice. Peći ih u tiganju.
  5. Kao prilog služiti bareni krompir (ili neko drugo povrće), a od pića ružičasto vino.

''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''
(Св.Нектарије Егински)

ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама

Link to comment
Подели на овим сајтовима

MAKARONI SA PEČURKAMA

 

Makarone sa pečurkama

ADVERTISEMENT

 

POTREBNO JE:

  • 500 gr makarona,
  • 500 gr pečuraka,
  • 100 gr graška,
  • 2 čena belog luka,
  • 1 glavica crnog luka,
  • 1 caša belog vina,
  • 1 kašika brašna,
  • 2 kašike biljnog margarina,
  • 1/2 caše ulja, so.

PRIPREMA:

  1. Na vrućem ulju propržiti sitno iseckan beli i crni luk, pa dodati očišćene i isečene pečurke i sitno iseckan peršunov list.
  2. Pržiti dok ne ispari sva tečnost iz povrća.
  3. Doliti vino i dodati brašno razmućeno u dve kašike vode.
  4. Na kraju dodati probaren (ili smrznut) grašak i kuvati na umerenoj vatri još pola sata.
  5. U međuvremenu obariti makarone u slanoj vodi, ocediti ih, staviti u činiju, pa preliti otopljenim margarinom i sosom od pečuraka i graška.

''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''
(Св.Нектарије Егински)

ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама

Link to comment
Подели на овим сајтовима

PROLEĆNA SUPA

 

Prolećna supa

ADVERTISEMENT

 

POTREBNO JE:

  • 1/2 glavice crnog luka,
  • 2 kašike brašna,
  • 5 kašika ulja,
  • 3 čena belog luka,
  • 1 kašičica iseckanog svežeg peršuna,
  • 2 šargarepe,
  • 1 kašičica paradajz pirea,
  • 250 gr. očišćenog krompira,
  • 350 gr. graška,
  • mešavina začina.

PRIPREMA:

  1. Crni luk očistiti i sitno iseckati.
  2. Na ugrejanom ulju malo propržiti luk i dodati brašno, izgnječen beli luk, peršun i sitno iseckanu šargarepu.
  3. Naliti sa 1l vode, posoliti i kuvati pola sata na umerenoj temperaturi.
  4. Posle tog vremena supu procediti, ali tečnost ne bacati. Povrće izgnječiti i vratiti u supu. Izmešati i dodati na kockice isečeni krompir i grašak.
  5. Posoliti, pobiberiti i dodati paradajz pire.
  6. Naliti sa još malo vode ako je potrebno, pošto supa ne treba da bude isuviše gusta.
  7. Kuvati dok krompir i grašak ne budu mekani.
  8. Na kraju začiniti po ukusu i supu poslužiti uz kockice prepečenog hleba.

''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''
(Св.Нектарије Егински)

ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама

Link to comment
Подели на овим сајтовима

  • 3 weeks later...

Umak od pečuraka i belog vina

ADVERTISEMENT

 

10. UMAK OD PEČURAKA I BELOG VINA

 

POTREBNO JE:

  • 1/2 kg šampinjona,
  • šolja slatkog belog vina,
  • veza peršuna,
  • glavica crnog luka,
  • kašika ulja,
  • 2 kašike brašna,
  • šoljica vode,
  • 1/2 kašičice karija,
  • so.

PRIPREMA:

  1. Šampinjone očistiti, oprati i iseći na tanke listiće.
  2. Na ulju propržiti sitno seckan crni luk, pa dodati iseckan peršun i pečurke.
  3. Masu dinstati uz lagano dodavanje belog vina.
  4. Pri kraju dinstanja pečurke posuti brašnom pomešanim sa karijem, promešati i dosuti sasvim malo mlake vode, posoliti po ukusu i skloniti sa vatre.

''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''
(Св.Нектарије Егински)

ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама

Link to comment
Подели на овим сајтовима

POSNA RUSKA SALATA

 

Posna ruska salata

ADVERTISEMENT

 

POTREBNO JE:

  • 2 konzerve sardine,
  • posni majonez,
  • 4 manje šargarepe,
  • 4 kisela krastavca,
  • 1 veći krompir,
  • 300 g graška,
  • biber,
  • so.

PRIPREMA:

  1. Krompir, šargarepu i grašak obariti i iseckati na kockice.
  2. Dodati sitno iseckane krastavčiće i izgnječene sardine očišćene od repova, glava i kičme.
  3. Posoliti, pobiberiti, pa sve zajedno umešati u posni majonez.
  4. Smesu sipati u staklenu činiju i ostaviti u frižider minimum 1 sat pre služenja.

''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''
(Св.Нектарије Егински)

ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама

Link to comment
Подели на овим сајтовима

POSNA PAŠTETA OD OSLIĆA

 

Posna pašteta od oslića

ADVERTISEMENT

 

POTREBNO JE:

  • 1 kg oslića,
  • 1 šargarepa,
  • 4 veća krompira,
  • šolja ulja,
  • 2-3 zrna bibera,
  • list lorbera,
  • kašika senfa,
  • sok od limuna,
  • peršunov list,
  • malo sirćeta,
  • malo soli,
  • vegeta.

PRIPREMA:

  1. Oslić očistiti, oprati, poprskati sirćetom i ostaviti da odstoji oko pola sata.
  2. Ponovo oprati i staviti u lonac da se kuva.
  3. Dodati četiti oljuštena krompira, šargarepu, lorber, biber i so. Sve to obariti.
  4. Izdvojiti šargarepu, a sve ostalo izvaditi i staviti u veću činiju.
  5. Oslić očistiti od kostiju i spojiti sa ostalim.
  6. Dodati kašiku senfa i sok od limuna.
  7. Mutiti mikserom, dodajući kap po kap ulja.
  8. Probati pa ako treba dodati vegetu.
  9. Umućenu masu staviti u činiju i ukrasiti obarenom šargarepom i peršunovim uljem.
 
 
 

 

 

''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''
(Св.Нектарије Егински)

ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама

Link to comment
Подели на овим сајтовима

  • 4 months later...

PAPRIKE PUNJENE ŽITOM

POTREBNO JE:

8 paprika,

200 g bukovače,

500 g pšenice,

3 čena belog luka,

100 g paradajza,

300 g praziluka,

pola kašičice slatke paprike,

bosiljak.

PRIPREMA:

Sitno iseckajte praziluk i bukovače, a paradajz isecite na kockice.

Izdinstajte beli luk i slatku papriku, pa dodajte prethodno skuvano i samleveno žito.

Dodajte začine po ukusu, malo bosiljka i pripremljenom smesom napunite paprike.

Složite ih u pleh za pečenje, prekrijte folijom i pecite 30 minuta na 180 stepeni.

 

''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''
(Св.Нектарије Егински)

ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама

Link to comment
Подели на овим сајтовима

KNEDLE OD KROMPIRA

POTREBNO JE:

500 g krompira,

500 g brašna,

prezle,

so.

PRIPREMA:

1/2 kg krompira skuvati sa ljuskom, oguliti i propasirati, posoliti i zamesiti sa brašnom.

Dobro izrađeno testo razviti oklagijom, pa ga seći na kvadratiće i spuštati u kipuću slanu vodu.

Knedle su skuvane kada počnu da isplivavaju na površinu.

Valjati ih u prezle i služiti tople kao prilog (sa ribom recimo)

''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''
(Св.Нектарије Егински)

ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама

Link to comment
Подели на овим сајтовима

САСТОЈЦИ ЗА ПОСНУ ПАШТЕТУ НА ВОДИ:

250 грама индијског ораха, сировог, несланог,
сок од пола лимуна,
1 чешањ белог лука,
125 мл воде,
2 кафене кашичице соли.
ПОСНА ПАШТЕТА НА ВОДИ СЕ ПРИПРЕМА НА СЛЕДЕЋИ НАЧИН:

Сви састојци се добро испасирају, док нема грудвица и парчића. (Пожељно би било ставити у сецка и измиксовати)
По укусу може да се дода: још више белог лука, на кружиће сечен млади лук, ситно сецкане маслинке, разне клице, сецкани кисели краставац, љута папричица, першун, влашац, сремуш итд…
Ако се мало разреди са водом, соја млеком или лимуном, може да се користи и као умак за штапиће сировог поврћа.
За ту прилику исецкати паприку, келерабу, шаргарепу, краставце на стапиће дужине прста и послужити уз паштету.

Link to comment
Подели на овим сајтовима

  • 1 year later...

Tip of the day: pazite kad kombinujete pasulj sa tursijom...

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Управо сада, Milica Bajic рече

@obi-wan  а да појасниш мало ? Хихихи

Naravno. Svako ko nije temeljno obucen da rukuje eksplozivnim sredstvima da ne pokusava ovu kombinaciju kod svojih kuca!

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Link to comment
Подели на овим сајтовима

On 21.8.2017. at 8:46, ГрешниСлуга рече

САСТОЈЦИ ЗА ПОСНУ ПАШТЕТУ НА ВОДИ:

250 грама индијског ораха, сировог, несланог,
сок од пола лимуна,
1 чешањ белог лука,
125 мл воде,
2 кафене кашичице соли.
ПОСНА ПАШТЕТА НА ВОДИ СЕ ПРИПРЕМА НА СЛЕДЕЋИ НАЧИН:

Сви састојци се добро испасирају, док нема грудвица и парчића. (Пожељно би било ставити у сецка и измиксовати)
По укусу може да се дода: још више белог лука, на кружиће сечен млади лук, ситно сецкане маслинке, разне клице, сецкани кисели краставац, љута папричица, першун, влашац, сремуш итд…
Ако се мало разреди са водом, соја млеком или лимуном, може да се користи и као умак за штапиће сировог поврћа.
За ту прилику исецкати паприку, келерабу, шаргарепу, краставце на стапиће дужине прста и послужити уз паштету.

 

Ево један "мало" једноставнији и много јефтинији:

Узмеш кикирикија било ког (осим сировог), добро самељеш у блендеру са мало воде, и ето! :) 

 

(а уз то, или на то, иде и од сланог и од слатког шта год хоћеш)

 

Link to comment
Подели на овим сајтовима

  • 4 weeks later...

Čorba od spanaća

Sastojci

  • 1 kg spanaća
  • 2 glavice crnog luka
  • 2 kašike brašna
  • 1 šoljica ulja
  • 1 kašičica aleve paprike
  • 3-4 čena belog luka
  • so
  • vinsko sirće

Način pripreme

Propržiti luk na ulju, dodati brašno, alevu papriku i naliti dva litra vode. Kada provri, dodati usitnjen spanać i staviti da se kuva. Na kraju posoliti, dodati malo sušenog začina, zakiseliti po ukusu, izmaći sa vatre i dodati narezan beli luk.?t=1554929078.5997

''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''
(Св.Нектарије Егински)

ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Придружите се разговору

Можете одговорити сада, а касније да се региструјете на Поуке.орг Ако имате налог, пријавите се сада да бисте објавили на свом налогу.

Guest
Имаш нешто да додаш? Одговори на ову тему

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Чланови који сада читају   0 чланова

    • Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
×
×
  • Креирај ново...