Jump to content

Процедура за одлазак на Хиландар


Онуфрије

Препоручена порука

На Свету Гору се може ући само бродом, из пристаништа која се налазе у месту Уранополис и Јерисос. Пристаниште Јерисос великим делом године није у функцији због лоших временских услова за пловидбу. Због тога се углавном на Свету Гору улази из места Уранополис, које је на самој граници са Светом Гором.

Да би се ушло на Свету Гору, потребно је да унапред добијете благослов за посету и боравак у манастиру и након тога да обезбедите посебну дозволу за боравак на Светој Гори - ДИАМОНИТИРИОН (ΔΙAΜΟΝΗΤΉΡΙΟN).

1. ОБЕЗБЕДИТЕ БЛАГОСЛОВ, ДОЗВОЛУ ЗА ПОСЕТУ МАНАСТИРУ И РЕЗЕРВАЦИЈУ СМЕШТАЈА.

Манастир Хиландар можете контактирати на тел. број +302377023797. Због посебног режима живота у манастиру, богослужења и великог броја обавеза, ретка је прилика да ће вам неко одговорити на позив. Време у којем се неко може јавити је ујутро од 8:30-9:30 часова и од 11:00-12:00 часова.

Много поузданији начин је да се пошаље факс манастиру који је стално укључен: 302377023494, и насловити допис: БЛАГОСЛОВ ЗА ПОСЕТУ ХИЛАНДАРА - ОЦУ СИМЕОНУ, јер је отац Симеон Хиландарац задужен за посете манастиру.

У факсу треба навести осим молбе за благослов за посету и следеће податке:

1. Име и презиме

2. Број пасоша

3. Занимање

4. Тачан датум уласка на Свету Гору

5. Ваш телефон за контакт

6. Молба да вас манастир најави за улазак у Свету Гору за наведени датум

Најава је неопходна због ограничених смештајних услова. Пребивање и камповање ван манастира нису дозвољени. За појединце се одобрава углавном једно ноћење (за продужење боравка треба се обратити о. Симеону), док се за посете група одобрава искључиво једно ноћење. За посету групе манастиру потребно је јавити се неколико месеци унапред због праворемене резервације места. По пријему ваше молбе, манастир ће вас обавестити да ли је у могућности да вас прими.

2. ОБЕЗБЕДИТЕ ДОЗВОЛУ ЗА УЛАЗАК НА СВЕТУ ГОРЕ (ДИАМОНИТИРИОН)

Да би сте добили диамонитирион, потребно је да будете најављени манастиру за долазак на Свету Гору, а онда, по договору, манастир може да вас најави за улазак. У том случају дозволу подижете (и плаћате) у Поклоничкој канцеларији Свете епистасије Свете Горе у Уранополису (The Holy Executive of the Holy Mount Athos Pilgrim's Bureau, 630 75 Ouranopolis), тел: +302377071422 који се налази на самом почетку места, са десне стране уз велики јавни паркинг са наплатом (где такође можете и оставити возило током боравка на Светој Гори).

Диамонитирион издаје Свештена епистасија Свете Горе (извршни орган Свештене општине – институционализоване заједнице свих 20 светогорских манастира) преко своје поклоничке канцеларије у Солуну (The Holy Executive of the Holy Mount Athos Pilgrims' Bureau, 109 Еgnatia Str., 546 22 Thessaloniki, Greece), тел.. +30 2310 252578, факс +30 2310 222424 која ради од понедељка до суботе од 09 до 13 часова (по локалном времену).

Уколико вас манастир није најавио, потребно је да контактирате или посетите канцеларију у Солуну. Након одобрења из канцеларије у Солуну, дозвола за улазак вас чека у поклоничкој канцеларији у Уранополису (ради сваког дана пре поласка брода). Подижете је пре куповине карата за брод.

3. УПУТСТВО ЗА ПУТ

До места Уранополис на Халкидикију одакле испловљава брод за Свету Гору, може се стићи на више начина.Може се доћи својим аутомобилом (за двојицу у аутомобилу није скупље од превоза аутобусом, у оба правца до Уранополиса (Београд-Уранополис-Београд има око 1600 км). Може се доћи авионом до Солуна, па од Солуна аутобусом до Уранополиса.

Може се доћи и аутобусом до Солуна, након тога таксијем до аутобуске станице за Уранополис (такси кошта око 10€). Аутобуска станица се на грчком зове КТЕЛ ХАЛКИДИКИС (ΚΤΕΛ ΧAΛΚΙΔΙΚΗΣ http://www.ktel-chalkidikis.gr/index.php?act=viewCat&catId=1042 .

Ако се аутобусом креће из Београда увече, а желите да уђете ујутро на Свету Гору, онда је неопходно да се у Солун стигне пре 6:00 ч ујутро (по локалном времену), да би се таксијем могло стићи на аутобус за Уранополис који креће у 6:15 ч, јер тај аутобус стиже у 8:00 ч у Уранополис. У том случају има довољно времена да се у Поклоничкој канцеларији подигне диамонитирион и да се купи карта за брод. Аутобуска карта Солун-Уранополис кошта око 11 €.

Аутобуси који саобраћају од Београда до Солуна су:

1. ALAMANIS TOURS (Београд-Солун [понедељак, среда, петак] у 18:00 h из Београда; Солун-Београд [уторак, четвртак, субота] у 21:00 из Солуна) Контакт: Београд +38111 2446022, факс и тел. +38111 3445100, мобилни +38163 8139726; Ниш +38118 25-75-81, 52-18-04 http://alamanis.com/cenovnik.html

2. SIAMOS TOURS (Београд-Солун [уторак, петак] у 17:30 h из Београда; Солун-Београд [среда, субота] у 20:00 из Солуна) тел: 011 7614362, 7614363, моб. 064 850215 , http://www.siamostours.gr/serbia/index.htm

Аутобусом или колима је могуће доћи и претходног дана и преноћити у неком од хотела у Уранополису, па ујутру ући одморан на Свету Гору.

Карта за брод који иде за Свету Гору се не може купити на броду, него се продаје у билетарници компаније Аgioreitikes grammes у самој луци. Од Уранополиса до Јовањице карта кошта око 5,5 €. На брод се може ући само уз ДИАМОНИТИРИОН, карту и уредне путне исправе. Цена боравишне дозволе ДИАМОНИТИРИОН је 25 € за одрасле, док је за студенте и ђаке 10 € (зато је за њих неопходно да напишу своје занимање у подацима које шаљу факсом), за монахе и свештена лица је бесплатан, али се мора узети.

Карта се купује до места ЈОВАЊИЦА (исто се изговара и на грчком), тако се зове хиландарско пристаниште где се искрцавају поклоници за Хиландар. То је прво по реду пристаниште где брод пристаје. На пристаништу Јовањица, редовни брод увек чека превоз до манастира који је бесплатан. Од Јовањице до манастира Хиландара има 10 км.

Чим се стигне у манастир, гости се послуже у гостопријемници, добије се смештај од монаха који су за то задужени и упозна се са правилом понашања у манастиру и временом богослужења. Ноћење је за посетиоце бесплатно, такође и храна.

Посетиоци могу учествовати на свим богослужењима, исповедити се и причестити, целивати мошти светих, обедовати у трпезарији Св. краља Милутина, видети манастирску ризницу (музеј), прошетати до пирга (куле) Краља Милутина, такође и до Старог манастира Св Василија (Хрусија), на обали који је удаљен пола сата (око 2,8 км) хода од Хиландара. Такође могу посетити подрум вина у манастиру, као и манастирску књижару на самом улазу. За све додатне информације, недоумице и савете треба питати гостопримца по доласку у манастир.

Инфорамције о посети Хиландару можете добити и преко ''Задужбине Светог манастира Хиландара'' Булевар војводе Мишића 71, 11040 Београд, Тел:++381 (0)11 3692004, 3690602, факс: 3690792, http://www.hilandar.org

упутство саставио јеромонах Доситеј Хиландарац

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Сигуран сам да ће ово информације бити многима драгоцене. Баш се јуче један друг распитивао о ходочашћу на Атос. Хвала!

Призван или не, Бог је увек ту

Link to comment
Подели на овим сајтовима

  • 4 years later...

На нашем Форуму већ имамо тему коју је покренуо наш брат Драган Јашић у којој је описао своје одласке на Свету Гору и посету намастиру Хиландар.

Пошто посетити Српску царску лавру, није "тек тако", тј. постоји одређена процедура, ево неких основних смерница (нешто је измењено од почетног текста), а можете и ви драги форумаши да изнесете своја искуства гледе ових техникалија.

line-clipart-stline_42322_lg.gif

Процедура за улазак на Свету Гору и посету њеним манастирима, нарочито ономе ко први пут долази, може изгледати компликована. Посете Светој Гори су ограничене и манастир Хиландар је дужан да се придржава одговарајуће процедуре. Међутим, данас је она знатно лакша и једноставнија него што је била раније. О томе сведочи и све већи број поклоника који током целе године, а посебно лети, посећују Свету Гору. Веома је важно да се вековни поредак и посебан начин живота прилагођен монашком подвигу очува. У складу са тим, апелујемо на све поклонике да се придржавају прописаног кодекса понашања који се налази а полеђини обрасца дозволе за улазак на Свету Гору, као и упутстава које ће добити приликом доласка у манастир.

Света царска српска лавра Хиландар налази се на Атосу (Света Гора), најисточнијем од три полуострва на Халкидикију у Грчкој. На Светој Гори постоји 20 манастира, 12 скитова и мноштво мањих монашких насеобина. Административно седиште Свете Горе је у месту Кареја на Светој Гори где се налази Свештена Општина у којој бораве представници (антипросопи) свих 20 светогорских манастира. На челу Свете Горе се налази Прот Свете Горе, једногодишња функција на коју се редом бира представник из једног од следећин пет манастира: Велика Лавра, Ивирон, Ватопед, Хиландар и Дионисијат. Света Гора је у саставу грчке државе, али има аутономију у оквиру ње, загарантовану Уставом Републике Грчке.

Игуманијом Свете Горе се сматра сама Богородица Дјева. По древној традицији на Светој Гори је на снази АВАТОН („не крочити“). У мушке манастире у којима важи „аватон“ не може да крочи женска нога. Не само женска нога, него нико ко није најављен за улазак на Свету Гору. Онима који нису православне вере треба посебна дозвола за посету.

На Свету Гору се улази бродом, из пристаништа која се налазе у Јерисосу и Урануполису.

Да би се дошло на Свету Гору, потребно је да претходно тражите и добијете благослов за посету и боравак у манастиру, а затим на дан доласка преузмете дозволу за боравак на Светој Гори – ДИАМОНИТИРИОН (ΔΙΑΜΟΝΗΤΉΡΙΟN).

1. ТРАЖИТЕ БЛАГОСЛОВ ЗА ПОСЕТУ МАНАСТИРА И РЕЗЕРВАЦИЈУ СМЕШТАЈА

Обратите се на e-mail адресу [email protected] која се користи искључиво за комуникацију са поклоницима ради посете манастира. У допису ћете, осим молбе за благослов ради посете Хиландара, навести и следеће:

  1. Презиме и име
  2. Број пасоша (НЕ ТРЕБА СЛАТИ ФОТОКОПИЈУ ПАСОША)
  3. Занимање (није обавезно, али је пожељно јер ученици, студенти, свештенство и монаштво, плаћају јефтиније диамонитирион)
  4. Датум доласка у Хиландар (уколико сте добили благослов за посету још неког светогорског манастира, пре манастира Хиландара, у том случају треба навести осим претходног и датум уласка на Свету Гору)
  5. Телефон за контакт (због евентуалног договарања, у случају да брод због невремена или неког другог разлога тога дана не саобраћа, телефон треба да буде укључен по доласку у Урануполис)

Најава посете манастира је неопходна због ограничених смештајних капацитета. Пребивање и камповање ван манастира нису дозвољени. За појединце се одобрава углавном једно, а изузетно два ноћења, док се за посете већих група одобрава искључиво једно ноћење. За посету већих група манастиру потребно је јавити се у другој половини децембра, како би се могао направити план за наредну годину и извршити резервација места. За појединачне и посете мањих група потребно је извршити најаву најмање два месеца раније. По пријему молбе за благослов ради посете манастира Хиландара, гостопримац ће, уколико је у могућности, резервисати смештај и дати благослов за посету манастира. Уколико није у могућности да резервише смештај у термину који је тражен, понудиће неки од првих следећих слободних термина.

2. РЕЗЕРВИШИТЕ КАРТУ ЗА БРОД

НАПОМЕНА:

Препорука манастира Хиландара и бродске компаније је да се у току летње сезоне користи правац из Јерисоса. Путнике превози модеран, брзи брод (глисер) са око 120 места. Цена карте је око 10,5€. Карте које су унапред резервисане купују се на самом броду. Дозволе за улазак на Свету Гору се подижу и плаћају испред брода. Доноси их службеник светогорске поклоничке канцеларије. Уколико због лоших временских прилика брод из Јерисоса не плови (то се по правилу не може знати до самог јутра на дан поласка), резервација важи за брод из Уранополиса.

По добијању благослова за посету манастира Хиландар, пожељно је да што пре, а по могућству ОДМАХ, извршите резервацију карата за брод:

1. На релацији Јерисос – хиландарска лука (Арсана), са поласком у 08:35, тако што ћете попунити захтев за резервацију (кликни!) и тај захтев послати на e-mail адресу [email protected].

2. На релацији Уранополис – Јовањица, са поласком у 09:45, на тај начин што ћете попунити захтев за резервацију (кликни!) и тај захтев послати на e-mail адресу [email protected].

ВАЖНА НАПОМЕНА:

РЕЗЕРВАЦИЈА ПОВРАТНИХ КАРАТА –  Уколико се враћате у недељу или на дане већих празника, препоручујемо вам да резервишете повратне карте. Можете резервисати повратне карте за:

1. Релацију Хиландарска лука (Арсана) – Јерисос, тако што ћете попунити захтев за резервацију (кликни!) и тај захтев послати на e-mail адресу [email protected]. Долазак брода у хиландарску луку није увек у исто време и о тачном доласку се треба распитати у канцеларији гостопримца – портарници на улазу у манастир. По реду вожње, који зависи од временских услова, брод креће ка Јерисосу из луке Морфону (мало испред манастира Велика Лавра) у 10.40. Дешава се да брод плови само до манастира Ватопед и одмах се враћа ка Јерисосу, што значи да је знатно раније у хиландарском пристаништу.

2. Релацију Дафни – Уранополис, тако што ћете попунити захтев за резервацију (кликни!) и тај захтев послати на e-mail адресу [email protected].

Приликом изласка са Свете Горе ка Уранополису, посетиоци Хиландара не могу да резервишу карте из луке Јовањице, већ само из луке Дафни до Уранополиса. То значи да се на дан изласка путници укрцавају у луци Јовањица на редован брод који долази из Уранополиса (око 10.35) и одлазе до крајње станице, луке Дафни. Оданде се укрцава на брод који креће за Уранополис у 12.10. за који сте претходно извршили резервацију.

У обрасцу захтева за резервацију карата треба попунити следеће податке: Датум уласка на Свету Гору, презиме, име, број пасоша и број карата за резервацију. Ово је потребно да урадите јер су велике гужве и може се десити да вам кажу да нема више карата за редован брод, па онда морате да тражите такси брод да би се превезли до Јовањице, с тим да је питање да ли ћете у том случају стићи на редовну аутобуску линију од Јовањице до Хиландара. Да би сте избегли непријатности те врсте пожељно је да урадите резервацију карата за брод.

3. ОБЕЗБЕДИТЕ ДОЗВОЛУ ЗА УЛАЗАК НА СВЕТУ ГОРУ (ДИАМОНИТИРИОН)

diamonitiron

Диамонитирион издаје Свештена епистасија Свете Горе (извршни орган Свештене општине – институционализоване заједнице свих 20 светогорских манастира) преко своје поклоничке канцеларије.

После давања благослова и резервације смештаја, гостопримац манастира Хиландара најављује вашу посету за договорени датум Поклоничкој канцеларији Свете епистасије Свете Горе у Урануполису, у којој на дан уласка на Свету Гору, уз новчану надокнаду, можете подићи диамонитирион. Поклоничка канцеларија се налази на самом улазу у насеље, са десне стране, испод бензинске пумпе, а уз велики јавни паркинг са наплатом (где иначе можете и паркирати возило за време боравка на Светој Гори). Пажња: Уколико се улази из правца Јерисоса, диамонитирионе пред брод доноси службеник канцеларије и на лицу места се подижу и плаћају.

poklonicka_kancelarija_uranopolis_2

4. УПУТСТВО ЗА ПУТОВАЊЕ

До Урануполиса, места на полуострву Халкидики, одакле свакога дана са поласком у 9:45 испловљава брод за Свету Гору, може се стићи на више начина.

Може се доћи својим аутомобилом (за двојицу у аутомобилу није скупље од превоза аутобусом). У оба правца (Београд-Урануполис-Београд) има око 1600 км.

agioritikesgrammes

До Солуна се може стићи авионом или аутобусом (Београд – Солун у једном правцу аутобуска карта кошта 45 €). Затим од Солуна аутобусом који креће у 06:00 часова са аутобуске станице КТЕЛ ХАЛКИДИКИС (КТЕΛ НАΛΚΙΔΙΚΗΣ) стиже се у Урануполис око 8:00 часова. Урануполис је мало место и има неколико аутобуских стајалишта. Излази се на предзадњем (код бивше бензинске пумпе), од којег је Поклоничка канцеларија Свете еписгасије Свете Горе удаљена двадесетак метара.

Ако аутобусом из Београда крећете увече, а желите сутрадан да уђете на Свету Гору, онда је неопходно да у Солун стигнете пре 6:00 часова ујутру (по локалном времену), да би сте таксијем (око 10 €) стигли до аутобуске станице са које у 6:00 полази аутобус за Урануполис (Солун – Урануполис у једном правцу аутобуска карта кошта око 11 €).

Путничке агенције чији аутобуси возе на релацији од Београда до Солуна су:

    1. Terra Travel (Београд – Уранополис) Свакодневни комби превоз. Постоји могућност јутарњих и вечерњих полазака. Телефони агенције су: +381 11 630-1591, +381 11 630-1592, +381 11 4048-322, +381 11 2632-921. http://www.terratravel.rs
    2. ALAMANIS TOURS (Београд – Солун, понедељком, средом и петком у 18:00 часова из Београда. Солун – Београд, уторком, четвртком и суботом у 21:00 часова из Солуна. Телефони агенције су: Београд +381 11 2446022, телефакс и телефон +381 11 3445100, моб.+381 63 8139726; Ниш+381 18 257581,+381 18 521804. http://alamanis.com/cenovnik.html
    3. SIAMOS TOURS (Београд – Солун, уторком и петком у 17.30 часова из Београда. Солун – Београд, средом и суботом у 20:00 часова из Солуна. Телефони агенције су: 011 7614362, 7614363 , моб. 064 850215.http://siamostours.gr
    4. GEA TOURS (Београд-Солун-Београд вози свакодневно. Телефони агенције су: у Солуну +30 2311180869 и у Београду 011/2643840, 2643962, 2685043, 2686622, 2686635 и 3615542.http://geatours.rs

Аутобусом или колима је могуће доћи и претходног дана и преноћити у неком од хотела у Урануполису, па ујутру ући одморан на Свету Гору. На брод се може ући само уз ДИАМОНИТИРИОН, бродску карту и пасош. Цена боравишне дозволе (ДИАМОНИТИРИОНА) је 25 € за одрасле, док је за монахе, свештена лица, студенте (до 26. година) и ђаке 10 €.

Карта за брод који иде за Свету Гору се не може купити на броду, него се продаје у билетарници компаније Agioreitikes grammes која се налази у самој луци. Од Урануполиса до хиландарског пристаништа Јовањица (исто се изговара и на грчком) карта кошта 6,5 €. Од овог пристаништа до манастира Хиландара (10,6 км) саобраћа манастирски аутобус који је бесплатан.

Чим стигну у манастир, гости се послуже у гостопријемници и упишу у књигу гостију. При том добију потребне информације, а затим се смештају у собе. Ноћење је бесплатно, а такође и храна.

Посетиоци могу учествовати на свим богослужењима, причестити се (уколико су се исповедили и од свог духовника добили благослов за причест), целивати мошти светих, прошетати до пирга (куле) Краља Милутина, такође и до Старог манастира Св. Василија (Хрусија), који се налази на обали, а удаљен је око 2,8 км од Хиландара (пола сата хода), посетити манастирску књижару (продавницу). За све додатне информације, недоумице и савете треба питати гостопримца по доласку у манастир. Прочитајте више у кућном реду манастира Хиландара (кликни).

Информације о посети Хиландара можете добити и преко „Задужбине Светог Манастира Хиландара“, Булевар Војводе Мишића 71,11040 Београд, тел. +381 11 3692004 3690602, телефакс +381 11 3690792, www.hilandar.org

Уколико желите да посетите и неки други манастир или скит на Светој Гори ОБАВЕЗНО ЈЕ да претходно затражите и добијете њихов благослов за посету. Немојте одлазити у посету ненајављени и без благослова.

В А Ж Н О   О Б А В Е Ш Т Е Њ Е !

У складу са одлуком Свете Епистасије, светогорске извршне власти, у потпуности се забрањује прелазак копнене границе Свете Горе.

На Свету Гору се улази и из ње излази искључиво бродским превозом. У дане када бродови, због лоших временских услова, не саобраћају, није могуће ући нити изаћи са Свете Горе копненим путем, преко границе.

Гости који су се затекли у манастиру, у дане када бродови не саобраћају, остају у манастиру док се поново не успостави бродски саобраћај. Гости који нису могли да уђу на Свету Гору, уколико не одустају од посете, морају да сачекају док се поново не успостави бродски транспорт.

Иако је и до сада постојало ограничење у вези са уласцима преко копна, понекада је издавана дозвола за пролаз у случају лошег времена и прекида бродских линија. Од сада ова могућност више неће постојати.

Списак светогорских манастира и скитова:

3333.jpg

Упутство саставио јеромонах Доситеј Хиландарац

logo-footer-e1419075771746.png

Link to comment
Подели на овим сајтовима

  • 1 year later...

Драги форумаши, пошто нисам могао да нађем неку сличну тему, направио сам ову. Ако неко има искуства са пријавом, одласком, посетом, манастира на Светој Гори, препорука духовника и места која се могу обићи, (можете оставити и слике ако желите) замолио бих вас да поделите ваша искуства на овој теми.

Када се ствари ставе на папир, ми вредимо онолико колико наша дела говоре о нама а не наше речи.
 

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Evo odgovor koji sam dobio od Vatopeda:

Pilgrims who have not previously notified us and children under the age of 12 will not be accepted at the Monastery.

           

            You will need to make the arrangements for your diamonitirion (permission to enter Mount Athos). Contact the Mount Athos Pilgrims’ Bureau in Thessaloniki (tel. (+30) 2310 252578, fax (+30) 2310 222424, or eMail:[email protected]) or in Ouranopolis(tel. (+30) 23770 71421–2 & fax (+30) 23770 71450).

 

We ask that you present this document upon your arrival at our Monastery. If you should cancel your visit, we request that you notify us in a timely manner.

 

For your convenience, we strongly recommend that you enter Mount Athos on its northern side using the boat that departs from Ierissos at 8:30 a.m.

 

Also, please be aware that you need to make reservations for yourself on the boat both for entering and for departing from the Holy Mountain. This applies for all boats that leave from Ierissos or Ouranopolis. Reservations can be made by phone at (+30) 23770 21041.

 

With love in Christ,

From the Holy Monastery of Vatopaidi

 

 

 

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Primer maila:

Dear monks,

we are a group of ---------pilgrims from --------- and we would like to visit your monastery and take part in liturgy. Is it possible to stay at your place for one or two night, (datum)?
Thank you in advance.
Looking forward to your earliest reply.
With love in Christ,
Flojd

 

 

Link to comment
Подели на овим сајтовима

  • 1 year later...

Да ли неко можда зна, да ли је сада дозвољен одлазак на Свету гору (због епидемиолошких мера итд)?

Солидарност ће спасити свет.

Link to comment
Подели на овим сајтовима

@Марина Савковић

Није директно одговор на твоје питање међутим, постоји страница на Фејсбуку, “Пријатељи Манастира Хиландара”, где између осталог објављују и информације о посетама током короне. Оставили су и мејл па се верујем могу и директно питати. 
 

722BBBBC-16DA-4768-9D8D-16F39D0DD34C.jpeg

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Придружите се разговору

Можете одговорити сада, а касније да се региструјете на Поуке.орг Ако имате налог, пријавите се сада да бисте објавили на свом налогу.

Guest
Имаш нешто да додаш? Одговори на ову тему

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Креирај ново...