Jump to content

Шта мислите о богословљу о. Серафима Роуза?


Guest

Препоручена порука

  • Гости
Guest о. Агапије

Оно што ипак стоји, а опет је неки мој лични доживљај, јесте један елитизам који се осећа у манастиру и код људи који га посећују. Нешто попут: ми смо супер амери хришћани (а скоро сви монаси су грчког порекла..,тако да има и грчког национализма), а наспрам нас је опаки и зли свет.

Да, и ово је било поменуто у вези грчке самодовољности..

Наиме, каже о. Едвардс, да многи Амери прилазе о. Јефрему и да им он одговара на изразито грчки начин, са тешким изразима-фразама, идиомима, које они уопште не разумеју. Скреће пажљу о. Грегори и на културолошку другачијост, особеност и себезадовољност чиме се поставља суштинско питање о начину и методу мисије и инкултуризације ...

Диван пример за то су свако св. равноапостолна браћа Кирило и Методије и њихова мисија. Њихове муке за благослов да се црквене књиге преведу са (о)свештеног грчког и латинског језика на пагански и чобански словенски језик, њихова затварања и гоњења ...

Link to comment
Подели на овим сајтовима

  • Одговори 202
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Затим сам се и ја укључио у дискусију на одбрани и рекао да и ја лично верујем да истина јесте у ПЦ и да сигурно свако у амфитеатру верује тако ... али само поставио наративно питање: где је проблем када о. Јефрем то каже ? Због чега је то проблем када он то каже ?

Зар зилоти не машу заставама ИСТИНЕ и то нам спочитавају и вређају нас тиме ? Зилоти највише баратају терминима и пресудама ИСТИНЕ... Они суде Истину и они су Истина ...

Зашто је потребно стално , онда и када не треба, да се хвалимо како је Истина на нашој страни ? Да ли су у питању неки комплекси, страхови или нешто треће ?

Пилат је питао Христа: шта је истина, и није добио никакав одговор.

Владика Порфирије каже да је у православљу пуноћа истине, да код других такође има исправног веровања иако немају пуноћу истине и да од тога треба кренути у разговорима. А не баш одбијати протестанте од себе као о. Јефрем, ако тако чини.

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Серафим Роуз није био окултиста, он је то био док није постао православан. Он је као и доста других људи трагао за духовном ситошћу, и није је пронашао док с није сусрео са православљем. Рене Геноно је заслужан тек толико што је Роуз од њега покупио мисао "да неку вјеру ћеш најбоље спознати ако потражиш њене изворне форме". Тако га је пут навео на православље. Ако је Генон то реако, не значи да није у праву. И ако је био окултиста, не значи да је био глуп човјек.

Што се тиче његовог положаја у РЗЦ, не знам шта би ти рекао. Московска Патријаршија је сарађивала са комунистима, па је због тога третирамо као исправну и даље, РЗЦ није сарађивала са комунистима, па сад ако хоћеш да је третираш као отпадничку Цркву, то је твоје право, али ту грешиш.

Такођер и са случајем митарстава и креционизма. Ако ти је он секташ због митарстава, онда избаци пола и више светих из календара. Може се причати о томе јесу ли стварно мистарства оправдана или неоправдана појава у Преадању, али говорити за људе који су држали да митарства постоје, да су секташи, сулудо је.

Браво!

Лепо речено...

ја лично нисам поклоник веровања у митарства...али једна од многих лепота православља је та да нисмо униформисани...у стварима које нису битна за спасење...

Magen VeLo Yera'e

מגן ולא יראה‎,

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Старац Јефрем је диван и свет човек.Он је у манастиру од своје 19-сте године,сурово и тешко се подвизавајући са својим старцем и сабраћом.Све што је стекао,с муком је стекао.Ако људи хоће сентименталност и нежност-изволите имате своје брачнике за то,шапућите једни другима на јастуку лепе и нежне ствари али оставите старца,зна он шта ради и зна Бог кога је послао у Америку.

Extra ecclesiam nulla salus.

Link to comment
Подели на овим сајтовима

A znas li ti ista Aleksandre osim da pljujes i blatis sve koji nisu po tvom siberu? Ponasas se ama bas isto kao ovi turborevnitelji, ma sve isto, samo si okrenuo polaritet...
Не, не могу се сврстати. :10900:

На неким темама испадам хардлајнер, на другима либерал, али оно што је сигурно, јесте да некога изнервирам... :D

Шефе, који ти је враг?

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Не, не могу сврстати. :10900:

На неким темама испадам хардлајнер, на другима либерал, али оно што је сигурно, јесте да некога изнервирам... :D

Ниси ти крив што си у праву у свему, па се неко изнервира...

  • Волим 1
Link to comment
Подели на овим сајтовима

Ниси ти крив што си у праву у свему, па се неко изнервира...
Наравно! Шта ћу кад су други глупи. -_-
  • Волим 1

Шефе, који ти је враг?

Link to comment
Подели на овим сајтовима

РЗПЦ као и Ново Грачаничка СПЦ никада нису биле у расколу...

признавале су све свете тајне и РПЦМОСПАТ и СПЦ..

једино нису хтели да добијају наређења из БГ и МОСКВЕ јер су били под комунистима...

а као што је доказано........ много агената УДБЕ.ЧЕКЕ... итд су били убачени у редове...

О.Серафим Роуз тако ...је био органски део Православне Цркве...

имао је своја виђења...и своја искуства Православља...

тако многи живе у Цркви...и никако да сконтам Александра...зашто то брани О.Серафиму...

Magen VeLo Yera'e

מגן ולא יראה‎,

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Сама чињеница да познајем много људи који преподобном оцу Серафиму на свој начин дугују живот,доста говори о њему,и сигурно је он Православној вјери,каквој-таквој,привео доста душа.

Да би се дао одговор на питање које је Протагорас поставио,треба имати увид у оно не тако мало радова које је Серафим за свог кратког живота и као човјек а посебно као свештеномонах...надахнут ризницом Литургијског оставио иза себе.Он је као монах доста пажње посветио преводима на енглески,и то не било каквим преводима,него преводима рецимо Светог Теофана Затворника,Светог Игњатија Брјачанинова,Светог Симеона Новог Богослова,Светог Пајсија Величковског а посебно је по први пут на енглески кренуо да преводи и сабира многобројна житија светих,као што су они светитељи Галије,према којима је он гајио превелику љубав...а говорио је да :"мјерило истинског православља јесте љубав према Христовим светитељима".Тако да из његових интересовања кад су у питању преводи може да се види куда се кретала његова мисао и осјећања и чему су тежила.Поред превода је дао нека богословска тумечења на књигу постања и књигама пророка Данила.

У сваком случају његов подвиг који је последица благодати божије,која га је и загријала да оде у дивљину сјеверне Калифорније и закуца себе у даске,је тежила том опитном богословљу...богословљу које чини ми се тражи тај љубавни подвиг човјека ка Богу,подвиг одрицања и трпељивог упражњавања крсног понижења којима се лијечи болест помисли.

Све ово друго је споредно.Негдје код преподобног Серафима плијени тај дух који је имао и наш преподобни ава Јустин Ћелијски.

Можемо само рећи : Дај Боже свима нама ревности Серафимове.

Link to comment
Подели на овим сајтовима

случајно налетих на овај клип па нисам знао где да поставим.

може ли неко да објасни о чему се овде ради?

Равно,нигде брда све је равно...

Link to comment
Подели на овим сајтовима

може ли неко да објасни о чему се овде ради?

već smo imali ovo na forumu... ko zna šta je tu bilo ali svako ko uhvati vladiku za gušu (koliko god to bilo pogrešno) prosto pokupi simpatije

ona tvrdi da je vladika u nedozvoljenim odnosima sa izvesnom sestrom koju je poslao u srbiju kad je zatrudnela itd, još neke stvari

Zato kažem ti: opraštaju joj se gresi mnogi, jer je veliku ljubav imala; a kome se malo oprašta ima malu ljubav.


 


0526200500.jpg


Link to comment
Подели на овим сајтовима

А не саблазнуше ли се многи о Господа јер му је реч била тврда за њих,па одоше??

Јао,јао,што смо сентиментални постали :)

Oprostite mi molim vas, ali ipak vise verujem amerima koji tamo zive i koji su se baktali sa ispranim mozgovima kao mi ovde sa artemitima, nego ljudima koji ovde hvale starca, sa druge strane planete...

Шефе, који ти је враг?

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Придружите се разговору

Можете одговорити сада, а касније да се региструјете на Поуке.орг Ако имате налог, пријавите се сада да бисте објавили на свом налогу.

Guest
Имаш нешто да додаш? Одговори на ову тему

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Чланови који сада читају   0 чланова

    • Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
×
×
  • Креирај ново...