Jump to content

Свакодневни живот у разним земљама света - искуства форумаша

Оцени ову тему


Препоручена порука

Код њих се драстично разликује нешто друго - посао и ван посла. Исти тај човек који се са тобом зеза на спортском терену када се сутра сретнете у вези посла је строго професионалан. Нема зезања, нема "брате пријатељу" итд. Имају много више разрађену "културу комуникације" у смислу да се зна о чему може да се прича, о чему не. Зна се како се почиње разговор, колико траје "необавезни почетак", када се прелази на ствар, како се контролише разговор и незгодна питања, када је разговор завршен итд. Ако треба нешто да завршиш и знаш та правила, онда си сасвим сигуран да нико неће да те беспотребно задржава и троши ти време на неке беспотребне приче.

Мислим да је то новије у америчком менталитету. Мој ментор је стара гарда у сваком смислу (има око седамдесетак година) и нема ни трага од тога. Некада бих ушао у његову канцеларију да га питам за неки технички детаљ и остао сат времена да причамо о опште научним темама. Млађи ментори су баш такви какви кажеш. Мени се та новија америчка прича уопште не свиђа. Они су усресређени на оно што они мисле да је битно, а занемарују све детаље. Истина је, међутим, да многе важне ствари често леже баш у тим, за њих небитним, детаљима. Идеје настају хаотично, оне су изненадан бљесак људског духа и ти не можеш унапред да предвидиш шта је битно, а шта не.

Link to comment
Подели на овим сајтовима

  • Одговори 599
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Популарни чланови у овој теми

Постоване слике

Могуће да си у праву. Упознао сам пре неког времена једног пензионисаног професора, иначе пореклом Ирца, и управо је тако како си рекао - сасвим је другачији од "млађе генерације". Човек веома широког ума, имали смо феноменалан разговор о свему и свачему...

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Колумбија је земља која је ван граница Јужне Америке углавном позната по терору већином марксистичких герилских покрета и кокаинских кланова (вероватно најпознатији Колумбијац је чувени бос Пабло Ескобар). То је био донекле размљив утисак пре десетак и више година, али данас ствари стоје прилично другачије. Претходни председник Алваро Урибе, је објавио дефинитиван рат герилским покретима (од којих је најјачи данас практично једини опстали FARC - Fuerzas Armadas Revolucionarias de Colombia - Ejército del Pueblo). Резултат је да су герилци изузетно ослабљени и ствар се свели на сукоб ниског интетзитета који се преселио углавном у џунглу и поједина забита рурарлан подрчја. Герилско насиље, нажалост, још увек постоји и ту и тамо се десе бомбашки напади на неку полицијску станицу, али се чини да се прича неће моћи вратити на старо, што због ослабљености FARC-a, што због губљења подршке од стране народа, којима је већ свега преко главе. Постоје црвене зоне којих се треба клонити и то је отприлике то. Чини се да нарко кланови имају далеко мању моћ, бар у јавном и свакодневном животу, а дрогу не можете наћи тек тако, осим чаја од коке, кога ћу да пробам и јављам утиске. Чај од коке је традиционално пиће индијанаца, нема везе са нарко прошлошћу Колумбије, већ нарко прошлост има везе са тим да биљка кока добро успева. Медељин, некада град Пабла Ескобара и његовог чувеног медељинског клана, данас је најмодернији и најлепши град у Колумбији (а и шире) и један од најбезбеднијих градова у Јужној Америци. Нови председник, Хуан Мануел Сантос, је наставио политику чврсте руке свог претходника према герилцима, али се ного више концентрисао и на економске реформе. Бразил, Колумбија и Перу су најбрже растуће економије Јужне Аерике. Многи проблеми су и даље ту, али ствари иду напред и то се много осећа на сваком кораку и у свакој сфери свакодневног живота. Осећа се свеж ваздух и све лепоте те земље и њених људи које су биле сакривене полако испливавају на површину.

Колумбија је доста велика и спада у земље са највећим биодирвезитетом на свету, садржи делове чак пет различитих природних региона: Анде, Амазон, карипска обала, пацифичка обала и љаноси (травнате обласит, саване и слично). Простире се између 14 степени северне и пет степени јужне географске ширине, али пошто је подобар део земље у Андима, клима је регулисана углавном надморском висином. Температура јако мало варира по годишњим добима. Био сам у неколико градова са веома различитим климама и јасно се види разлика у начину жовота и менталитету људи, касније ћу детаљније о сваком од њих. Баш као што можете видети најразличитије природне формације, тако можете срести и најразличитије људе. Највећи део становника су мешавина Индијанаца и Европљана, затим радом чисти Европљани, мешавина Европљана и Африканаца, чисти Африканци, мешавина Африканаца и Индијанаца и на крају чисти Индијанци.

Наставиће се...

Хвала Ивице ! :) шта да кажем, уживам... :)

Et cognoscetis Veritatem et Veritas liberabit vos.
"Овако вели Господ : ево, што сам саградио ја разграђујем, и што сам посадио искорењавам по свој тој земљи. А ти ли ћеш тражити себи велике ствари? Не тражи..." Јер. 45, 4, 5.

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Никада нијесам живио у иностранству, па с посебним ужитком читам постове и уживим се читајући их. Хвала вам. :)

Православна цркво наша драга, надо свију нас,

у теби је Црногорац нашао свој спас!

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Beč je najkvalitetniji grad za život u Evropi, i šta reći, može ovo i Beograd da postane. Toliko mnogo se ne razlikuje, treba samo volje i verovanje u budućnost. U Beču živim od 1981-e, i grad se u zadnjih dvadeset godina dosta promenio, otvorio se, postao je moderniji, svetski, ali nažalost ima dosta i onog provincijalizma u negativnoj formi. Recimo, realni Beč nije grad muzike i umetnosti kao što mnogi misle o njemu, ovde ga davi malograđanstvo i seliberstvo (austr. Proletentum). I narodni sport broj jedan je pivce u ruci i u fotelju da gledaš utakmicu ili skijanje. Prosečan Bečlija nije aktivni sportista. I ne voli mnogo da se druži. Svakako, grad se dosta brine za obično stanovništvo, ne kao drugi gradovi, primer eto London, gde lepo žive oni koji imaju novac; oni koji imaju novac mogu svuda lepo da žive. I ima se više slobode nego u drugim metropolama Evrope.. primer London. Da bacim papir na ulici? Pa šta.. I opet grad je čistiji i od Londona, Liverpool'a itd. Može se i drugačije, ne moraju ljudi da se gnjave. Zato se isto plaćaju porezi do 50%, zavisi kolika je zarada..)). Ali nauzvrat opet imaš više slobode, i noći možeš slobodno da se šetaš gradom. Ima se, dakle, dobrih stvari, a ima se i loših.

Хвала Драги! :)

Et cognoscetis Veritatem et Veritas liberabit vos.
"Овако вели Господ : ево, што сам саградио ја разграђујем, и што сам посадио искорењавам по свој тој земљи. А ти ли ћеш тражити себи велике ствари? Не тражи..." Јер. 45, 4, 5.

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Е да, увек ме занимало како Аустријанци гледају на Немце? Као на исти народ, браћу, рођаке или само комшије? :)

Et cognoscetis Veritatem et Veritas liberabit vos.
"Овако вели Господ : ево, што сам саградио ја разграђујем, и што сам посадио искорењавам по свој тој земљи. А ти ли ћеш тражити себи велике ствари? Не тражи..." Јер. 45, 4, 5.

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Ја бих Вам писао о Скопљу (Охриду, Куманову, Прилепу, Битољу, Кичеву...), јер сам скитница на релацији Београд - Скопље. Али, ту се заиста нема шта рећи. Тако, нема баш нечег занимљивог. Али, ако се сетим, и пратећи ову тему стварно може нека сијалица да се упали, ја ћу обавезно писати.

Што се тиче људи тамо - исто као и овде, јер је исти народ. Инфраструктура - исто... Бриге и проблеми - исто. Једино бих могао да дам сликовит развој Скопља у последњих пар година, који постаје "Античка престоница", где се политичка "елита" здушно труди да народу објасни да они нису Словени, већ да су директни и једини потомци (!) Александра Македонског. То најбоље сведочи споменик Војник на коњу (или Александар Македонски) и Тријумфална капија у центру Скопља. Али, и развој Тетова, Гостивара и, рецимо, Кичева у последњих пар година, који постају Техерани. Све што је некада било Српско - Македонско, претвара се у Шиптарско. Деструкција а ла Косово и Метохија... Нажалост! Више ћу се укључити накнадно... Ако ово уопште некоме и помаже и даје икакву слику. :)

Наше учење је сагласно са Евхаристијом, а Евхаристија потврђује учење.

Св. Иринеј Лионски

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Да,да...то је посебна прича.Залуђени Македонци који причају како потичу од Александра Македонског,краду грчку историју,а читав свет им се због тога подсмева.Ја стварно не знам ко може бити таква будала па поверовати у ту причу 0102_laugh.

"Зло чинити од зла бранећи се,ту гријеха нема никаквога" - Његош

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Evo i ja da se upisem.

Italija.

Lepa zemlja, kako je italijani zovu "Bel paese", prelepa arhitektura, Firenca, Rim, it'd su muzeji na otvorenom. A i danas prave lepe kuce, srede lepo dvorista sa nenakvim palmicama, urednim travljakom i slicno. Manje vise kao ameri samo sto italijani zidaju kuce a ne prave ih od drveta. I boje koje preovladjuju su oker, drap, svetlo naranzdasto, mislim na boje fasada.

Evo jedan primer

1202871307t89g2D.jpg

Mozda je kuca malo raskoznija od prosecnoh ali manje vise su takve.

Ali treba uzeti u obzir da italijani u velikom broju zive sa roditeljima, tako da u kici kao sto je ova obicno zive baba, deda, sin, snaja i unuci.... :)

Mada nije pravilo.

Ili ovako nesto:

3674233-tipica-casa-italiana-in-giallo-e-verde.jpg

Ovo su tipicne boje italijanskih kuca. Cela italija je u tim bojama ili slicnim.

Zgrade su retkost, i nisu nikada previsoke, 5-6 spratova. ja do sada nisam video soliter od desetak spratova u Italiji. Osim u Genovi, ali ona je malo specificna.

Paesi-La-stazione-di-Genova-Brignole-dalla-facolta.aspx.jpeg

Evo i ovde se vidi da su om zgrade tu negde -5-6 spratova i to je ono sto bi mi zvali "drustvena imovina". Imaju italijani i to. Drzavne stanove, za koje se konkurise, sabiraju i oduzimaju bodove i prvi sa liste dobiju stanove. I posle ne mozes da budes izbacen iz njega, ni ti ni tvoja deca. Skoro identicno nekadasnjim nasim "drustvenim stanovima" samo sto se ovde placa stanarina koja je bliza realnoj ceni.

Kuce se grade i otplacuju 20-25 godina. da ne pomisli neko da je to "jeftino" ali se sredi cakum -pakum. Kuca, grejanje, dvoriste pa se useljava. Imaju Italijani varijantu da se ne placa nekakav porez ako ti kuca nije zavrsena i mada je to retkost, ja poznajem jednoga koji nije ugradio neka vrata na potkrovlju bas zbog toga.

Dvorista lepo stede, kao ameri, neko drvce, palmica, travljak i slicno.

Nastavak sledi ....

Svaka čast Vučiću! Spasio si Srbiju iz ruku lopova i društvenih parazita! 

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Јесте, али то колективно испирање мозга и народ који се понаша као хипнотисана гомила су ипак за неку другу причу и другу тему. Да не кваримо ову која је заиста лепа. :)

Наше учење је сагласно са Евхаристијом, а Евхаристија потврђује учење.

Св. Иринеј Лионски

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Да,да...то је посебна прича.Залуђени Македонци који причају како потичу од Александра Македонског,краду грчку историју,а читав свет им се због тога подсмева.Ја стварно не знам ко може бити таква будала па поверовати у ту причу 0102_laugh.

Oduvek je mnogo Slovena zivelo u Tesalonikiji,narocito u Solunu,i glavari Ruske crkve Makedonce nazivaju Makedonski Slovene.Makedonci kazu-sta ovi lupaju?

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Italijani su vredan narod. I mi smo ali vise na recima. Italijani rade, kao i ostatak zapada. Imaju bas , sto bi se reklo, kulturu rada. I postovane za one koji rade. Ti neces nikada cuti od italijana, a kod nas ces redovno cuti, ma on je sljaker ili nesto slicno. Ovde ljudi rade i nemaju sa tim problema. Sasvim je normalna stvar da ljudi u pauzi za rucak, svrate na kafu u radnizkom odelu, radnickim cipelama, moleri, zidari, umazani sa malterom, u centru grada, sasvim normalno, kao da su parkirali ferari i svratili na kafu.

I vaspitavaju se od malena da rade. Jedno od iznenadjenja koje sam ja doziveo je bilo kada sam se sprijateljio sa tipom koji ima nekoliko autobua, sto linijskih sto medjugradskih (onih sto kostaju oko milion evrica) i tip me upoznaje sa zenom, ja se rukujem za njom a njoj ruke tebra tvrde od rada kao tezaku. Ona pored sveg tog bogatstva radi u fabrici za platu. E to se kod nas ne desava. Na zalost.

Svaka čast Vučiću! Spasio si Srbiju iz ruku lopova i društvenih parazita! 

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Ја бих Вам писао о Скопљу (Охриду, Куманову, Прилепу, Битољу, Кичеву...), јер сам скитница на релацији Београд - Скопље. Али, ту се заиста нема шта рећи. Тако, нема баш нечег занимљивог. Али, ако се сетим, и пратећи ову тему стварно може нека сијалица да се упали, ја ћу обавезно писати.

Што се тиче људи тамо - исто као и овде, јер је исти народ. Инфраструктура - исто... Бриге и проблеми - исто. Једино бих могао да дам сликовит развој Скопља у последњих пар година, који постаје "Античка престоница", где се политичка "елита" здушно труди да народу објасни да они нису Словени, већ да су директни и једини потомци (!) Александра Македонског. То најбоље сведочи споменик Војник на коњу (или Александар Македонски) и Тријумфална капија у центру Скопља. Али, и развој Тетова, Гостивара и, рецимо, Кичева у последњих пар година, који постају Техерани. Све што је некада било Српско - Македонско, претвара се у Шиптарско. Деструкција а ла Косово и Метохија... Нажалост! Више ћу се укључити накнадно... Ако ово уопште некоме и помаже и даје икакву слику. :)

Хвала! Помаже како да не, баш то, слика са терена је и најпотребнија! :)

Et cognoscetis Veritatem et Veritas liberabit vos.
"Овако вели Господ : ево, што сам саградио ја разграђујем, и што сам посадио искорењавам по свој тој земљи. А ти ли ћеш тражити себи велике ствари? Не тражи..." Јер. 45, 4, 5.

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Evo i ja da se upisem.

Italija...

Хвала, Жељко. Ја сам у Италији био 9 дана на екскурзији и сотала ми је у најлепшем могућем сећању... Визуелно ншто најлепше што сам видео од крајева... Наравно, вероватно делом и због екскурзије, али је прелепа у сваком случају...

Et cognoscetis Veritatem et Veritas liberabit vos.
"Овако вели Господ : ево, што сам саградио ја разграђујем, и што сам посадио искорењавам по свој тој земљи. А ти ли ћеш тражити себи велике ствари? Не тражи..." Јер. 45, 4, 5.

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Vole kola Italijani, vazda izglancana, lepa, nova, aluminijumske felne, oni naocare za sunce, ulje u kosi a rezervoar prazan .... tipicno italijanski...:)

Hrana. Italijanska kuhinja i espreso su najbolji na svetu. Za italijane. Doduse i ne grese puno, klopa im je sjajna, imaju puno tih nekakvih sosova za testenine, koriste milijardu travki kao zacine i slicno. I puno vremena posvecuju hrani a jos vise pricanju o hrani, to jest spremanju iste. Probajte da zamislite dva srbina kako sede u baru i jedan objasnjava drugom kako je skuvao pasulj sa rebarcima i sta je sve stavio od zacina.... to je prilicno uobicajeno kod jednog dela italijana a kod nas skoro nezamislivo. Barem meni se cini...:)

Svaka čast Vučiću! Spasio si Srbiju iz ruku lopova i društvenih parazita! 

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Придружите се разговору

Можете одговорити сада, а касније да се региструјете на Поуке.орг Ако имате налог, пријавите се сада да бисте објавили на свом налогу.

Guest
Имаш нешто да додаш? Одговори на ову тему

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Чланови који сада читају   0 чланова

    • Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
×
×
  • Креирај ново...