Jump to content

Otac Marijan Knezevic Stave kod Valjeva

Оцени ову тему


Препоручена порука

Veruje se da se u toj svetoj tajni potapaju zaboravljeni gresi,

Текст је толико климав да не знам шта да кажем. Опет, не може о.Марјан одговарати за писца текста.

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Текст је толико климав да не знам шта да кажем. Опет, не може о.Марјан одговарати за писца текста.

Па добро све је то слободна презентација , да не кажем , слободна мисао писца овога текста .

``А ти Србијо, куда си пошла за Европом? Ти никад ниси ишла њеним путем и никад за њом. Ти си имала своју мисао, своју веру, свога Господа и свој пут. Назад на своје, ако хоћеш да се спасеш и преживиш. Са туђе бљувотине врати се своме Христу и он ће те осветлити и спасити"

Свети Николај Српски

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Интервју: Отац Марјан Кнежевић

Недалеко од Ваљева, на путу ка Лозници, смештено је село Ставе. Ово место смештено испод Медведника, постало је познато по парохијском свештенику Марјану Кнежевићу, који верно служи Богу у сеоској Цркви Преображења већ 30 година и чије молитве чудотворно лече и помажу. Отац Марјан Литургију служи сваки дан, поштујући типик Светога Саве. Са свих страна наше отаџбине верници хрле у Ставе. Има их из Суботице, Врања, Београда, Лознице, Краљева… На молитву код оца Марјана долазе људи разних професија. За помоћ се обраћају ђавоимани, неми, оболели од рака, брачни парови који немају децу… Због великог прилива народа, црква се тренутно проширује за 50 квадрата. Такође се изграђује црквени дом, у коме ће верници моћи да преноће.

Један део редакције „Гласа са Цера имаo је част да их отац Марјан у својој кући прими и поучи се радосним духовним саветима, које радо делимо и са читаоцима нашега часописа.

Оче Марјане, тренутно је у свету актуелна епидемија тзв. „свињског грипа“. У почетку смо некако били далеко од свих тих дешавања, вирус се прво појавио у осталим деловима света, да би на крају, ипак, дошао и до нас. У „моди“ је сада вакцинисање народа, међутим, вакцина нема у толикој мери да задовољи све потребе. Шта нам је чинити и има ли места за панику?

Сматра се да је сада овај грип, који је успут речено произведен у некој лабараторији, по некима бр. 11, да би требало да се појави грип и бр. 12 и да ће он бити још опаснији по човечанство. У Дивјеву су се молили Пресветој Богомајци шта да раде, како да се заштите, и пре него што се званично појавио тзв. Мексички или свињски грип. Богомајка се јавила једном старцу са саветом: „Постоји вакцина од било ког грипа, али она није материјална, него духовна: Покајање, исповест и Свето Причешће. Ето, то је једина, најбоља и најзначајнија вакцина против овог грипа, па и сваког другог. Све Свете Тајне, Свете врлине су основне вакцине против свих болести и невоља. Јер ако смо ми Господњи, ако је Господ наш Цар царева и Господар Господарева, наш Отац небески, и ако му се молимо, зар нам неће услишити молитве. Који ће отац, кад му син тражи хлеб, да му да камен? Ми православни се не плашимо свих тих вируса и бактерија, зато што смо Господњи. Нека силе мрака раде свој посао, али нека знају да нам не могу ништа. Шта је рекао Достојевски? „Ако сам ја и Бог на једној страни а цео свет на другој, ми смо у огромној већини“.

У Српској Православној Цркви дувају неки нови ветрови. Један део владика и свештеника не поштује каноне Светих Отаца и самовољно уводи реформе у црквеном животу и служењу. Чији су они најамници ако не слушају своју Цркву?

Не бој се мало стадо, рекао је Господ. Када дође до напада на православце, мислим да ће мали број духовника остати при својој вери. Јер ће рећи: Па, знате шта, донета је одлука да ми можемо малчице да накрњимо календар, па Литургију, па мало ово, па мало оно… Јер потребна је сада да се направи мала пукотина. У зубу уколико настане само мала пукотина, каријес се онда одмах појављује. Тако исто и у Православљу, док нема пукотине на који ће ђаво ући, дотле је све добро. Они стварају све те реформе као да је то нормално. Изменили су сада једно, потом ће нешто друго и тако редом. Ја ништа не желим мењати, нека остане онако како су витезови и светитељи наши сматрали да треба да буде, и канони, и апостолска правила како је било нека буде навек века. Стоји записано: Ко једни цртицу из Закона измени, научи друге људе другчије, лакше би му било да камен воденички узме и баци се у море, него да то уради. Господ је рекао: Небо и земља ће проћи а речи мој неће проћи. Па онда, не само речи Светог Писма, него и канони и апостолска правила, једном речју Свето Предање. Ко се тога одриче он се одриче и Православља! Православље је правоверје и правоживљење. Не може једно без другог! Хришћанин који нема и једно и друго као да има једну ногу, да је ћопав.

Ветрови отпадништва дувају и у осталим помесним црквама. Васељенски патријарх Вартоломеј је био пилот турске авијације. Значи био је добар за турску војску, а сада је подобан да буде патријарх. У Петербургу су убили епископа. Освећивао је неку банку и притом јавно критиковао слободне зидаре. То му нису опростили и у чашу киселе воде су му сипали отров, и након два сата нађен је мртав.

Широм планете све је више екуменистичких молитвених општења, састанака, којекаквих договора, тобоже све у име љубави, толеранције, мира и просперитета. Да ли су екуменисти свесни у шта се упуштају?

Недавно сам читао једну књигу у којој пише да је један руски монах на проскомидији поменуо енглеског службеника, који је био англиканске вере. Тај исти монах оде код једног старца, исприча му да се за олтаром молио за иноверног, и старац када је то чуо, да му три године епитимије да не служи. Монах није био задовољан старчевом одлуком, те оде код другог старца, који му забрани да до краја свог живота служи Литургију. Врати се назад у свој манастир, саопшти свом игуману шта га је снашло. Игуман се запрепасти његовим речима и каже му: „Само ти служи, не знају они ништа“. Монај га послуша, и у току службе крв му поче тећи из носа и уста. Није му било спаса, убрзо затим је и преминуо. Са Богом нема игре. Ко је свештеник он је и свештеник по Духу, зато му је живот стално у опасности. Опасна је делатност бити православни свештеник а не бити како ваља То ти је метак у цеви, само гледаш кад ће да те убије.

Код Вас у Цркву долазе људи који болују од разних болести. Они пристижу са вером и надом да ће их Господ, Вашим посредничким молитвама излечити. Једна од седам Светих Тајни је јелосвећење коју Ви служите. Можете ли нам нешто више рећи о њој?

Свети Варсануфије Оптински говори да се у Св. Тајни јелосвећења потапају водени греси, или другим речима заборављени греси, а они некада могу бити узрок болести. Зато је она тако делотворна. Код мене у Цркви пуно је народа на јелосвећењу. Болују и ишту помоћ због тумора на мозгу, шизофреније, падавице, магије… Има и оних који ми замерају овај чин. Чињеница је да се та молитва чита у само неколико православних храмова на свету. Ту молитву треба да служи седам свештеника и због тога многи одустају од ње. Ја само читам молитву а Господ је тај који помазује народ. За свештеника јелоосвећење није обичан чин, велика је то борба, то ти је као кад извлачиш некога из бунара. Молитва је духовни напор. Господ ту исцељује, ја се трудим да се одговорно понашам. У супротном, ако сам превише самоуверен и мислим да све могу, тада сам у прелести. Господ може све, док ја могу бити спреман да му служим и да се помолим.

Исто тако, требало би пазити за кога се молимо. Једном сам се молио за некога, за кога нисам требао, и у року од три дана ногу сам сломио. Ја лично не гледам за кога се молим. Зато касније примећујем да ме боле леђа, једва идем… Наравно да се треба молити за своје ближње и пријатеље, међутим, проблеми за нас настају кад се молимо за људе који се бавом магијом, за самоубице, сатанисте итд.

Какав је Ваш став по питању колико често и на који начин треба приступити Светом Причешћу? И по овом питању има оних који неодговорно позивају вернике да приступе Светој Чаши, а има и међу верујућима оних који се недостојно припремају за Свето Причешће.

Блаженопочивши патријарх †Павле написао је добар чланак о овом питању, у коме он између осталог каже: „Некоме не треба дозволити да се причести никада, чак и да годину дана ништа није јео. Онај ко пости сваки пост, као и сваку среду и петак, може се причешћивати и чешће, али да опет уз молитву, покајање (исповест) и уз сагласност свога духовника буде достојан причешћа. Поготово се ово односи на нервне болеснике, само да не богохуле, јер им је то један од најжешћих лекова. Ево на пример овде код нас, једна је жена захваљујући причешћу оздравила од схизофреније. Она више не пије лекове, сада су јој само молитве потребне. Схизофренија је у ствари једна тешка врста ђаволске поседности. Недавно смо имали случај са женом из које је изашло седам демона. Прва три која су изашла су рекла: Ја сам демон богохулства, ушао сам у тебе због богохуљења твојих предака, ја сам демон блуда, ја сам демон који је ушао у тебе да не слушаш родитеље, да би, затим, после извесног времена опет два изашла. Кад је изашао шести бели дим код седмог из одела жене нешто је пукло. Мени су долазили људи којима је после прочитане молитве из носа и уста излазио бели и љубичасти дим. Једна жена ми је, док сам јој читао молитве за истеривање злих духова, стално говорила: Пусти ме, хоћу да га убијем!“ Таман дођем до пола молитве, кад поново чујем: Узми нож и убиј Марјана!“ То јој демон заповеда шта да ради.

Разговор водили:

Милан Старчевић и

Пантелија Петровић

http://glassacera.wo...B2%D0%B8%D1%9B/

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Ја верујем ! И зато хоћу мог унука Јована да водим код њега . Нека се нико ненађе увређен мојим инсистирању ! Дављеник се хвата за сваку сламку .

i treba da verujete

o ocu Marjanu sam cula sve najlepse

potrazite na internetu adresu ili telefon ,mozda da nazovete Valjevsku Eparhiju pa da vam oni kazu br telefona,mozda i znaju kad su bogosluzenja

a ja da sam na vasem mestu sela bi u kola i otisla kod njega na razgovor

није битно ко сам ја, већ ко си ти !

Link to comment
Подели на овим сајтовима

оцу Маријану свака част...

ја искрено нисам поборник ове врсте Црквеног туризма...

сељакања из манастира у манастир и из Цркве у Цркву..гледајући где је "већа" благодат..

Искрено поред моштију Св.Платона Бањалучког...не могу да видим ...где би морао ићи да будем уз светињу...до тамо..

Светиња је светиња...а наша вера нас лечи..духовно и физички...

мада и за то ..више мислим да је до наших животних избора и слободне воље...него до неке жеље Бога да нас казни раком плућа или сл...

да би показао Господ своју моћ...

Има Господ бољих начина за то :)

Magen VeLo Yera'e

מגן ולא יראה‎,

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Brate Jašo poslaću ti telefon pp, mada si verovatno do sada već i našao...

Χριστὸς ἀνέστη ἐκ νεκρῶν θανάτῳ θάνατον πατήσας, 

καὶ τοῖς ἐν τοῖς μνήμασι ζωὴν χαρισάμενος...

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Хвала свима на труду и бризи добавио сам телефон и покушавам да оца Маријана да добијем имам три броја али је врло тешко .

a ja da sam na vasem mestu sela bi u kola i otisla kod njega na razgovor

Тања то и имам у плану да урадим ако Бог да већ за викенд у суботу !

``А ти Србијо, куда си пошла за Европом? Ти никад ниси ишла њеним путем и никад за њом. Ти си имала своју мисао, своју веру, свога Господа и свој пут. Назад на своје, ако хоћеш да се спасеш и преживиш. Са туђе бљувотине врати се своме Христу и он ће те осветлити и спасити"

Свети Николај Српски

Link to comment
Подели на овим сајтовима

  • Гости

Он је заиста сјајан човек и велики црквени радник и молитвеник, али морам да признам да се са неким његовим ставовима у интервјуу не слажем. Из овог интервјуа са о. Марјаном има толико веома спорних детаља, али не бих сада да залазим у то. наравно, то не умањује његову светост и молитвеност, али и не може свести на апсолутну истину. Имамо са друге стране људе који имају другачији поглед, па су исто велики молитвеници. Просто, у Цркви се не може свести све на једнобразност и једноумље. Нисмо секта, то само раде у сектама. Сви су исти као штанцовани. Код нас је плуралитет мишљења нешто најнормалније. Ево, ја се не слажем са многим стварим акоје је изјавио о. Марјан али га такође и веома ценим и поштујем и сматрам великим молитвеником. Верујем да то ради из велике ревности, у то нем сумње али често се претера у проблематичним ставовима.

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Meni je drago kada cujem da je crkva puna i da se narod sabira na Liturgiju ali ne volim bas ovakve stvari. Smatram da iskrena i usrdna molitva, vera u Gospoda pomazu pa molitve imaju isceliteljski efekat. Verujem da su u nekom momentu usrdne molitve oca Marijana pomogle nekome konkretno jer sam i sama osetila sta to znaci ( ne mislim na njegove molitve, rec je o jednom kaludjeru u jednom manastiru ) ali nikada od takvih ljudi, velikih molitvenika ne bih pravila, Bog da prosti, neke isceljitelje kod kojih se ide organizovano, busevima, ceka se u redovima ... to mi nekako ima vise neku magijsku notu nego pravoslavnu, no tako je to u nas Srba :)

Sve sto dise neka hvali Gospoda !

Link to comment
Подели на овим сајтовима

  • Гости

Ево, мени није јасно шта значи да се молимо за некога "за кога не треба"? Нећу, рекох, да улазим у све мистичне сфере појединих изјава али заиста ми многе ствари нису јасне. Верујем да је то због тога што сам на веома ниском духовном ступњу.

Може човек ногу да сломи и да се не моли и да се моли. Оно што се слажем са о. Марјаном јесте да је Света тајна јелеосвећења веома значајна молитва.

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Драги, јеси ли се чуо са о. Марјаном?

Иване немам времена на послу сам , али супруга покушава да га добије ,имамо три броја телефона и веомааааааа је тешко га добити . Јовану је сутра пети рођендан и у суботу ћемо ј и супруга сести у ауто и отићи до њега па макар на виђење са оцом Маријаном и да се , ако није он у могућности тада да ну очита молитве , барем да се договоримо када можемо да дођемо поново и да се Јовану посвети мало више или незнам ни ја како већ . А у недељу с Божијом помоћи ћу Јована да водим код наше Данијеле у њену перохијску цркву на јелоосвећење . Даће Бог да буде све уреду !

``А ти Србијо, куда си пошла за Европом? Ти никад ниси ишла њеним путем и никад за њом. Ти си имала своју мисао, своју веру, свога Господа и свој пут. Назад на своје, ако хоћеш да се спасеш и преживиш. Са туђе бљувотине врати се своме Христу и он ће те осветлити и спасити"

Свети Николај Српски

Link to comment
Подели на овим сајтовима

...А у недељу с Божијом помоћи ћу Јована да водим код наше Данијеле у њену перохијску цркву на јелоосвећење . Даће Бог да буде све уреду !

Моје мишљење је да ћете и ту (у парохијској...) наћи помоћ Божију, било да молитву чита "чист" или "нечист" свештеник.

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Придружите се разговору

Можете одговорити сада, а касније да се региструјете на Поуке.орг Ако имате налог, пријавите се сада да бисте објавили на свом налогу.

Guest
Имаш нешто да додаш? Одговори на ову тему

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Креирај ново...