Jump to content

Атеистичка група на ФБ "Стоп веронауци"

Оцени ову тему

Препоручена порука

На друштвеној мрежи Фејсбук одавно постоји група Стоп веронауци и индоктринацији деце. У опису ове групе наведене су грубе неистине о веронауци као инструменту клеркализације друштва и пошто је опис преопширан и несмислен нећу све наводити. Религија се спомиње у једном крајње негативном и подругљивом контексту иако сви знамо да је веронаука изборни предмет у школама и да нико никога не тера да те часове похађа. Исти је случај и са грађанским васпитањем, такође изборним предметом.

Међутим о грађанском васпитању и концептима истог није нигде ни слова написано. То наиме није индоктринација, већ је индоктринација само веронаука.

Чланови групе постављали су разне теме и у самом старту ова група је вероватно била замишљена као дијалог и покушај да се скрене пажња на њима знане негативне концепте вере и веронауке. Чланови групе и администратори углавном су били припадници Атеиста Србије. Расправе су се водиле са верницима. Међутим својим боравком у групи и покушајем дијалога, као и многи други верни искусио сам заправо праву страну и циљ те групе а то је да се ми прикажемо у негативном контексту као нетолерантни и примитивни уз истовремено наметање концепта како је вера измишљотина. Гомиле увредљивих слика, апсолутно несланих шала и понижења само су се ређали.

Маниром селективног брисања коментара и провоцирањем верника чланови и админи ове групе показали су изузетан степен нетолеранције према сваком другачијем мишљењу. А за то су углавном највише оптуживали вернике. Брисан је сваки разуман пост који би неког могао да наведе да и посумња да ова скупина није у праву. Више пута сам био избачен и враћен у групу под образложењем да сам покварена плоча, да верујем у деда мраза и сл....

Поред тога, отворено је вршена пропаганда и ништа се није имало посебно замерити са њихове стране против нпр сатанизма и сатаниста, иако сами атеисти заступају наводно став да су и против тога. Зашто стоп веронауци, а позивање на увођење Шандора Ла Веја у школске програме ? Поједини су и до тога ишли.

Али био бих једностран да кажем да су само атеисти били бабароге и у неку руку разумем њихов бес према вернима. Многи верни показали су изузетан ниво некултуре и безобразлука. Ипак је то њихова група и свако ко заиста верује у Бога не би смео себи да дозволи онакве речи па ни на рачун атеиста, ма све и био испровоциран. Ћутање је увек опција и нико никога не тера да улази у дијалог, увредом одговори на увреду, па да се због лошег исхода тога љути. Степен нетолеранције био је у неку руку подједнак. Углавном због тога сам тада напустио групу. Други разлог је био то што је сваки мој смислен коментар и питање на које нису имали одговор бивао обрисан.

Недавно сам се подстакнут писањем свог пријатеља на групи, поново прикључио и затекао сличну ситуацију, где је поред познатих провокација извирила толеранција, и могућност дијалога са атеистима. Свако са мало стрпљења и праштања те умереног смисла за хумор, могао је да учествује у расправи са њима. То ме је изненадило исто као што ме изненадило и ћутање (или можда неприсуство) верних у групи. Наиме расправу са њима водили смо само ја и тај мој пријатељ. Некада смо претеривали ми, некада они, углавном дијалог је постојао. Њега су неколико пута избацили првенствено из хира, но увек су му и дозволили да се врати. Да напоменем није то био дијалог на дубљим основама, већ би се више могло назвати расправом. Највише речи је било о теорији еволуције и из ње проистеклим хипотезама, које су од стране атеиста биле приказане као чињенице и докази, иако оне то заправо нису....На доказе од стране нас верујућих, реаговано је са подсмехом и увредом а на наше шале упозорењем и бановањем. Истовремено њихове увреде су се ређале без последица...Но да похвалим овај пут није се прибегавало брисању и фабриковању контекста расправе. Мој мали узраст у вери није ми дозволио да водим неку озбиљнију расправу са њима, као ни мом пријатељу јер много позванији на то би био неки теолог.....

Но да не дужим даље, волео бих да чујем мишљења људи на ЖРУ о томе, наравно и верних и атеиста. Више пута сам припаднике групе упутио на овај форум, као извор одговора на многе њихове незнањем изазаване недоумице и заблуде о вери.

Друго питање је питање позивања атеиста на присуство, па и учествовање у св Литургији, јер је наш задатак као верних управо да позивамо све људе на заједницу у св Духу кроз св Литургију. Ја сам то питање кроз дискусију покренуо на групи и нисам добио никакав смислен одговор на њега од стране атеиста. На основу расправе увидео сам наиме да су у једноставно у питању људи са заблудама о вери као некаквој наметнутој бабароги, који се више подсмевају из непознавања вере него из стварне мржње према Богу и зле намере према вернима.

Поздрав свима, Бојан

Подели на овим сајтовима

• Одговори 252
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Шта друго очекивати од дружине са изразито секташким менталитетом и методологијом деловања. Не треба претерано обраћати пажњу и тиме им чинити услугу - дизати им рејтинг, давањем медијског простора и значаја. Безначајни су. У то сам се лично уверио. Нека их нека причају.

Подели на овим сајтовима

• Гости

Предлажем да постављаш исечке из дискусија да видимо о чему се ради. Иначе, не препоручујем нашим чћлановима да иду тамо и дају им беспотребан легитимитет, а ако они желе нека дођу овде и изнесу своје аргументе за такве тврдње.

Увек су ми били смешни а уједно и некако убоги они који граде своје постојање на негирању некога или нечега па макар то била веронаука, хомосексуалци, ови-они...

Подели на овим сајтовима

Samo što dalje od tih grupa koje u svojim tagovima imaju taj naziv "ateisti srbije".To je jedna svježe zagrijana omladina sa po kojim razmaženim starcem u nekom romantičarskom zanosu,gdje će oni navodno da ruše "dogme i neznanje" a od same svoje grupacije su za vrlo kratko vrijeme napravili ideološku skupinu slobodoumne dječurlije,gdje su krenuli da čak i satanizuju svoj pokret tako što su pozivali ljude da uzmu takozvanu „raskrštenicu" i tako se javno odriču vjere.Pozivanje na odricanje i poklanjanje nekim idolima su radili znamo ko.Oni ako hoće da se bore protiv neznanja imaju prostora za to koliko hoće jer je naš narod na vrlo niskom stepenu po pitanju obrazovanja,ali za to treba ozbiljna akcija,velika volja i snaga...nego su odabrali jedan krajnje naivan put.I mi u Crkvi imamo obrazovanih arhijereja i sveštenika imamo i teološki fakultet pa ako imaju neki konkretan predlog gdje bi mogli da se udruže i tako zajedno utiču na obrazovne instutucije,neka kažu...Ovako svak svoj posao.Treba ispravljati naše ljude iz Crkve i ne davati im blagoslov da tamo gube vrijeme i energiju.

Подели на овим сајтовима

pa, da li je sve u ignorisanju? imamo valjda i primere svetootacke koji su duboko obrazlagali i najdublje i razne uopste istine vere, ne bi li veru priblizili svima, preko sebe samih, tako da mislim da ne treba uvek pribegavati cutanju, sklanjanju-bezanju, nego se ponekad suociti sa valjanim argumentima, zivim svedocenjem vere, i uvek je bitan nacin-kako; cini mi se nekad da i argumentovano i sadrzajno dobro, ako nije izneto smireno, suzdrzano itd, prosto nekako u duhu vere, ne dopire do srca i uma drugog; kako rece patrijarh-reci blage a argumenti jaki

Подели на овим сајтовима

припремићу исечке из дискусија....а сачувао сам и целе дискусије у wordu, но то ће бити са доста недостатака, јер као што сам и напоменуо аргументи су им поред потурања хипотеза као чињеница, такође и вређање и понижавање, тако да нема шта много да се види...осим мучних настојања и покушаја да се дискусија уведе у неки нормалан ток. У неким моментима је то и успевало те из хаоса понекад са њихове стране извири разум...Као што се код нас због наше мале вере јављала неразумност према њима. Но по мени то није повод за одбацивање...Некако ми мило кад им праштамо....Јер се и код њих помолило какво-такво праштање и наговештај жеље за дијалогом, што им пре није било својствено....

Додуше то је далеко од разума, тешко је нешто смислено закључити и свести на крајњу умереност и разумевање расправљајући са много људи и о много тема.... али хајде де...

Стога сам мишљења да те људе ипак треба, поред учења дијалогу, првенствено позивати на покајање и заједницу кроз св Литургију и не одбацивати их тек тако, сматрајући их изгубљенима....

И сам сам у једном периоду свог живота нажалост био изузетно велики неверник и богопротивник, па сам руковођен између осталог и сопственим искуством закључио да треба тражити начине за дијалог са њима.... Можда и грешим....

Подели на овим сајтовима

Ja sam odavno shvatio da je upravo verska neinformisanost i nepoznavanje sopstvene vere glavni krivac za veliki broj deklaisanih pravoslavaca... Vrlo je moguce da bi intenziviranje verske nastave dovelo do smanjenje tog broja...

Bas mi skoro komsija objasnjavao da su "pravoslavci bolji od katolika jer katolici se ispovedaju svestenicima a pravosalvci 'fala bogu nemaju takve gluposti" ... naravno, ne treba da napominjem da komsija u crkvu ulazi jednom u dve godine kad treba da presece kolac za slavu... i svetog nikolu slavi uz prasence i rostilj.

PS. i da, naravno... pakao je konkretno mesto ;)

пре 39 минута, haveaniceday рече

Lek protiv kovida postoji. 

Подели на овим сајтовима

Предлажем да постављаш исечке из дискусија да видимо о чему се ради. Иначе, не препоручујем нашим чћлановима да иду тамо и дају им беспотребан легитимитет, а ако они желе нека дођу овде и изнесу своје аргументе за такве тврдње.

Увек су ми били смешни а уједно и некако убоги они који граде своје постојање на негирању некога или нечега па макар то била веронаука, хомосексуалци, ови-они...

Оче, ту се углавном ради о групици наложених клинаца. Ретко је ту присутан неки озбиљан члан АС. Зато не треба трошити време и енергију.

Подели на овим сајтовима

Bas mi skoro komsija objasnjavao da su "pravoslavci bolji od katolika jer katolici se ispovedaju svestenicima a pravosalvci 'fala bogu nemaju takve gluposti" ... naravno, ne treba da napominjem da komsija u crkvu ulazi jednom u dve godine kad treba da presece kolac za slavu... i svetog nikolu slavi uz prasence i rostilj.

PS. i da, naravno... pakao je konkretno mesto ;)

Значи твој комшија слави св. Николу једанпут у две године...

За почетак би било лепо од тебе да комшију ''православца'' покушаш да убедиш да се св. Никола слави сваке године?

"Господ је неизрециво милосрдан, али нам се даје у мери у којој смо ми, надарени неограниченом слободом, спремни да Га примимо"

Архимандрит Софроније

Подели на овим сајтовима

Значи твој комшија слави св. Николу једанпут у две године...

За почетак би било лепо од тебе да комшију ''православца'' покушаш да убедиш да се св. Никола слави сваке године?

MIslio je vjerovatno na dva puta u toku jedne godine.

Taj drugi put je vjerovatno mislio na ritualno prinošenje badnjaka za badnje veče.Mada je to ispred Crkve.

Подели на овим сајтовима

Не.

Мрачњак написа: ''једном у две године, кад треба да пресече колач за славу''...

"Господ је неизрециво милосрдан, али нам се даје у мери у којој смо ми, надарени неограниченом слободом, спремни да Га примимо"

Архимандрит Софроније

Подели на овим сајтовима

Голубе, не цепидлачи, и не спамуј тему.

Пробај да оно једном у две године схватиш као веома ретко.

Катодна цев све трпи, а интернет свакога.

Подели на овим сајтовима

Ja sam odavno shvatio da je upravo verska neinformisanost i nepoznavanje sopstvene vere glavni krivac za veliki broj deklaisanih pravoslavaca... Vrlo je moguce da bi intenziviranje verske nastave dovelo do smanjenje tog broja...

Ja se lomim izmedju tvog misljenja i onog da je verska losa jer bi autoamtski stvorila broj vernika.

Zavisi ako na verskoj nastavi uce sta hriscanstvo uci i ne pricaju da je miroljub petrovic neki naucnik u sluzbi hriscanstva meni je to ok ... a mene to upravo brine.

oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide  things by zero. 

Подели на овим сајтовима

Не могу се верници створити аутоматски - то је ствар призива, и личне одлуке, која се не дешава тек тако, зато што ти неко нешто исприча или испредаје. Мислим да атеисти, генерално гледано, јако прецењују утицај који веронаука има на децу.

Петровић је, колико ја знам, макар међу београдским вероучитељима предмет спрдње колико и на ЖРУ или на АС.

Мирно спавај, имењаче.

:)

Катодна цев све трпи, а интернет свакога.

Подели на овим сајтовима

Guest
Ова тема је за сада закључана и нису омогућени будући одговори.
  • Креирај ново...