Jump to content

Господ, животиње и њихово спасење

Оцени ову тему


Guest - . . .-

Препоручена порука

  • Гости

Postanje0124.jpg



Моја мачка је данас болесна и некако се у породици спремамо за најгоре. Тифани имам пуних 11 година, и природно је да ће човек да се веже за малу живљуку. Неки ,,најстандарднији'' одговор на то да ли ће се животиње спасити итд. међу православнима је - неће, јер немају душу. Ипак, како читам Свето Писмо, не могу а да се не отргнем утиску да то ипак није тачно.
Пођимо редом. Сам Псалтир то говори више него најдиректније:
Људе и животиње спасићеш Господе.
Ово је из 35. псалма, који у свом натпису садржи За крај, то јест, то је есхатолошки псалам који се тиче последњих времена.
Господ, када је стварао животиње, прогласио их је ,,добрим.'' Мачка (или било која животиња) није прости случајни састав молекула, она је уметничко дело Божије љубави и премудрости.
Хтео бих да се осврнем на чињеницу да се животиње не спасавају ,,јер немају душу.'' Овај аргумент ми се увек чинио доста плитким, још док сам био млађи; данас ми делује просто сасвим погрешан.
Да објасним мало. Овај аргумент се практично заснива на дуализму и гностицизму - да је материја нешто лоше, пролазно, нешто што није подложно спасењу. Ипак, у светлу Христовог Оваплоћења, та лажна подела на ,,духовно'' и ,,материјално.'' Само зато што нешто ,,нема душу'' не значи да се неће и спасити.
Да мало објасним на смешном примеру. У Апокалипси Св. Јована Богослова се наводе 24 старешине које носе одежде на себи. Ту се поставља питање: јесу ли те одежде које старешине носе стварно праве, неживе одежде, или нека врста одеждоликог ангелског чина који постоји чисто да покрива голотињу? Ово друго тумачење је врло натегнуто, али једино оно објашњава појаву неживе материје у Царству будућем. Нису у питању само одежде - нова земља, ново небо, Нови Јерусалим, дванаест капија, све су то ствари без душе, али спашене ствари без душе.
Животиње се ретко ако и икад приказују као лоше у Светом Писму - скоро без изузетка оне се у Библији приказују као извршиоци воље Божије. Валаамова магарица, Авраамов ован запетљан у трње, утихнули лавови Данилови, Јелисејеви медведи, стока у пећини Христовог рођења, магаре на којем Христос улази у Јерусалим, рибе које на Исусову заповест пуне рибарске мреже - животиње су увек приказане као послушне Богу, за разлику од носилаца оног узвишеног дара, слободне воље (а у случају људи, оног најузвишенијег дара, а то је бити створен по лику Божијем).
Занимљиво је да су серафими, огњенолики анђели који окружују Господњи престо, управо приказани као људи са три пара крила (илити - животињских делова). Херувими, други анђелски чин, иде и даље од тога. У визији коју је имао свети пророк Језекиљ, ова бића су била виђена како имају четири главе, лављу, биковску, орловску и људску. Од те четири главе, глава бика је била ,,главна'' глава, врло необично за искључивост која се даје људима по питању спасења.
Ја немам проблем да неко каже да се животиње неће спасити. У крајњем случају, питање о томе зависи да ли је неко имао љубимца и колико се за њега везао. Уколико се није везивао, сматраће да се животиње неће спасити. Онај који се јесте везао ће веровати супротно. Али остаје питање доследности. Ако се животиње не спасавају, онда се не спашава ни нежива твар, те многе наше светиње, творевина преко које су многи нашли утеху и спасење (рецимо, путиру који су држали Тело и Крв Христову, икона Богородице Тројеручице) не представља ништа друго до најобичнијих алатки, које не садрже никакву лепоту по томе што су оно што јесу (тј. изображење Мајке Божије, свети сасуд у коме се налази многоцени бисер). А у крајњем случају, неће се спасти нити ће бити одеће у Царству, нешто што нам свете иконе итекако поричу.
На крају, просто што рече један свештеник:
,,Бог воли све животиње, а шта ће са њима да ради после свеопштег Васкрсења је на Њему да одлучи.''


извор

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Ja ocekujem da ce Bog da vaskrsne mog Djoleta. Prema ucenju Svetih otaca zivotinje imaju dusu koja je stvorena od zemlje ili vode,

koja se nalazi u krvi i koja je smrtna za razliku od ljudske duse odnosno duha.

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Зар нису Адам и Ева у рајском врту имали биљке (дрво познања добра и зла ; смокве, чијим су се лишћем покрили после греха... ) ?

Сходно томе, ако за биљке има места у рају ( и оне су жива бића, а немају душу ), зашто не би било места и за животиње?

Можда "лупам", али ја тако резонујем. :-

Потпис:

Надање је моје- Отац;

Прибежиште моје- Син;

Покров мој- Дух Свети;

Тројице Свесвета, слава теби.

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Pomislim na to kada mi majka pomene pricu o njenom pradeda stricu.Naime kazu da je njen pradeeda-stric bio travar (kazu da je bio ovako cudan), i da je uvek i svuda isao sa volom! Kada se ga sahranili, vo je ostao na grobu i posle tri dana na grobu i uginuo!

Sta je i kako je Bog zna!

Kako bese u besedi sv.Justina Celijskog ,, I sve ptice, zverovi treba da krive coveka zato sto je uveo smrt u ovaj zivot..." (ispravite me ako gresim)!

Ima li bese kod Jevreja kad se i kako se ubija na koser nacin!? Kazu da rabin ide toliko da ako zivotinja ,,trazi" i toplu vodu da je opusti ,on ce jj ugoditi sve dok ne dopusti zivotinja ne dopusti da je ubiju!

Link to comment
Подели на овим сајтовима

po meni je glavno pitanje-da li životinje mogu da imaju odnos sa Bogom,svestan i slobodan odnos (u prevodu-da vole Boga)-jer naš odnos sa Bogom definiše naše večno postojanje...

Zato kažem ti: opraštaju joj se gresi mnogi, jer je veliku ljubav imala; a kome se malo oprašta ima malu ljubav.


 


0526200500.jpg


Link to comment
Подели на овим сајтовима

Зар нису Адам и Ева у рајском врту имали биљке (дрво познања добра и зла ; смокве, чијим су се лишћем покрили после греха... ) ?

Сходно томе, ако за биљке има места у рају ( и оне су жива бића, а немају душу ), зашто не би било места и за животиње?

Можда "лупам", али ја тако резонујем. :-

дрво познања, па и плод тог дрвета НИЈЕ биљка, НИЈЕ ни дрво.

још мање су биле јабуке у питању.

и животиње су настале у ЕДЕМСКОМ ВРТУ, не Рају, пре човека.

и да, животиње ћемо опет видети у неком облику, али нико не зна у ком.

као што ни ми не знамо каква ће то бити тела без слабости.

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Da se životinje spase, po čemu su gresile da bi se spasle..? Bog ih je tako stvorio. Mislim da nemaju potrebu da se spase. Ali bilo bi lepo, i nadajmo se, da će i one da žive u budućem carstvu. Proglasite me ludog, ali ja ipak molim Gospoda da i mog mačora vaskrsne. Neka nađe i jednu mačkicu i ostalo mačije društvo pa sa njima nek juri u vek vekove, ali kad tad neka i mene nađe..))

неће бидне полова.

Link to comment
Подели на овим сајтовима

po meni je glavno pitanje-da li životinje mogu da imaju odnos sa Bogom,svestan i slobodan odnos (u prevodu-da vole Boga)-jer naš odnos sa Bogom definiše naše večno postojanje...

па цела творевина има однос са Богом преко првоствореног Адама, пре Пада.

по Паду, цела творевина је отишла у тандарију преко Адама.

после Пада, Христос васпоставља и васкрсава првобитан план освећења творевине и човека.

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Moje je kuče dobilo tumor kada ga je i moja baba dobila. Kada je baba počela da se leči, Tobiki je bilo sve gore. Kada je babi nestao tumor, Tobiki je postalo strašno loše.Živa je i dalje...

Kad je grdim i vidim kako se postidi i zagnjuri glavicu u šape, teško mi je da poverujem da nema dušu... Dok za mog zeca verujem da je nema, zna da ne sme jednu stavr da radi- da grize kablove, ali to naravno radi :))

šalim se. Uvek sam govorila da su životinje najmanje grehova učinile, a najviše ih ispaštaju.

Turn on, tune in, drop out

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Животиње немају удио у животу будућег вијека као ни биљке, ни камење нити вода нити ваздух, ни гравитација, нити електромагнетизам, нити свјетлост...... То да ће и животиње и биљке васкрснути настаје из помисли да ће будући живот имати налик садашњем, а све нас ће "одозго" посматрати Бог и смјешкати нам се и освјетљавати нас својом нестрвоеном таворском свјетлошћу. А ми ћемо се играти са својим псићем на ливади, води ти га у шетњу (неће бити потребно носити кесу за каку јер неће какити, нити поводац да се отме јер ће бити послушан, нити брњицу јер неће уједати) и након што обавимо шетњу, и оставимо пса кући, ићи ћемо на "вечерњу службу" гдје ће као и на свим другим службама, овај пут присутни Бладика бити Христос лично...

Живот будућег вијека не може ни да се замисли. Јер је речено да Бог дарује онима који Га љубе, оно што око не видје, нити ухо чу, нити до срце допре. Сав видљиви свијет чека свој преображај, па тако и сва материја ће добити нову форму постојања. Човјек као круна Божанског промисла израња из читаве материје и као миркокосмос у коме се преламају сви пријашњи и будући свјетови, микрокосмос кога је Христос вазнео на небо да пребива са десне стране Оца, једина је форма чији залог имамо да ће бити таква каква јесте...све остало можемо само да додајемо својој машити, али не видим која користи има од једног псића, акваријумских рибица или змије у терарујуму, у будућем вијеку гдје централно мјесто заузима созрецање и доживљавање истинитог Бога.

Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба.

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Vladika NIkolaj Velimirovic u svojoj kratkoj knjizi "Carev zavet" ima jedan vrlo zanimljiv opis buduceg zivota. Kratak, i naravno daleko od svobuhvatnog, ali bas vrlo zanimljiv. Procitajte, dopasce vam se...

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Придружите се разговору

Можете одговорити сада, а касније да се региструјете на Поуке.орг Ако имате налог, пријавите се сада да бисте објавили на свом налогу.

Guest
Имаш нешто да додаш? Одговори на ову тему

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Креирај ново...