Jump to content

Вести из Руске Православне Цркве

Оцени ову тему


Guest Alefshin

Препоручена порука

http://www.pravoslavie.ru/news/51744.htm

Баш док сам гледао ову лепу изложбу из Мањежа, на истом сајту нађох и ово, што се може применити и на нас.

Link to comment
Подели на овим сајтовима

  • Одговори 988
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

  • Гости

150 година Православља у Белгији

26 недеља феб 2012

Posted by radiosvetigora in Вијести

Оставите коментар

belgija-150.jpg?w=529

Архиепископ бриселски и белгијски Симон

У дипломатском представништву Белгије у Бриселу потписан је протокол о сарадњи Руске амбасаде, Бриселско-Белгијске епархије Руске православне цркве и организација руских сународника у Белгији, пише Патриархия.ru.

Докуменат су потписали амбасадор Русије у Белгији Александар Романов, Архиепископ бриселски и белгијски Симон и представник Белгијске федерације рускојезичних организација Ела Бондарева.

Докуменат предвиђа да се у Белгији у току 2012. године организују програми чији је циљ очување и промоција руског језика и културе, допринос процесу консолидације рускојезичне дијаспоре.

Главне активности ће бити посвећене 150-ој години православља у Белгији.

Link to comment
Подели на овим сајтовима

  • Гости

Вечерња с чином праштања у московском храму Христа Спаса

27 понедељак феб 2012

Posted by radiosvetigora in Вијести

Оставите коментар

prastanje-u-moskvi12.jpg?w=489

У Храму Христа Спаса Патријарх Кирил је служио вечерњу службу са чином Праштања, који претходи Великом посту. Почетком службе он се први покајао пред свештенством и пред свим народом, саопштава Итар-Тасс.

„Свјестан сам да као Патријарх могу такође некога растужити ријечима и неком непажњом, јер сви од Патријарха очекују пажњу. Али, нема се увијек снаге, а понекад ни разумијевања да се учини онако као би било правилно“, казао је првојерарх. Он је рекао да „сваки човјек носи на себи печат неке несавршености“. „И потпуно сам свјестан, да моје ријечи и дјела не радују увијек свакога. И данас, свјестан ове кривице пред многима, ја молим од свих вас опроштај. Благословите и опростите ми, оци, браћо и сестре“, казао је Патријарх Кирил, клекнувши на кољена.

Он је истакао значај изглађивања конфликата у животу, и на личном, и на друштвеном нивоу. „Подјеле каткад уништавају и јединство народа, јединство друштва, често и тада када народ стоји пред неопходношћу да ријеши историјске задатке“, казао је поглавар. По његовим ријечима, искуство нам говори да је често због непомирења, због немогућности изласка из конфликта, наш народ губио веома много, а некад и све.

Рецепт за савладавање конфликата даје нам Јеванђеље „Ако опростите људима њихове грешке, и вама ће опростити ваш Отац небески“, Патријарх је цитирао Јеванђеље по Матеју, које се у недјељу опраштања чита у храму. „И не може бити среће док Бог не опрости. Сваки човјек је грешан, њиме владају слабости, пороци, и сви имамо неке неспоразуме са ближњима. И нема другог пута да се збаци тежак терет гријеха, као опростити нашим ближњим њихове погрешке. Опраштање је велика моћ којом се стиче милост Божја“, увјерен је поглавар Цркве.

Link to comment
Подели на овим сајтовима

  • Гости

Московска Патријаршија: Хришћани у Сирији све више угрожени

27 понедељак феб 2012

Posted by radiosvetigora in Вијести

Оставите коментар

hriscani-u-siriji-ugrozeni.jpg?w=529

Архимандрит Александар (Јелисов)

Архимандрит Александар (Јелисов), представник патријарха Московског и све Русије при Антиохијској Патријаршији, саопштио је да се руска дијаспора у Сирији налази у опасности.

Животи Руса у Сирији су угрожени „од стране наоружаних опозиционих снага и њихових духовника, радикалног исламског свештенства“, казао је о. Александар у сусрету са патријархом Антиохијским Игнатијем IV.

„Молимо се даваоцу свих добара, Господу нашем Исусу Христу, да свештену земљу Сирију и њен народ благослови миром и напретком, и да припадницима свих религија у земљи омогући да живе у миру и слози“, казао је архимандрит.

По његовом мишљењу, интервенција страних земаља у Сирији довешће до грађанског рата и уништења хришћана.

„Након што је Генерална скупштина УН, упркос протеста Русије, недавно донијела резолуцију против актуелних власти Сирије, отворена је могућност уласка страних војних снага у ову земљу, као што је то било у Либији. Ово може довести до великог грађанског рата који ће трајати дуги низ година и бити праћен десетинама хиљада невиних жртава“, казао је предсједник Одјељења за спољне црквене везе Московске Патријаршије, митрополит Волоколамски Иларион.

Спољна интервенција ће, по његовом мишљењу, код многих муслимана бити схваћена као мијешање хришћанског свијета, а локални хришћани ће, као што је то било у вријеме Крсташких похода, „морати одговарати за акције агресора, понекад и својим животима. Хришћани ће постати таоци и прве жртве таквог војног сукоба“, казао је митрополит.

„Већ сада се може говорити о страној војној интервенцији у тој земљи – хиљаде милитантних екстремиста под маском опозиционих снага покренули су грађански рат у земљи. Екстремистичке групе, такозвани Џамати, које се састоје од милитантних вехабија, наоружаних и обучених из средстава страних држава, плански убијају хришћане“, објаснио је архијереј.

  • Волим 1
Link to comment
Подели на овим сајтовима

  • Гости

Подворје Московске Патријаршије у Дамаску губи паству

01 четвртак мар 2012

Posted by radiosvetigora in Вијести

Оставите коментар

podvorje-mp-damask.jpg?w=529

Настојатељ представништва Руске цркве у Дамаску при Антиохијској патријаршији, архимандрит Александар (Јелисов) изјавио је да долази до брзог одлива Руса из Сирије.

„Послије вета Русије на резолуцију Савјета безбједности Уједињених Нација за Сирију, положај руских грађана у овој земљи нагло се погоршао. Од стране тзв „Ослободилачке армије“ и вјерских радикала на њихову адресу се упућују пријетње о физичком обрачуну, предлаже им се да напусте територију сиријске државе, као ‘кривцима за погибију Сиријаца и њихове дјеце’“, изјавио је отац Александар у интервјуу за Интерфакс-религија.

„Увреде на рачун наших жена могу се чути у неколико дјелова Дамаска. Било је случајева да таксисти одбијају да возе, кад чују руски говор. Чак дјеца камење бацају на људе који говоре руски језик“, казао је свештеник.

Према ријечима оца Александра, зграда представништва Руске цркве није заштићена. „У садашњим условима, како сам их описао, бојим се да се у Дамаску не прекину редовна богослужења. Осим тога, и руске дипломате упорно савјетују да се то уради“, изјавио је он.

Парохија храма свештеномученика Игњатија Богоносца на подворју у Дамаску практично је нестала, пошто су је, прије свега, чиниле породице наших грађана, који су били у Сирији на службеној дужности, породице које су у пуном саставу православне. Они су сада напустили земљу и парохију чини не више од десетак људи.

Што се тиче духовног старања о руским војницима у Сирији, свештеник је казао да су они увијек заједно са својим породицама активно учествовали у црквеном животу. За дјецу из њихових породица неколико година су одржавани часови вјеронауке. Сада су остали само мушкарци, који се, колико је могуће, труде да дођу у храм.

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Придружите се разговору

Можете одговорити сада, а касније да се региструјете на Поуке.орг Ако имате налог, пријавите се сада да бисте објавили на свом налогу.

Guest
Имаш нешто да додаш? Одговори на ову тему

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Креирај ново...