Jump to content

Иконописање нестандардним техникама (вез, перле, цвеће, дуборез, на стаклу, пирографија итд.)


Препоручена порука

Мислим да има потребе за оваквом темом, како би се упознали и са нестандардним иконописима.

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Добро, хоћете нас упознати са њима или ми да замишљамо на основу наслова изглед?

Ви се бавите тиме?

Лепа је тема, а штета да остане само на наслову малтене.

  • Волим 1
Link to comment
Подели на овим сајтовима

Бог Вам свима дао здравља.

Када сам покренуо ову тему, стварно сам мислио и на остале технике а не само на пирографију. Лично сам почео да се бавим иконописањем пирографијом пре одприлике годину дана. Отишао сам у инвалидску пензију и неки свој мир сам нашао у изради ових икона. Почетак као и сваки почетак. Али кад почињете нешто у 58 година, онда није лако. Морам признати да сам јако задовољан колико сам напредовао за ових годину дана.

Примам све врсте критика и похвала за свој рад. Уколико утичу на моје даље усавршавање, бићу задовољан.

Први пирограф сам држао у руци негде око 1965.-1970 године. Покојни отац је направио први пирограф и читаву скаламерију је сместио у кутију од сапуна. Када сма крајем 2010. године покушао да се бавим пирографијом, дао сам брату да ми направи пирограф, али да могу да подешавам проток струје. Брат ко брат, а узгред му је електрони8ка и струка, направио је пирограф који је изгледао овако:

262y4o5.jpg

Прави пирограф сам купио у Лесковцу. Произвођач има и професионал, али ни овај ништа не заостаје од профи пирографа. Иначе пирографи у иностранству коштају од 250 до 600 Еура.

34obrsm.jpg

25hphcl.jpg

72w0ag.jpg

Пирограф ради одлично и за ово време је само једном био на поправци.

Произвођач пирографа ми је послао и жице од којих сам правим иглице за писање. Од исте дебљине жице, али различитих дужина, оставља се другачији отисак. Неки пут направим и по неколико иглица, да би добио уну која мени треба. Иначе направљене иглице не трају дуго, јер због грејања долази до пуцања. Додуше, зато се направи неколико иглица и онда није проблем.

j94mqe.jpg

Недавно сам пронашао код кинеза пирограф који доста рекламирају по иностранству, али лично нисам задовољан са истим. Наиме држи се доста далеко од дрвета где се оставља отисак, па је тешко цртати са те удаљености, док за шрафуру није лош, доста дуго се загрева и хлади. Ради као лемилица којиј можете променити врх.

21wpog.jpg

Суштина писања пирографом по дрвету је да проток струје загрева жицу и оставља траг на дрвету. Како је мало теже наћи добро дрво за пирографију, за сада радим на шпер плочи. Искуства за рад код тополовог шпера су одлични, код буковог за нијансу мало слабије, док је рад са егзотом јако захтеван. У скорије време ћу пробати са храстовим и липовим шпером. Можда пробам и са медијапаном, и мислим да ће ту бити најбољи ефакат, али ипак је структура дрвета друго.

Иконе проналазим на нету и покушавам да их што боље урадим. Сав колорит осим златне темпере и златне акрилне, се постиже искључиво јачином протока струје кроз жицу. Различите дебљине и загрејаности жице остављају различите трагове на дрвету.

Како се Огло потрудио да окачи све моје радове ( а није ми било тешко да их и ја окачима) који су на форуму Верујем, мени ништа не преостаје да наставим са објављивањем радова. Показани су радови од првих до последњег, којим сам свим верницима честитао Аранђелов дан и мислим да се види напредак. Будуће радове прво ћу их постављати на овом форуму па тек онда на другим.

Последња урађена од 19.11.2011. године је ова икона, коју сам управо данас завршио. Свим учесницима форума желим све најбоље и да се Света Петка моли за њих.

2jcew4y.jpg

Света Петка, Преподобна Мати Параскева, егзота шпер, димензија 30 са 40 см

Link to comment
Подели на овим сајтовима

pozdrav svima, Milance lep rad. Evo nesto u duborezu

<img src=

jes, kad bih znao da postavim sliku... moram da proucim to, nije kao pre.

Светост не може да сапостоји заједно са еластичном савешћу која трпи компромисе тамо где њима места нема.

Link to comment
Подели на овим сајтовима

  • 2 weeks later...

Др Венко, пронашао сам једну твоју (надам се да је твоја) икона. Уколико јесте којих је димензија и у ком дрвету је рађена.

2ntfr5z.jpg

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Успео сам да нађем и неколико икона од сламе. Аутор је Јелена Пастронијевић из Злота код Бора. Своје радове има изложене на сајту свеодсламе.нет

23wv0gy.jpg

Богородица Калушка, 33 са 39 см

ivj1fr.jpg

Богородица и Исус Христос

1038ora.jpg

Свети Илија

x1c0b7.jpg

Тајна вечера

Link to comment
Подели на овим сајтовима

  • 2 weeks later...

pozdrav dobri ljudi.....

drago mi je da postoji tema na netu posvecena pirografiji. Iskreno sa istom sam se upoznao pre godinu dana nazalost u zatvoru i sama pirografija kao nacin crtanja mi se svidela. nazalost iako sam elekrticar pirograf koji sam koristio tamo nisam sam pravio tako da mi je polje izrade nepoznato vec samo upotreba. na slikama pirografa sa predhodne strane sam video da je jedan napravljen od trafoa za halogenu rasvetu a drugi od ili u kutiji napajanja racunara. samo me zanima da li je od napajanja koriscena kutija ili celo napajanje jer mi je poznato da ono daje napone od 3,5 i 12 V. nadam se da cete pomoci kako bi i na slobodi nastavio da se bavim ovom umetnoscu.....

Hvala unapred na odgovoru i pomoci

Milan

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Придружите се разговору

Можете одговорити сада, а касније да се региструјете на Поуке.орг Ако имате налог, пријавите се сада да бисте објавили на свом налогу.

Guest
Имаш нешто да додаш? Одговори на ову тему

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Чланови који сада читају   0 чланова

    • Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
×
×
  • Креирај ново...