Jump to content

Andrija Kopilović proneverio crkveni novac

Оцени ову тему


Guest - . . .-

Препоручена порука

  • Гости

Andrija Kopilović proneverio crkveni novac, saopštila Subotička biskupija

Monsinjor doktor Andrija Kopilović, župnik subotičke župe Marija Majka Crkve u Aleksandrovu je otišao u prevremenu penziju zbog pronevere novca koji je pripadao crkvi, piše u saopštenju Subotičke biskupije.

”Nakon utvrđivanja činjenica i okončanja procesa pred Biskupijskom komisijom, formiranom za ispitivanje ovog slučaja, subotički biskup mons. dr Janoš Penzeš potpisao je odluku kojom je mons. Dr Kopiloviću do daljeneg zabranjeno vršenje svećenićke službe u javnosti. Razrešen je svih dosadašnjih crkvenih službi, što znači da mu u javnosti više nije dozvoljeno da nastupa u ime Katoličke crkve.

Mons. dr Kopilović ne može da boravi ni u jednoj župi na teritoriji Subotičke biskupije, a ista ima obavezu da mu osigura izdržavanje”, zaključuje se u saopštenju koje je potpisao portparol Subotičke biskupije, Mirko Štefković.

8373-andrija-kopilovic-subotica.jpg

Andrija Kopilović razrešen svih crkvenih funkcija

Župnik Katoličke crkve u Aleksandrovu dr Andrija Kopilović razrešen je sa svih crkvenih funkcija koje je do sada obavljao i prevremeno poslat u penziju. Iako je juče obećao da će poslati dopis o razlozima razrešenja dr Andrije Kopilovića, sekretar Subotičke biskupije vlč. Mirko Štefković obavestio nas je da je crkveni vrh u Subotici odustao od toga, kao i od bilo kakvih drugih komentara na tu temu.

Rečima da "poštuje odluku biskupa" ni dr Andrija Kopilović nije želeo da za Radio Suboticu daje bilo kakvu izjavu o svom razrešenju. Veći deo javnosti, međutim, spekuliše da je dr Andrija Kopilović razrešen prošle nedelje, neposredno nakon službenog završetka "Dužijance", gde je bio potpredsednik Organizacionog odbora.

Brojna su govorkanja o razlozima razrešenja: od pronevere ogromnih novčanih sredstava koja su stizala iz inostranstva, preko nemoralnog života, posebno dela koji se odnosi na kršenje šeste Božje zapovesti, do njegovog uplitanja u politiku. U javnosti se takođe priča da je odluku o razrešenju potpisao biskup Subotičke biskupije dr Ivan Penzeš, kao i da je rok za iseljenje dr Andrije Kopilovića iz župe u kojoj je do sada službovao 15. septembar kada će na njegovo mesto, prema neslužbenim informacijama, doći velečasni Slavko Večerin.

Dr Andrija Kopilović do sada je obavljao brojne visoke crkvene funkcije: bio je član Biskupske konferencije Srbije, prorektor Teološko–katehetskog instituta Subotičke biskupije, predsednik Katoličkog instituta za kulturu, povijest i duhovnost "Ivan Antunović", a od 2004. i počasni arhiprezbiter Subotičke biskupije. Pre pet godina Skupština opštine Subotica donela je odluku da Kopiloviću dodeli zvanje "Počasni građanin", a pre toga bio je dobitnik i priznanja "Pro urbe"

http://www.subotica.com/vesti/10-8373/opste/andrija-kopilovic-proneverio-crkveni-novac-saopstila-suboticka-biskupija/

http://hr.wikipedia.org/wiki/Andrija_Kopilovi%C4%87

Link to comment
Подели на овим сајтовима

...cak i ako si Monsinjor :lol:

Zayron: Pa tamo ni nema svađa oko vjere i nacije jer se o tom uošte ni ne priča. Priča se kakva je koja ribica i na šta se fata, na mrmka, na glistu, na kruh, hljeb ili angelbrot, na na lažni mamac itd. Evetualno o tom kako se koja peče i koja je ukusnija.

cloudking: "Ne postoje cuda... postoje samo stvari koje jos ne razumemo."

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Не бих рекао да је новац у питању. Биће пре нешто друго. Познајем већ пар година монсињора, и знам како је скромно живео... Тако да ми је мало чудно да је новац у питању.

Caelum a non celando, quia apertum est.

http://www.pravoslavniistocnik.net/

Link to comment
Подели на овим сајтовима

  • 1 month later...
  • Гости

Колико видим, господин монсињор Андреја Копиловић је рехабилитован:

img_4202z.jpg

Ова слика је од јуче:

http://www.spc.rs/sr/neprolazna_vrednost_trajna_aktuelnost_milanskog_edikta

Link to comment
Подели на овим сајтовима

  • Гости

Иначе, порнађох веома интересантан коментар на једном суботичком сајту о монсињору:

Pop u ofsajdu

Nesvrstani, nemoj da shvatiš ovih nekoliko reči kao prekor, ali prelažem ti da povučeš ovaj komentar jer skreće pažnju na nerelevantne aspekte ovog slučaja. Njegov društveni život (ili je to privatni ) nije epicentar razloga za ovaj čin eliminacije sa javne scene i to dekretom.

Da stvar nazovem pravim imenom: znam mnoge popove bez obzira u čijoj su mantiji koji su po**** pola parohije ili župe pa nije škodilo ni njima, ni crkvi , a bogami ni parohijankama tj, pastvi.

Nego je gosin Andrija (nismo ista crkva mada je nad nama isti znak u vidu vertikalne i horizontalne letve i isti nam je tvorac religije u dalekoj prošlosti samo su nam se popovske administracije razvrstale u dve kolone… ) postao poslenjih godina „krupan mačak“ , američki novinari bi rekli „masna mačka“ odnosno teolog, sveštenik, intelektualac, umeo je da bude i šmeker u kontaktu sa narodom, dovoljno tvrd, po potrebi umeren i čak liberalan, prihvatljiv za sredinu, ubedljiv izaslanik crkve, uvaženi predstavnik na susretima sa drugim crkvenim i državnim administracijama, dobar sagovornik na trgu, na svadbi i veselju, i na daći, pristupačan medijima i otvoren za novinarska pitanja i neformalnu edukaciju, vešti, čak lukavi tumač dogme, umeo je da gleda i u sat i u kalendar pa je osećao da se i vreme menja pa je i crkvu doživljavao kao tvorevinu koja mora da menja košulju . Kao što od svojih vernika crkva traži da nedeljom dolaze ušlingovani, uštirkani, opeglani, dobre volje i da, makoliko grešne duše ulazili pred oltare , izlaze čista srca nadahnuti čovekoljubljem tako je i sama crkva morala da priznaje i ispravlja svoje stranputice, a on je čini mi se umeo to da prizna.

Sve mi se nešto čini da je harizmatični sveštenik Kopilović ( valjda biskupskim dekretom smenjen, takoreći likvidiran) bio previše ispred svih drugih sveštenika , a sujeta je đavo koji se ni krsta ni mantije ne plaši, pa vitla i po biskupskim i vladičanskim dvorima i oltarima i to još kako, i tako je jednim potezom zaustavljen sveštenički uzlet Andrije Kopilovića.

Hoću da kažem kratko: pop se našao u ofsajdu. Bio je ispred drugih, bio je iznad drugih, a DRUGI ne vole takvog PRVOG.

Događaj sezone!!!

Link to comment
Подели на овим сајтовима

  • 2 years later...
Link to comment
Подели на овим сајтовима

Придружите се разговору

Можете одговорити сада, а касније да се региструјете на Поуке.орг Ако имате налог, пријавите се сада да бисте објавили на свом налогу.

Guest
Имаш нешто да додаш? Одговори на ову тему

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Креирај ново...