Jump to content

Ekumenski susret na izričit Benediktov zahtjev

Оцени ову тему


Препоручена порука

Ekumenski susret na izričit Benediktov zahtjev

0,,1683542_1,00.jpg

Benedikt XVI. u Kölnu 2005.

Kada papa od 22. do 25. rujna bude boravio u Njemačkoj, bit će to državni i pastoralni posjet. Prije svega veliki događaj za katolike. Ali mnogi smatraju da će politički vrhunac posjeta biti ekumenski sastanak na vrhu.

23. rujna papa Benedikt XVI. sastat će se u Erfurtu s izaslanstvom Evangeličke crkve u Njemačkoj (EKD). Zapravo su se mnogi članovi Evangeličke crkve iznenadili kad su vidjeli plan papina posjeta Njemačkoj. Vatikan je priopćio da je Benedikt XVI. osobno zatražio da se ovom ekumenskom susretu da više prostora. Evangelici se vesele što će s papom moći izravno razgovarati. Njihov prvi čovjek, predsjedatelj Evangeličke crkve u Njemačkoj, Nikolaus Schneider kaže: "Već sam susret s crkvom Reformacije je snažan znak. Do sad je do ovakvih susreta dolazilo uvijek u okviru Radne zajednice kršćanskih crkvi, dakle zajedno s predstavnicima pravoslavne crkve. Ovo sad predstavlja jedan vrlo snažan simbol".

Izvan uobičajene prakse

0,,15354514_1,00.jpgPapa u Regensburgu na jednom ekumenskom susretu 2006.

Snažan simbol i to još u Njemačkoj, u srcu reformatorskog pokreta. Pa uz to i u starom augustinskom samostanu (Augustinerkloster) u Erfurtu. Na mjestu na kojem je kasniji reformator Martin Luther između 1505. i 1511. živio i studirao kao katolički redovnik i svećenik. Tu su njegove ideje o obnovi Crkve dobile prve obrise, da bi potom obišle svijet. Povijesne zidine samostana mogu simbolični karakter ovog susreta smao još pojačati.

"Na početku će predstavnici obiju Crkava razmijeniti svoja već unaprijed pripremljena temeljna polazišta oko ekumenizma. Potom će izaslanstvo papi moći postavljati pitanja a on će na njih spontano odgovarati. To je nešto sasvim izvanredno. Kod ovakvih susreta to nije uobičajena praksa", objašnjava Schneider.

0,,15264368_1,00.jpgPrvi čovjek Evangeličke crkve u Njemačkoj Nikolaus Schneider

"Ogromni skokovi"

On svejedno upozorava oko 25 milijuna članova Evangeličke crkve u Njemačkoj da ne njeguju pretjerana ekumenska očekivanja od ovog susreta. Iako se u katoličko-evangeličkim odnosima već puno toga razvilo u pozitivnom smjeru: "Ako razmislite što se sve dogodilo u zadnjih 50 godina, možemo govoriti o ogromnim skokovima u ekumenskim odnosima. Neprijateljstvo je nestalo u potpunosti. Susrećemo se bratski, prijateljski. Ne sporimo da svi pripadamo Kristu i da je on naš zajednički Gospodin, te da smo u tom pogledu zajednička Crkva", kaže Schneider.

0,,15235459_1,00.jpgAugustinerkloster u Erfurtu

Među najveće uspjehe ekumenskog dijaloga spada Deklaracija o doktrini opravdanja, potpisana 1999. Tu je između dviju zajednica riješeno pitanje kako čovjek može od Boga dobiti oprost, a koje je prije 500 godina bilo glavnim razlogom crkvene podjele. Još jedan uspjeh postignut je 2006. Od tada ove dvije crkve međusobno priznaju sakrament krštenja, koji je temeljni sakrament kršćanskog postojanja.

No mnogi evangelici ne mogu zaboraviti da se 2000. u vatikanskom dokumentu "Dominus lesus" o crkvama reformacije ne govori kao o punopravnim crkvama. Taj je dokument inače bio blagoslovio izvjesni kardinal Joseph Ratzinger, današnji papa, a tada još šef rimske vjerske kongregacije.

Svejedno, čelni čovjek Evangeličke crkve u Njemačkoj Nikolaus Schneider izražava nadu: "Možda je to jedna mogućnost da u Erfurtu damo barem impuls koji će ohrabriti da se ponovno damo na posao".

Autor: Klaus Krämer/ Snježana Kobešćak

Odg. ur.: Dunja Dragojević

http://www.dw-world....5358787,00.html

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Бенедиктова посета нема никакав кредибилитет у Немачкој пошто је 90 посто људи сматра неважном, 100 посланика Бундестага неће слушати његов говор у Парламенту нити ће бити присутно, тј. бојкотоваће га, а спрема се протест 20000 људи у Берлину.

Изгледа да би Ахмединеџад био топлије примљен од стране Немаца, него што ће бити њихов земљак Баварац.

Призван или не, Бог је увек ту

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Kao neko ko pripada Reformatskoj crkvi, dakle, crkvi koja je u evharistijskom jedinstvu (intercommunio) sa Luteranima (u nekim zemljama je to ista crkva) veoma se radujem ovom susretu. Možda je ovo i simbolična poseta ali ipak korak bliže uzajamnom uvažavanju i prihvatanju.

Центар за истраживање религије, политике и друштва

http://www.cirelstud.org

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Gdje je Bog, tu je i budućnost – istaknuo je papa Benedikt XVI. u video-poruci njemačkom narodu, emitiranoj sinoć uoči skorog Papina posjeta Njemačkoj. Papa je očitovao zadovoljstvo zbog posjeta rodnoj zemlji te naglasio potrebu da Božje svjetlo uđe u naš život.

Riječ je o tome da se Bog vrati u naš obzor, Bog koji je često sasvim odsutan a toliko nam je vrlo potreban – istaknuo je Sveti Otac u poruci Nijemcima kojima se obraća izrazom „dragi sunarodnjaci“. Papa je podsjetio na glavne etape svoga skorog putovanja u Njemačku, rekavši da je vrlo zadovoljan što će posjetiti Berlin. Jedan od najvažnijih trenutaka posjeta, dodao je Papa, bit će posjet augustinskom samostanu u Erfurtu gdje je Luter započeo svoj hod, a u kojemu će se susresti s predstavnicima Evangeličke crkve u Njemačkoj.

Ne očekujemo nikakav senzacionalni događaj – kazao je Papa – jer prava je veličina događaja zapravo u tome da na tom mjestu možemo promišljati, slušati Božju riječ i moliti se, tako ćemo biti zajedno i očitovat će se istinski ekumenizam.

http://www.radiovaticana.org/cro/Articolo.asp?c=521671

Link to comment
Подели на овим сајтовима

  • 9 years later...

Придружите се разговору

Можете одговорити сада, а касније да се региструјете на Поуке.орг Ако имате налог, пријавите се сада да бисте објавили на свом налогу.

Guest
Имаш нешто да додаш? Одговори на ову тему

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Чланови који сада читају   0 чланова

    • Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
×
×
  • Креирај ново...