Jump to content

"I have a dream"

Оцени ову тему


Препоручена порука

http://oca.org/reflections/fr.-john-jillions/august-28-2013

 

Архиепископ Јаков и Мартин Лутер Кинг

Призван или не, Бог је увек ту

Link to comment
Подели на овим сајтовима

  • 3 months later...

doktora Martina Lutera Kinga netreba stavljati ni u svece niti spustati u pakao. Na Bogu je da presudi da li je bio mucenik ili ne mi to neznamo!

Ove godine je bila godisnjica od tog njegovog cuvenog govora koji je zaista bio inspirisan jevandjeoskom naukom. U USA je ove godine bilo dosta natpisa o tome koliko se izmenilo od tog govora i koliko je on utico na americko drustvo a i sire. 

Govor je svakako promenio dosta toga u glavama mnogih ljudi sto samo govori da je rec mocna stvar mocnija od tenkova i aviona. Promenilo se ponesto i u usa drustvu a i sire ali sve te promene su daleko od onoga sto je proklamovao govor doktora Martina Lutera Kinga. Kada citam taj govor sada iz ove distance izgleda mi kao da je Dr Martin bio zagledan u jedno drugo carstvo koje je hteo da spusti na zemlju. Bas me zanima da li se slazete?

  • Свиђа ми се 1

 

"Лажно смирење је смирење које има потребу да се покаже. На првом месту, то је смирени изглед (кад кроз понашање и изглед глумимо смиреног човека). Као друго, то је коришћење "смирених" речи и фраза: човек говори о себи да је велики грешник и гори од свих, а ако га у реалности неко увреди он се одмах буни и врло ревносно брани своја права. Као треће, лажно смирење се показује у томе што човек понавља неке научене смирене фразе, рецимо изреке Светих о смирењу, сматрајући да он мисли тако искрено, док смисао тих изрека уопште не долази до његовог срца."

Схиархимандрит Авраам

Link to comment
Подели на овим сајтовима

  • 6 months later...

Црначки расиста и богохулник. Никада са секташима!

 

Пријатељу, ово ти није Storfmfront форум, већ хришћански и људски. Припадници и симпатизерти ”Златне зоре” и остали нацисти обично не опстану дуже од пар постова. Чисто да знаш, да не губиш џабе време. Овде те сплачине не пролазе. Пријатан дан.

Link to comment
Подели на овим сајтовима

  • 6 months later...

Данас се у САД обележава дан Мартина Лутера Кинга, па да подигнем мало тему. Не може да шкоди.

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Што баш данас? И како се данас гледа на његово наслеђе у САД, ако имаш неки увид у то, баш ме интересује? Мислим, контам да га медији дижу у небеса, ал како га обичан свет гледа у деловима САД у којима си имао прилике да боравиш, ако има неке разлике?

57ed8623960a6_banerRylah_zpsqgjjkx0v1.jpg.8a2fd97cd3aa7dcd0237c412e2234aee_zpsut3tszcy.jpg

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Што баш данас?

 

Немам појма, само знам да је у питању шетајући празник. Могуће је да увек темпирају да буде понедељак.

И како се данас гледа на његово наслеђе у САД, ако имаш неки увид у то, баш ме интересује? Мислим, контам да га медији дижу у небеса, ал како га обичан свет гледа у деловима САД у којима си имао прилике да боравиш, ако има неке разлике?

 

Никада ни са ким нисам причао о томе. Знам да је поштован, макар декларативно, у интелектуалним и професионалним кругoвима у којима сам се кретао, то је све.

 

Иначе, док сам тражио ову тему, ископах Звонкове коментаре на исту тему са форума верујем. Мислим да ти коментари солидно осликавају ситуацију...

 

 

Тај "дрим" у Америци неће скоро да се оствари - расне поделе су још увек огромне. Пре свега зато што су црнци генерацијама тешка сиротиња и не могу да се извуку из тога, осим ретких појединаца. Мени другар пре неки дан прича како је одрастао у црначком гету и читаво детињство провео у страху, није смео ни из куће безбедно да изађе. Страва...

 

 

 

То јесте историјски тачно (да је црначки расизам често одговор на вишевековни белачки, примедба Хуанова), али чињеница је и да се данас многи црнци то само користе као изговор за агресивно понашање. Има њих који су супер, ево другар ког сам поменуо је завршио школу, има сада супер посао, лепу породицу и живи на пристојном месту. Много ми више одговара за друштво него многи бели амери. Међутим, кад прођеш кроз неки црначки кварт само се молиш Богу да ти не стане ауто... То је ужас живи. А у држави у којој живим никада није било ропства и робовласника.

 
У суштини, то је данас више проблем сиромаштва и криминала који уз то иде, а историјске околности су можда допринеле да у тој групи буде несразмерно пуно црнаца. Амери се против тога "боре" формалностима типа да не смеш да их зовеш "блекс" или "нигерс" већ "африкан американс", али зато када се у бели кварт насели пар црних породица белци продају куће и селе се на друго место, у парковима намерно не граде кошаркашка игралишта да не долазе црнци који играју кошарку, већ тениске терене и сл. Све у свему - много ружно.  :(

 

Izvor

  • Волим 1
Link to comment
Подели на овим сајтовима

@@ RYLAH,

још два аспекта америчке стварности у односу на црнце:

  ... несрећни   War on drugs   који је напунио затворе пре свега црнцима.  

  ... лоше образовање и сиромаштво, и самим тим само промил шансе да млади вредни просечно интелигентни црнац изађе из прашине.

 

 

С друге стране, Америка је једна од ретких земаља где (не чести) међурасни бракови могу нормално да функционишу.

  • Волим 1
Link to comment
Подели на овим сајтовима

  ... несрећни   War on drugs   који је напунио затворе пре свега црнцима. 

 

Можда је одаљавање од теме, ал ме ипак интересује: Да ли је то последица лошијег третмана на суду јер су црнци, или једноставно живе у таквим срединама које им не дозвољавају било који посао са више перспективе него што је растурање и производња дроге? Јер по оним документарцима вазда виђам да су затвори пуни мањина, мора да има и нешто са тим? 

57ed8623960a6_banerRylah_zpsqgjjkx0v1.jpg.8a2fd97cd3aa7dcd0237c412e2234aee_zpsut3tszcy.jpg

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Да се подсетимо и чувеног говора.

(краћа верзија)

 

orthodoxlighthouse

Душо моја, душо моја, устани, што спаваш; крај се приближава и ти ћеш се узнемирити; прени се, дакле, да те поштеди Христос Бог који је свуда и све испуњава.

Link to comment
Подели на овим сајтовима

  • 1 year later...

Архиепископ Јаковос: Зашто сам подржао др Мартина Лутера Кинга

"Неки су рекли да сам издајник, неки да нисам Американац, неки да нисам хришћанин..."

 

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Придружите се разговору

Можете одговорити сада, а касније да се региструјете на Поуке.орг Ако имате налог, пријавите се сада да бисте објавили на свом налогу.

Guest
Имаш нешто да додаш? Одговори на ову тему

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Чланови који сада читају   0 чланова

    • Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
×
×
  • Креирај ново...