Jump to content

Рецепти


Препоручена порука

Наравно, увек је све ствар слободног избора. :drugarstvo:  

Добро је да понекад из љубави према ближњем занемаримо своје склоности у храни, али је у глобалу добро поштовати сопствени осећај.

„Ко прими на себе грехе света, постаће истински цар света.” Лао Це, пет векова пре Христа

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Господ је благословио сву храну...

Добро, Господ је створио шећерну репу, али за шећер се већ побринула индустрија...  :)  crutches

„Ко прими на себе грехе света, постаће истински цар света.” Лао Це, пет векова пре Христа

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Постављена слика

потребно је :

100 г хлеба

250 мл вруцег млека

1 главица црног лука

50 г маслаца

500 г рибе без костију

3 јајета

1 касицице сецканог персуна

со, бибер

3 касике уља

8 цесњева белог лука измрвљеног

1 касицицу јабуковог сирцета

3 касицице сока од лимуна

1 касицицу сенфа

1 дл кецапа

1 касицицу сецкане миродјије

припрема :

Хлеб оставимо у млеку да се натопи. Црни лук ситно исецкамо и испрзимо на маслацу. Хлеб исцедимо и додамо сецкане рибе, јаја, мало лука и зацине. То све изгњецимо и правимо мале цуфтице и пецемо на уљу. Бели лук помесамо са сирцетом, лимуновим соком, сенфом, кецапом и додамо соли, бибера по укусу и слузимо као прилог уз цуфте.

Пријатно!

245jxa1.jpg
Link to comment
Подели на овим сајтовима

Монахова јаја

Потребно је :

1/3 шоље хлебних мрвица,

1/3 шоље млека,

7 јаја,

1 шоља шунке,

1 кашичица сенфа,

1/2 кашичице цхили паприке,

першун.

припрема :

Скувајте тврдо 6 јаја.

Кувајте хлебне мрвице у млеку док не добијете уједначену пасту. Додајте ситно сецкану шунку, сенф, цхили, 1 сирово јаје.

Ољуштите 6 тврдо куваних јаја, уваљајте у ову смесу и пржите на врелом уљу док не порумени.

Служите топло или хладно на подлози од першуна.

245jxa1.jpg
Link to comment
Подели на овим сајтовима

Слана бајадера

Постављена слика

потребно

3 јаја,

1 павлака,

300 г филета белог меса,

300 г пресоване шунке,

300 г качкаваља.

припрема

Излупати (благо) филете меса, па поређати у науљен плех средње величине. Преко ставити режњеве качкаваља, а затим режњеве шунке. Премазати умућеним јајима са павлаком.

Пећи у загрејаној пећници да порумени.

Охадити и сећи на коцке. Поређати на тањир обложен зеленом салатом. Украсити црним маслинама, цветовима направљеним од цвекле и листићима першуна.

245jxa1.jpg
Link to comment
Подели на овим сајтовима

Piletina s limunom i ružmarinom u umaku od bijelog vina

Постављена слика

Sastojci za 4 osobe

Za marinadu:

800 g pilećih bataka

1 žličica naribane korice limuna

2 žlice limunova soka

½ žličice naribanog đumbira

3 češnja češnjaka

1 žlica narezanog ružmarina

1 žličica Senfa estragon Podravka

Za umak:

5 žlica maslinova ulja

175 ml vode

2 žličice Gussnela Dolcela

100 ml bijelog vina

2 žličice Vegete Natur

papar

Priprema

  1. Batke operite pa im ogulite kožicu i stavite ih u posudu.

  2. Zajedno pomiješajte koricu i sok limuna, đumbir, protisnuti češnjak, ružmarin i senf, pa sve izmiješajte s piletinom. Piletinu ostavite da odstoji u hladnjaku najmanje pola sata.

  3. U tavu stavite maslinovo ulje, zagrijte ga, dodajte mariniranu piletinu i popecite je na veoma laganoj vatri dok ne porumeni.

  4. U posudu u kojoj ste marinirali piletinu ulijte vodu u kojoj ste prethodno dobro razmutili Gussnel, dolijte vino i dodajte Vegetu Natur, popaprite, promiješajte i prelijte preko popečene piletine.

  5. Pustite da umak provrije na jačoj vatri pa je onda smanjite na minimum, poklopite i ostavite sve da se lagano pirja 20-ak minuta. Piletina će se nakon toga odvajati od kostiju, a umak ugustiti.

Posluživanje

Piletinu prelijte s umakom od vina i poslužite uz pire krumpir ili rižu i zelenu salatu.

Savjet

Ovako pripremljenu piletinu možete čuvati do tri dana u hladnjaku na +4°C, u prikladnoj posudi s poklopcem.

Coolinarika

posaljisvojuporuku.png

 


Погледа Отац с Небеса и виде ме сва у ранама од неправде људске, и рече, не свети се.
Коме да се светим Господе? Поворци стада, што иде на заклање? Свети ли се лекар болесницима, што га са самртничке постеље руже? Коме да се светим? Снегу, што копни и трави што се суши?

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Постављена слика

потребно је :

100 г хлеба

250 мл вруцег млека

1 главица црног лука

50 г маслаца

500 г рибе без костију

3 јајета

1 касицице сецканог персуна

со, бибер

3 касике уља

8 цесњева белог лука измрвљеног

1 касицицу јабуковог сирцета

3 касицице сока од лимуна

1 касицицу сенфа

1 дл кецапа

1 касицицу сецкане миродјије

припрема :

Хлеб оставимо у млеку да се натопи. Црни лук ситно исецкамо и испрзимо на маслацу. Хлеб исцедимо и додамо сецкане рибе, јаја, мало лука и зацине. То све изгњецимо и правимо мале цуфтице и пецемо на уљу. Бели лук помесамо са сирцетом, лимуновим соком, сенфом, кецапом и додамо соли, бибера по укусу и слузимо као прилог уз цуфте.

Пријатно!

Је л ово некако може са сојином љуспицама? Лепо звучи, мора да је укусно!

Шта стављате за време поста (уместо јаја) да повеже смесу?

Увек ми се нешто овакво распадне!

Link to comment
Подели на овим сајтовима

  • 3 weeks later...

Čokoladna krema za torte i kolače

Постављена слика

Sastojci

Krema

3 dl mlijeka

2 žlice gustina ili brašna

6 žlica šećera

3 jaja

10 dkg čokolade za kuhanje

25 dkg maslaca ili margarina

Priprema

Krema se priprema poput pudinga.

1. Od mlijeka odvojite par žlica i pomiješajte sa šećerom i gustinom (brašnom), dobro promiješajte da nestanu sve grudice i dodajte u mlijeko.

2. Dodajte jaja, promiješajte, pa dodajte natrganu čokoladu za kuhanje.

3. Stavite na vatru i miješajte pjenjačom dok se svi sastojci ne otope i povežu.

4. Kada se počnu pojavljivati mjehurići, kuhajte miješajući dok se ne zgusne, nekih 3-4 minute.

5. Skinite sa vatre i ostavite da se ohladi do mlakog.

6. Umutite maslac ili margarin pjenasto i umiješajte ga mikserom u mlaku kremu.

Kremu premažite preko torte ili kolača i ohladite u hladnjaku.

Posluživanje

Ovu kremu koristim uvijek kada radim kocke sa bananama, mačje oči, čokoladne torte…

0409_feel na slici je rađena sa ovom kremom, a trebala mi je dupla količina da bih imala za dva sloja i još za omazivanje torte kao što se vidi na slici. U gornji sloj sam umiješala pržene mljevene lješnjake.

Biskvit za tortu na slici je rađen po receptu Choko cake od sandykanade kojeg toplo preporučam. Ja sam u smjesu još samo dodala puding od čokolade da bih pojačala aromu čokolade, ali nije nužno.

posaljisvojuporuku.png

 


Погледа Отац с Небеса и виде ме сва у ранама од неправде људске, и рече, не свети се.
Коме да се светим Господе? Поворци стада, што иде на заклање? Свети ли се лекар болесницима, што га са самртничке постеље руже? Коме да се светим? Снегу, што копни и трави што се суши?

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Svečana slana algabacaju

Potrebno je:

teleći mozak

150 g mlevene šunke

nekoliko pečuraka

8 jaja

7 kašika mleka

7 kašika brašna

prezle

kisela pavlaka

kačkavalj

4 glavice crnog luka

kašika masti

230 g butera

peršunov list

biber

so

Priprema:

Omekšati 210 grama butera i umutiti sa 7 žumanaca, 7 kašika mleka, 7 kašika brašna i čvrstim snegom od 7 belanaca. Namazati kalup ili šerpu buterom, sipati pripremljenu masu i peći.

Posle pečenja raseći na 4 kore i nadevati.

Prvi nadev: mlevena šunka sa malo kisele pavlake.

Drugi nadev: upržiti sitno sečene pečurke sa 2 glavice iseckanog crnog luka pa dodati malo prezle, iseckan peršunov list i kiselu pavlaku.

Treći nadev: mozak očistiti od kožice i žilica, tanko iseći i propžiti sa kašikom masti i 2 glavice seckanog crnog luka i, na kraju, dodati so, biber i jedno celo jaje.

Nadenutu tortu pritisnuti da se poravna i stegne.

Pre služenja staviti je u rernu da bude topla pa posuti struganim kačkavaljem.

"Што се човек присније сједињује с Господом бива мудрији, а самим тим и срећнији."

Link to comment
Подели на овим сајтовима

torta ljubavi

sastojci: jedan muškarac, jedna žena, 3 kilograma praštanja, kašika dobrote, 200 grama razumevanja, nadev od ljubavi.

priprema: muškarac i žena dosta sede na klupama po parkovima i rivi, zatim se doda nadev od ljubavi i oni se ljube.

Kad se nadev od ljubavi primi, onda se dodaje kašika dobrote i 200 grama razumevanja. Muškarac i žena se spajaju i oblikuju tortu u obliku kalupa (kupuje se u svakoj boljoj prodavnici). Taman kad počne da se taj oblik razdvaja (nakon skidanja kalupa) doda se 3 kg praštanja i ostavi da stoji par godina. Nakon toga torta ljubavi je spremna za pokazivanje (ne i za kušanje). To je jedina torta koja se samo gleda. Ako je neko drugi kuša i dirne, torta je sklona raspadanju.

Χριστὸς ἀνέστη ἐκ νεκρῶν θανάτῳ θάνατον πατήσας, 

καὶ τοῖς ἐν τοῖς μνήμασι ζωὴν χαρισάμενος...

Link to comment
Подели на овим сајтовима

SUNCOKRET POGAČA

Potrebno je: Meko brašno oko 1 kg. so,2,5 dcl mleka, šoljica ulja, 1 margarin(250 gr. ) 1 kvasac,3 jaja, 1 žumance,mak i susam.

U 2,5 dcl.mlakog mleka sa malo brašna i šećera staviti paketić svežeg kvasca da nadođe.Od kvasca sa mlekom, 3 jaja, kašičice soli,šoljice ulja i brašna zamesiti meko testo da se ne lepi za ruke.Podeliti na 4 jufke i jednu petu malu lopticu. Za to vreme rastiopiti margarin.Razviti prvu jufku u veličinu posude za pečenje koju treba podmazati sa malo rastopljenog margarina i staviti je u posudu. Preliti je sa 3 kašike margarina. Preko nje staviti sledeću jufku i nju preliti sa margarinom i tako redom. Kada ste složili presecite oštrim nožem na krst. Savijajte slojeve tako da dobijete cvet.U sredinu stavite petu malu lopticu.Premažite sa žumancetom. Sredinu cveta pospite sa makom a latice sa susamom.Peći na 200-220 stepeni dok se pogača ne ispeče.

"Што се човек присније сједињује с Господом бива мудрији, а самим тим и срећнији."

Link to comment
Подели на овим сајтовима

  • Чланови који сада читају   0 чланова

    • Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
×
×
  • Креирај ново...