Jump to content

Jedna svetska religija

Оцени ову тему


Препоручена порука

Верски лидери требали би да се састају јако често на високом нивоу, не да расправљају о догматским питањима око којих се никада неће сложити, већ да истакну основне ствари које нас повезују:

-Да смо монотеисти.

-Да морамо да живимо једни са/поред других.

-Да бранимо основне Божије законе - брак и породицу.

-Да се народи којим ти лидери проповедају еру све више упознају и све више поштују и живе у миру.

-Да успоставе основне приципе суживота као:

а)право на живот

б)право на имовину

в)право на исповедање вере

г)не повређивања достојанства, људског, религијског и сл.

и т.д.

Каква "једна светска религија" ако људи разговарају? Има ли изјава одваде? Шта су одлучили, да зидају заједничке храмове и отварају заједничке верске школе, шта ли? Мис'им стварно се иде у крајности.

Свет је историјској фази кад је миграција, кретање и мешање становништа неминовност, у таквом свету треба да се сарађује. 

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Пре сат времена, Ćiriličar рече

Каква "једна светска религија" ако људи разговарају? Има ли изјава одваде? Шта су одлучили, да зидају заједничке храмове и отварају заједничке верске школе, шта ли? Мис'им стварно се иде у крајности.

Свет је историјској фази кад је миграција, кретање и мешање становништа неминовност, у таквом свету треба да се сарађује. 

Зашто немаш стрпљења да се упознаш са проблемом него причаш напамет? 

Да, постоји Декларација:

ASTANATIMES.COM

We, the participants of the VII Congress – spiritual leaders of world and traditional religions, politicians, heads of international organizations, guided by our shared desire for a...

Да, постоји и тенденција да се уради и више на пољу зближавања:

WWW.DW.COM

Jedna kuća, a tri relgije – hrišćani, Jevreji i muslimani. Nakon više godina pregovaranja, konačno bi trebalo da počnu građevinski radovi u samom centru Berlina. U januaru počinje...
WWW.EPARHIJAZT.COM

Седиште једне светске религије састојаће се од три зграде. Свака "религија" и

 

Link to comment
Подели на овим сајтовима

 

Ми, учесници 7 Конгреса – духовни поглавари светских и традиционалних религија, политичари, челници међународних организација,

  • вођени нашом заједничком жељом за праведним, мирним, сигурним и просперитетним светом,
  • потврђујући значај заједничких вредности у духовном и друштвеном развоју човечанства,
  • препознајући неопходност супротстављања и превазилажења нетолеранције и говора мржње, ксенофобије, дискриминације и сукоба на основу етничких, верских и културних разлика,
  • поштујући богатство верске и културне разноликости,
  • схватајући да дела милосрђа, саосећања, милосрђа, правде и солидарности доприносе зближавању народа и друштава,
  • препознавање вредности образовања и духовности за лични и међурелигијски развој
  • потврђујући значај улоге и права жена у друштву,
  • наводећи да материјална неједнакост доводи до незадовољства, друштвених тензија, сукоба и кризе у нашем свету,
  • препознајући важност суочавања са глобалним изазовима у нашем постпандемијском свету, укључујући климатске промене, сиромаштво и глад; организовани криминал, тероризам и дрога,
  • најоштрије осуђујући екстремизам, радикализам и тероризам који доводе до верског прогона и подривања људског живота и достојанства,
  • осуђујући стварање жаришта међудржавних и међународних тензија у свету,
  • изражавајући озбиљну забринутост због глобалног повећања броја миграната и избеглица којима је потребна хуманитарна помоћ и заштита,
  • изражавајући чврсту жељу да допринесе стварању услова за дијалог и помирење између сукобљених страна,
  • схватајући хитну потребу да духовни и политички лидери раде заједно у суочавању са изазовима нашег света,
  • поздрављајући све међународне, регионалне, националне и локалне иницијативе, посебно напоре верских вођа да промовишу међурелигијски, међукултурни и међуцивилизацијски дијалог,
  • изражавајући намеру да се у постпандемијском периоду интензивира сарадња између верских заједница, међународних, националних и јавних институција и невладиних организација,
  • потврђујући рад Конгреса поглавара светских и традиционалних религија као међународне платформе међурелигијског дијалога за представнике многих религија, конфесија и вероисповести,
  • указујући на могућност Конгреса поглавара светских и традиционалних религија за предузимање даљих конкретних корака на ширењу међурелигијског интеркултуралног и међуцивилизационог дијалога,

 

ДОШАВШИ ДО ЗАЈЕДНИЧКИХ ПОЗИЦИЈА  ИЗЈАВЉУЈУ И СЛЕДЕЋЕ:

1. Уложићемо све напоре да Конгрес вођа светских и традиционалних религија настави своје редовне активности у корист мира и дијалога између религија, култура и цивилизација.

2. Изјављујемо да у условима постпандемијског развоја света и глобализације процеса и безбедносних претњи, Конгрес вођа светских и традиционалних религија игра важну улогу у спровођењу заједничких напора на јачању дијалога у име мира и сарадње, као и унапређење духовних и моралних вредности.

3. Препознајемо да се негативне последице пандемијске болести могу превазићи само заједничким напорима, заједничким радом и међусобном помоћи.

4. Уверени смо да покретање било каквог војног сукоба, стварање жаришта напетости и конфронтације, изазива ланчане реакције које нарушавају међународне односе.

5. Сматрамо да екстремизам, радикализам, тероризам и сви други облици насиља и ратова, без обзира на њихове мотиве и циљеве, немају никакве везе са аутентичном религијом и морају бити најоштрије одбачени.

6. Снажно апелујемо на националне владе и овлашћене међународне организације да пруже свеобухватну помоћ свим верским групама и етничким заједницама које су биле изложене кршењу права и насиљу од стране екстремиста и терориста као последица ратова и војних сукоба.

7. Позивамо светске лидере да напусте сваку агресивну и деструктивну реторику која води дестабилизацији света и да престану са сукобима и крвопролићем у свим деловима нашег света.

8. Позивамо верске вође и истакнуте политичке личности из различитих делова света да неуморно развијају дијалог у име пријатељства, солидарности и мирне коегзистенције.

9. Залажемо се за активно укључивање лидера светских и традиционалних религија и истакнутих политичких личности у процес решавања сукоба ради постизања дугорочне стабилности.

10. Примећујемо да је плурализам у погледу разлика у боји коже, полу, раси, језику и култури израз Божје мудрости у стварању. Бог је допустио верску разноликост и стога је неприхватљива било каква принуда на одређену религију и верску доктрину.

11. Позивамо на подршку практичних иницијатива за спровођење међурелигијског и међуконфесионалног дијалога, зарад изградње социјалне правде и солидарности за све народе.

12. Солидарни смо са напорима Уједињених нација и свих других међународних, владиних и регионалних институција и организација, промовишући дијалог међу цивилизацијама и религијама, државама и нацијама.

13. Препознајемо важност и вредност Документа о људском братству за светски мир и заједнички живот између Свете Столице и Ал-Азхар Ал-Шарифа (усвојила Генерална скупштина УН у резолуцији А/РЕС/75/200 од 21. децембра , 2020.), и Декларацију из Меке (усвојена у Меки у мају 2019.), која позива на мир, дијалог, међусобно разумијевање и узајамно поштовање међу вјерницима за опште добро.

14. Поздрављамо напредак који је глобална заједница остварила у области науке, технологије, медицине, индустрије и другим областима, али ипак истичемо важност њиховог усклађивања са духовним, друштвеним и људским вредностима.

15. Схватамо да друштвени проблеми често гурају људе на екстремне ставове и поступке и позивамо све државе света да обезбеде адекватне услове за живот својим грађанима.

16. Примећујемо како људи и друштва који одбацују важност духовних вредности и моралних смерница подложни су губитку хуманости и креативности.

17. Позивамо светске политичке и пословне лидере да се усредсреде на превазилажење неравнотежа у развоју савремених друштава и да смање јаз у благостању различитих сегмената становништва и различитих земаља света.

18. Уочавамо позитиван утицај дијалога између лидера светских и традиционалних религија на друштвено-политичке процесе у државама и друштвима, доприносећи очувању мира.

19. Полазимо од непроменљиве чињенице да је Свевишњи створио све људе једнакима, без обзира на њихову расну, верску, етничку или другу припадност или друштвени статус, па стога поштовање једних према другима и међусобно разумевање лежи у основи сваког верског учења.

20. Позивамо политичке и јавне личности, новинаре и блогере да се, признајући слободу говора, чувају верског уопштавања и да екстремизам и тероризам не поистовећују ни са једном нацијом или вером, као и да не користе религије у политичке сврхе.

21. Залажемо се за повећање улоге образовања и верске формације, посебно међу младима, у јачању поштовања коегзистенције религија и култура и разоткривању опасних псеудорелигијских предрасуда.

22. Посебну пажњу посвећујемо значају јачања институције породице.

23. Залажемо се за заштиту достојанства и права жена, побољшање њиховог друштвеног статуса као равноправних чланова у породици и друштву, као и подстицање њиховог укључивања у мировне процесе у културним и верским срединама.

24. Уочавамо неизбежност глобалног дигиталног развоја, као и значај улоге верских и духовних вођа у интеракцији са политичарима у решавању проблема дигиталне неједнакости.

25. Поштујући слободу изражавања, настојимо да развијамо дијалог са медијима и другим институцијама друштва како бисмо разјаснили значај верских вредности за унапређење верског знања, међурелигијског склада и грађанског мира, као и да развијамо општу толеранцију према религије.

26. Апелујемо на све људе вере и добре воље да се уједине у овом тешком времену и допринесу обезбеђењу безбедности и хармоније у нашем заједничком дому – планети Земљи.

27. Обраћамо се молитви у знак подршке свим људима добре воље на планети који дају значајан допринос ширењу међуцивилизацијског, међурелигијског и међународног дијалога зарад просперитетнијег свијета.

28. Позивамо на подршку делима милосрђа и саосећања у регионима погођеним војним сукобима, као и природним катастрофама и катастрофама које је проузроковао човек.

29. Позивамо на солидарност у подршци међународних организација и националних влада у њиховим напорима да превазиђу последице пандемије Цовида.

30. Потврђујемо да је сврха Конгреса и ове Декларације да усмере савремене и будуће генерације човечанства у промовисању културе међусобног поштовања и мира; доступан за употребу у јавној управи било које земље у свету, као и од стране међународних организација, укључујући институције УН.

31. Задужујемо Секретаријат Конгреса да изради Концепт развоја Конгреса поглавара светских и традиционалних религија као глобалне платформе међурелигијског дијалога за 2023-2033.

32. Афирмишемо улогу Републике Казахстан као ауторитативног и глобалног центра међуцивилизацијског, међурелигијског и међуверског дијалога.

33. Захваљујемо Републици Казахстан и председнику Касиму-Жомарту Токајеву на сазивању ВИИ Конгреса вођа светских и традиционалних религија, на њиховим хуманитарним иницијативама и доприносу обнови и напретку, миру и слози.

34. Захваљујемо се Републици Казахстан на одличној организацији Конгреса, а народу Казахстана на срдачности и гостопримству.

35. Потврђујемо наш колективни интерес за наставак активности Конгреса лидера светских и традиционалних религија и намеру да сазовемо следећи ВИИИ конгрес 2025. године у главном граду Републике Казахстан, Нур-Султану.

* * *

Ову Декларацију усвојила је већина делегата ВИИ Конгреса вођа светских и традиционалних религија и преноси се властима, политичким лидерима и верским личностима широм света, релевантним регионалним и међународним организацијама, организацијама цивилног друштва, верским удружењима. и водећи стручњаци. Такође ће бити дистрибуиран као званични документ 77. заседања Генералне скупштине УН.

Принципи садржани у актуелној Декларацији могу се ширити на свим регионалним и међународним нивоима, ради разматрања у свим политичким одлукама, законодавним нормама, образовним програмима и медијима у свим заинтересованим земљама.

НЕКА БУДУ БЛАГОСЛОВЕНЕ НАШЕ ТЕЖЊЕ

И НЕКА МИР И ПРОСПЕРИТЕТ

ДА СЕ ДА СВИМ НАРОДИМА И ЗЕМАЉАМА!

 

РЕПУБЛИКА КАЗАХСТАН
НУР-СУЛТАН
15. СЕПТЕМБАР 2022. ГОДИНЕ

------------------------

пре 2 часа, Родољуб Лазић рече

Зашто немаш стрпљења да се упознаш са проблемом него причаш напамет? 

Sta je sporno sa ovim u Kazahstanu?

Kave veze ima to u Nemackoj sa susretom u Kazahstanu? Kad si tako upucen, ajde prosvetli nas.

 

  • Свиђа ми се 1
Link to comment
Подели на овим сајтовима

пре 2 часа, Родољуб Лазић рече

Зашто немаш стрпљења да се упознаш са проблемом него причаш напамет? 

Да, постоји Декларација:

ASTANATIMES.COM

We, the participants of the VII Congress – spiritual leaders of world and traditional religions, politicians, heads of international organizations, guided by our shared desire for a...

Да, постоји и тенденција да се уради и више на пољу зближавања:

WWW.DW.COM

Jedna kuća, a tri relgije – hrišćani, Jevreji i muslimani. Nakon više godina pregovaranja, konačno bi trebalo da počnu građevinski radovi u samom centru Berlina. U januaru počinje...
WWW.EPARHIJAZT.COM

Седиште једне светске религије састојаће се од три зграде. Свака "религија" и

 

Ко да екуменизам и екуменисти и слични спавају, раде сви они пуном паром на том њиховом главном циљу уједињења и стварања једне нове вере и религије у којој би сви ишли ка богу без обзира којој религију или вери припадају и без обзира на суштинске верске различитости. То је овде у овој тачки ове Декларације сублимирано :

10. We note that pluralism in terms of differences in skin color, gender, race, language and culture are expressions of the wisdom of God in creation. Religious diversity is permitted by God and, therefore, any coercion to a particular religion and religious doctrine is unacceptable.

10. Примећујемо да је плурализам у погледу разлика у боји коже, полу, раси, језику и култури израз Божје мудрости у стварању. Бог је допустио верску разноликост и стога је неприхватљива било каква принуда на одређену религију и верску доктрину.

Ово је у супротности са истином Светог Писма.

Све те екуменистичке 'причице' о миру и суживоту и просперитету делују океј, али иза тог брда ваља се ова друга прича и замка за нас православне о унификацији и изједначачавање свих религија и вера, другим речима хоће да нас преведу жедне преко воде тим слатким 'причицама'.

Оно што је вероватно још страшније и жалосније јесте што ће они, који се буду супростављали овим модерним унијатима, бити проглашавани екстремистима и противницима напредка људске цивилизације и биће гоњени свим средствима, политичким, медијским, верским, силом.

Link to comment
Подели на овим сајтовима

пре 6 минута, Bokisd рече

10. Примећујемо да је плурализам у погледу разлика у боји коже, полу, раси, језику и култури израз Божје мудрости у стварању. Бог је допустио верску разноликост и стога је неприхватљива било каква принуда на одређену религију и верску доктрину.

Кад боље прочитам....избрисоа сам коментар - СВЕ је апсолутно тачно!

 

 

Link to comment
Подели на овим сајтовима

о

пре 2 часа, Ćiriličar рече
  пре 2 часа, Bokisd рече

10. Примећујемо да је плурализам у погледу разлика у боји коже, полу, раси, језику и култури израз Божје мудрости у стварању. Бог је допустио верску разноликост и стога је неприхватљива било каква принуда на одређену религију и верску доктрину.

Ово "и култури", ако ћемо право и ако ћемо цепидлачити, не припада у овој реченици. Да су то убацили у другу реченицз не би се уопште косило са православним учењем. Мада, сама та друга реченица може да се стави под знак питања ако смо злонамерни или параноични. Али, ако узмемо цео контест и претпоставимо добру намеру учесника - није ни ова реченица "климава" са православног становишта. Јасно је на шта се мисли.  Бог није стваро никаве "културе", културе су настајале у зависности од култа, али су настајале по Божијем допуштењу.

 

Link to comment
Подели на овим сајтовима

пре 2 часа, Ćiriličar рече

Sta je sporno sa ovim u Kazahstanu?

Оно што је рекао Боки је сасвим тачно

пре 2 часа, Bokisd рече

али иза тог брда ваља се ова друга прича и замка за нас православне о унификацији и изједначачавање свих религија и вера,

пре 2 часа, Bokisd рече

Оно што је вероватно још страшније и жалосније јесте што ће они, који се буду супростављали овим модерним унијатима, бити проглашавани екстремистима и противницима напредка људске цивилизације и биће гоњени свим средствима, политичким, медијским, верским, силом

А може и конкретно: члан 10 Декларације, за који си рекао да је потпуно у реду, јесте мало измењени део текста из Декларације о људском братству коју су 2019. године потписали папа Фрања и велики имам ал Тајеб у Абу Дабију и који гласи:

"Pluralizam i raznolikosti religija, boje, spola, rase i jezika božanska su volja kojom je Bog u svojoj mudrosti stvorio ljudska bića. Ta božanska mudrost je izvor iz kojeg proizlazi pravo na slobodu vjerovanja i pravo na slobodu da budemo različiti. Stoga se osuđuje činjenica da su ljudi prisiljeni pridržavati se određene religije ili kulture, kao i nametanje kulturnog načina života koji drugi ne prihvaćaju." 

https://hrcak.srce.hr/file/378625

У чл. 13.  Декларације из Казахтана се каже: "Препознајемо важност и вредност Документа о људском братству..." (иначе је Декларација из Казахстана практично врло слична Декларацији из Абу Дабија, њено проширено и допуњено издање).

Да ли ти је и овде све у реду? Да је Божја воља и мудрост створила разноликост религија? (У Декларацији из Казахстана су мало променили, чисто да би замазали очи, пише да су све религије допуштене Богом.)

пре 2 часа, Ćiriličar рече

Kave veze ima to u Nemackoj sa susretom u Kazahstanu? Kad si tako upucen, ajde prosvetli nas.

"Najistaknutiji politički predstavnik u odboru je bivši predsednik Savezne Repulike Nemačke Kristijan Vulf. Pre deset godina on je bio taj koji je prvi put izjavio da islam pripada Nemačkoj. Sada je naglasio da je ono što je važno za berlinski projekat jeste to da „nijedna religija ne gubi na vredosti“ i da se ipak radi o sličnostima, a ne o onome što te religije deli.

Vulf, koji je pre dve nedelje bio gost kod pape Franje u Vatikanu, promovisao je i papinu encikliku „Fratelli Tutti“, koja se u osnovi bavi odnosom svetskih religija. Pismo je bila prva enciklika na koju poglavara Rimokatoličke crkve inspirisao jedan musliman, Ahmed al Tajeb, veliki imam Univerziteta Al Azhar."

https://www.dw.com/sr/berlin-jedna-kuća-za-tri-religije/a-55514013

Та папина енциклика је у вези са Декларацијом из Абу Дабија, која је претходила Енциклици, а Декларација из Абу Дабија је и инспирисала изградњу Авраамововог дома у Абу Дабију:"The  Committee, which is also supervising the project , said it is inspired by the 2019 Document on Human Fraternity. "

https://www.vaticannews.va/en/vatican-city/news/2021-06/abu-dhabi-abrahamic-family-house-2022-human-fraternity.html (пази, текст је објављен на званичном сајту Ватикана!)

У горњем тексту, посвећеном "храму" у Берлину, пише и ово:

"...međunarodna saradnja traje već dugo. Redovno se odvija razmena s Bangijem, glavnim gradom Centralnoafričke Republike, gde hrišćani i muslimani planiraju sličnu versku kuću. Razgovara se i sa akademijom u Tbilisiju u Gruziji, kao i sa Tehničkim univerzitetom u Haifi o projektu „Garden of One“ u tom izraelskom lučkom gradu."

Тако да све је очито повезано, ако хоћеш да видиш, и ради се по смерницама датим у Декларацији о људском братству, а он је уско повезан са Конгресом у Астани. 

 

 

  • Свиђа ми се 1
Link to comment
Подели на овим сајтовима

Кад смо већ код Енциклике "Фратели тути" (Сви смо браћа), ево једног коментара:

"Екуменизам у нехришћанској димензији посебно је уочљив у односу на ислам: у Енциклици се више пута спомиње имам египатског универзитета Ал-Азхар Ахмад ал-Таииип и цитира документ потписан заједно са њим 2019. године. Папа такође изјављује да наводно «Кршћански идентитет Цркве цијени деловање Бога у другим религијама», и «не одбацује ништа од истине и светости у тим религијама» (Fratelli tutti, 277). Енциклика покушава да демонстрира савршени адогматизам: ћути о најважнијем - о спасоносној мисији Господа нашега Исуса Христа, Његовој помирној жртви, о васкрсењу, без којег су за хришћане незамислива пуна и истинска радост и братство људи. Ову тишину прати реторичка патетика, на пример: «Фрањо није водио рат речи чији је циљ био наметање доктрина; једноставно је ширио љубав према Богу» ( Fratelli tutti, 4).

https://srpska.pravoslavie.ru/135176.html

 

  • Свиђа ми се 1
Link to comment
Подели на овим сајтовима

@Родољуб Лазић Ту се види, у Казахтану, и руски митрополит, како се зваше, што је заменио смењеног Илариона? Је ли и он потписник, то јест, је ри РПЦ учесник и потписних свих тих "повезаних" скупова i деклерација?

Link to comment
Подели на овим сајтовима

пре 13 минута, Ćiriličar рече

@Родољуб Лазић Ту се види, у Казахтану, и руски митрополит, како се зваше, што је заменио смењеног Илариона? Је ли и он потписник, то јест, је ри РПЦ учесник и потписних свих тих "повезаних" скупова?

Пусти сад РПЦ, да ли имаш неку примедбу на мој одговор поводом питања које си поставио? 

Да ли је све у реду и са оном констатацијом из Декларације из Абу Дабија, да су све религије створене по Божјој вољи и мудрости?

Link to comment
Подели на овим сајтовима

пре 22 минута, Родољуб Лазић рече

Пусти сад РПЦ, да ли имаш неку примедбу на мој одговор поводом питања које си поставио? 

Да ли је све у реду и са оном констатацијом из Декларације из Абу Дабија, да су све религије створене по Божјој вољи и мудрости?

Мало пребрзо правиш везе...сусрет папе и главног имама Арабије и ово у КСтану...

13. Препознајемо важност и вредност Документа о људском братству за светски мир и заједнички живот између Свете Столице и Ал-Азхар Ал-Шарифа (усвојила Генерална скупштина УН у резолуцији А/РЕС/75/200 од 21. децембра , 2020.), и Декларацију из Меке (усвојена у Меки у мају 2019.), која позива на мир, дијалог, међусобно разумијевање и узајамно поштовање међу вјерницима за опште добро.

Ја нисам ни читао ни коментарисао то из АДабија...и твоја интерпртација је "клизава". Могу да коментаришем ово под 13.

Како си закључио, одакле цитирао ово "да су све религије створене по Божјој вољи и мудрости"?

Уопште се не слажем са тим, то је опасна подметачина или глупост, а не верујем да је глупост. Религије нису створене, него су настале по Божијем допуштењу...па и убиства деце се одвијају по Божијем допуштењу, али допуштење не значи и сагласје. Ту улазимо у сферу спасења човечанства, људске слободе и тих великих тема...наравно да се не слажем. Ајд, даље, пошто си у току за разику од мене...колико разумем правиш везу са сусретом папе и главнг саудсјког имама и овога у КСтану?

 И тај Шваба, је у којем одбору?

Папина енциклика фратели тути...нисам читао, али занимљиво, фала на линку, овде се говори о "препознавању вредности"....то може дасе тумачи како ко оће. Иначе то је као и споразуми у конфликтима у политици, послератна стања...уопштено па свако тумачи по своме.

"Препознали смо вредност" је јако релативан појам, а ти тежиш ка "увезивању". Ја сам прелето преко овог из КСтана...и то ниста спорно није...може се мало налазити игра речи, али није драстично ништа.

 

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Кад прочиташ Декларацију из Абу Дабија и ову из Казахстана, видиш да је ова друга мало измењена верзија прве. Исто перо, исте мисли. 

А ево ти још једном да видиш да су измене козметичке, чисто да се замажу очи, па је уместо "по вољи Божјој"  (Декларација "О људском братству" из Абу Дабија)  сада "по допуштењу" (Декларација са 7. конгреса у Казахстану)

пре 1 сат, Родољуб Лазић рече

Pluralizam i raznolikosti religija, boje, spola, rase i jezika božanska su volja kojom je Bog u svojoj mudrosti stvorio ljudska bića.... Stoga se osuđuje činjenica da su ljudi prisiljeni pridržavati se određene religije ili kulture, kao i nametanje kulturnog načina života koji drugi ne prihvaćaju.

Ово је из Декларације о људском братству, на овом линку:

https://hrcak.srce.hr/file/378625

пре 4 часа, Bokisd рече

Примећујемо да је плурализам у погледу разлика у боји коже, полу, раси, језику и култури израз Божје мудрости у стварању. Бог је допустио верску разноликост и стога је неприхватљива било каква принуда на одређену религију и верску доктрину.

Ма јок, није повезано, чини ти се.

пре 25 минута, Ćiriličar рече

И тај Шваба, је у којем одбору?

Немац је члан Управног одбора за изградњу "храма" у Берлину.

  • Свиђа ми се 1
Link to comment
Подели на овим сајтовима

пре 1 сат, Ćiriličar рече

 

Ово "и култури", ако ћемо право и ако ћемо цепидлачити, не припада у овој реченици. Да су то убацили у другу реченицз не би се уопште косило са православним учењем. Мада, сама та друга реченица може да се стави под знак питања ако смо злонамерни или параноични. Али, ако узмемо цео контест и претпоставимо добру намеру учесника - није ни ова реченица "климава" са православног становишта. Јасно је на шта се мисли.  Бог није стваро никаве "културе", културе су настајале у зависности од култа, али су настајале по Божијем допуштењу.

 

Мислим да у принципу може да се раздвоји на две реченице по контексту ствари.

10.Примећујемо да је плурализам у погледу разлика у боји коже, полу, раси, језику и култури израз Божје мудрости у стварању. Бог је допустио верску разноликост и стога је неприхватљива било каква принуда на одређену религију и верску доктрину.

Ова прва, као нешто спољашње у односу на веру и религију, и ту спада и култура, култура ипак нема места у другој реченици која је строго верска, видиш Ћирилко да се помиње и доктрина.

Е, сад, да ли је и ова прва реченица која нешто другостепено у односу на веру и доктрину, да ли и она одговара 100% томе да је то израз Божје мудрости у стварању. Ако ћемо да 'цепидлачимо' Божја промисао и мудрост је у почетку стварања била да цео људски род духовно происходи од првих људи Адама и Еве и да сви живе по Божјој вољи и у јединству и хармонији прво са Богом и онда међу собом и природом и животињама и у пракси то значи живот сличан анђелским и ту нема пуно места за плуаризам, има рецимо као јерархијски како постоји у анђелском свету, али да постоји неки плуаризам у полу, раси, језику, култури и слично, то тешко да би могло реално да постоји у том свету који је Бог промишљао као Његов чин стварања и бриге за свет и људе.

Једноставно то је требало да буде оно....Нема више Грка ни Јевреја, обрезања ни необрезања, варварина ни Скита, роба ни слободњака, него је све и у свему Христос.....и ако ћемо да акривишемо (акривија) онда је то тако да је ова прва реченица по контексту ствари проблематична. Проблематична рецимо и са аспекта оне приче око Вавилонске куле и о томе како су људи хтели противно Божјој вољи да граде неки свој свет без Бога и поредка и како су због тога постали разједињени и плурализовани (плуаризам) на многе језике и народе и културе, што може да значи да та разједињеност и плуаризам нису баш по Божјој вољи и мудрости.

Јер ова друга реченица је већ толико проблематична да просто боде очи 0405_feel, не знам да ли треба ту нешто и коментарисати, Бог који жели да се сви спасу и позива све да дођу до вере и познања Исуса Христа, како онда ту може бити места за то да се не позива на спасење само у Исусу Христу и његовој Цркви, па то је основна и фундаментална хришћанска доктрина и ми 'принуђујемо' све на своју доктрину (истину) тиме што проповедамо да је истинити Бог само у хришћанској вери и да се спасење и вечни и блажени живот задобијају само у истинској Цркви.

 Да ли Бог допушта верску разноликост, вероватно по неком баш великом и специфичном Његовом промислу, али ово овде, контекст је да је Бог допустио (допуштење) верску различитост и зато је неприхватљива било каква принуда на било коју веру или религију, значи овде је главна поента да је узрок верске различитости то што је ту различитост Бог допустио, и ако је то Бог допустио, онда је последица да нема потребе на принуду на било коју веру или религију јер су све од Бога. Овде принуду треба разумети више као ствар у којој било која вера за себе тврди да је истинита и да је од Бога и да због тога треба прихватити ту одређену религијску и верску доктрину која тврди да је од истинитог Бога.

Поједностављено, нема потребе да било која религија и вера за себе тврди да је доктринарно ( истинито) од Бога јер је та религијска и верска различитост допуштење Божије и онда не постоји доктринарна (истинита) религија или вера.

Онда и православна и хришћанска вера такође није доктринарна (истинита).

(мрзи ме да исправљам ако има нешто нејасно... одо да лалам ....:1303_womens:)

 

Link to comment
Подели на овим сајтовима

"Свој став према јеретицима, – а јеретици су сви који су неправославни -, Црква Христова је једном за свагда одредила преко Светих Апостола и Светих Отаца; то јест преко светог Богочовечанског Предања, јединственог и неизменљивог. По томе ставу: православнима је забрањено свако молитвено општење и дружење са јеретицима. Јер, какав удео има правда с безакоњем? или какву заједницу има видело с тамом? или како се слаже Христос с Велијаром? или какав удео има верни с неверником? (2Кор.6,14-15). Светих Апостола Правило 45 наређује: “Епископ, или презвитер, или ђакон, који се са јеретицима само и молио буде, нека се одлучи; ако им пак допусти, као клирицима, да што раде, нека се свргне”. Овај свети Канон Светих Апостола не одређује какво богослужење, него забрањује свако заједничко мољење, ма и појединачно (συνευξάμενος) са јеретицима. А на екуменским заједничким молитвама зар не долази и до нечег крупнијег и групнијег?"

Св. Јустин Ћелијски

cool.lie.talker

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Придружите се разговору

Можете одговорити сада, а касније да се региструјете на Поуке.орг Ако имате налог, пријавите се сада да бисте објавили на свом налогу.

Guest
Имаш нешто да додаш? Одговори на ову тему

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Креирај ново...