Jump to content

Чешко-словачка црква обележила 80-годишњицу страдања Светог свештеномученика Горазда Чешког

Оцени ову тему


Препоручена порука

 

 9/09/2022
 

390035.b.jpg

Дана, 4. септембра 2022. године навршило се 80 година од страдања Светог свештеномученика Горазда Чешког, Моравског и Шлеског од нациста у Прагу.

* * *

Повезан садржај:

Емисија о богослужбеним особеностима празника Светог свештеномученика Горазда, епископа чешког

 

Поводом овог празника, Православна црква Чешке и Словачке, заједно са архијерејима и свештенством Украјинске Цркве, Руске Цркве и Православне Цркве у Америци, прославила је празник Светог свештеномученика Горазда и у свом прашком Саборном храму и у манастиру Светог Кирила и Методија у Хоржовичком.

Прослава је почела 3. септембра Великим вечерњем у Саборном храму Светог Кирила и Методија у Прагу, где се свештенству Саборног храма придружио о. Едвард Хендерсон из Западноамеричке епархије.

Следећег јутра, Јутрење и Свету Литургију служили су у Саборном храму Њихова Преосвештенства архиепископ прашки Михаило, архиепископ михаловачки и кошички Јурај и епископ бероунски Јоаким из Чешко-Словачке Цркве, заједно са делегацијом из Украјинске Православне Цркве коју је предводио Његово Високопреосвештенство митрополит полтавски и миргородски Филип, као и поменути о. Едвард из Православне цркве Америке. 

Поподне је служен парастос на некадашњој стрељани Кобилиси у Прагу, где су нацисти извршили масовна погубљења, након чега је уследила молитва на спомен-плочи Светог Горазда у затвору Панкрац у Прагу.

Следећег дана митрополит Филип полтавски началствовао је Литургијом у манастиру Светих Кирила и Методија у Горжовичкој, уз саслуживање архијереја Михаила и архијереја Георгија. На саслужење је позван и протојереј Николај Лишењук из Руске православне помесне цркве у Карловим Верима, саопштава представништво РПЦ. После службе архијереј Михаило уручио је свештенству спомен-ордење.

 
За наш портал превод са енглеског приредила:
проф. Сања Симић де Граф, 
Извор: Оrthochristian.com
 
 
 
Link to comment
Подели на овим сајтовима

Придружите се разговору

Можете одговорити сада, а касније да се региструјете на Поуке.орг Ако имате налог, пријавите се сада да бисте објавили на свом налогу.

Guest
Имаш нешто да додаш? Одговори на ову тему

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Креирај ново...