Jump to content

ТВ Храм - Одговор духовника: Поглед на Еуро прајд

Оцени ову тему


Препоручена порука

Могу да се вратим, а и не морам. Ако си приметио, претходну поруку сам писао ћирилицом. 

Молба да пребаце на ћирилицу је нешто сасвим друго у односу на оно прво што си покушао са БОкијем. Молба да, шиканирање не.

Апсолутно постоји група људи (неколико њих већ неко време нису активни на форуму) која се врло често на исти или сличан начин опходи према Бокију (можда сам претерао речју "системски") са блажим или јачим исмевањем или омаловажавањем, са идејом да га "обележе" или дисквалификују или као личност, а много чешће оно што он пише.

  • Свиђа ми се 1
Link to comment
Подели на овим сајтовима

  • Одговори 459
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Популарни чланови у овој теми

Постоване слике

пре 12 минута, Родољуб Лазић рече

Могу да се вратим, а и не морам. Ако си приметио, претходну поруку сам писао ћирилицом. 

Молба да пребаце на ћирилицу је нешто сасвим друго у односу на оно прво што си покушао са БОкијем. Молба да, шиканирање не

Да, нисам приметио да већ јеси.

Да молба је друго од оног првог што сам рекао (да не причамо док не пребаци на ћирилицу) изазван ставом "мрзи ме".

Углавном, остајем при молби.

Link to comment
Подели на овим сајтовима

@Родољуб Лазић Ја сам падреа критиковао жестоко за ставове око покојног мироплита.

Са друге стране више је него очигледно да митрополија није "гајила" Српство доле адекватно. Е сад, то је исто ставр процене....народ ј еподељен доле, митроплит то зна, воли их све и онда какоделовати?

Има интервју Бокана где прича како је позван од митрополита да говори доле поводом неке битке, чега ли (није Мојковац), и сад свечаност траје после Службе, долази владика Методије и уместо да говора, Методије му каже да је благослов повучен...и наравно објашњава Бокану да то нема везе са њим него са стањем доле. У принципу "не смемо пуно србовати".

ИСТО ти је Роћо сада патријархово типа: немемо много антиЛГБТКЈУовати.

Наравно да сам ја за то да се томе противи...али морам да кажем нисам ја у ситуацији да процењујем. Говорим са тачке поверења патријарху.

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Не говоримо о истим стварима. Ти говориш о томе зашто патр. Порфирије није јасно и гласно рекао на тему прајда и да ти не желиш да то процењујеш. А  ја сам говорио о томе да ли уопште МОЖЕ да се коментарише патријархово мишљење и став или одсуство мишљења и става. Са тог аспекта сам писао.  Јер је то претходно питање. Ако не може да се размишља и коментарише, као што је било на почетку тврдња неких (па су онда  омекшали), онда је о свему осталом непотребно разговарати. 

  • Свиђа ми се 1
Link to comment
Подели на овим сајтовима

пре 4 часа, Ćiriličar рече

Са друге стране не мислим да твоје и Бокијево писање ружи, хули, одмаже патријарху. Добро је да се чују у клиру умерени гласови пастве. То је неминовност, без тога се клир скроз одваја од пастве и губи стварну слику стварности.

 

Link to comment
Подели на овим сајтовима

пре 41 минута, Родољуб Лазић рече

Ако не може да се размишља и коментарише, као што је било на почетку тврдња неких (па су онда  омекшали),

 

Link to comment
Подели на овим сајтовима

пре 5 часа, Вилер Текс рече

У праву си. И Милош може то да уради. И исто се односи на њега. Али разлика је у томе што је Боки отворено рекао мрзи ме и наставио о крупној политици.

Да би постојала системска варијанта, мора да постоји систем. Али ја то не знам јер нисам део система нити верујем да га има.

Са Бокијем се често расправљам јер често имамо супротна мишљења. Као и са тобом. Немој да учитаваш да је прогоњен, молим те.

И буду љубазан, врати се на ћирилицу, безвезе се инатиш.

А @Bokisd и @Милошшш молим да им  не буде тешко да пребаце тастатуру на ћирилицу и овде и свуда кад пишу српски. Толико можемо сви. Ваљда тај минимални корак сви можемо да учинимо браћо. Ово пишем без прозивке, стварно братска молба.

Ево прешо сам, ће ми испадну очи док сва слова сконтам  :takeoff: 

Link to comment
Подели на овим сајтовима

пре 25 минута, Bokisd рече

Ево прешо сам, ће ми испадну очи док сва слова сконтам  :takeoff: 

Е да си ми жив и здрав! Свака ти част брате!

Ови организатори Еврошејма кажу да не одустају од намере.

28. августа, да нас, ако Бог да буде што више. Достојанствено, мирно и са вером у Бога.

 

Огласио се и владика Иларион:

 

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Случајно налетех на ово :

T.ME

Mommies against the LGBT indoctrination and grooming of children interfered with a drag book reading at the Central Library of the town of Blackpool, Lancashire, Great Britain, by...

 

Link to comment
Подели на овим сајтовима

пре 13 часа, Родољуб Лазић рече

А на почетку је данима било - "нема потребе да се патријарх и синод оглашавају, рекли су једанпут..." или "зна се став Цркве, што би се оглашавали" или "шта, сад Црква треба за сваку лошу ствар у друштву да се оглашава?"... (не можда ти, али било је "бранитеља" који су потенцирали да је беспотребно да Црква реагује). А сада је то што су реаговали неки епископи и свештеници у реду, и потребно, и исправно...

За ове који су се наверзли на Бокија (и на још понеког) како не сме да ништа каже ни да изнесе став у погледу патријарха, то је потпуно смешно. Прво, немају никакво морално право, јер су ћутали на овом форуму када је Ђуровић свашта причао и против патријарха Иринеја и против Амфилохија, најцрње могуће, и против Јоаникија. И активно су учествовали у томе, као и у причама против америчких владика, Григорија немачког и, на пример, против Вартоломеја, и у колико још других случајева. Можемо поменути и Качавенду и Пахомија и...и... Наравно да то не значи да ја подржавам америчке владике, ни Григорија,  ни Вартоломеја, ни Качавенду... него показујем да не можемо да мењамо принципе у зависности од лица, односно владике о коме причамо. Па онда можемо да дижемо хајку против Амфилохија и Григорија и Вартоломеја, можемо да инсинуирамо шта су мислили или какве су им скривене намере, али не смемо ништа ни да помислимо ни да кажемо у вези са Порфиријем.  Дакле, принцип отприлике врло сличан као и код другосрбијанаца: када се крше права оних чије другосрбијанци ставове деле и које симпатишу, онда је то недопустиво, уааа, срамота, а када се крше права оних који су другосрбијанцима одбојни, онда је све у реду, нико нема ништа против, не јављају се да штите њихова права. 

Значи, не може бити да је дозвољено да се критикује или коментарише патр.Иринеј,  Амфилохије, Јоаникије, Григорије, Вартоломеј, Елпидофор итд, а да не сме да се коментарише Порфирије. Или да се коментарише и критикује бивши патријарх Герман. А то су радили многи у време када је Герман био патријарх. И Јустин, али и Амфилохије и Атанасије и многи и многи.  Дакле, или не може ни прво ни друго, или може и прво и друго. А та варијанта да се мери лице јерарха коме смеју да се упуте коментари у ствари значи да  лице меримо. Ако разумете, а надам се да разумете.

Што се тиче тога да ли је Боки Србин или није, па ако јесте онда би у некој Г6 варијанти можда могао да коментарише/критикује Порфирија, а ако није, онда не би могао. Ма није ваљда? Сад се опет меримо и делимо у Цркви на Србе, Грке, Јевреје, Румуне...? Патријарх није патријарх зато што је Србин, нити смо ми чланови СПЦ зато што смо Срби, него прво зато што смо хришћани, а потом и Срби или припадници било ког другог народа. Члан СПЦ може бити и Грк, и Рус, и Румун...ко год. Ја знам бар двојицу свештеника Грка у СПЦ. Шта то значи, да су они верници, који нису Срби, неки другоразредни, без права осталих верујућих Срба, а исто тако и свештеници!? То што је неко Србин није привилегија него обавеза. Колико има Срба који реално су само по крвним зрнима Срби, али су по свему анти-Срби? И обрнуто, колико је било не-Срба који су били мнооого, много већи Срби и Србкиње од многих Срба? Пола Србије је могло да се постити од Арчибалда Рајса и генерала Штурма. И на крају, чисто да се зна, еп. Иринеј је полу-Цинцарин. Није сад баш најјасније, какав би био статус у Цркви полу-Срба - да ли они смеју да се оглашавају и да буду свештеници и епископи?

која гомила глупости, неконтролисаног писања. Овде Патријарх није ширио јерес, па да га критикујемо, као Васељенски и екипа, него води рачуна да не направи проблеме без потребе за Србе, да не дели народ без потребе. Шиптари спремају напад на Србију, али ми се расправљамо да ли Боки, који није Србин то 100%, има право да напада Патриајрха који стоји на бранику српства. Па нема право,  ако је ставр од националног значаја, ако није теологија и јерес. Нема ни да је Србин, а тек ако није Србин, онда поготово. Јер Птаријрах рекао да да педери имају право на брак. На против, Србија је једина земља у оклини која није увелеа педерски брак, а сигурно је разлог јер се Црква огласила против и Патријрах.

Само вас двојица пишите на латиници:D, у ствари је то због тога што увек своје спасење стављате испред свог народа, испред заједнице и по цену ината. Боли вас она ствар за Србе, важно да се ја не огрешим о неки канон, да сам паметнији од других, и да сам прочитао Свете Оце. А то што ништа нисам разумео, немам љубави за свој народ који се мучи и страда, нема везе.. Тако је и Артемије пропао, рекао је није пробелем Косово него екуменизам, па се слизао са Депосом, Олбрајт и екипом против Слобе и зварчио у Љуљацима.

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Иначе сутра ћу да се пред причешће обавезно исповедим за сваку злу помисао према Патријарху ако сам је и имао, а да нисам знао. Јел велики је то грех.

Гледам ову љубав народа у Херцег Новом, срећни људи што им је дошао Патријарх у посету, а ми овде пишемо идиотске ствари, мрцваримо, мислимо да смо паметни. Али нет је и од ђавола и све трпи.

https://spc.rs/wp-content/uploads/2022/08/10000000_165456042672048_3225449370597687523_n.mp4

 

Link to comment
Подели на овим сајтовима

пре 19 часа, Родољуб Лазић рече

Ако не може да се размишља и коментарише, као што је било на почетку тврдња неких (па су онда  омекшали), онда је о свему осталом непотребно разговарати. 

Родољубе, када група људи изда саопштење у којој траже нешто од Патријарха, а прете расколом на мала врата (сам си рекао да ниси видео тај део кад смо почели расправу а он јасно стоји на дну саоштења/захтева) а предходно човек из те групе Мировић буквално вербално насрће на патријарха увредама и клеветама онда то није размишљање и коментарисање. То је био окидач за расправу. Да је нормално речено, од стране неког ко није пљувач, у реду.

Дакле нико никад није рекао да не може да се размишља и коментарише. А коментари и размишљања носе и одговорност пред Богом.

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Придружите се разговору

Можете одговорити сада, а касније да се региструјете на Поуке.орг Ако имате налог, пријавите се сада да бисте објавили на свом налогу.

Guest
Имаш нешто да додаш? Одговори на ову тему

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Креирај ново...