Jump to content

ТВ Храм - Одговор духовника: Поглед на Еуро прајд

Оцени ову тему


Препоручена порука

пре 22 минута, Родољуб Лазић рече

Испада да су сви који су потписали или поставили Апел Мировићеви истомишљеници, а Мировић је непријатељ Цркве. 

Могуће да само немају довољно памети, без обзира на професорске титуле.Уосталом тамо се прети расколом, мало су могли да промућкају својим профеорским умовима.

Ја нисам рекао то, али пљувач јесте. Најбоље је рећи прелесник.

Што се тиче неких твојих мишљења, ако ниси приметио, делимо нека. Рецимо за отказивање.

Link to comment
Подели на овим сајтовима

  • Одговори 459
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Популарни чланови у овој теми

Постоване слике

пре 4 минута, Ćiriličar рече

Мировић и Ломпар су ушли у својеврсну прелест...много тога је из мржње ка Вучићу.

 

Слажем се. Зато њих двојица не могу бити никакви народни вођи. Седе на облаку.

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Пре сат времена, Ćiriličar рече

Мировић и Ломпар су ушли у својеврсну прелест...много тога је из мржње ка Вучићу.

 

У чему се састоји Ломпарова прелест?

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Пре сат времена, Родољуб Лазић рече

У чему се састоји Ломпарова прелест?

Из његових излагања се види да он није црквен човек. Ово говорим не као неки веромер. Мислим да је и сам изјавио да он није дубоко у вери. Не улазећи у то колико је као такав адекватан да предаје на ПБФ-у (нисам гледао одавно је ли још тамо), као нецрквен човек не би требао да се меша много у црквене ствари, или ствари које се директно дотичу цркве у контесту неких друшвених дешавања.

Након неколико Мировићевих изјава/интервјуа, видео сам да уско гледа ствари. Ми живимо у време силеџија, када је међ. право згажено, нема га више и нико се не обазире на њега, отворено се боре јаки без икавог обзира на икаво право - тако да је наивно тупити "ја као правник" и право...које право, ово су времена силеџија. Спашавај главу, народ, државу, Цркву. Не свим средствима, али ипак не ни као бик на црвену крпу.

Сад ћу потражити један снимак, где Катићу (економсита, консултант из Енглеске) иду сузе - каже да је 1999 један од најсветлих тренутака у историји Срба. Знаш, Рођо, многи од нас су се огрешили о Слобу...наравно да је грешио, али данас знамо колио је зло било над нама.

Тако да...не видимо ми што Вучић види, ни што Порфирије види...просто, јер седимо у низинама. А греше сви, па и они, наравно. Просто, мале земље су данас као дирке на клавиру који свира зла сила...па ако не одговарш у "мелодију", куку и леле.

Да ли сам ја против либерал-капитализма? Да! Против нехуманих закона о раду? Да! Да ли против страних инвестиција? Да! Против Бриселског неспоразума? Да! И т.д. Али...ми смо окупирани. Од звери из Откровења која покушава да окупира цео свет. И онда...нити можмо ту звер уништити, нити је треба раздраживати...довољно је, превелико је, да нисмо део њеног оркестра...и превише. Толико, да, убеђен сам, и Небо се поноси тиме.

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Значи, ако сам из непотребно опширне поруке (нисам питао ништа за Мировића, ни за Слобу, ни за Звер из Откривења...) схватио, његова прелест се састоји у томе што (ти мислиш да он) није црквен човек. Мислио сам да ћеш рећи нешто конкретно, као што бисмо могли рећи нпр. за Јеротића или неког другог. Али не - сва прелест је, изгледа,  у томе што није црквен. Мени то није довољно као објашњење.

Link to comment
Подели на овим сајтовима

пре 23 минута, Вилер Текс рече

@Ćiriličar Не вреди да му објашњаваш. Човек гледа уско, најуже и буни се кад му се то каже. 

Кад ти ксжеш онда је сигурно тако...

Не могу да верујем који си ти лик. Човек напише за Ломпара да је у прелести, он узврати да је нецрквен и то је то. Ја кажем да сам очекивао нешто конкретно, а онда се јављаш ти да објасниш јако мени не вреди причати јер сам ограничен и не разумем да је прелест у нецрквености. 

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Ломпар се излупетао у вези Цркве у Црној Гори за све паре, мрзи ме сада тражим, има на форуму. 

Иначе свака част Оцу Здравку, нарочито где је објаснио шта значи заједница у православљу. Мало освежење за новокомпоноване теологе где је заједница када се саберемо око Владике и онда смо сви Свети, па и хомићи:D Али неће бити да је тако.

 

  1. Тачно је да „православни хришћани не би требало никога да мрзе, ни на кога да се гаде“, како вели иза кулиса сакривени „духовник“, али је тачно да православни хришћани треба да мрзе сваки грех и да га се гаде, а содомија јесте управо такав грех који изазива Божији гнев, сходно закону Мојсијевом: Ако мушкарац легне са мушкарцем као са женом, обојица би починили одвратно дјело. Нека се погубе и крв њихова нека падне на њих (5. Мојс. 20, 13). Или неко мисли да Бог Старог завета није и Бог Новог завета, него неки други Бог, а не Онај исти који осуђује мужелоштво као грех који се не може ничим оправдати, јер такви неће наслиједити Царство Божије (1. Кор. 6, 9)? Хришћани су позвани да превасходно покажу на делу љубав према својим ближњима, немоћнима и слабима, а тек онда да брину о непријатељима нашег живота и спасења. Лажа је сваки онај који ствари изврће и ставља богохулнике у исти ред са побожнима или содомите у исти ред са својом децом, јер и они су „нечија деца“. Када се Јевреји позивају на Авраама, говорећи да су његова деца, Господ Христос им каже: Вама је отац ђаво и жеље оца својега хоћете да чините (Јн. 8, 44). Када су Константина Философа – Светог Кирила Сарацени питали зашто се хришћани не држе Христових заповести према којима се треба молити и за непријатеље, чинити добро и онима који нас мрзе и гоне, окретати образ онима који нас бију, те зашто поступају супротно овоме, кују оружје, одлазе у рат и убијају противнике, Константин одговара питањем: ,,Ко ће од људи бити истински извршилац закона? Да ли онај ко извршава једну или обе заповести, ако су у неком закону већ записане две заповести и дате људима на извршење“? Када су му Сарацени одговорили да је разумљиво „бољи онај који извршава обе заповести“, Свети Кирило каже: „Христос Бог наш, који нам је заповедио да се молимо Богу и да добро чинимо онима који нас вређају, рекао је исто тако и ово: Од ове љубави нико нема веће, да ко душу положи за пријатеље своје (Јн. 15, 13). Ми, дакле, подносимо увреде, али када су оне уперене против заједнице, против друштва, онда устајемо у одбрану један за другога, па и душе своје полажемо, да не бисте ви заробивши браћу нашу, заједно са телима њиховим заробили и душе њихове навевши их на богопротивна дела“. Ова мисао св. Кирила је у складу са Христовим речима: Не бојте се оних који убијају тијело, а душу не могу убити;, него се више бојте онога који може и душу и тијело погубити у паклу (Мт. 10, 28).
  • Свиђа ми се 1

Рече безуман у срцу својем: нема Бога.
Трула су и мрска дјела њихова. (Пс. 13, 1)

Link to comment
Подели на овим сајтовима

пре 50 минута, Родољуб Лазић рече

Мени то није довољно као објашњење.

Види, ја сам ти објаснио мој доживљај њих. Уопште не претендујем да те убдем да су у прелести, јер ни сам нисам убеђен да су у прелести. Људи нису износили скоро никад јасне ставове о вери. Ломпар јесте мало о својој и рекао негде да није баш дубоко у вери да то "истражује", како ли се већ лепо изразио како он зна.  Јавне су личности, нека врста авангарда нашег народа, има их у медијим по важним националним питањима. Једно време сам их пратио, кад их више нисам доживљавао као неког ко ми је занимљив по питањима која су мени занимљива, а могу ново да научим/чујем - не пратим.

Генерално, по мени је штета што Ломпар није продуховљенији, и што Ћирјаковић није уопште у вери. Просто се осети када великим интелектулцима фали дар Духа. Осети се празнина. Ма колико они реторички били способни да "дриблају". Ђирјаковић то ради доста мучно, около-наоколо па никда, а Ломпар се изражава течно, лепо, без проблема "вади" изразе и спаја их у целине - али по систему: што једноставно кад може комликовано. Тај његов израз покаже да је он начитан и добар оратор, али нема ту неке дубине.

То је то...

(Мировић, добар момак, још један Црногорац дошао У БГ и успео, Србин, честит, трпи ради тога од монтенегрина - али то је то. Нема ту нешто посебно...Мировић, ајде, али Ломпар се не би требао бавити дневнополитиком, но пошто нема ту цкрвену "црту" нема чиме да се бави - има реторику али тематика је уска)

Link to comment
Подели на овим сајтовима

пре 9 минута, Onufrije рече

Иначе свака част Оцу Здравку,

Пено је легенда! Треба по мени,  човека у БГ пребацити, замолити лепо да пређе, да држи догматику. Ђуровићу дати патрологију, укинути екуменско "богословље" и тако то...

Шта причаш бре? Је ли Пено рукоположен? Наравно да бих био пресрећан....али нисма испратио то?

Link to comment
Подели на овим сајтовима

пре 13 минута, Onufrije рече

Оцу Здравку,

Пено није свештеник, чисто да знаш. Професор је догматике.

Link to comment
Подели на овим сајтовима

пре 5 минута, Родољуб Лазић рече

Пено није свештеник, чисто да знаш. Професор је догматике.

Фала Рођо...знам да је професор догматике у Фочи, али га Синод треба замолити да дође у БГ и омогућити му то. Значи Онуфрију се омакло....а баш би се обрадовао да га рукоположе.

Link to comment
Подели на овим сајтовима

пре 14 минута, Ćiriličar рече

Ђуровићу дати патрологију, укинути екуменско "богословље"

А Ђуровић није екумениста? Он је екумениста пар екселанс. Сам је говорио како је  Православна Црква кљакава и несаборна без Ватикана, и како без проблема причешћује римокатолике. Он је, у ствари, анархо-либерални екумениста (ако тако може да се каже), који ужива да руши Предање и да саблажњава. Ако хоћеш да уништиш генерације богослова, онда га свакако треба ставити за професора патрологије. Нико боље од њега то не може урадити.

Link to comment
Подели на овим сајтовима

пре 12 минута, Родољуб Лазић рече

и како без проблема причешћује римокатолике.

Нисам то знао...

То бих препустио њему и Синоду и њему и теби :)

Ја сам га молио да ми се моли за болесно дете, фала му од века. Што се Св. Причешћа тиче - ја о томе могу само да ћутим...и да се кајем.

 

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Придружите се разговору

Можете одговорити сада, а касније да се региструјете на Поуке.орг Ако имате налог, пријавите се сада да бисте објавили на свом налогу.

Guest
Имаш нешто да додаш? Одговори на ову тему

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Креирај ново...