Jump to content

Teofil Pančić: „Brat Cane“ je primer kako ulični hodač postaje ikonoklečač

Оцени ову тему


Препоручена порука

U svojoj kolumni "Nuspojave" u novom broju "Vremena" Teofil Pančić je napisao analizu muzičkog ukusa patrijarha Porfirija.

1657797397-collage.jpg 

 

„Porfirije je znalački i diplomatski igrao na sigurno“, napisao je Teofil Pančić, u svojoj kolumni u „Vremenu“ analizirajući muzički izbor patrijarha Porfirija nedavno na Radio Beogradu 202.

U tom smislu, pored pominjanja Boba Dilana, Leonarda Koena, Bulata Okudžave i Led Cepelin, koji se nalaze na listi kao strani izvođači, Pančić se osvrnuo i na domaće autore koji su u patrijarhovom muzičkom izboru.

“ Smak i ‘Šumadijski bluz’, kao odličan primer toga zašto nije bilo ničega tako beznadežno užasnog kao taj davežni derivat rokenrola iz treće ruke po našim srbijanskim provincijskim gradovima sterilnih sedamdesetih, a Smak je tu bio najstrašnija strahota sve do pojave Galije, koja nam je otkrila do tada neslućene visine pretenciozne i celomudrene neautentičnosti“, piše Pančić, koji se onda dotakao Partibrejkersa i Korni grupe.

 

"Pa onda muzički neupitni "brat Cane" i Partibrejkersi, zgodan primer kako ulični hodači mogu da postanu ikonoklečači, i da se izvuku s tim. "Etida" Korni grupe, lepo parče muzike čiji je jedini problem  što je pank nastao u samoodbrani  od svega toga, manje u striktno muzičkom, više u kulturno-simboličkom, pa i u nekom širem smislu reči i političkom smislu".

"Zatim, 'Odbrana' Idola: kako zaobići to opšte mesto jednog drljavog revizionizma u stilu 'nismo znali niti smeli da znamo šta su pravoslavlje i ćirilica, a onda nam je neustrašivi (pro)svetitelj Srđan Šaper to otkrio", dodaje između ostalog kolumnista "Vremena" u svom poslednjem tekstu.

Patrijarh Porfirije je u svom izboru na "dvestadvojci" pomenuo i Demisa Rusosa, Arsena Dedića, Emerson, Lejk i Palmer...

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Придружите се разговору

Можете одговорити сада, а касније да се региструјете на Поуке.орг Ако имате налог, пријавите се сада да бисте објавили на свом налогу.

Guest
Имаш нешто да додаш? Одговори на ову тему

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Креирај ново...