Jump to content

Откривено ранохришћанско гробље и чак шест базилика у Нишу


Препоручена порука

Откривени остаци некрополе античког Наисуса

Вредно археолошко благо „изронило” на светлост дана приликом копања темеља за стамбено-пословни објекат у нишком насељу Пантелеј
Пише: Тома Тодоровић
677z381_arheolosko-nalazisste.jpg
(Фото Т. Тодоровић)

Ниш – Приликом ископавања темеља за стамбено-пословни објекат у насељу Пантелеј, откривени су остаци ранохришћанских гробница. Реч о делу источне некрополе античког Наисуса, за коју се одраније знало да се налази на локалитету знаном као Јагодин мала. Она је формирана на десној обали Нишаве, на путу за Ратиариу (Арчар у Бугарској). Како је за „Политику” објаснила Надежда Гавриловић Витас, научни саветник Археолошког института у Београду, која је ангажована на овом налазишту, ради се о паганској и ранохришћанској некрополи, с различитим облицима сахрањивања у периоду од 4. до 6. века нове ере.

– Током претходних 90 година истраживања, откривено је више од 300 гробова слободног укопа, 65 зиданих гробница и што је нарочито значајно, шест ранохришћанских базилика. Најстарија је из периода римског цара Константина Великог, рођеног у Нишу. Некропола у Јагодин мали организована је и дуго одржавана као прави „град мртвих”. То је подразумевало уређена гробна места, и улице и стазе између њих – каже Надежда Гавриловић Витас.

Како истиче, вредно откриће је и да су у то доба, пре више од 1.500 година, постојале развијене занатске делатности у служби зидања и осликавања унутрашњости породичних гробница. На локалитету Јагодин мала пронађене су четири гробнице украшене фрескосликарством, представама и детаљима Христовог монограма, апостола Светог Петра и Светога Павла, као и ранохришћанским мотивима. Пронађен је и луксузни накит, појасне гарнитуре, стаклене посуде и много тога што, према речима наше саговорнице, потврђује да је Наисус у периоду касне антике имао развијен економски живот.

Извор

WWW.POLITIKA.RS

Ниш – Приликом ископавања темеља за стамбено-пословни објекат у насељу Пантелеј, откривени су остаци ранохришћанских гробница. Реч о делу источне некрополе античког Наисуса, за коју се одраније знало...

 

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Придружите се разговору

Можете одговорити сада, а касније да се региструјете на Поуке.орг Ако имате налог, пријавите се сада да бисте објавили на свом налогу.

Guest
Имаш нешто да додаш? Одговори на ову тему

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Креирај ново...