Jump to content

Прота Велибор Џомић: Неутемељени напади на Темељни уговор

Оцени ову тему


Препоручена порука

 

"Зашто је уговор између Црне Горе и Српске Православне Цркве темељни уговор? Из простог разлога што је то основни, темељни уговор између Цркве и државе на основу кога се, у складу са правним поретком државе, касније могу закључивати и други уговори из различитих области друштвеног живота"

Од  ИН4С  -  08/07/2022 
velibor-dzomic-640x427.jpg о. Велибор Џомић

Пише: Протојереј-ставрофор др Велибор Џомић

И лаику је јасно да Српској Православној Цркви будућим Темељним уговором неће бити признато ниједно право више од права која су раније уговорима призната Римокатоличкој цркви, Исламској и Јеврејској заједници у Црној Гори. Види се, а и зна се да идеолошки и партијски острашћеним ”критичарима” није споран Темељни уговор него им је спорна Српска Православна Црква чије би епископе, свештенике, монахе, монахиње и вјернике, иначе грађане Црне Горе, најрадије на тракторима испратили преко границе.

У медијској граји која је искључиво у функцији покушаја подизања тензија и распламсавања подјела у Црној Гори истицано је да ”уговор између Црне Горе и Српске Православне Цркве никако не може и не смије да се назове темељним уговором”, јер су, забога, темељни уговори – ”међународни уговори”. По ко зна који пут је демонстрирано катастрофално незнање појединих учесника у јавном говору.

Формално посматрано, Српска Православна Црква није субјекат међународног права, али она, као што је познато, дјелује и на међународном плану. Реч је о вишевјековној Цркви која данас има своје епархије, парохије, манастире, црквене општине и друге црквене установе у скоро читавој Европи, Сјеверној, Средњој и Јужној Америци и Аустралији. А групица црквомрзаца неуспјешно покушава да је сведе на ”Цркву Србије” и четири епархије у Црној Гори!!!

И осредњи правници знају да су међународни уговори, заправо, споразуми које закључују два или више субјеката међународног права, на основу важећих међународноправних норми, а могу бити садржани у једној или више међусобно повезаних исправа. Постоји више врста и подјела међународних уговора, као и више њихових назива као што су уговор, конвенција, протокол, пакт, акт, споразум, меморандум, повеља итд. Који год уџбеник, па чак и приручник међународног права да отворите у њему нећете наћи темељне уговоре као врсту уговора у међународном праву. Али, то јавно изјашњене црквомрсце и србомрсце у Црној Гори не обавезује!

Темељни уговор не представља ексклузивно право које је резервисано само за Римокатоличку цркву, односно Државу ватиканског града, како су тврдили неки појединци.

Римокатоличка црква, која брине о својим вјерницима и својим правима и интересима у бројним државама и закључује темељне уговоре, уговоре, споразуме или конкордате, није субјекат међународног права. Субјекат међународног права са ограниченим међународноправним субјективитетом је Држава ватиканског града која се у међународним односима појављује и под називом Света столица.

Зашто је уговор између Црне Горе и Српске Православне Цркве темељни уговор? Из простог разлога што је то основни, темељни уговор између Цркве и државе на основу кога се, у складу са правним поретком државе, касније могу закључивати и други уговори из различитих области друштвеног живота.

Сходно законским прописима, Црква може, у складу са правним поретком, да оснива просвјетне, културне, добротворне, социјалне, научне, здравствене, информативне, издавачке и друге установе. Црква и држава имају право да закључују нове уговоре о сарадњи у важним областима друштвеног живота. То право Цркве је на општи начин и начелно уређено законом, а са мањим степеном општости, односно конкретније и садржајније – Темељним уговором. На основу тих будућих појединачних уговора се могу успостављати различити видови сарадње између просвјетних, културних, добротворних, социјалних, здравствених, научних, информативних, издавачких и других установа којима је оснивач Црква са сличним установама којима је оснивач држава. И то све ради општег добра и унапређења друштва.

Да не идем даље и детаљније, али је довољно да поменем црквене народне кухиње које имају своје мјесто и улогу у Црној Гори, као и у другим државама, али и њихов рад треба додатно поспјешити добром сарадњом са државним органима и установама надлежним за лица која су егзистенцијално угрожена и то првенствено неким будућим уговором о сарадњи.

Даље, Црква и држава, уз поштовање уставне норме о одвојености цркава и вјерских заједница од државе, остварују сарадњу у областима друштвеног живота које су од заједничког интереса. Црква и држава су међусобно упућене једна на другу, поред осталог, и у погледу духовне бриге за лица која су на служби у оружаним снагама, затим за лица у притвору или на издржавању казне, малољетнике у заводима за малољетнике или установама за смјештај дјеце са поремећајима у понашању, као и за лица у здравственим установама или установама социјалне заштите. Сарадња Цркве и државе на том плану, имајући у виду конкретне и важне области друштвеног живота као што су напријед наведене, може бити нормирана новим уговорима између Цркве и државе којима ће се та сарадња прецизније уредити.

А све то ради поштовања Уставом зајемченог људског права на слободу вјероисповијести у индивидуалном и колективном аспекту сваком грађанину Црне Горе (а не само држављанима). Правни основ за закључивање будућих уговора се налази у Уставу, законодавству Црне Горе и Темељном уговору.

Истицано је и то да уговори које је Црна Гора 2012. године закључила са Исламском заједницом и Јеврејском заједницом нису насловљени као темељни уговори. Тачно је да нису, а узрок томе јесте незнање оних који су припремали текстове тих уговора. Међутим, и та два уговора су по свом значају и материји коју регулишу темељни уговори.

Не треба се бојати неутемељених напада на Темељни уговор између Црне Горе и Српске Православне Цркве. Неутемељени напади на Темељни уговор не могу умањити његову вредност и значај.

Повезане вести: 

 

 


View full Странице

Link to comment
Подели на овим сајтовима

WWW.RTS.RS

Историчар Александар Раковић из Института за новију историју Србије изјавио је за РТС да је Синод Српске...

 

Link to comment
Подели на овим сајтовима

By Лука Радоњић , fb

 

Iz DPS-a ne patišu sa saopštenjima u kojima se žale… prevario nas je Dritan, šmrc, šmrc, nismo se tako dogovorili, nja, nja, nja… Žale se ljudi da ne mogu na informativne portale ući da pogledaju vremensku prognozu, izvještaje sa primorja i sjevera, i prelazni rok u fudbalu, što im neće iskočit glavurde iz DPS sa svojom patetikom. Odbrana Crne Gore, srušićemo vladu, ovo nije fer, bla, bla, bla. Prevario ih je neko, vele. Trideset godina obećavali fabrike od čokolade i kuće od marmalade, puteve, poslove, stadione, svemirske brodove, plate, Evropsku uniju, falširali spiskove, štelovali izbore, prevarili narod stotinu puta i nešto im sad nije jasno. Mislili su povući će Milo par svojih ministara, pa neće Vladi valjda bit’ važniji Poslovnik od nekakvog njihovog dogovora uz kafu. Ada čuš. I odbrana, kaže, Crne Gore. Ostavili dugove, svađali narod, stalno neki skandali oko korupcije… Bukvalno “afera - stranka”.

I posle svega toga nekakvo žaljenje, nešto… Rat u Evropi, inflacija svuda, cijene skočile, najavljuje se manjak struje u Evropi i treba narod da čita vaša saopštenja na ovu vrućinu. Mnogo ste vi dokoni. Od dobra ste se pomamili, u pravu je narod. 
I dosadni ste, bre, kao muve.

Vele na portalu Pobjede, ne djeluje da je Abazović zabrinut zbog prijetnji DPS-a da će mu oboriti vladu. A što bi se i cimao oko posla, ako kojim slučajem i ne bude premijer, zvaće ga da igra za Brazil u Kataru, zbog ovih driblinga koje je izveo na političkog sceni u ovih godinu dana.

DPS i njihova saopštenja. Ajde odmorite malo, dako se snađe Crna Gora nekako i bez vas.

 

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Протојереј-ставрофор Велибор Џомић: О Темељном уговору са Црном Гором

Објављено: 10 јула, 2022

Протојереј-ставрофор др Велибор Џомић, члан експертског правног тима Српске Православне Цркве, дао је 9. јула 2022. године следећу изјаву за агенцију Танјуг:

Српска Православна Црква будућим Темељним уговором са Црном Гором неће добити, а није ни тражила, ниједно право више од оних која су до сада уговорима призната Римокатоличкој цркви, Исламској и Јеврејској заједници. Добронамернима то довољно говори и зато не постоји ниједан разлог правне и цивилизацијске природе да се било ко у Црној Гори противи овом акту. Српска Православна Црква има своје епархије у више десетина држава света и нигде нема оваквих проблема какви се непотребно фабрикују годинама у Црној Гори. Епархије наше Цркве свуда врше своју духовну мисију у складу са правним системима држава и тако је, што се нас тиче, и у Црној Гори. На жалост, у Црној Гори постоје одређене структуре којима није споран Темељни уговор него им је спорно постојање Српске Православне Цркве. Људски би било да противници уговора упуте извињење Српској Православној Цркви због тога што су је док су били кључни носиоци власти, поред осталог, десет година дискриминисали у овом погледу. Апсурдни су захтеви да се настављају разговори који трају десет година, а још је апсурдније да се даље расправља о садржају уговора који је у складу са правним поретком Црне Горе и који ни у чему не одудара од садржаја три уговора које је Црна Гора до сада закључила са једном црквом и две верске заједнице.

Српска Православна Црква има своје, а Влада Црне Горе своје процедуре у оваквим случајевима. У том погледу, очекујемо да Влада Црне Горе званично обавести Свети Архијерејски Синод и Патријарха српског г. др Порфирија да је усвојен Предлог темељног уговора. После тога, Свети Архијерејски Синод ће упутити званични одговор Влади, а јавност ће о томе бити обавештена. Намере обе стране уговорнице у погледу закључења уговора су већ исказане. Разумем медијске разлоге, али су процедуре изнад тога и морају се поштовати. Постоји обострани интерес, и Цркве и државе, као страна уговорница да закључе уговор. Не треба заборавити да је свему претходио коректан експертски дијалог између представника Владе и представника наше Цркве. Текст Предлога темељног уговора је на експертском нивоу начелно усаглашен уз пуно поштовање правног поретка Црне Горе и црквено-правног поретка Српске Православне Цркве. То је потврдио Патријарх српски г. др Порфирије у изјави за јавност приликом посете премијера Дритана Абазовића Патријаршији у Београду. Када се заврше процедуре, уговор ће бити закључен, а у име Српске Православне Цркве потписаће га Патријарх српски г. др Порфирије.

У јавности се појавило питање валидности одлуке Владе о Темељном уговору. Без икакве сумње, одлука Владе је правно ваљана, а и верификована је на крају седнице, што је многима промакло. Питање квалификоване већине за усвајање Предлога темељног уговора на Влади није правно него политичко питање и оно у погледу правне ваљаности одлуке Владе нема никаквог значаја. Пословником Владе је прописан начин одлучивања и доношења одлука, а политички споразуми конституената Владе у погледу правне ваљаности одлуке која је донета у складу са Пословником Владе не производе правно дејство. Влада је квалификованом већином донела одлуку у складу са правним поретком Црне Горе и то свакако треба поздравити.

Црној Гори желимо мир и напредак у сваком погледу, па и у погледу поштовања права на слободу вероисповести. Нема никакве потребе да се око једног правног и цивилизацијског питања као што је питање Темељног уговора изазивају кризне ситуације и то у времену бројних изазова са којима се људско друштво данас глобално суочава. Црква и држава треба да сарађују ради унапређења општег добра.

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Саопштење за јавност

јул 10, 2022 

1115162311_67_345_2834_1842_1000x541_80_

Саопштење за јавност

Цетиње, 10. јул 2022.

Нашем друштву служи на част што извршна власт Црне Горе у посљедњих годину и по дана, за разлику од периода прије тога, не подржава и не охрабрује негативну политику и непријатељско настројење према Српској Православној Цркви.

Одлуку Владе Црне Горе о Темељном уговору посматрамо управо на тај начин. Као намјеру да се односи између Цркве и државе уреде на квалитетан начин и да се питање досадашње дискриминације и неравноправности Српске Православне Цркве праведно ријеши.

Свима који учествују у овом часном послу, без обзира да ли то чине као вјерници или као особе привржене модерним начелима демократије и вјерских права и слобода, желимо пуни успјех. Искрено се надамо да ће одољети свим притисцима и да ће истрајати до краја, не у инат било коме, него за добро нашега друштва и ради стварања залога свеопштег напретка Црне Горе.

 Из Митрополије црногорско-приморске

Link to comment
Подели на овим сајтовима

пре 3 часа, александар живаљев рече

што извршна власт Црне Горе у посљедњих годину и по дана, за разлику од периода прије тога, не подржава и не охрабрује негативну политику и непријатељско настројење према Српској Православној Цркви.

Фала Богу ниј еподржавала непријатељско настројење али колико је Кривокапић пријатељски био настројен то је дискутабилно. Наравно да Црква неће званично то да саопштава.

Како кажу за архимандрита? Ни мањег чина ни више молитве. Тако се за ЦГ може рећи: ни мање државе-прћије, ни више проблема. Јако је индикативно да се из кругова Цркве мора пазити на сваку реч, да се не би ко нашао "увређен" од задртих конвертита, оголелих криминалаца, анти-Срба и квазицрногораца.

Просто да се човеку згади та прћија од државе. Али само смо криви. Петокрака је спала у Београду кад се Мило одвојио. Сами пали, сами се убили (=ударили). Сами пустили део Српства да оде странпутицом. Јер кад би неко, не дај Боже, успео да одвоји МЦГПриморску од СПЦ, онда је питање шта би са остатком било. Колико је Кривокапић био пријатељски видело се.

Узгред - није баш да је небитно у којој/чијој држави Црква делује. Једно је бити под Јустинианом, друго под Диоклецијаном. Тако да те шупље приче, и из црквених кругова од неких, како је држава небитна, су супље, идеалистичке приче...ако не и нешто горе од идеализма.

Link to comment
Подели на овим сајтовима

  • 2 weeks later...

SPC NE PRISTAJE NA IZMENE Pitanje Temeljnog ugovora je završeno: "Politička prepucavanja na ovu temu nas ne interesuju"

   

ZA SRPSKU pravoslavnu crkvu je pitanje Temeljnog ugovora završeno, a jedini dokument koji će potpisati je onaj koji je već usaglašen i usvojen na Vladi i ni na kakve izmene više neće pristajati, potvrđeno nam je iz više izvora u SPC-u.

SPC ne pristaje da je političari guraju u političko blato, a ne pristaju ni na kakve ucene, rečeno je crnogorskom portalu Borba.me

Ne žele da se oglašavaju na politička prepucavanja političara vezano za Temeljni ugovor, jer je za njih ta priča završena.

- Vlada Crne Gore je usvojila Nacrt Temeljnog ugovora koji je usaglašen sa SPC, a koji je usaglašen i sa Ustavom i zakonima Crne Gore. Politička prepucavanja na ovu temu nas ne interesuju i što se SPC tiče, ostaje samo da preciziramo datum potpisivanja dokumenta koji je usvojen na Vladi - kazali su izvori iz SPC.

Mišljenja i stavovi naknadnih Komisija, kako je rečeno, za SPC nisu i neće biti obavezujući. Naročito, kako nam je naglašeno, irelevantno je mišljenje onih „eksperata” koji su jurišali sa DPS-om na svetinje.

(Borba.me)

:

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Опет страни фактор ровари, јер ако се потпише све што је Мило радио досад пада у воду, ако не ,сила народ је кроз литије показао да је српски

 

 

 

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Која глупост. Да криви су странци а не Црногорци:navijanje:. Шиптар же` да се брине за СПЦ. Ма срамота која беда од државе, иначе достојанствен одговор Цркве свака част али како даље са овима лудацима  је питање. Није било лако Владики Амфилохију јер ни ови спрски политичари не вреде ништа. Беда. Тамо једино Црква ваља а не може Црква све да ради и да вади народ из блата.

Рече безуман у срцу својем: нема Бога.
Трула су и мрска дјела њихова. (Пс. 13, 1)

Link to comment
Подели на овим сајтовима

  • 2 weeks later...
WWW.IN4S.NET

Темељни уговор су потписали Дритан Абазовић премијер Црне Горе и патријарх српски Порфирије

 

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Придружите се разговору

Можете одговорити сада, а касније да се региструјете на Поуке.орг Ако имате налог, пријавите се сада да бисте објавили на свом налогу.

Guest
Имаш нешто да додаш? Одговори на ову тему

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Креирај ново...