Jump to content

depresija. kako se izlečiti. poželjni saveti sa ličnim iskustvom.

Оцени ову тему


Препоручена порука

On 3.6.2022. at 2:03, Ćiriličar рече

To je strasan greh, to je put ka suicidu. Ne stoji u kalendaru dzaba medju smrtnim gresima: ocajanje. Oprostite depresivn...vi jeste bolesni, a bolest vam je - egocentrizam! Sve ste usmerili na sebe.

 

On 3.6.2022. at 12:06, Драгана Милошевић рече

Јесам, али ми је и родбина помогла да паднем још у дубљи понор. Зар нису могли да ми буду ослонац, док мозак не прездрави, да могу свесно почети лечење?

Zanimljivo kako ste oboje u pravu. Rodbina treba da bude oslonac, ali ovo je Srbija, a Srbija nije samo obrazovani deo stanovništva Bga i većih gradova. Uglavnom se depresivci osuđuju kao lenčuge... ono... sve bih ja njih na njivu i slične gluposti. Koliko samo ima depresivnih, nasmejanih radoholika gde se to na njima ni ne vidi. Na kraju kad neko digne ruku na sebe onda ide ono čuveno... Jaaaoooo uvek je bio nasmejan(a), pa kaaakooo, pa očajni smo ništa se nije naslutimo, bla bla bla... 

Link to comment
Подели на овим сајтовима

пре 5 минута, Natasa. рече

Jedno je težak karakter drugo je da osoba ne može da funkcioniše.

Управо тако..

Радуј се, Нектарије, велики Архијереју Божји!

Link to comment
Подели на овим сајтовима

@Natasa.

Српска посла.

"Немој, грех је." . то не допире до болесног мозга.

Леле, кад се сетим, онако растројеној, задушне бабе помињу Блажену Матрону- Страх ме паралисао, они нуде образац у суперлативу.joooj

  • Свиђа ми се 1

Радуј се, Нектарије, велики Архијереју Божји!

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Ono što sam primetila, pogotovo međ' omladinom je romantizacija depresije kao nečeg dubokog. Ne znam šta je romantično u tome da ne možeš da ustaneš iz kreveta danima i razmišljaš o suicidu ili dok gledaš bližnjeg kako kopni i brineš da ne napravi neku nepovratnu glupost. 

Valjda mladi dok traže smisao, vide da svet nije idealno mesto pa gledaju na depresivce kao tanane dušice koje svim bićem osećaju kako je svet zao... kao da ti treba depra za to saznanje. 

Ne znam... strašan je demon očajanja, veliko iskušenje i za depresivca i za okolinu, pogotovo ako nemaju svest šta je to tačno. 

Link to comment
Подели на овим сајтовима

On 2.6.2022. at 12:26, vildest рече

bolujem od depresije... tu nema šta da se priča... ko je ima, zna kako mi je. pomozite.

Најпре, брате, удари темељ исповешћу. Послушај како су Свети у молитви исповедали своје грехе:

"Господе, Царе Небесни, Утешитељу, Душе Истине, обаспи милосрђем и помилуј ме, грешнога слугу Твога, и отпусти ми недостојном и прости све што Ти данас сагреших као човек, чак и не као човек, већ и горе од скота: моје грехе хотимичне и нехотимичне, знане и незнане, оне из младости, и оне од науке зле, и оне од непромишљености и мрзовоље. Ако се именом Твојим клех, или га похулих у мисли својој, или кога укорих, или кога оклеветах гневом својим, или ожалостих, или се ради чега разљутих, или слагах, или незгодно спах, или сиромах дође к мени и ја га не погледах, или брата свога ожалостих, или се свадих, или кога осудих, или се надух, или се погордих, или се разгневих, или док стајах на молитви, ум се мој косну зла овога света, или на разврат помислих, или се преједох, или се опих, или се лудо смејах, или зло помислих, или видевши туђу лепоту, бих њоме рањен у срцу, или говорих што не теба, или се насмејах греху брата свога – моји су греси безбројни – или бејах лењ за молитву, или што друго рђаво учиних, не сећам се; јер све то и више од тога учиних. Помилуј ме, Творче, Господару мој, мрзовољног и недостојног слугу Твог, и остави ми, и отпусти, и опрости ми, као благ и човекољубив..."

"Теби, Господу Богу моме и Творцу, у Светој Тројици једноме, слављеноме и обожаваноме, Оцу и Сину и Светоме Духу, исповедам све грехе своје које починих у току целог живота свог, и сваког часа, и у садашње време, и у прошле дане и ноћи, делом, речју, мишљу, преједањем, препијањем, тајноједењем, празнословљем, мрзовољом, лењошћу, препирањем, непослушношћу, оговарањем, осуђивањем, нехатом, самољубљем, похлепношћу, грамзивошћу, говорењем неистине, непоштеном зарадом, лакомошћу, суревњивошћу, завишћу, гневом, злопамћењем, мржњом, закидањем, и свима својим чулима: видом, слухом, мирисом, укусом, додиром, и осталим својим гресима, како душевним, тако и телесним, помоћу којих разгневих Тебе, Бога мог и Творца, и неправду нанесох ближњем свом. Жалећи за све то, објављујем себе кривим пред Тобом, Богом мојим, и имам жељу да се кајем; само, Господе Боже мој, помози ми, смирено Те молим са сузама, а прошле грехе моје опрости ми милосрђем Твојим, и као благ и човекољубив, разреши ме од свих ових грехова које изложих пред Тобом".

Дакле, да се мало смиримо, брате...ако је Св. Макарије сматрао да чини грехе које ни скот (=живинче) не чини...шта ја и ти да кажемо?

-Св. Причешће. Не можемо ишта без Хрисста!

-Парастос свим својим сродницима - ти си њихова "кост од кости", грана изникла из корена, имаш СИЛУ да својом молитвом утичеш на њихово стање у оно свету - то је страшна сила.

Кад си ударио темељ. сад треба зидати кућу, са кровом да не прокишњава. Е то не може без тебе. Ниси мајстор? Онда мешај малтер и служи!

Ја ћу ти написати шта би ја да сма ти, а ти како хоћеш:

-Ни по коју цену не бих пио антидепресиве. Ако си у лошем стању ја бих Дијазепан или Бензедин - али само по потреби (личо, ја бих и да нисма ти пои их сваки дан, јер је то медецинска дрога, није лоша). Потреба је сваки дан, а ти кад загусти, клепиш јед-два, мало се одмориш па даље. Антидепресиви су хемијско говно, које неурописхијатри прописју, а 99,99% њих баге везе нема шта је то. Добили су готове брошуре, у школство је ушло од фармако мафије да се то прописје и цепај. Мани се дугорочних терапија...лепо узмеш средство за смирење кад зи загусти, дан, два, недењу, месец - и у међувремену скупљај снагу сам и корачај даље.

-Највећи ИДИОТ и непријатељ ти је онај ко ти каже "ма то је болест ко и друге болести, имају лекови". То су...бабе Персе, чуле нешто од Митре из суседног села.

 

Шта је циљ? Циљ је задобити радост! А што ти ниси радостан? Ниси захвалан Богу што немаш леукемију? Ја см неки дан писао поповима да се моле за мог сина од 3 године - умирао је у сепси! Ја сма био радостан и благодаран Богу! Шта хоћеш. лизало или да путујеш у Царство Божије, са онолико тешким крстом колико можеш да носиш? Ако оћеш Царство Божије, прти, роде, крст - и онако ми носимо најмање могуће крстове.

Ствар је јасна као сунце: перспектива живота је наопако окренута у твојој глави и души! Скроз наопако! Мораш да је исправиш. Не мораш, требало би. Крени од оног што како се Св. Макарије молио Богу...ми смо добили част да смо мали богови...али гори смо од скотова.

Јеси ти изузетак? Ако си Светац, па што си онда депресиван. Ако ниси...па схвати да си по части мали бог, али да си грешнији од скотова...као и многи од нас....

Срећно...Господ да ти сваког добра подари....и понавља - узрок депресије егоцентризам! Ставили смо себе у центар и од себе не видимо суштину свог битисања - од дрвета шуму.

Праштај.

 

 

 

 

 

  • Свиђа ми се 1
Link to comment
Подели на овим сајтовима

пре 25 минута, Ćiriličar рече

Мани се дугорочних терапија...лепо узмеш средство за смирење кад зи загусти, дан, два, недењу, месец - и у међувремену скупљај снагу сам и корачај даље.

Je l si ti siguran da smeš ovo da preporučuješ? Imaš iskustva? Ovo što si napisao ima ozbiljnu težinu, ne sme se tako olako (ne) preporučivati terapija. 

Ko je uzimao terapiju i šta je najviše pomogli... je i ima neko sa iskustvom. 

Link to comment
Подели на овим сајтовима

пре 6 минута, Ćiriličar рече

Да апсолвирамо: "Депресија је крст који Господ допушта на оне које не знају или неће да принесу плодове покајања"!

 

 

Dobro to mi što gledamo Vrlinoslov možemo da znamo.... za ostatak sveta depresija deluje kao bezizlazno stanje. Ne znam ni kako bih prišla obolelom, sigurno mu ne možeš pričati o veri... deluje kontraproduktivno. Mora da vidi sa stručnim licem... ali nekim stvarno stručnum kome je stalo do ozdravljenja pacijenta, pošto vidim da uglavnom dele pilule kao bombone i ne zanima ih priča. Privatne seanse su jako skupe i kod psihologa, tek kod psihijatra. Svakako bi trebalo više da se vodi računa o mentalnom zdravlju. 

Link to comment
Подели на овим сајтовима

пре 4 минута, Natasa. рече

Je l si ti siguran da smeš ovo da preporučuješ? Imaš iskustva? Ovo što si napisao ima ozbiljnu težinu, ne sme se tako olako (ne) preporučivati terapija. 

Не лупета Нато...то ти Мирољубу Петровићу тамо....мене што се тиче могу на Трг републике изаћи и рећи да су антидепресиви производ фармако мафије и волео бих видети онога кога су излечили -  оно што се без Христа не лечи.

"Терапиа"....фуј-реч. фуј-реч кад су у питању овако озбиљни проблеми....чуј терапија...да ти хемијско гованце и иди срецан...лудило мозга.

 

 

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Управо сада, Natasa. рече

Mora da vidi sa stručnim licem

КО су "стручна" лица?

Ајде овако: је ли Корона тежи медицински проблем или депресија? Наравно депресија јер немогуће је скоро вршити медицинске анализе. Вирусом бараташ како оћеш.

Па кад нас зајебавају како оће са тим, јеси ти свесна шта је све у психијатији? Јеси се соли прејела на шниту или поимаш где живимо?

Ја говорим да 90% психијатара везе нема ништа о таблетама, о "терапијам добије прописано све из фармакоогије. А шта је тамо ко и како "истражио" то је прича за себе.

Ај ћао...

Link to comment
Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Ćiriličar рече

јеси ти свесна шта је све у психијатији?

Iskrena da budem, nisam. Nemam iskustvo sa depresijom, psihijatrijom, ni ja ni neko moj blizak. Viđala sam samo u okruženju, ali ne bliskom. Zato i nikad ne bih (ne) preporučivala terapiju, to su baš ozbiljne stvari. 

Zato sam i pitala za nekog sa iskustvom...da li je terapija pomogla, u kojoj meri... šta se tu dešava uopšte. 

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Хеј, полако.

Церебрална парализа + тежак однос са оцем + неспремност за живот без могућности запослења + потешкоће на куб. Нисам 100 посто самостална ни у кућним пословима. Пуко би свако иоле нормалан.

Променила сам начин размишљања, одустала од много чега. Пијем годинама само три лека. 

Причешћујем. Нормално тече живот. Пливам, не давим се као пре психотерапије. Искочила сам одавно из тог врзиног кола, али лекове пијем.

Радуј се, Нектарије, велики Архијереју Божји!

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Придружите се разговору

Можете одговорити сада, а касније да се региструјете на Поуке.орг Ако имате налог, пријавите се сада да бисте објавили на свом налогу.

Guest
Имаш нешто да додаш? Одговори на ову тему

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Креирај ново...