Jump to content

Епископ Фотије: Обновљени нишки разговори СПЦ и МПЦ, могуће васпостављање канонског јединства већ на мајском Сабору

Оцени ову тему


Препоручена порука

пре 3 минута, Вукашин рече

@Вилер Текс

WWW.RTS.RS

У Цетињски манастир јутрос је ушла група грађана, када је дошло до вербалног сукоба са свештеним лицима, а потом и до физичког конфликта између две особе, саопштила је...

 

Шта човек да каже...Легион насрнуо на светињу.

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Страшно је докле човек може да падне...оне који због неке своје муке потону разумем и саосећам, али ови који лудују због разних идеологија (биле световне, или "црквене") су ми нејасни.

Није ту само новац у питању, да се ради ово само због пара и туђег интереса, тежа је ствар у питању.

Link to comment
Подели на овим сајтовима

  • 2 weeks later...

Уопште није битно да ли ће Македонац бити Македонац или Бугарин, Србин, било ко. Поента је у нечем што се зове достојанство, у вредности одређеног принципа који просто чини човека. Срби желе да Македонци буду само достојанствени људи.

Међутим, постоје такве зле силе овога света да човек мора њима да се супротстави, макар да се не поистовети њима.

Сведоци смо такозване кенсел културе, стварању антиидентитета, што заиста води антихристу. Верујем да Бог једино цени константну борбу против тога.

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Link to comment
Подели на овим сајтовима

  • 2 months later...

Прође и неко време а и даље на територији С.Македоније имамо МПЦ и ПОА... Ништа решено још са Епископима и Архиепископом Јованом...

Равно,нигде брда све је равно...

Link to comment
Подели на овим сајтовима

ВЛАДИКАМА ДАЈУ ЧАСТ, АЛИ НЕ И ВЛАСТ: Синод Македонске цркве решава статус архијереја који су били лојални Српској патријаршији

М. СТАНЧИЋ

25. 08. 2022. у 08:45

   
 

МАКЕДОНСКА православна црква - Охридска архиепископија (МПЦ-ОА) требало би до краја месеца да одржи седницу Светог архијерејског синода посвећену техничким питањима уједињења са Православном Охридском архиепископијом (ПОА), која је предвођена владиком Јованом (Вранишковским), донедавно деловала као аутономна у оквиру Српске патријаршије.

 
 
 

Најављено заседање могло би да донесе одговоре на више отворених питања будућег деловања цркве у Северној Македонији.

То се пре свега односи на статус великодостојника, свештеника и монаха, као и богослужбених објеката верске организације која је деловала под патронатом СПЦ. Ове теме припадају такозваним "техничким питањима", за која је приликом проглашења аутокефалности у Београду најављено да ће бити решени у будућем дијалогу.

Drugi pišu

 
Да је у склопу припрема за синодску седницу већ направљен концепт уједињења у пракси увелико се говори у македонској јавности. Наводно је и захтев патријарха српског Порфирија да се ово питање што пре и споразумно реши.

Да ће ова тема бити пред члановима македонског Синода, који ће се у Скопљу окупити већ за који дан, потврдио је епископ преспанско-пелагонијски Петар, који је признао да "се касни са решењима" техничких питања црквеног уједињења. Он, међутим, није желео да прејудицира на којим ће се позицијама наћи архијереји некадашње ПОА.

Док објективно "на терену" нема нарочитих промена у богослужбеном погледу, после издавања томоса Српске патријаршије о аутокефалности МПЦ-ОА, део скопских медија спекулише о могућим решењима озваничења црквене јурисдикције у Северној Македонији.

 
 

Портал "Плус инфо", без позивања на званичне изворе, већ на информације из "високих црквених извора", објавио је да ће архиепископу Јовану Вранишковском бити понуђена - пензија. Као умировљени архијереј он би требало да преузме вођење Канцеларије за образовање МПЦ-ОА.

Незванично, епископу брегалничком и мјестобљуститељу битољском Марку (Кимеву) биће понуђена титула "хорепископа" и место у Делчевском манастиру посвећеном Светој Богородици Балаклији. Овај манастир у надлежности је актуелног епископа брегалничког Илариона из МПЦ-ОА, што би у пракси означило да се и овај великодостојник повлачи из активне архијерејске службе.

260828_dsc-5457-kopija-678x1024-fo_iff.jpg?1661365347

архива

Епископу полошко-кумановском и мјестобљуститељу дебарско-кичевском Јоакиму (Јовчевском), који је до доласка у ПОА, био професор Цетињске богословије СПЦ, пак, наводно се спрема понуда да такође као хорепископ прихвати повлачење у Поречки манастир Рођења Пресвете Богородице, изнад Манастиреца. Он би тиме дошао у епархију којом као надлежни владика управља епископ дебарско-кичевски Тимотеј из МПЦ-ОА.

Познаваоци црквене праксе кажу да и сама титула хорепископа, упркос части коју она носи, указује на својеврсно развлашћивање архијереја. Јер владика овог звања нема право на рукополагање, премештање свештеника, освештавања храмова, без изричитог одобрења надлежног владике.

У Канцеларији ПОА "Новостима" је потврђено да још увек није достављен никакав званичан акт МПЦ-ОА о могућим решењима уједињења две цркве у Северној Македонији. Без коментарисања спекулација на ту тему, очекује се, како је речено, да се на обострано задовољство реши то питање за добробит верног народа.

 
 

СПЦ ДОБИЈА ПОДВОРЈЕ У СКОПЉУ

У СПЕКУЛАЦИЈАМА техничких питања уједињења МПЦ-ОА и ПОА, бар што се тиче епископа, не спомиње се име викарног владике стобијског и мјестобљуститеља струмичког Давида (Нинова). Овај агилни владика, који је претходних година био један од стубова аутономне цркве у Македонији, виђен је да по благослову патријарха српског Порфирија преузме новоформирано подворје СПЦ у Скопљу.

 

WWW.NOVOSTI.RS

МАКЕДОНСКА православна црква - Охридска архиепископија (МПЦ-ОА) требало би до краја месеца да одржи седницу Светог архијерејског синода посвећену техничким питањима...

Link to comment
Подели на овим сајтовима

ДА ЛИ ЦАРИГРАД ОД МАКЕДОНСКЕ АУТОКЕФАЛИЈЕ ПРАВИ ПРОБЛЕМ: Ведран Гагић, теолог за "Новости"

WWW.NOVOSTI.RS

СРПСКА православна црква је на редовном заседању Светог архијерејског сабора (од 15. до 21. маја 2022) донела историјску одлуку о даривању аутокефалије делу...

 

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Link to comment
Подели на овим сајтовима

 

WWW.POLITIKA.RS

МОСКВА – Руска православна црква (РПЦ) признала је Македонску православну цркву (МПЦ) -...

И где су сад критизери?

Шта би браћо?

Јел и РПЦ не зна шта ради?

Следећи пут браћо пре него што оспете "праведничку" паљбу по нашој Цркви Српској и нашем оцу и патријарху, мало размислите да ли је можда до вашег незнања, несмирености и неповерења? Или ћете опет да будете "100% у праву"?

 

Link to comment
Подели на овим сајтовима

  • 4 months later...
ORTHODOXTIMES.COM

By Efi Efthimiou Patriarch Kirill of Moscow and Archbishop Stefan of Ohrid gave wishes, thanks, and promises for a private meeting in the near future. As the website of the Department...

Лепе вести!

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Придружите се разговору

Можете одговорити сада, а касније да се региструјете на Поуке.орг Ако имате налог, пријавите се сада да бисте објавили на свом налогу.

Guest
Имаш нешто да додаш? Одговори на ову тему

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Креирај ново...