Jump to content

Епископ Фотије: Обновљени нишки разговори СПЦ и МПЦ, могуће васпостављање канонског јединства већ на мајском Сабору

Оцени ову тему


Препоручена порука

пре 37 минута, ekdikos_apomahis рече

 не знам за неке нарочите похвале Сократу

5) Не даје заједница благослов епископу. Епископ добија благослов од Бога да богослужи и управља заједницом. Наравно, заједница су Епископ, свештеници, ђакон и народ. У свим овим стварима треба бити јако прецизан.

Ni sam ne hvalih Sokrata, nego da se ne ponavljam, kako to Bog daje blagoslov? Javi im se kao Savlu ili ga zajednica u okviru sabranja hirotoniše?

U Amerci bi bilo prirodno da se srecu na liturgiji razni narodi jer to jeste Amerika, ali kako to izvesti u ovakvoj atmosferi je problem, pogotovo kad i na svetoj gori imamo manastire bez ijednog internacionalnog ili mjesevitog, americkog.

 

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Да то је Владика Максим рекао Владики Иринеју како сада одједном Мелетије масон:). А јесте. А и Владика Максим је у праву јер смо ћутали па и Владика Иринеј, па се сада сетио.

Пљували су попа Србу са Светосавља по нету а он све написао поштено и то јесте катастрофа што је Мелтије  увео нови календар. Хвала Богу па ми нисмо.

Ово са Украјином је по Његошевој не пада снег да покрије брег него да се покажу проблеми.

Ја нисам рекао да наме пробелам у дијаспори, али ово што је Украјини је показало у ком грму лежи зец, тј да је Васељнски само један од многих гласноговроника Стејт Департмент и да од њега нема ничег доброг, али да га треба само игнорисати.

Рече безуман у срцу својем: нема Бога.
Трула су и мрска дјела њихова. (Пс. 13, 1)

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Иначе да се вратимо на Макдеонце. На борби за вечеру износе неке аргументе како то је екуменска фарса договорили смо се са Вартоломејом и након овога узеће нам Рашко-призренску па Црну Гору итд.

Онда се позивају на Патријарха Германа и разговор са Милошем Минићем у оно време Председником Скупштине Србије. И онда ту кажу како је Патријарх Герман рекао да је Црна Гора већ имала аутокефалију :))  а као забринути за Македонце

Па који су то ликови.

 

Рече безуман у срцу својем: нема Бога.
Трула су и мрска дјела њихова. (Пс. 13, 1)

Link to comment
Подели на овим сајтовима

пре 17 часа, Ćiriličar рече

Не знам Боки...овако ћу се покушати формулисати, мало кроз примере, мало кроз моје поимање:

  • Овде се ради о богословским стварима из самих висина. Сама та чињеница ми одузима право да доносим свршене закључке.
  • Даље, веру гледам као живи живот, сходно животном искуству и дуги низ година личном црквеном искуству, ја овакве ствари не могу поимати идеолошки - дакле типа: Флоровски је велик, признат, и шта год гаже тако је. Не! Рецимо, давно, док су ме дела Св. Вл. Николаја привела и приводила Цркви, ја многе ствари нисма разумео (иако пише росто, богонадахнуто и не обрађује директно ове теме), требало је време, оне "ломове" које ми је произву у души, недоумице, да их сам разрешим оцрковљавајући се и тражим даље.
  • Многе ствари ми је открио, као и свима, али за многе нисам био спреман - да ли смо ми спремни да "доживимо" речи Флоровског? Из ког духовног и животног опита?

Ево како их ја доживљавам, неидеолошки:

Пар примере:

  • Био сам гладан и јео у католичким самостанима.
  • Био сам без пара и католички попови су ми давали рецимо за карту, за дуг пут.
  • Био сам сам и остављен, пао на улицу у "великом свету" у једној кризи и мојој и тог света. Србин ми је био дужан паре за рад код њега, тражио сам паре - опсовао ми је мајку "фукарску", и рекоа ако га још једном назовем да ће ме "депортовати". Нарвно, возио је мерцедеса. И стојим на станици, железничкој, већ верујући, и у муци овако иде мисао: "Господе, увек нека буде вољеа Твоја, али само да ми је знати, јесам ли много сагрешио  па си ме пустио у све ово. Боли, не товари већи крст, прихватам педагогију али сам смућен, не знам куда, како, и не знам зашто све ово...само да ме Ти не оставиш (није исправно Он не оставља, али контест читај). И тада, моја мисао се завршава, та мисао, и истог трена када се она завршава ја чујем на енглеском како неко громко говори, непримерно громко узвикује: "JESUS LOVES YOU! JESUS LOVES YOU"!  Један средовечан, лепо одевн човек, цивилно одело, за руку води малог синчића 4-5 година лепог као лутка и узвикује. Нису нудили брошуре - то је нека протестанска "струја". Ишао је станицом и узикивао те речи. Ја сам се мало уплашио јер као да ми је Господ одговорио кроз њих: "Ја те волим, не бој се, нисам те оставио (јер ако те и мати твој аостави ја Те оставити нећу)". Моја душа се потресла ду највећиг дубина.
  • Причао ми је човек, реновирали су католичку цркву. И један наш Влах, кад га "потера", за ћоше, и малу нужду врши на храм. На зидове. Вели: "Ја сам му говорио, немој бре, црква је то"....а овај исмејавао....пао је са скеле немало затим и погинуо.
  • Ја лично сам се молио у католичким црквицама, сам, правио сам метаније пред кипом Мајке Божије (нисам се клањао кипу). Је ли то грех? Ја сам се молио Мајци Божијој, а ипак, свестан раскола, застрањења КЦ, ипак је то хам где се - можда на догматси неисправан начин учи о Њеном првпродном греју - ипак ја сам се клањао "нашој" Богородици.

Не желим да наводим негативне примере свештеника КЦ, срео сам многе - али то гледам као (не)људски поступак, нема везе са учењем.

И на крају - давно кад сма полагао код владике Давида, тада обичног монаха. Пита одакле долазим и то, рекох; пита како је тамо, рекох и мало се нашалих несмотрено: "Знате боље од мене, углавном сам сам имао предрасуде, диван је то народ,...наши кажу 'католици су хришћани, али КЦ није црква' ''.

Разумео је дивни потоњи владика, па вели мало опомињуће: "Брате, јесу Црква, како нису Црква"!

 

Ето...углавном, зато сматрам да је Флорски лепо рекао да нису Једна, Света, Саборна и Апостолска, али да "инертност Св Духа" дејствује код њих...о Тајнама и др...па не треба баш да се вићемо у те висине...не можемо ми тамо да докучимо. Ту треба да слушамо званичне ставове Сабора и то је то.

 

Pa pocetak i kraj u ovoj tvojoj poruci su Cirilko najbitnija stvar, o toj stvari vere i crkve da predstavim to recimo na primer kao da imamo neki temelj na kojem cemo dalje da gradimo zgradu, znaci prvo napravimo dobar i pouzdan temelj i posle polako na njemu pravimo zgradu raznih oblika i velicine i lepote i funkcionalnosti i namena, jer nisu sve zgrade iste po spoljasnjosti ali im je temelj zajednicki i najbitnija je stvar i mora da bude slicno napravljen i da bude pouzdan jer djabe pravimo zgradu ako temelj nije u redu. Ali i zgrada mora da bude napravljena takodje dobro i pouzdano ali je opet temelj osnov svega i prvi se pravi i zato je toliko bitan.

I ako prevedemo analogno na veru i crkvu, temelj je prava vera, zgrada su dobra dela, ali se prvo polaze prava vera i na njoj se grade dobra dela. To je ono od naseg sv.Save u njegovoj Zickoj besedi :

"И ово прво молим вас, дакле, браћо и чеда, нашу сву наду на Бога положивши, прво праве вере Његове да се држимо Јер “друге основе“, као што рече Апостол, “нико не може положити, већ само коју положи“ (I Кор 3,11) Дух Свети преко светих апостола и богоносних отаца, а то је права вера, која је на светих седам васељенских сабора потврђена и проповедана.

После овога, на основама овим свете вере, достоји нам злато и сребро и драго камење (упор. I Кор 3,12) зидати, тј. добра дела. Јер нити користи исправност живота без праве вере у Бога и просвећене, нити нас право исповедање без добрих дела може представити Господу, већ нам треба имати обоје, да “савршен буде Божји човек“ (II Тим 3,17), а не да због недостатка храмље живот наш. Јер, “вера је спасоносна“, као што рече Апостол, “која кроз љубав дела“ (Гал 5,6)."

I svi ostali svetitelji slicno pisu, prvo polazemo pravu vera i onda na njoj gradimo dobra dela i opet ako jedno fali nije dobro po duhovni zivot coveka.

Zato sam i napomenuo da imamo dobar temelj i onda,..... gradimo razliciti tip zgrade,.... taj razliciti tip zgrade moze da bude analogija za te nase licne susrete sa drugim ljudima i drugim crkvama i verama i religijama, gradimo zgradu i zidove i vrata i prozore i lepu fasadu i boju i arhiktekturu kako nam licno odgovara zato sto nismo svi isti i nismo roboti i jos i ne zivimo sami na ovom svetu nego na raznim mestima i medju razlicitim ljudima koji imaju razlicita interesovanja, zivot, veru i slicno i trebamo normalno da komuniciramo i zivimo sa svim tim razlicitostima i zato pravimo zgradu po nasim zahtevima i potrebama koja ce biti prijatna i dobra i za druge ljude, ali nikako ne zaboravljamo da je temelj zgrade najbitnija i prva stvar kod gradjenja zgrade i nikako necemo da prihvatimo da prihvatimo da nam bilo ko objasnjava kako da napravimo neki drugi temelj jer znamo da napravimo pravi temelj koji ce drzati nasu zgradu tj. imamo mi nasu pravu i istinitu veru na kojoj ce da gradimo dobra dela.

Nazalost nema osvecujuce blagodati sv.Duha medju jeresima i raskolima, da li svi tamo propadaju, verujem da ne propadaju, da li mogu tamo naci spasenje neki koji ga iskreno i srcem traze, verujem da mogu.

Link to comment
Подели на овим сајтовима

On 21.5.2022. at 19:46, Bernard рече

Half of Joe Biden's Twitter Followers Are Fake, Audit Reveals

Almost half of President Joe Biden's current 22.2 million followers on Twitter are fake accounts, according to an audit tool provided by software company SparkToro.

SparkToro's tool found that 49.3 percent of accounts following the official @POTUS Twitter account are "fake followers" based on analysis of a number of factors, including location issues, default profile images and new users.

Tesla CEO Elon Musk, who is currently trying to buy Twitter, has expressed concerns about the number of fake accounts and a potential crack down could see users such as Biden lose a huge number of followers.

WWW.NEWSWEEK.COM

Billionaire Elon Musk has claimed that 20 percent of Twitter users are "spam/fake accounts" amid his ongoing takeover bid.

 

45335026_2022-05-21(3).thumb.png.b190bbcf99f8f66524d90eda0907cdff.png

Ђе су данасовци, ново ссовци, ен јединичари, остали усплахирени јунаци што вичу "јел укусан сендвич ботино?" кад неко, по сопственој вољи и слободи, похвали неки потез српске власти? Ђе су сад њиове реченице "ово нема нигде у свету, диктатура, манипулација, хоћемо у свет" Нема већих ботова од оних који вичу држте бота!

Link to comment
Подели на овим сајтовима

On 21.5.2022. at 9:51, Банатски деран рече

Sakam da St.Nagoricano , Matejce, Lesnovo  itd.. budu pri SPC a da su otvoreni za sve naravno a ostale makedonske crkve i manastiri da budu pri MPC.. Kazi mi koji je bio srpski do pre 3-4 godine ako nije problem i ko su ti duhovni salabajzeri. 

Брате може и некој Бугарин или дури и јас како Македонец да сакам соборните храмови во Врање, Ниш, Лесковац, Пирот итн. да бидат дел од БПЦ или МПЦ, само затоа што се градени во бугарско-македонски стил, во времето на егзархијата итн, ама тоа би биле само наши желби и соништа, кои немаат врска со реалноста... Тие си се во Нишката и Врањската епархија и местото им е таму.
Во Македонија беа: монах Спиридон , кој се` уште се мота низ Шабачката Епархија и рекламира некои чудесни лекарства, искушеник Александар, кој е сега во “Српската вистинска православна црква“ во Австралија, некојси искушеник Петар и искушеник Бојан и уште 3-4 искушеници. Претходно имаше некојаси монахиња Порфирија. Беа сместени во манастирот свети Илија - Чардак. Блаженејшиот г. г. Стефан ги поткрепуваше материјално, ама за среќа сите си заминаа. Мажите, мислеа архиепископот Стефан ќе ги направи владици или барем архимандрити, ама ништо од тоа.

Ти ме волиш, ал ја не осећам.

Link to comment
Подели на овим сајтовима

пре 4 минута, Orthophill рече

Брате може и некој Бугарин или дури и јас како Македонец да сакам соборните храмови во Врање, Ниш, Лесковац, Пирот итн. да бидат дел од БПЦ или МПЦ, само затоа што се градени во бугарско-македонски стил, во времето на егзархијата итн, ама тоа би биле само наши желби и соништа, кои немаат врска со реалноста... Тие си се во Нишката и Врањската епархија и местото им е таму.
Во Македонија беа: монах Спиридон , кој се` уште се мота низ Шабачката Епархија и рекламира некои чудесни лекарства, искушеник Александар, кој е сега во “Српската вистинска православна црква“ во Австралија, некојси искушеник Петар и искушеник Бојан и уште 3-4 искушеници. Претходно имаше некојаси монахиња Порфирија. Беа сместени во манастирот свети Илија - Чардак. Блаженејшиот г. г. Стефан ги поткрепуваше материјално, ама за среќа сите си заминаа. Мажите, мислеа архиепископот Стефан ќе ги направи владици или барем архимандрити, ама ништо од тоа.

Брате, бркаш бабе и жабе. Не бих да улазим у даљу расправу.

Помени, зацељујмо ране и показујмо жртву љубави. Срећан  ти сутрашњи празник Светих Кирила и Методија.

Link to comment
Подели на овим сајтовима

пре 3 часа, Вилер Текс рече

Брате, бркаш бабе и жабе. Не бих да улазим у даљу расправу.

Помени, зацељујмо ране и показујмо жртву љубави. Срећан  ти сутрашњи празник Светих Кирила и Методија.

Мојот коментар беше за братот @Банатски деран ... Треба да се биде реален. Како и да е, да се радуваме!

Благодарам! Утрешниот празник е сугуб! Огромна радост за сите нас во Македонија. Прво големиот празник на сеевропските апостоли! Но и уште повеќе, конечо после толку многу години ни доаѓа патријарх на посета. Ќе имаме соборна литургија.

Ти ме волиш, ал ја не осећам.

Link to comment
Подели на овим сајтовима

On 23.5.2022. at 15:59, Orthophill рече

Мојот коментар беше за братот @Банатски деран ... Треба да се биде реален. Како и да е, да се радуваме!

Благодарам! Утрешниот празник е сугуб! Огромна радост за сите нас во Македонија. Прво големиот празник на сеевропските апостоли! Но и уште повеќе, конечо после толку многу години ни доаѓа патријарх на посета. Ќе имаме соборна литургија.

А је л' ти реалност да Албанци траже, рецимо, трећину Македоније?! Је л' то реалност? Гледано из твог угла они имају свако право да то ураде. Јер је то сад реалност. Није Црква реалност земаљска. Ово што је Патријарх изговорио, испред СПЦ-е, је изговорио, у то дубоку вјерујем, не због реалности, јер би сјутра неки Албанци исто тако могли да траже манастире на КиМ-и, или Хрвати, него из жеље за истинским помирењем. А да ти искрено кажем, мене ово баш копка и нисам нешто пресрећан на прву лопту, али ћу прије повјеровати у исправност оних којима је Господ подарио да воде нашу Цркву, него разноразним помислима које ми пролазе кроз главу. 

Нек нам Бог да среће да се врате дани, славни дани наше прошлости...

Link to comment
Подели на овим сајтовима

пре 20 минута, Пг рече

мене ово баш копка

СПЦ је отворила срце, буквално. Хвала Богу. МПЦ треба то да уради. Свака част за обраћање Београду, и то је за сваку похвалу и поштовање. Надам се да ће као што рекох, отворити срце, а копка ме што се оци из Македоније нон стоп позивају на цариградског Патријарха Вартоломеја. 

Требамо се молити за јединство Цркве и имати поверења у наш Сабор.

Надам се да ће све бити по Богу.

Link to comment
Подели на овим сајтовима

пре 43 минута, Пг рече

А је л' ти реалност да Албанци траже, рецимо, трећину Македоније?! Је л' то реалност? Гледано из твог угла они имају свако право да то ураде. Јер је то сад реалност. Није Црква реалност земаљска. Ово што је Патријарх изговорио, испред СПЦ-е, је изговорио, у то дубоку вјерујем, не због реалности, јер би сјутра неки Албанци исто тако могли да траже манастире на КиМ-и, или Хрвати, него из жеље за истинским помирењем. А да ти искрено кажем, мене ово баш копка и нисам нешто пресрећан на прву лопту, али ћу прије повјеровати у исправност оних којима је Господ подарио да воде нашу Цркву, него разноразним помислима које ми пролазе кроз главу. 

Епа затоа што Албанците се 25% во Македонија, а бидејќи не сакаме да се распадне државата наша ние си ги почитуваме и нив и нивните права. 21. век сме. Век на политика, компромиси и соживот. 

СПЦ докажа и покажа дека е Црква која е во тек со времето! 

Ти ме волиш, ал ја не осећам.

Link to comment
Подели на овим сајтовима

пре 58 минута, Zoran Đurović рече

АВА ЈЕ СВОЈ ПОСАО ЗАВРШИО. АУТОКЕФАЛИЈА ЈЕ ПРОГЛАШЕНА. 

Огромна благодарност до Вас! Знам, дека ова е и Ваше дело! Поклон до земја!

Ти ме волиш, ал ја не осећам.

Link to comment
Подели на овим сајтовима

пре 1 сат, Zoran Đurović рече

АВА ЈЕ СВОЈ ПОСАО ЗАВРШИО. АУТОКЕФАЛИЈА ЈЕ ПРОГЛАШЕНА. 

Шта су следећи кораци аво? Ко ће издати томос, СПЦ или или ови тамо који сједе на Босфору? 

Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба.

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Придружите се разговору

Можете одговорити сада, а касније да се региструјете на Поуке.орг Ако имате налог, пријавите се сада да бисте објавили на свом налогу.

Guest
Имаш нешто да додаш? Одговори на ову тему

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Креирај ново...