Jump to content

Епископ Фотије: Обновљени нишки разговори СПЦ и МПЦ, могуће васпостављање канонског јединства већ на мајском Сабору

Оцени ову тему


Препоручена порука

On 19.5.2022. at 19:31, александар живаљев рече

Такав обједињени Синод би могао да иступи са захтевом према Сабору СПЦ за аутокефалију

Ја се радујем, наравно, износим моје мишљење...мислим да би македонска црква требала да буде неко време, више година, деценију у оном статусу аутономном прије раскола....канонски гледано, ок, враћају се где су били и одмах - хоп, дјте аутокефалију. Али добро, зна наш Сабора шта ће и како.

Угланом како год, митрополит Јован је показао да је велик, свет човек....страдао је толико и сад се свега одриче....али њему је вероватно највећа плата да се раскол зацели....

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Uf, moje misljenje,  Just_Cuz_19 najzad da je pokrenuto pitanje iz tacke mirovanja, bas me raduje, ne svidja mi se sto su Makedonci prvo isli kod Vartolomeja unazad godinama i sada je Vartolomej prvi pokusao da preuzme inicijativu, ipak je sada malo skrenut u stranu i ko zna sta ima u glavi, videli smo sta je uradio sa Ukrajinom i kako je neslavno proslo.

Svidja mi se sto smo ih primili bas bratski i radosno i liturgijski. Ne svidja mi se to sto nekako deluje da ni sami Makedonci nisu rascistili sami sa sobom sta bas tacno 100% hoce, ko da hoce malo SPC, malo Vartolomej, ko da ima neke dve struje tamo u MPC koje hoce da im samo Vartolomej da autokefaliju ili samo SPC, pa koja struja prevagne, ili mozda hoce neko solomonsko resenje ali pitanje je kako to da izvedu.

Ima jos neke stvari koje mi se ne svidjaju, ali ne bih o tome. 

Valjda ce na kraju biti to sve kako treba.

Link to comment
Подели на овим сајтовима

@Zoran Đurović Мени са стране изгледа да би многи и код нас и у Македонији волели да помирење пропадне.

Једни пишу СПЦ признала Титову цркву, други опет игноришемо Цариград, правимо договор без њих...вероватно је и у Македонији слично.

Треба доста мудрости, опреза, стрпљења и молитве пре свега да се све добро заврши.

 

Македонцима аутокефалија без СПЦ (читај Руса, Бугара итд) мало значи. Ово је прави пут, да се са нама измире и да их прихвате сви, од Фанара, до Руса. Надам се да ће тако и бити.

Рекао бих да са наше стране има и љубави и мудрости и да се не тера мак на конац.

Link to comment
Подели на овим сајтовима

пре 59 минута, Zoran Đurović рече

Ти си овде од скоро, инсталиран. Све што вам Ава Римски може рећи је: Ни Нато ни Фанар неће моћи да опструира добијање аутокефалије МПЦ од СПЦ. Све су твоји ментори покушали не би ли заобишли СПЦ, и на крају нису успели. Није свет униполаран, како сте замишљали. Моја је радост бесконачна што ће МПЦ постати сестринска Црква у оквиру свих Православних Цркава. 

Пошто ћете ви, који радите против јединства букати по трговима: Цариград је једини који може да да Томос, упозорио бих вас на следеће: Цариград не постоји; постоји Истамбул и Фанар са 4 мачке; Андреј није основао Фанар, а и да јесте, опет је иза Петра; првобитне цркве нису знале за моноепископат, тако да теза да је нека умишљена Петру дата власт прешла на папе је историјски фалсификат - о монократском епископу Рима можемо говорити (у научном кругу, а не у блејачком скупу на тргу) само од папе Виктора, јер до тада је постојао синодални, тј. синагогални начин управљања Црквом; идеја да је апелационо право папе Јулија прешло на Константинопољ је фантазија непотврђена ниједним каноном; такође не постоји ниједан канон који вели: Фанару или бласфемично званом "Васељенском патријарху", јер то тако сматра св. Папа Григорије Велики или Двојеслов, па је тај Папа себе назвао "Слугом слугу Божијих", никада није дато право издавање томоса аутокефалија. Да не помињем јеретичку идеју да се монархија божанства пресликава на црквену реалност, па да на универзалном нивоу треба да имамо Једну Главу, Папу или Источног Папу. 

Не знам колико ћеш схватити, пошто си ти "прашинар", тј. пешадинац, али ће схватити ови твоји као и народ у Македонији. Нећете моћи да их обмањујете. Видим да је медијска блокада јака, јер су државне власти сатрапи Натоа, па зато настоје да неканонски умешају Фанар, али ако у овом гесту и намери СПЦ препознате несебичну љубав, онда ћемо сви бити на добитку. 

Довољно је разумној особи видети који су плодови кад Фанар узме да прави јединство раскољених страна. Рекао сам годину дана Атинагори пре давања Томоса Украјинцима да ће тиме изазвати течење људске крви у рекама! И то сада гледамо! "Аутокефалија" која је дата Укрима је карикатура, узели су им дијаспору, Филарет се опет расколио са њима, а та расколничка црква није у општењу са већином православног света. 

Лудачка је Нато патка да све православне Цркве треба да прихвате аутокефалију МПЦ, а сама Православна Црква је у расколима! МПЦ са тим називом, а не понижавајућим, који су вам и за државу наметнули Нато "партнери" Северне Македоније, имате од СПЦ. Фанар вам забрањује чак и име "Северна Македонија", и било који дериват који има везе са именом Македонија; да не помињем дијаспору, у којој живи гро Македонаца и без које бисте били мртви. Како финансијски, тако и национално. Робски статус славити као победу, је јадно и бедно. Од СПЦ сте признати као браћа, као равноправни, као и самовласни над вашом паством у дијаспори. И то је СПЦ урадила не из геополитичких или лукративних разлога него из љубави према свом народу, својој браћи. Ако поверујете да смо браћа, онда ће овај подвиг имати своју коронацију.          

Avo nije sad vreme ...Ako bude sve kako treba, ja cu ti pevat tropar, i to na mokrajnac).

Zalosno je ako sad autokefalija MPC bude instrument za produbljavanje raskola izmegu rusa i Vartolomeja. 

Ja bih voleo da sve proge tiho, SPC da predlozi i sve crkve da budu saglasni i grci i rusi i bugari...

Da ne zaboravimo i ono dobro shto smo dobili od grka, narocito shto i sv.Sava po majci je grckog roda

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Вартоломеј не може ни да дође у Архиепископију у посету ако га не позове надлежни Владика, а не да дели Томос. 

Може да им да типа украјинску аутокефалију, али то води право у раскол или не дај Боже крвопролиће.

Рече безуман у срцу својем: нема Бога.
Трула су и мрска дјела њихова. (Пс. 13, 1)

Link to comment
Подели на овим сајтовима

@Ćiriličar да ту се и праву, требало би да проведу једно време са аутономијом, да се покажу, искрено нису заслужили да брзо добију аутокефалију јер нису поштовали каноне и понижавали су Србе.

Али изгледа да им се Црква распада због раскола и да мора да им се помогне.

Рече безуман у срцу својем: нема Бога.
Трула су и мрска дјела њихова. (Пс. 13, 1)

Link to comment
Подели на овим сајтовима

пре 4 минута, MKD bez 13 рече

Da ne zaboravimo i ono dobro shto smo dobili od grka, narocito shto i sv.Sava po majci je grckog roda

Mojne me побожних фраза. Нећете успети (ти и твоји) да зауставите мир између СПЦ и МПЦ. Знам о чему говорим, а знаш и ти. Узјогунили сте се сада јер сте видели да вам пројекти пропадају. Силен е Господ. Оживеће Македонска Православна Црква упркос вашем противљењу. Ја сам за МПЦ, ти ниси. 

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Иначе то што Македонци врше притисак не треба третирати озбиљно. Ено у Украјини, Митрполит Онуфрије би отказао Русима да може, има и проблем јер му попови (ово не знам зашто морају али тако је код Руса да се помиње и Патријарх Кирил а не само локални епископ) и неке Владике не помињу Патријарха Кирила, али добро разумеју да од аутокефалије нема помена иако је ратно стање и анти руска хистерија. Тако и аутокефалија Македонцима не може и не сме да се да под притиском. 

 

Рече безуман у срцу својем: нема Бога.
Трула су и мрска дјела њихова. (Пс. 13, 1)

Link to comment
Подели на овим сајтовима

пре 15 минута, Onufrije рече

да ту се и праву, требало би да проведу једно време са аутономијом, да се покажу, искрено нису заслужили

Знаш како...ја то нисам рекао ради неких приципа, каприца, ината, шта већ....не можеш бити добар лекар, мајстор, правити бурек без искуства....Црква није партија....имају ли кадар; како је то све функционисало, школовање, рукополагање и сл? Не мислим да треба полицајци сад да цепидлаче....али да ли су псособни, зрели да буду самостални? То је питање.

 

Знаш како, то је као кад би неодговорном сину дао део имање....оно је ионако његова, али да га не проћарда. Али ето, лично сам ПРЕубећен да наши епископи знају шт араде, биће наравно, као и увек, мало и икономије и то....иапак се десила велика ствар, сад треба ту Благодат усмеравати "на терену"...мислим да нису зрели....али шта ја, па, знам...причамо.

Link to comment
Подели на овим сајтовима

пре 15 минута, Zoran Đurović рече

Mojne me побожних фраза. Нећете успети (ти и твоји) да зауставите мир између СПЦ и МПЦ. Знам о чему говорим, а знаш и ти. Узјогунили сте се сада јер сте видели да вам пројекти пропадају. Силен е Господ. Оживеће Македонска Православна Црква упркос вашем противљењу. Ја сам за МПЦ, ти ниси. 

Boze moj...posumnacu u tvoje prorocke darove:)

Pa nek bude tako, da sam ja protiv a ti za MPC, samo da se ona "spase"

Link to comment
Подели на овим сајтовима

пре 6 минута, Onufrije рече

Али изгледа да им се Црква распада због раскола и да мора да им се помогне.

Да, зато сам ја да им се пружи рука спаса, без обзира што СПЦ тиме доживљава кенозу (кеносис), али се тиме уподобљава Сину Божијем који се испразнио од себе да би се поистоветио са нама. Сви ти дискурси: А шта смо ми (СПЦ) ту добри, су политикантски. Треба да се христолико понашамо.

Овај трол Мкд је Нато испрдак. - Треба видети 1. теолошку беседу св. Григорија Назијанзина који вели: "Њима је стало до тога да се на сваком тргу чује њихова реч, да на пировима и гозбама једино они имају главну реч макар у питању била сујетна или чамотна полемика, да свако сабрање и прославу претворе у бесмислицу, док за сваку јадиковку проналазе оправдање у још већем
злу: у постављању нових питања којима ће у женском терему, том уточишту простодушности, нарушити спокојство и својим речима уништити цвет скромности! Међутим, ако је зло постало неиздрживо и неподносиво, ако је опасност тако велика да се и наше тајанство може претворити у ниско занатство, онда нека ови и овакви доушници покажу бар толико стрпљења, па нека, када отачко срце наше посумња, а чула почну да нам се колебају, како говори божанствени Јеремија, без имало срџбе прихвате ове речи које се управо на њих односе и нека се потруде, колико до њих стоји, да задрже свој језик ма и на кратко тј. да обрате пажњу на ово што им казујемо. Нема сумње да ви од тога нећете имати никакве штете. Или ћу говорити ушима оних који слушају, а тада ће моје речи донети плод којим ћете се и ви лично насладити; мада сејач сеје семе у многа срца, плод једино доноси добро и плодотворно срце. Или ћете, пак, отићи од мене смејући ми се и налазећи у мојим речима нови разлог због којег бисте ме још више наружили, а то ће вама лично причинити велико задовољство. Немојте се чудити ако од мене чујете речи које су вам туђе, које вам не пријају или су противне вашем закону, а које ви, углавном, сујетно и надмено (бојим се да кажем: гордо и дрско) имате о себи: ви све знате и у стању сте да све друге томе научите!".

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Со радост му соопштуваме на верниот народ дека од 23 до 24 мај 2022 година, во посета на Македонската Православна Црква – Охридска Архиепископија ќе престојува делегација  на Српската Православна Црква предводена од Неговата Светост, Српскиот Патријарх г. г. Порфириј.

            На 24 мај, со почеток од 9 часот, во Соборниот храм „Св. Климент Охридски“ во Скопје, Неговата Светост Српскиот Патријарх г. г. Порфириј и Неговото Блаженство Архиепископ Охридски и Македонски г. г. Стефан, заедно со архијереи од двете сестрински Цркви, ќе служат Божествена Литургија.

            Го повикуваме верниот народ на Македонската Православна Црква – Охридска Архиепископија да земе молитвено учество.

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Ово је добро "од двете сестрински Цркви", не гордост са Босфора: Мајка Црква. Фанар ће и Риму рећи да су им Мајка!

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Пре сат времена, Ćiriličar рече

Ја се радујем, наравно, износим моје мишљење...мислим да би македонска црква требала да буде неко време, више година, деценију у оном статусу аутономном прије раскола....канонски гледано, ок, враћају се где су били и одмах - хоп, дјте аутокефалију. Али добро, зна наш Сабора шта ће и како.

Угланом како год, митрополит Јован је показао да је велик, свет човек....страдао је толико и сад се свега одриче....али њему је вероватно највећа плата да се раскол зацели....

Свака част на овом. То сам хтео да додам.

Владика Јован треба да захвали Господу што му је дозволио да страда.

Те приче као страдао је па су га заборавили, испа је будала да прости неко нису православне. Нема православља без страдања.

Али људи не читају житија него Кубата:D

Рече безуман у срцу својем: нема Бога.
Трула су и мрска дјела њихова. (Пс. 13, 1)

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Придружите се разговору

Можете одговорити сада, а касније да се региструјете на Поуке.орг Ако имате налог, пријавите се сада да бисте објавили на свом налогу.

Guest
Имаш нешто да додаш? Одговори на ову тему

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Креирај ново...