Jump to content

Епископ Фотије: Обновљени нишки разговори СПЦ и МПЦ, могуће васпостављање канонског јединства већ на мајском Сабору

Оцени ову тему


Препоручена порука

WWW.NOVOSTI.RS

МАКЕДОНСКИ раскол - једна од најдуговечнијих криза са којом се Српска православна црква бори...

 

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Литургија помирења у четвртак, служиће је патријарх Порфирије и архиепископ македонски Стефан

Патријарх српски Порфирије и архиепископ македонски Стефан служиће 19. маја литургију помирења у Храму светог Саве у Београду, речено је Танјугу у Патријаршији.

Литургија ће почети у девет сати, а саслуживаће сви архијереји обе цркве.

Патријарх Порфирије позива верни народ да у што већем броју присуствује архијереској литургији.

 

https://rs.sputniknews.com/20220517/liturgija-pomiranja-u-cetvrtak-sluzice-je-patrijarh-porfirije-i-arhiepiskop-makedonski-stefan-1137448118.html

 

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Link to comment
Подели на овим сајтовима

МПЦ-ОА пред нови предизвици на патот до автокефалност

Од
 Радмила Заревска, Нова Македонија
 -
 11:50 17.05.2022 
 
vodici-2021-banskoliev-58-696x497.jpg
Фото: Игор Бансколиев

Соборот на Српската православна црква на првиот работен ден од Соборот во Белград одлучи да ја врати Македонската православна црква – Охридска архиепископија во автономен статус, истиот тој што го имала во 1959 година, а за конечната автокефалност би се одлучувало со сеправославен консензус, наместо тоа да биде со одлука на Вселенската патријаршија. Но што практично значи ваквата одлука? Според верските аналитичари, МПЦ-ОА на оваа одлука на СПЦ треба да одговори дека канонскиот статус на МПЦ-ОА веќе е решен со одлуката на Вселенската патријаршија од 9 мај оваа година и дека преговорите за автокефалност продолжуваат пред Вселенската патријаршија

Откако СПЦ одлучи да ја врати во автономија од 1959 година

Соборот на Српската православна црква на првиот работен ден од Соборот во Белград одлучи да ја врати Македонската православна црква – Охридска архиепископија во автономен статус, истиот тој што го имала во 1959 година.
Српските архијереи велат дека одлуката ја донеле по барање на Синодот на МПЦ-ОА, на која, како што пишува во соопштението на СПЦ, Синодот на МПЦ се согласил.
Во соопштението пишува и дека македонските владици се согласиле за конечната автокефалност да се одлучува со сеправославен консензус, наместо тоа да биде со одлука на Вселенската патријаршија.
– Примајќи го актот од Светиот архијерејски синод на Македонската православна црква – Охридска архиепископија, со кој таа го прифаќа општопризнаениот канонски статус, доделен во 1959 година, од страна на Светиот архијерејски собор на Српската православна црква и во кој изразува надеж дека СПЦ братољубиво ќе го решава и реши прашањето за нејзиниот конечен канонски статус, за кој треба да следува и сеправославна согласност за прифаќање на тој статус, Светиот архијерејски собор одлучи:
Со благодарност во Господа и со радост Соборот го поздравува прифаќањето на општопризнаениот канонски статус, а тоа е статус на најширока можна автономија, односно полна внатрешна самостојност, доделен уште во 1959 година.
Бидејќи со ова се отклонети причините за прекин на богослужбеното и канонско општење, причинети поради еднострано прогласената автокефалност во 1967 година, се воспоставува полно литургиско и канонско општење.
Воспоставувањето на единството на канонска основа и под услови на важење на канонскиот поредок на целото подрачје на СПЦ, дијалогот за идниот и евентуално конечен статус на епархиите во Северна Македонија не само што е можен туку е и целисходен, легитимен и реален.

Во дијалогот за неговиот иден и евентуално конечен канонски статус СПЦ ќе се раководи само и исклучиво од еклисиолошко-канонските и црковно-пастирските начела, мерила и норми, не замерувајќи ги „реалполитичките“, „геополитичките“ и „црковнополитичките“ и други слични дадени работи за еднострани иницијативи и не подлегнувајќи на никакви влијанија, или притисоци.
И на крајот, Соборот нема намера по решавањето на статусот да ја условува новата сестринска Црква со ограничувачки клаузули во поглед на опсегот на нејзината јурисдикција во матичната држава и во дијаспората, со препорака истото прашање своето официјално име да го решава во непосреден братски дијалог со гркофонските и другите помесни цркви – пишува во одлуката на Соборот на СПЦ.
Верските аналитичари велат дека оваа одлука на СПЦ не е изненадувачка, бидејќи изминативе денови во јавноста се навестуваше во кој правец ќе се движи таа, а тоа е дека СПЦ нема никаква намера да отстапи од епархиите во Македонија и ја враќа МПЦ-ОА како автономна црква во СПЦ, без притоа да се знае кога и дали воопшто МПЦ-ОА ќе добие некогаш автокефалност.
Тие потенцираат дека исклучително е проблематично што во одлуката на СПЦ пишува дека таа е донесена откако добиле писмо, или барање од Синодот на МПЦ-ОА, во кое тие се согласуваат на сето тоа.

Прашањето е, велат, кој и кога во Синодот на МПЦ-ОА донел таква одлука и зошто за тоа не е известена јавноста. Потенцираат дека опасен преседан е тоа што МПЦ-ОА по 55 години се откажува од автокефалноста и практично го прифаќа Нишкиот договор, кој пред 20 години го отфрли, а врз база на кој беше создадена Православната охридска архиепископија (ПОА) на Јован Вранишковски.
Аналитичарите велат дека најопасно во целото сценарио е согласноста за автокефалност да се има сеправославен општ консензус. Тоа во пракса ќе значи дека МПЦ-ОА никогаш нема да дојде до автокефалност, а и некогаш да дојде нема да има никакво право на името Охридска архиепископија, затоа што Бугарската православна црква со такво име нема да се согласи. Евентуално идно име на МПЦ-ОА би било Православна црква на Република Северна Македонија.
Според верските аналитичари, МПЦ-ОА на оваа одлука на СПЦ треба да одговори дека канонскиот статус на МПЦ-ОА веќе е решен со одлуката на Вселенската патријаршија од 9 мај оваа година и дека преговорите за автокефалност продолжуваат пред Вселенската патријаршија.

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Mitropolit prespansko-pelagonijski: Odluka SPC o MPC je korak napred u odnosima dve crkve

Beta Danas 14:39
  • Mitropolit prespansko-pelagonijski: Odluka SPC o MPC je korak napred u odnosima dve crkve 1Foto: SPC.rs

Odluka Srpske pravoslavne crkve (SPC) da obnovi kanonsko jedinstvo sa Makedonskom pravoslavnom crkvom – Ohridskom arhiepiskopijom (MPC-OA) korak je napred u odnosima dve crkve, izjavio je mitropolit prespansko-pelagonijski i administrator australijski i novozelandski MPC Petar.

 

On je za Dojče vele na makedosnkom (dw.com/mk) ocenio da su vesti koje su juče stigle iz SPC pozitivne i da govore da se „stvari za MPC – OA ne idu unazad, već napred“.

„Vaseljenska patrijaršija uputila je da sa Srpskom pravoslavnom crkvom uredimo upravna pitanja između dve crkve u okviru svetokanonskog akta i crkvenog predanja. Čim je srpska crkva prihvatila da rešavamo ova pitanja, ne vidim šta bi moglo biti negativno u ovom procesu“, rekao je vladika Petar koji je za sada jedini član sinoda MPC-OA koji se izjasnio o odluci SPC.

 

Sabor Srpske pravoslavne crkve je juče odlučio da „uspostavi puno liturgijsko i kanonsko opštenje“ s MPC-OA, jer je prihvatila status najšire moguće autonomije dodeljen 1959. godine, navodeći i da je dijalog o „eventualno konačnom statusu eparhija u Severnoj Makedoniji legitiman i realan“.

Tu odluka Sabora SPC su pojedini maedonski anlitičari crkvenih potanja okarakterisali kao negativnu za MPC-OAi i kao njeno vraćanje u 1959. godinu.

Sveti sinod Vaseljenske patrijaršije je na sednici 9. maja odlučio da Makedonsku pravoslavnu crkvu prizna za kanonsku crkvu pod nazivom Ohridska arhiepiskopija i uputio ju je da svoj status reši sa SPC.

Ta odluka Vaseljenske patrijaršije nije međutim „tomos za autokefalnost“ kojim se zvanično reguliše međunarodni naziv i status Makedonske crkve, već je najava da ta crkva više nije „u raskolu“.

Link to comment
Подели на овим сајтовима

 

WWW.RTS.RS

Сабор Српске православне цркве поздравио је прихватање статуса најшире могуће аутономије и пуне...

 

Link to comment
Подели на овим сајтовима

SPC najavila za četvrtak u Hramu Svetog Save liturgiju pomirenja sa Makedonskom pravoslavnom crkvom

 I srpske i makedonske vladike kriju uslove pomirenja

Jelena Tasić, Danas 18:53
  •  I srpske i makedonske vladike kriju uslove pomirenja 1f
  • foto FoNet/SPC
  • Pod naslovom „radosna vest“ Informativna služba SPC najavila je danas da će u četvrtak u Hramu Svetog Sve na Vračaru patrijarh srpski Porfirije (Perić) i arhiepiskop ohridski i makedonski Stefan (Veljanovski), uz sasluženje svih arhijereja SPC i MPC – Ohridske arhiepiskopije, služiti svetu arhijerejsku liturgiju, „čime će se vaspostaviti liturgijsko i kanonsko opštenje dve sestrinske Crkve u skladu sa odlukom Svetog arhijerejskog Sabora SPC“.
 

Sabor SPC dan ranije doneo je odluku o obnovi kanonskog i liturgijskog jedinstva sa MPC na osnovu „akta o njenom vraćanju u status autonomije iz 1959.“, kojom je okončan raskol posle odluke Skoplja da 1967. jednostrano proglasi autokefalnost bez saglasnosti „majke-Crkve“. Zato je u srpskim crkvenim krugovima radosna najava liturgije pomirenja „dve sestrinske crkve“ i titular poglavara MPC dočekan sa čuđenjem jer MPC zvanično još nije dobila autokefalnost od SPC. U vrhu SPC Danasu je nezvanično potvrđeno da je definitivno reč o autonomnom statusu MPC.

– Kanonsko jedinstvo znači da sada možemo zajedno da služimo i da je naša Crkva jednaka sa drugima. To je ono što nam je bitno i to je cela priča. Bez toga se ne može dalje. Sada ćutimo i čekamo naredne poteze. Komentari o nekakvom povratku autonomiji, odnosno autofekaliji, samo su prazne priče. Ne možemo se vratiti u Jugoslaviju – izjavio je danas za makedonske medije mitropolit prespansko-pelagonijski Petar (Karev) iz MPC, povodom odluke Sabora SPC.

 

On je odbio da komentariše pitanje autentičnosti akta MPC u kome ona dobrovoljno pristaje da se vrati autonomiju u SPC, a na koji se Sabor SPC poziva u odluci o pomirenju. Mitropolit Petar tvrdi da je „to već rešeno“. Istovremeno, on je za Dojče vele izjavio da je odluka SPC o MPC „korak napred u odnosima dve crkve“.

Sa izuzetkom njegove izjave, MPC značajno nije reagovala na odluke Sabora SPC o kanonskom i liturgijskom jedinstvu bez uslovljavanja njenog imena i statusa crkvene dijaspore kao u Carigradu, iako je 10. maja na vanrednoj sinodskoj sednici odmah pozdravila odluku Carigradske patrijaršije o evharistijskom jedinstvu, u čemu joj se pridružila i državna vlast.

Gotovo svi makedonski mitropoliti, kako je Danasu rečeno u njihovim eparhijama, od danas su naprasno na putu.

Danas se zvanično obratio i Carigradskoj patrijaršiji od koje nije dobio odgovore na pitanja kakav je njen stav o odluci Sabora SPC da obnovi liturgijsko i kanonsko jedinstvo sa MPC, da li potez SPC ima bilo kakve veze sa ranijom odlukom Carigrada o uspostavljanju evharistijskog jedinstva sa Crkvom u Severnoj Makedoniji pod imenom Ohridska arhiepiskopija ili da li te dve odluke isključuju jedna drugu? Na Fanaru nisu odgovorili ni da li je Carigradska patrijaršija u kontaktu sa SPC u vezi makedonskog pitanja i da li se 12. juna planira zajednička liturgija carigradskog patrijarha i poglavara MPC, kako najavljuju u Skoplju.

 

Posle 55 godina makedonskog raskola Sinod Carigradske patrijaršije i Sabor SPC 9. i 16. maja doneli su naizgled odvojene i neusaglašene odluke o statusu kanonski nepriznate Makedonske pravoslavne crkve, ali je i dalje nejasno da li je ovaj dvostruki makedonski zaokret sinhronizovan ili dodatno komplikuje situaciju ne samo na relaciji Carigrad, Beograd, Skoplje, već i na svepravoslavnom planu. Odluke SPC za sada je podržala samo Ruska pravoslavna crkva.

Bez obzira na pomirenje teško je proceniti šta je stvarna pozicija Crkve u Severnoj Makedoniji i da li je Sabor SPC svojim naknadnim odlukama „amortizovao“ upad Carigrada u svoju kanonsku jurisdikciju koji otvara mogućnost njenog eventualnog daljeg političkog komadanja. Odlukom o makedonskom slučaju Sabor SPC nije poništio prethodne odluke Carigrada ili je zaboravio da o tome obavesti javnost.

O takvim nedorečenostima, spornom aktu MPC i drugim nejasnoćama važi „zavera“ ćutanja na svim zainteresovanim crkvenim stranama, koje se drže i državni zvaničnici, iako je makedonsko crkveno pitanje od izbijanje posle Drugog svetskog rata duboko politička tema.

Spekulacije o autonomiji i dopisu
Makedonski mediji tvrde da im je i u SPC i u MPC potvrđeno da postoji makedonski dopis koji se pomnje u saborskoj odluci crkvenog Beograda, ali se ne slažu njihove verzije o sadržini i datumu tog dokumenta, koji navodno nije potpisao samo episkop MPC za Ameriku i Kanadu. Ovi izvori prenose da u SPC stoje iza „doslovno citiranog dokumenta“ MPC, u kojoj nezvanično tvrde da je reč o dopisu od 11. maja u kome obaveštavaju SPC o odlukama i preporukama Carigradske patrijaršije o prijemu Crkve u Severnoj Makedoniji u red pomesnih autokefalnih crkava. U makedonskim crvenim krugovima spekuliše se i o navodnom dogovorenom desetodnevnom autonomnom statusu MPC u SPC od koje će na kraju ovog majskog Sabora dobiti autokefalnost, o čemu bi navodno patrijarh Porfirije trebalo da obavesti Carigrad.

Vladike u sredu kod Vučića
Iz Predsedništva Srbije juče je saopšteno da će predsednik Srbije Aleksandar Vučić u sredu „ugostiti patrijarha Porfirija i gospodu episkope SPC, koji su se okupili na redovnom ovogodišnjem arhijerejskom Saboru SPC“. Vučić će ih primiti u zgradi Generalnog sekretarijata predsednika Republike na Andrićevom vencu.

Brnabić u Skoplju
Iz Vlade Srbije najavljeno je da će se premijerka Ana Brnabić danas u Skoplju sastati sa makedonskim kolegom Dimitrom Kovačevskim, planirano je njihovo zajedničko učešće na panelu „Građenje prosperitetne budućnosti: uloga regionalne saradnje“u okviru samita „Makedonija 2025“.

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Зашто мора и курта у мурта да нас информише? :)

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Пси лају каравани пролазе али 19 је Литургија. Слава Богу на свему!

 

Рече безуман у срцу својем: нема Бога.
Трула су и мрска дјела њихова. (Пс. 13, 1)

Link to comment
Подели на овим сајтовима

пре 3 часа, Legatus Pontificius рече

јеееел?! а где то пише, у ком повијесном извору?

ма без везе пише 

Рече безуман у срцу својем: нема Бога.
Трула су и мрска дјела њихова. (Пс. 13, 1)

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Из јутрошњег прес-клипинга: Политика и Вечерње новости пишу да ће данас у Скопљу бити одржана седница Синода МПЦ -ОА са које ће бити одговорено на спекулације које је помирење две цркве изазвало у македонској јавности. Митрополит Пимен је изјавио да сада није време за међусобне оптужбе, већ за молитву Светој Тројици да нас све заједно умудри.

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Епископ Фотије: ВАСПОСТАВЉАЊЕ

  • 17.05.2022 
 
4848.jpg
ВАСПОСТАВЉАЊЕ
 
Историју пишемо,
историјом дишемо,
даде нам Бог
велико дело,
да обрадујемо
Православље цело,
васпоставити канонско
јединство са пуноћом
Охридско-Македонске
Цркве, да једну
Небеску Литургију
Светог владике Николаја
Охридског и Жичког
служимо,
а братске наше народе
љубљеним (љубљејшим)
Христом
поново ујединимо,
да будемо и останемо
једно у Једноме Христу,
Бога Оца славећи,
и у Духу Светом
васпостављено
канонско јединство
наших Цркава
прослављајући
 
Епископ Фотије
Link to comment
Подели на овим сајтовима

WWW.RTS.RS

За само десет дана, од Ђурђевдана до данас, променило се више у односима Српске и Македонске православне цркве него за последњих неколико деценија...

 

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Пендаровски му пиша на Вартоломеј: Го очекувам решавањето на автокефалноста на нашата црква

Од
 Нова Македонија -
 12:32 18.05.2022 
 
 
 
pendarovski2-696x464.jpg Фото: Кабинет на претседателот

Претседателот Стево Пендаровски упати писмо до Неговата Сесветост Вартоломеј, Архиепископ Цариградски – Нов Рим и Вселенски Патријарх, по повод признавањето на каноничноста на нашата Црква од страна на Вселенската патријаршија. Во писмото Пендаровски оценува дека со примањето на нашата Црква во канонско единство и во евхаристиско општење е исправена историската неправда нанесена врз Црквата и нејзините верници. Претседателот Пендаровски изрази надеж и очекување за скорешно конечно решавање на административниот статус на нашата црква преку доделување на Томос за автокефалност од страна на Вселенската патријаршија, истакнувајќи дека целосното заокружување на автокефалноста на нашата црква е од врвен национален интерес, бидејќи отвора можност за нов и необременет духовен раст на Охридската Архиепископија и напредок и помирување во македонското општество.

Го пренесуваме интегралниот текст од писмото на претседателот Пендаровски до Вселенскиот Патријарх Вартоломеј.

„Ваша Сесветост,
Со големо задоволство ја примив веста за историската одлука од 9 мај 2022 година на Светиот и Севишен Синод на Вселенската Патријаршија. Примајќи ја нашата Црква во канонско единство и во евхаристиско општење, Вие ја исправате историската неправда нанесена врз Црквата и нејзините верници и ги исцелувате длабоките рани предизвикани од децениската изолација. Особено важно е што на нашата Црква и го признавате и нејзиниот историски континуитет со древната Охридска Архиепископија која низ вековите била прибежиште и извор на духовна сила и надеж за православните верници.
Вашата Сесветост ужива голем углед и почит кај огромното мнозинство македонски граѓани, независно од нивната етничка, верска, политичка и генерациска припадност. Со овој праведен и мудар чекор вие ја оправдувате надежта на моите сограѓани од православна христијанска вероисповед дека токму Вселенската Патријаршија може да и помогне на нашата Црква конечно да го заземе своето вистинско место во православниот свет. И со тоа, да ги избришете вештачки создадените поделби и да го отворите просторот за градење на духовно единство на православните верници.
Во овој клучен период, навремените одлуки на Вселенската Патријаршија можат решавачки да влијаат на духовниот идентитет на сегашните и идни генерации, а со тоа и на духовниот и општествен амбиент во Република Северна Македонија. Оттука, не е сеедно дали нашето единство со православниот свет ќе се темели врз живата реалност на нашата Црква, или врз анахрони решенија, наметнати од надвор кои се спротивни на волјата на бројните верници.
Имајќи го предвид историското и канонско право на Вселенската Патријаршија, заедно со моите сограѓани од православна вероисповед искрено се надевам и го очекувам скорото конечно решавање на административниот статус на Нашата црква преку доделување на Томос за автокефалност од Ваша страна. Целосното заокружување на автокефалноста на Нашата црква е од врвен национален интерес за нас бидејќи отвора можност за нов и необременет духовен раст на Охридската Архиепископија и напредок и помирување во македонското општество.
На крај, Ваша Сесветост, ја користам оваа прилика Вам и на Светиот и Севишен Синод на Вселенската Патријаршија да ви ги пренесам изразите на моето највисоко почитување“.

Link to comment
Подели на овим сајтовима

МПЦ-ОА ја прифати поканата за сослужување со СПЦ, очекува томос за автокефалност до крајот на месецот

Од  Нова Македонија
 -
 14:19 18.05.2022 
sinod-banskoliev-696x463.jpg
Синод на МПЦ Фото: Игор Бансколиев

Синодот на Македонската православна црква – Охридска архиепископија одлучи да ја прифати поканата за сослужување со Српската православна црква, а истовремено е потпишано и писмото до Вселенскиот патријарх Вартоломеј, со благодарност за признавање на канонскиот стaтус на МПЦ-ОА.

– Ја прифативме поканата од страна на српскиот патријарх, односно Соборот на СПЦ за да се воспостави евхаристичко единство со сиот православен свет, се разбира со оваа архиерејска литургија што ќе се отслужи утре во Соборниот храм посветен на Свети Сава – кажа владиката Тимотеј, кој е портпарол на Синодот.

Како што информира владиката Тимотеј, МПЦ ќе ја предводи неговото блаженство, архиепископот г.г. Стефани, тројца митрополити во ранг на највозрасните, во придружба на неколку соработници.

– Преку ова се воспоставува единство не само со СПЦ туку и со останатите православни цркви а тоа е еден чекор до очекуваното конечно разрешување на посакуваната цел а тоа е автокефалност на МПЦ – додава владиката Тимотеј.

-Црква за која се бара да биде предложена за автокефален статус треба да исполнува 9 или 10 точки. Ние очекуваме за нас, тоа да го направи матичната црква од која се одделуваме, во конкретниот случај СПЦ. Таа да предложи до Вселенската патријаршија доделување автокефален статус , што треба да го одобрат сите православни цркви, а потоа Вселенскиот патријарх да издаде Томос кој треба да биде потпишан од него и од епископот на СПЦ – изјави владиката Тимотеј.

Владиката не смета дека со тоа што се прифатил предлогот од СПЦ, за автономија како од 1959 година, дека е враќање назад, туку дека е чекор напред и логичен след на работите што треба да нѐ одведат до моментот за утврдување на автокефалниот статус.

Томосот, вели тој, треба да го потпише цариградскиот партијарх и српскиот патријарх и се очекува тоа да се случи до крајот на месецот.

-Треба да дадат согласност сите православни цркви за да се официјализира, но ние ќе функционираме како автокефална црква – рече Тимотеј.

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Придружите се разговору

Можете одговорити сада, а касније да се региструјете на Поуке.орг Ако имате налог, пријавите се сада да бисте објавили на свом налогу.

Guest
Имаш нешто да додаш? Одговори на ову тему

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Креирај ново...