Jump to content

,,И шта ћемо сад?''

Оцени ову тему


Препоручена порука

  • 3 weeks later...

Патријарх Порфирије и Констракта разменили поклоне

2993897_patrijarh-porfirije-konstrakta_f

  • Свиђа ми се 1

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Novinar: “Te poslednje tri rečenice pesme ‘In corpore sano’ govore o tome kako možemo imati bolestan um čak i u zdravom telu... na šta ste tačno mislili, čini mi se kao da Vaša pesma ima više slojeva, više od jednog značenja. Možete li nam nam predstaviti svoju viziju ove pesme?”

Konstrakta: “Ovo zaista jeste višeslojna pesma, iščitavanjem reči pesme uranja se u njena različita značenja. Potencijal ove pesme i jeste u tome što se može čitati na mnogo načina. 

Vi govorite o završnici pesme koja je na latinskom jeziku - ona ima dvostruko značenje, ali prvo možda treba da se osvrnem na samo ime pesme ‘In corpore sano’, izvučeno iz stare latinske izreke ‘Mens sana in corpore sano’, što znači "U zdravom telu zdrav duh". 

Međutim, ova rečenica je samo deo šire izreke koja je originalno govorila o tome da bismo imali zdravo telo i zdrav duh - moramo se moliti. Tako smo tokom vremena promenili puno značenje ove izreke.

U vezi sa tim, u pesmi ova latinska završnica ima dvostruko značenje – toliko smo fokusirani na zdravo telo da neki način, naš um, naš duh zbog toga pati. 

Ali s druge strane, to je i kritika na čitavom tom polju mentalnog zdravlja - koje predstavlja još jedno veliko polje konsumerizma”.

To, Konstrakta, ožeži po svemu! - pa i konzumerističkom eksploatisanju ljudske potrebe da pomogne svojoj duši u trenucima patnje: self-helpu, nestručnim "pomagačima", intuitivnim koučevima i guruima, bezbrojnim čudotvornim tehnikama, pa i na različite načine neetičnim stručnjacima, kao i nedostupnosti usluga zaštite mentalnog zdravlja na nivou široke populacije, naročito u našem regionu. 

Čak i kada "imam knjižicu", redovna psihoterapija je još uvek van domašaja većinskom stanovništvu. Odgovornost je trenutne postavke eksperata i stručnjaka u oblasti mentalnog zdravlja da se za njihovog profesionalnog veka to drastično i promeni, inače se ne može govoriti o istinski etičnim motivima bavljenja ljudskom psihom i dušom. 

Nema istinske brige o mentalnom i emocionalnom zdravlju bez ozdravljenja patologijom zahvaćenog društva na svakom nivou - od pojedinca, preko porodice, zajednica, javnih službi i institucija, zdravstva, kulture, obrazovanja, javnog i političkog života... pa sve do najviših poluga vlasti.

Srećno večeras umetnici koja stvari naziva pravim imenom!
❤ 

Sa konferencije za štampu: https://www.youtube.com/watch?v=AngQFQ6-vUE

 

FB_IMG_1652529861804.jpg

  • Волим 1
Link to comment
Подели на овим сајтовима

Придружите се разговору

Можете одговорити сада, а касније да се региструјете на Поуке.орг Ако имате налог, пријавите се сада да бисте објавили на свом налогу.

Guest
Имаш нешто да додаш? Одговори на ову тему

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Креирај ново...