Jump to content

Да ли сте знали? (разне занимљивости)

Оцени ову тему


Тавита

Препоручена порука

Matematicko predvidjanje ishoda braka

Americki naucnici tvrde da se pomocu matematike i grafikona moze predvideti ishod gotovo svakog braka. Na godisnjem sastanku nacionalnog Udruzenja za unapredjenje nauke, sef ekipe naucnih istrazivaca Univerziteta drzave Vasington Dzon Gotman objavio je da je za trajnost braka najvaznije kako supruznici medjusobno komuniciraju i rjesavaju sukobe i razlike, a da se to moze matematicki izracunati i na osnovu toga reci koliko ce brak trajati. Gotman je na sastanku u Sijetlu naveo tri tipa trajnih brakova:

1. Oba supruznika rutinski izbjegavaju konflikte i kada se problemi pojave - saslusaju jedan drugog ne pokusavajuci da na partnera izvrse pritisak. Takvi brakovi su trajni, ali mozda nedovoljno prisni i emotivni.

2. Supruznici su slicni i stalno se raspravljaju “kao advokati u sudnici”. I ti brakovi su dugovjecni, uprkos svakodnevnim carkama.

3. Supruznici redovno razgovaraju o problemima. Postuju tudje misljenje i raspravljaju samo povremeno, kada su u pitanju stvari koje oboje smatraju vaznim i spornim. To su veoma trajni brakovi.

Prema misljenju autora ove dugogodisnje studije, najgora kombinacija je kada su supruznici razlicitih karaktera - jedan voli da se raspravlja i 0205_whistling, dok drugi to izbjegava i cuti. Takvi brakovi se najcesce zavrsavaju razvodom.

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Udala se za mrtvog vjerenika

Jedna Francuskinja se udala za svoga momka, 18 meseci otkako je on poginuo u saobraćajnoj nesreći, saopštile su lokalne vlasti u Nici.

Kristel Demišel [35], koja je nosila crninu, udala se u Nici za pokojnog policajca Erika Demišela - na osnovu veoma retko korišćenog zakona. Ceremoniji u gradskoj skupštini prisustvovali su prijatelji i rodbina. Da je Erik Demišel živ, na dan venčanja bi napunio 30 godina. 'Erik i ja smo se zakleli jedno drugom, dok je bio živ, da ćemo se uzeti', rekla je Kristel Demišel francuskoj televiziji. 'Bez obzira što je mrtav, ja poštujem vrednosti koje sam delila sa njim, a posebno zato što nije umro svojom greškom'.

Erik Demišel je poginuo u septembru 2002. godine, a Kristel, koja je u tom trenutku bila kraj njega, izgubila je dete. U njih je udarilo vozilo, koje je potom pobeglo. 'Živela sam u predivnoj ljubavnoj priči, i ovo venčanje svedoči o tome', izjavila je Kristel Demišel.

Posthumna venčanja su dopuštena u Francuskoj, na osnovu zakona koji je predložio bivši predsednik te zemlje Šarl de Gol. (2004.)

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Zbog nevjerstva zene postao ‘pecinski covjek’

Dane Banovic iz Konjica u FBiH vec 35 godina zivi u pecini i ne namjerava da se vrati u civilizaciju ni poslije 75-tog rodjendana. Banovic je zapalio svoju kucu 1967. godine nakon sto je otkrio da njegova zena ima ljubavnika. Rekao je da su mu se ljudi zgadili i otisao da zivi u obliznju pecinu. Vec 35 godina hrani se pasuljem, sjemenkama, krompirom i lukom, a spava na krevetu od lisca. "Svoju proslost sam spalio i sada nemam nista osim ove pecine. Ne namjeravam da se vratim", izjavio je Dane. (2002.)

Link to comment
Подели на овим сајтовима

  • Гости

Постављена слика

Најпопуларнија руска имена у 2009. години

Московљани су у 2009. години најчешће давали својој деци имена Марија и Александар, а најређе Валериј и Људмила.

Најпопуларнија имена  у Москви већ 5 година су Александар и Анастасија.

Најнеобичнија имена су: Ангел (девојчица), Ангел Марија, Луналика, Принцеза Анђелина и Каспер Невидљиви.

Link to comment
Подели на овим сајтовима

  • Гости

Постављена слика

Како омршати после новогодишњих празнка

Анита Цој, певачица:

"Имам специјалну експрес дијету, коју користим после новогодишњих празника. За то вам је потребно 1-2 килограма свежих краставаца  2 литра воде или зеленог чаја. То је све што смете појести у току дана. Увече попијте  чашу немасног кефира. Следећег јутра схватићете да вам се тежина смањила за 2-3 килограма, а лице постало свежије".

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Придружите се разговору

Можете одговорити сада, а касније да се региструјете на Поуке.орг Ако имате налог, пријавите се сада да бисте објавили на свом налогу.

Guest
Имаш нешто да додаш? Одговори на ову тему

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Креирај ново...